Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 19 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość
 Temat postu: z Albanii do Macedonii
#1 PostWysłany: 26 Lut 2013 19:04 
Awatar użytkownika

Loty: 119
Kilometry: 174 534
srebrny
czy ktos probowal przedostac sie z Albanii do Macedonii w okresie letnim ?
jak najlatwiej i najbezpieczniej ?

Egipt kusi luksusem i wysokimi temperaturami 🌊🏖️ Tydzień w 4* hotelu z all inclusive przy plaży za 2699 PLN ☀️ Egipt kusi luksusem i wysokimi temperaturami 🌊🏖️ Tydzień w 4* hotelu z all inclusive przy plaży za 2699 PLN ☀️
Wyspa Afrodyty w doskonałym, słonecznym terminie ☀️😎 Loty i aparthotel przy plaży za 1199 PLN 🏖️ Wyspa Afrodyty w doskonałym, słonecznym terminie ☀️😎 Loty i aparthotel przy plaży za 1199 PLN 🏖️
#2 PostWysłany: 26 Lut 2013 19:25 
Awatar użytkownika

Loty: 169
Kilometry: 241 913
niebieski
Ja jechałem we wrześniu w drugą stronę. Bus Ochrid - Sv. Naum kosztował 110 denarów (7 zł), dalej pieszo około 1,5 km przez granicę i za granicą taksówką do Pogradeca za 2€/os. Z Pogradeca do Tirany furgony (busy) odjeżdżają często, ale ceny nie znam. Z kolei z Ochrydy do Skopje busy średnio co 2 godziny za 450-550 denarów (30-36 zł).
W mojej opinii oba kraje są bezpieczniejsze niż Polska.
 Profil Relacje PM off  

#3 PostWysłany: 26 Lut 2013 19:55 
Awatar użytkownika

Loty: 555
Kilometry: 823 993
niebieski
Byłem w Albanii we wrześniu 2011 i potwierdzam. Kraj spokojny, brudny, ale bezpieczny. Super kontrasty są szczególnie na wybrzeżu. W Durres obok nowych hoteli slamsy. Niezły klimat.

Image
 Profil Relacje PM off  

#4 PostWysłany: 26 Lut 2013 20:01 
Awatar użytkownika

Loty: 119
Kilometry: 174 534
srebrny
a co polecacie zobaczyc ?

#5 PostWysłany: 26 Lut 2013 20:05 
Awatar użytkownika

Loty: 91
Kilometry: 123 256
niebieski
krasnal napisał(a):
Ja jechałem we wrześniu w drugą stronę. Bus Ochrid - Sv. Naum kosztował 110 denarów (7 zł), dalej pieszo około 1,5 km przez granicę i za granicą taksówką do Pogradeca za 2€/os. Z Pogradeca do Tirany furgony (busy) odjeżdżają często, ale ceny nie znam. Z kolei z Ochrydy do Skopje busy średnio co 2 godziny za 450-550 denarów (30-36 zł).

Czy nie orientujesz się, czy z lotniska w Skopje jest bezpośrednio autobus do Ochrydu?

#6 PostWysłany: 27 Lut 2013 08:19 
Awatar użytkownika

Loty: 169
Kilometry: 241 913
niebieski
jajacekk napisał(a):
Czy nie orientujesz się, czy z lotniska w Skopje jest bezpośrednio autobus do Ochrydu?

Nie orientuję się, ale wydaje mi się, że nie ma.
 Profil Relacje PM off  

#7 PostWysłany: 27 Lut 2013 09:43 

Loty: 142
Kilometry: 220 645
niebieski
lahcimmm2 napisał(a):

Jechałem z MAcedonii do Albanii. Nocny autobus Tetovo - Tirana (wsiadaliśmy w Strudze, nie jedzie przez Ohryd). Autobus jezdzil co dwa dni, cena chyba 7 E (2008)

#8 PostWysłany: 27 Lut 2013 09:44 

lahcimmm2 napisał(a):
a co polecacie zobaczyc ?

