Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 692 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14 ... 35  Następna
Autor Wiadomość
#201 PostWysłany: 21 Kwi 2014 21:01 

Loty: 40
Kilometry: 104 012
To niestety prawda. Majorka jest piękna ale ma i wady... podstawowe zasady to nie zostawiać niczego w aucie , zawsze zabierać ze sobą, nawet z bagażnika. My zostawiliśmy tak aby było widać że jest pusty bagażnik. W kilku miejscach nie zatrzymaliśmy się ponieważ na postoju pełno było szkła, widać było że szyby poszły... a że nie było innych aut to daliśmy sobie spokój. No i dlatego też braliśmy pełne ubezpieczenie do auta.
 Profil Relacje PM off  

Majówka na rajskich Malediwach 🏝️🌴 Loty i 4* hotel z basenem infinity i wyżywieniem za 4929 PLN 🔥 Majówka na rajskich Malediwach 🏝️🌴 Loty i 4* hotel z basenem infinity i wyżywieniem za 4929 PLN 🔥
🔥 TANIO 🔥 17 dni w Sri Lance za jedyne 1947 PLN 😍🏝️ 🔥 TANIO 🔥 17 dni w Sri Lance za jedyne 1947 PLN 😍🏝️
#202 PostWysłany: 21 Kwi 2014 21:22 
Awatar użytkownika

niebieski
A plecak leżał w samochodzie na siedzeniu?
 Profil Relacje PM off  

#203 PostWysłany: 27 Kwi 2014 09:23 

Witam serdecznie :) 2.05 wybieram się z chłopakiem na tydzień na Majorkę (370zł/os WRO-RYG-PMI PMI-RYG-KRK) i trochę martwią mnie prognozy pogody, czy ktoś mógłby mi powiedzieć jak taka prognoza przekłada się na rzeczywistość? Czytałam, że co innego 20 stopni na Majorce, a co innego w Polsce.
http://www.accuweather.com/en/es/cala-d ... her/305520
http://www.wunderground.com/q/zmw:00000.43.08306?MR=1
Wybieramy się do Cala d'Or i nie planujemy wynajmu samochodu, jednak w razie fatalnej pogody możliwe, że będziemy zmuszeni szukać innych rozrywek niż plaża. Chętnie poczytam Wasze uwagi, porady jakie wziąć ubrania, czy można popływać i się opalić i czy mój plan wycieczki jest ok (w razie faktycznej pogodowej katastrofy myślałam o poznaniu kogoś na miejscu i wynajęciu auta w więcej osób, dla dwojga jest to dość duży wydatek). Ostatecznie można się szarpnąć na autobus do Palmy (ok 17€ w obie strony/os)..
Pozdrawiam!
 Profil Relacje PM off  

#204 PostWysłany: 27 Kwi 2014 10:04 

Loty: 94
Kilometry: 139 004
W tamtym roku w okresie weekendu majowego był dramat na Majorce jeśli chodzi o pogodę.
Prawie cały tydzień padało i temperatura ok. 16 stopni. Może 1-2 dni słonecznych, także nie nastawiałbym się tylko na plażowanie.
Nawet jak byłem w lipcu na wyspie przez tydzień wieczorami kilka razy padało - sory taki klimat ;)
 Profil Relacje PM off  

#205 PostWysłany: 27 Kwi 2014 11:07 

niebieski
Witam. We wrześniu ubiegłego roku też na 7 dni 3 dni deszczowe. Kiedy tam wiec jest słonecznie? Pozdrawiam

Ostatnio edytowany przez orfik11, 27 Kwi 2014 13:19, edytowano w sumie 1 raz
 Profil Relacje PM off  

#206 PostWysłany: 27 Kwi 2014 11:24 

niebieski
newhannah napisał(a):
Witam serdecznie :) 2.05 wybieram się z chłopakiem na tydzień na Majorkę (370zł/os WRO-RYG-PMI PMI-RYG-KRK) i trochę martwią mnie prognozy pogody, czy ktoś mógłby mi powiedzieć jak taka prognoza przekłada się na rzeczywistość? Czytałam, że co innego 20 stopni na Majorce, a co innego w Polsce.
http://www.accuweather.com/en/es/cala-d ... her/305520
http://www.wunderground.com/q/zmw:00000.43.08306?MR=1
Wybieramy się do Cala d'Or i nie planujemy wynajmu samochodu, jednak w razie fatalnej pogody możliwe, że będziemy zmuszeni szukać innych rozrywek niż plaża. Chętnie poczytam Wasze uwagi, porady jakie wziąć ubrania, czy można popływać i się opalić i czy mój plan wycieczki jest ok (w razie faktycznej pogodowej katastrofy myślałam o poznaniu kogoś na miejscu i wynajęciu auta w więcej osób, dla dwojga jest to dość duży wydatek). Ostatecznie można się szarpnąć na autobus do Palmy (ok 17€ w obie strony/os)..
Pozdrawiam!

Jak rok temu byłem w terminie 10-17.04 było bardzo ciepło, średnio 22-25 stopni i ani razu nie padało.
Jakoś tydzień potem nastąpiło generalnie na południu Europy załamanie pogody i było zimno...więc widać reguły nie ma.
Tym niemniej nawet przy tej ładnej pogodzie woda w morzu jeszcze była chłodna.

Ogólnie na południu Europy słońce inaczej grzeje niż u nas i jest bardziej "zdradliwe". Przy podobnej temperaturze bierze o wiele mocniej ;)
Samochód na Majorce to super rozwiązanie, myślę, że nawet przy 2 osobach. W tym terminie nie powinno być jeszcze drogo a mobilność nieporównywalna! Jest bardzo wiele miejsc, które warto zobaczyć i auto zdecydowanie pomaga.
 Profil Relacje PM off  

#207 PostWysłany: 27 Kwi 2014 11:26 

Loty: 1
Kilometry: 2 430
Odp dla newhannah
1. Bylam na Majorce w tym roku w lutym i juz wtedy spotkalam ludzie ktorzy sie kapali ;) Moi znajomi juz na poczatku kwietnia do mnie pisali ze tempertura jest dobra do plazowania wiec mysle ze nawet jesli zapowiadaja deszcze nie zawsze bedzie sie to sprawdzalo.
2.Co do kradziezy to trzeba uwaza. Ja rowniez pierwszy raz zostalam okradziona na Majorce w zeszlym roku w lipcu. Bylo to w Palma de Mallorca w autobusie nummer 3 jedacym na plaze blisko Palmy. Zostal mi ukradziony porfel przez grupe mlodych chlopakow "ciemniejszego" pochodzenia (po paru dniach porfel sie odnalazl na policji).
3. Jesli szukacie osob do wspolnego wynajecia samochodu to bardzo polecam wyszukac sobie "Couchsurfing Mallorca". Ludzie sie spotykaja na co tygodniowych spotkaniach w czwartek badz tez czesciej i tam mozna sie z kims zgadac co do wynajecia samochodu. Obecnie na te spotkania przychodzi ponad 100 osob. Naprawde fajna opcja :)
Zycze udanego wyjazdu i w razie wiecej pytan pisz smialo :)
 Profil Relacje PM off  

#208 PostWysłany: 27 Kwi 2014 12:00 

Dziękuję bardzo za tak szybkie odpowiedzi :) Hmm w takim razie może warto wynająć auto na jeden dzień, odwiedzić Porto Cristo, Alcudię, Cap de Formentor, Valdemossę i Palmę, tutaj piszą że to możliwe http://powisle.prawdemowiac.pl/newsread ... jorka.html ;) Wynajem najmniejszego auta mogę liczyć orientacyjnie jako 30€+paliwo/dzień?
A jak z kwestią ubrań, Przyda się ciepła kurta czy wystarczy ramoneska?
Myślę, że i tak będzie wspaniale, chociaż mam cichą nadzieję na słońce :) Pozdrawiam :)
 Profil Relacje PM off  

#209 PostWysłany: 27 Kwi 2014 12:36 

Witam, ja właśnie wróciłam, byłam z dzieckiem na Majorce w rejonie Alcudia w dniach 15-26 kwietnia, pogoda była piękna i słoneczna oprócz jednego dnia 25 kwietnia do godz. 14, potem znów słonko, kąpaliśmy się w morzu, też martwiłam się o pogodę ale nie ma co o tym myśleć :) Braliśmy tylko letnie ciuchy ale kurtka albo bluza jest potrzebna bardzo wcześnie rano bo wtedy jest chłodniej. Udanego wypoczynku życzę.
 Profil Relacje PM off  

#210 PostWysłany: 27 Kwi 2014 15:28 

niebieski
newhannah napisał(a):
Dziękuję bardzo za tak szybkie odpowiedzi :) Hmm w takim razie może warto wynająć auto na jeden dzień, odwiedzić Porto Cristo, Alcudię, Cap de Formentor, Valdemossę i Palmę, tutaj piszą że to możliwe http://powisle.prawdemowiac.pl/newsread ... jorka.html ;) Wynajem najmniejszego auta mogę liczyć orientacyjnie jako 30€+paliwo/dzień?
A jak z kwestią ubrań, Przyda się ciepła kurta czy wystarczy ramoneska?
Myślę, że i tak będzie wspaniale, chociaż mam cichą nadzieję na słońce :) Pozdrawiam :)