- Syri Kalter, skocz sobie z podestu.
 Profil Relacje PM off  

#9 PostWysłany: 12 Lut 2014 17:00 

Loty: 31
Kilometry: 50 937
Z Albanii możesz dojechać autobusem do Ochrydu lub Skopje - oba z Tirany. Osobiście polecam opcje Tirana - Skopje. Można też łapać pociąg, ale one długo jadą, choć są o połowę tańsze niż autobusy.
 Profil Relacje PM off  

#10 PostWysłany: 12 Lut 2014 17:05 
Sezonowy Cebulion
Awatar użytkownika

Eryk,
Pociągiem nie dojedziesz Tirana - Skopie. Mozna tylko dojechać do Pogradec, i potem taksą do granicy ;)
 Profil Relacje PM off  

#11 PostWysłany: 12 Lut 2014 20:04 

Loty: 218
Kilometry: 294 994
Taksówkarz wysadza przy samej granicy, potem trzeba przespacerować się parę km do najbliższego rozjazdu i tam łapać stopa. Autobusów nie ma, ruch praktycznie znikoma, ale trasa bardzo widokowa i prędzej, czy później do Ochrydy się dojedzie :-)
 Profil Relacje PM off  

#12 PostWysłany: 12 Lut 2014 20:33 

Zbanowany
Sam wypożyczalnia rower o Ochrydzie i wokół jeziorka :) piękna przygoda :)
 Profil Relacje PM off  

#13 PostWysłany: 12 Lut 2014 20:54 

Loty: 4
Kilometry: 14 160
lahcimmm2 napisał(a):

Podróżowałem z Tirany do Ochrydy w sierpniu autobusem PolloGu, bilet można było kupić dzień wcześniej w punkcie sprzedaży, masz tu ich stronę internetową http://pollogu.info/ .
Autobus zatrzymuje się w miejscowości Struga, do Ochrydy jest 5-10 km, można się dostać autobusem do miasta albo taksówką koszt jakieś 5 euro. Autobus kursował w wakacje codziennie, kilka razy dziennie. Ja startowałem o 9, powinien jechać 4 godziny ale samo przejście na granicy zajęło prawie 2 godziny... W samej Tiranie nie ma oficjalnego dworca autubusowego, ten autobus startował spod punktu sprzedaży :)
 Profil Relacje PM off  

#14 PostWysłany: 12 Lut 2014 20:57 

Loty: 4
Kilometry: 14 160
jajacekk napisał(a):
krasnal napisał(a):

Jest parę połączeń dziennie, droga jest bardzo wygodna, w wakacje podróż trwała 3,5 - 4 godzin. Bilet najlepiej kupić na miejscu, z tego co się orientowałem to nie da się przez Internet.
 Profil Relacje PM off  

#15 PostWysłany: 29 Cze 2014 20:57 

niebieski
Pozwolę sobie podczepić się pod ten temat ze swoim pytaniem.

Nigdy dotychczas nie miałem okazji wypożyczać samochodu, więc jestem totalnie zielony. Stąd moje pytanie - gdybym wypożyczył samochód w Macedonii na pare dni (Skopje lub Ochryd) to czy by mi pozwolili pojechac nim za granice tj do Albani lub Czarnogóry?
Doczytałem sie w regulaminie Alamo, ze takie rzeczy jak wyjazd za granice trzeba zgłosic blabla, nie zawsze sie mogą zgodzic etc. Czy warto wogóle sobie zawracać tym głowe?
 Profil Relacje PM off  

#16 PostWysłany: 29 Cze 2014 21:34 

Jac napisał(a):
Pozwolę sobie podczepić się pod ten temat ze swoim pytaniem.