W ubiegłym roku brałem auto na lotnisku z wypożyczalni RecordGo (http://www.recordrentacar.com).
W nieco ponad 30Euro to się na dwa dni zmieścisz z pełnym ubezpieczeniem (9,5Euro/dzień + 8,14Euro/dzień ubezpieczenie).
Do powyższych miejscowości dorzuciłbym jeszcze Sa Calobra...no i raczej rozłożył to na dwa dni aby nie robić jazda z maista do miasta, dwie fotki i dalej, tylko troszkę się podelektować...
 Profil Relacje PM off  

#211 PostWysłany: 03 Cze 2014 17:14 

Witam Wszystkich!

Udało mi się zakupić bilety na weekend na trasie Modlin-Palma-Modlin za ok. 350 pln/os.

Z uwagi na fakt, że na miejscu będziemy mieć tylko 2 pełne dni, bardzo proszę o sugestie, co powinniśmy zobaczyć/zrobić/zjeść/gdzie wskoczyć do wody/gdzie najlepiej spać(miejscowości, żeby było strategicznie) itd.

Wiem, że w tym wątku jest masa podpowiedzi, ale z tej masy dla osoby, która leci pierwszy raz (i nie wie kiedy poleci po raz kolejny) ciężko jest wybrać te "perełki".

Auto bierzemy oczywiście z lotnika na cały czas pobytu.
 Profil Relacje PM off  

#212 PostWysłany: 04 Cze 2014 08:43 
Awatar użytkownika

Loty: 31
Kilometry: 61 615
niebieski
Polecam wizytę w: Jaskinie Arta / Cuevas de Arta,które były inspiracją dla Juliusza Verne'a do napisania "Podróży do wnętrza ziemi".Na Mallorce wygodnie jest przemieszczać się rowerem.

#213 PostWysłany: 09 Cze 2014 14:59 
Moderator forum
Awatar użytkownika

Chyba chodzi jednak o inne jaskinie: Jaskinie Smocze http://www.cuevasdeldrach.com/?lang=en
I rzeczywiście warto je zwiedzić, tym bardziej, że znajdują się bliżej Palmy. Polecam także urocze miasteczko, przy którym się znajdują - Porto Cristo. Jest tam naprawdę uroczo. Po drodze między jaskiniami a miasteczkiem polecam Tawernę Thomas, gdzie podają rewelacyjne owoce morza w dobrej cenie.
W centrum w sklepie firmowym, dziewczyny za to mogą tam kupić tanio perły, z których słynie Majorka.

#214 PostWysłany: 09 Cze 2014 21:16 

Loty: 8
Kilometry: 22 290
niebieski
madzesa napisał(a):
Na Majorce byłam 3 razy i w lipcu lecimy po raz 4, staram się organizować pobyt bez biura podróży, chyba, że jak w poprzednim roku będzie promocja 250 EUR za osobę z HB.
Zjeździliśmy w sumie całą Majorkę. Od Formentoru po Cap de ses Salines...
Zgadzam się, że Majorkę można poznać tylko mając auto. W poprzednim roku udało nam się na 3 dni Pandę wypożyczyć w Can Pastilla za 50 EUR, paliwo dodatkowo. Innym razem w Record Go na 5 dni płaciliśmy 650 zł z pełnym ubezpieczeniem i paliwem w opcji full - empty, auto odbierane (ok 13.00) i zostawiane (5.00) na lotnisku.
Zawsze mieliśmy auto najniższej klasy i dawało radę nawet na krętych górskich drogach...
Polecam zdecydowanie auto, nawet dla 2 osób - zawsze można zatrzymać się gdzie ma się ochotę.
Najpiękniejsza trasa to wzdłuż wybrzeża przez Valdemosse i Soller, aż do Formentoru.
Piękne plaże na całej wyspie, ale klimatycznie w Cala Pi, Cala Figuera Cala Romatica... i w wielu, wielu innych.
W 2012 za bilety z Poznania na początku Października daliśmy po 240 zł za osobę, teraz na lipiec - dzięki fly4free na 9 dni mamy za 345 zł z Berlina do tego 2 k, za nocleg z airbnb i wakacje dla 2+1 (12 lat) w super cenie - jak na lipiec, a pogoda gwarantowana :)
Już nie możemy się doczekać... :D

to daj znać po powrocie - zwłaszcza ten nocleg z airnb bo może też tam bedziemy nocować. Ja planuje wyjazd we wrześniu z Poznania ale póki co RB to koszt 500zł więc bedę czekać na jakieś promo. A z berlina to czym lecisz?
 Profil Relacje PM off  

#215 PostWysłany: 09 Cze 2014 23:04 
Awatar użytkownika

Loty: 31
Kilometry: 61 615
niebieski
Japonka76 napisał(a):
Chyba chodzi jednak o inne jaskinie: Jaskinie Smocze http://www.cuevasdeldrach.com/?lang=en
I rzeczywiście warto je zwiedzić, tym bardziej, że znajdują się bliżej Palmy. Polecam także urocze miasteczko, przy którym się znajdują - Porto Cristo. Jest tam naprawdę uroczo. Po drodze między jaskiniami a miasteczkiem polecam Tawernę Thomas, gdzie podają rewelacyjne owoce morza w dobrej cenie.
W centrum w sklepie firmowym, dziewczyny za to mogą tam kupić tanio perły, z których słynie Majorka.

Jaskinie Smocze są bardziej popularne,ale to nie te same,o których napisałem.

#216 PostWysłany: 16 Cze 2014 15:09 

Loty: 40
Kilometry: 104 012
Miałam obawy co do noclegu na Mojorce z airbnb, mieli tylko 1 recenzję jak rezerwowałam, teraz mają 5 i same pozytywy, więc powinno być ok. Zobaczymy.
A lecimy Easyjet-em, oczywiście bagaże podręczne tylko, już zrobiona odprawa, nie mam jeszcze parkingu, ale może zaryzykujemy na PARK AND RIDE w okolicy Schönefeld-u...
 Profil Relacje PM off  

#217 PostWysłany: 22 Cze 2014 17:04 

Na Majorce byliśmy w październiku 2013r.
Na cały czas pobytu – 10 dni - mieliśmy wynajęty samochód.
Spaliśmy w czterech różnych miejscach: Palmanova, Alcudia, Cala Millor, Cala Figuera, więc udało nam się odwiedzić całkiem sporo miejsc zarówno tych znanych jak i mniej popularnych.
Obszerną relację z tego wyjazdu ze zdjęciami zamieściliśmy na naszej stronie domowej pod tym adresem:

http://grumkolandia.pl/podroze_dalekie/majorka2013.htm

Pozdrawiamy
Irena i Andrzej
 Profil Relacje PM off  

#218 PostWysłany: 23 Cze 2014 20:37 

niebieski
Pytania do osob, ktore byly na Majorce pod koniec wrzesnia. Zastanawia mnie jak tam wtedy toczy sie zycie. Duzo jest turystow, pootwieranych barow, knajp itp? W koncu to nie szczyt sezonu,a pogoda potrafi byc juz kaprysna. Oczywiscie chodzi o zwyczajny odpoczynek, pobiegac rano po plazy, polezezc itp, juz niekoniecznie pakujac sie do wody :P Aha, i ktora czesc wyspy wybrac by bylo "co robic", w sensie gdzies pochodzic, jakies rezerwaty, parki i kazde inne ladne widoki mile widziane.

Pozdrawiam;)
 Profil Relacje PM off  

#219 PostWysłany: 24 Cze 2014 10:10 
Awatar użytkownika

Ja z rodzinką co prawda byliśmy na Majorce w połowie czerwca ale znajomi byli właśnie pod koniec września i byli bardzo zadowoleni. Turystów nie było jakoś bardzo wielu ( na pewno zdecydowanie mniej niż w lipcu i sierpniu ) i pogodę mieli bardzo fajną. Oczywiście każdy rok, miesiąc jest inny i pechowo można trafić na niezbyt dobrą pogodę w tym okresie. Wrzesień to wciąż jednak gorący miesiąc a woda w morzu fajnie nagrzana przez okres wakacyjny :). Jeśli chodzi o piękne widoki to z pewnością trzeba zobaczyć Klify na półwyspie Formentor oraz Serpentyny Sa Calobra.
Zapraszam do obejrzenia mojej strony ze stopki gdzie zamieściłem dokładne opisy wraz ze zdjęciami i filmikami :)
 Profil Relacje PM off
chris0o lubi ten post.

#220 PostWysłany: 24 Cze 2014 13:27 
Moderator forum
Awatar użytkownika

Byłam na Majorce w połowie września. Turystów masa, wszystko pootwierane. Nie ma upałów, ale za to dwa razy solidnie padało.
chris0o lubi ten post.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 692 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14 ... 35  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 26 gości