Nigdy dotychczas nie miałem okazji wypożyczać samochodu, więc jestem totalnie zielony. Stąd moje pytanie - gdybym wypożyczył samochód w Macedonii na pare dni (Skopje lub Ochryd) to czy by mi pozwolili pojechac nim za granice tj do Albani lub Czarnogóry?
Doczytałem sie w regulaminie Alamo, ze takie rzeczy jak wyjazd za granice trzeba zgłosic blabla, nie zawsze sie mogą zgodzic etc. Czy warto wogóle sobie zawracać tym głowe?

http://skp.airports.com.mk/default.aspx?ItemID=385 - tutaj masz dane kontaktowe do wypożyczalni obecnych na lotnisku w Skopje. Ja sprawdziłem np. Avisa i pisze że jest taka możliwość i kosztuje 30 euro. Myślę że w przypadku jazdy samochodem do Czarnogóry czy Serbii nie było by problemu, no ale w przypadku Albanii czy Kosowa mam poważne wątpliwości. Wyjazd bez zgody wypożyczalni nie wchodzi w grę z tego powodu, że aby przejechać granicę musisz mieć wystawioną zieloną kartę.
 Profil Relacje PM off  

#17 PostWysłany: 18 Paź 2018 17:20 

Loty: 55
Kilometry: 120 474
niebieski
We wrześniu jechałem z Tirany do miejscowości Struga. Autobus startował o 8:30 z międzynarodowego dworca autobusowego (International Bus Station Tirana), kosztował 13 EUR (bilety kupuje się w kanciapie nr 6). Jest też autobus do Ochrydy, ale odjeżdża o 14:00 i kosztuje 17 EUR. Ze Strugi do Ochrydy wziąłem taxi za 5 EUR.
 Profil Relacje PM off
Arekkk uważa post za pomocny.

#18 PostWysłany: 18 Paź 2018 18:06 
Awatar użytkownika

złoty
jechałem wypożyczonym autem w Albanii latem tego roku nad jezioro Ochrydzkie, oczywiście nie zgłosiłem tego w wypożyczalni bo jeśli by się zgodzili musiałbym dostać zieloną kartę i pewnie zapłacić dodatkową opłatę, ( np. po wypożyczeniu auta w Tallinie i poinformowaniu, że chcę pojechać także na Łotwę, musiałem dopłacić 40 € ), wjechałem na granicę albańsko-macedońską i faktycznie chcieli zieloną kartę, można ją było kupić na miejscu za 40 $, zostawiłem jednak auto przed granicą na parkingu, przeszliśmy granicę pieszo i po macedońskiej stronie uzgodniliśmy z taksówkarzem, że zawiezie nas do Ochrydy, tam wypijemy kawę, on zaczeka, aż pochodzimy po mieście, potem zawiózł nas jeszcze na górę gdzie były pozostałości murów obronnych twierdzy i odwiózł na granicę, całość trwała ok. 3 h. i kosztowała 25 $ + kawa dla kierowcy, jak ktoś zainteresowany wynajmem, to może uda mi się poszukać jego wizytówkę z telefonem

Załączniki:
Ochryda.jpg
Ochryda.jpg [ 298.2 KiB | Obejrzany 10080 razy ]
 Profil Relacje PM off  

#19 PostWysłany: 18 Paź 2018 20:12 
Awatar użytkownika

Loty: 70
Kilometry: 138 694
niebieski
Miałem fajny numer z zieloną kartą w Macedonii. Facet w wypożyczalni pyta czy będę jechał za granicę Macedonii bo jeśli tak, to muszą wyrobić ZK za 30-40 Euro. Nie będę jechał, wiec OK.
Dostałem dokumenty i ciekawiła mnie moc tego potwora szos którego dostałem. Przeglądając dokumenty patrzę, jest ZK, patrzę, aktualna cały rok :lol:

Tęcza jest Ważnym elementem religii judeo-chrześcijańskich, kolorami czakr, symbolem dzieciństwa i różnorodności w jedności, kolorami siedmiu kontynentów, a nie tylko flagą ruchu LGBT (btw 6. kolorów zamiast 7.). Zależy mi tylko na tym, aby pamiętać o różnorodności znaczenia tęczy.
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 19 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości