Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 48 posty(ów) ]  Idź do strony 1, 2, 3  Następna
Autor Wiadomość
#1 PostWysłany: 27 Lut 2014 18:38 

Cześć

Im więcej czytam na ten temat, tym mniej wiem, czuję się znów jak na studiach ;)

Powiedzcie mi proszę, jak to jest z bagażem w easyjet, chodzi mi o liczbę walizek.

easyjet napisał(a):
Aby skorzystać z naszej gwarancji, zabierz ze sobą JEDNĄ sztukę mniejszego bagażu podręcznego, o wymiarach nie większych niż 50 x 40 x 20 cm (wymiary obejmują rączki i kółka). Takie wymiary gwarantują możliwość umieszczenia bagażu w schowku nad siedzeniem lub, w razie konieczności, pod fotelem znajdującym się przed Tobą.

Możesz zabrać ze sobą JEDNĄ sztukę nieco większego bagażu o maksymalnych wymiarach 56 x 45 x 25 cm (wymiary obejmują rączki i kółka), jednak w przypadku popularnych lotów z kompletem pasażerów może być konieczne umieszczenie go w luku bagażowym. Pamiętaj, że niemowlętom siedzącym na kolanach dorosłych nie przysługuje prawo przewożenia bagażu podręcznego.

Czy to oznacza, że mogę wziąć dwie sztuki bagażu, jedną mniejszą i jedną większą? Jeżeli tylko jeden bagaż, to czy zgodnie z tym cytatem:

easyjet napisał(a):
Jedna sztuka bagażu podręcznego może obejmować walizkę, torbę na laptop, aktówkę, torebkę damską, saszetkę noszoną w pasie, plecak, reklamówkę lub pokrowiec na suknię ślubną
oznacza to, że jak wezmę moją torbę przewieszaną przez ramię (wielkość pewnie 20x10x5, jak nie mniej), to już nie mam możliwości zabrania niczego więcej i za resztę muszę płacić?

I dlaczego tak wszyscy unikają luku bagażowego? Połowa FAQ na stronie easyjet jest poświęcona temu jak zrobić, żeby mieć bagaż przy sobie, a nie w luku. Czy z tym wiążą się jakieś problemy/opłaty?

W Ryanair wszystko opisali w dwóch zdaniach i jest to jasne, a z easyjet trochę się gubię.

Ryanair napisał(a):

eden bagaż podręczny na pasażera* o wadze do 10kg i maksymalnych wymiarach 55cm x 40cm x 20cm oraz dodatkowa mała torebka 35 x 20 x20cm.

Ze względu na ograniczoną ilość miejsca bagaże (55 x 40 x20cm) mogą być przewożone w kabinie samolotu, pozostałe będą umieszczone w luku bagażowym bezpłatnie.

Nie mam doświadczenia, więc powiedzcie mi proszę czy ta torebka 35x20x20 to mniej więcej rozmiar przeciętnej damskiej torebki? Jeżeli nie, to czy to oznacza, że jedna torebka poszłaby jako "duża walizka" 55x40x20, a faktyczną walizkę by trzeba zarejestrować?
 Profil Relacje PM off  

Luksusowy city break w Abu Zabi 🕌💎 Loty i pobyt w 5⭐ hotelu Sofitel za 1859 PLN Luksusowy city break w Abu Zabi 🕌💎 Loty i pobyt w 5⭐ hotelu Sofitel za 1859 PLN
Tani wyjazd na NBA i NHL do Nowego Jorku 🗽✈️ Loty i bilety na mecze od 1655 PLN🔥 Tani wyjazd na NBA i NHL do Nowego Jorku 🗽✈️ Loty i bilety na mecze od 1655 PLN🔥
#2 PostWysłany: 27 Lut 2014 18:50 
Awatar użytkownika

W easyJet jako bagaż podręczny jest jedna walizka.

Cytuj:
oznacza to, że jak wezmę moją torbę przewieszaną przez ramię (wielkość pewnie 20x10x5, jak nie mniej), to już nie mam możliwości zabrania niczego więcej i za resztę muszę płacić?

Zgadza się. Czasem przejdzie, ale zgodnie z regulaminem tak właśnie jest.

Cytuj:
I dlaczego tak wszyscy unikają luku bagażowego? Połowa FAQ na stronie easyjet jest poświęcona temu jak zrobić, żeby mieć bagaż przy sobie, a nie w luku. Czy z tym wiążą się jakieś problemy/opłaty?

Nie wiążą się żadne opłaty, po prostu czasem rejsy są tak zapełnione, że te walizki powyżej 50 x 40 x 20 cm muszą iść do luku, bo nie ma miejsca nad siedzeniami. Jeżeli nie potrzebujesz korzystać z zawartości bagażu podczas lotu, nie masz się czym martwić i możesz wziąć bagaż do 56 x 45 x 25 cm.

Cytuj:
Nie mam doświadczenia, więc powiedzcie mi proszę czy ta torebka 35x20x20 to mniej więcej rozmiar przeciętnej damskiej torebki? Jeżeli nie, to czy to oznacza, że jedna torebka poszłaby jako "duża walizka" 55x40x20, a faktyczną walizkę by trzeba zarejestrować?

To wszystko zależy od jej wymiarów. Jeżeli będzie je przekraczała, a będą dokładnie sprawdzać, to będzie tak, jak piszesz.
 Profil Relacje PM off  

#3 PostWysłany: 27 Lut 2014 19:41 

Loty: 31
Kilometry: 47 622
Przede wszystkim bagaż przy sobie zaoszczędzi Ci czasu na czekanie przy karuzeli po wylądowaniu
 Profil Relacje PM off  

#4 PostWysłany: 27 Lut 2014 19:47 

35x20x20 zmieści się średniej wielkości twarda, damska torba albo dość duża miękka (czyli taka którą można ewentualnie zgnieść). Ostatnio miałem w ryanie 3 bagaże podręczne o wadze łącznej około 18kg i nie było problemu...
 Profil Relacje PM off  

#5 PostWysłany: 27 Lut 2014 20:08 

Tata123 napisał(a):
35x20x20 zmieści się średniej wielkości twarda, damska torba albo dość duża miękka (czyli taka którą można ewentualnie zgnieść). Ostatnio miałem w ryanie 3 bagaże podręczne o wadze łącznej około 18kg i nie było problemu...

to,że ci się udało i obecnie po wprowadzeniu drugiego podręcznego w ryanair nie sprawdzają nie znaczy, że zawsze tak będzie dlatego ktoś kiedyś może się zdziwić, bo zasady są jasne...

easyjet również mało restrykcyjnie przestrzega wymiarów bagażu podręcznego, choć obsługi gate niektórych europejskich lotnisk potrafią być restrykcyjne w egzekwowaniu wymiarów
 PM off  

#6 PostWysłany: 27 Lut 2014 20:17 

Oczywiście. Zasady są zasadami... Raz się uda a raz nie.
 Profil Relacje PM off  

#7 PostWysłany: 15 Kwi 2014 18:39 

Lecę liniami Ryanair, wiem że liczba bagażu podręcznego się powiększyła o małą torebkę, ale mam pytanie odnoście zakupów w strefie wolnocłowej. Czy reklamówka liczy się jako zamiennik tej małej torebki czy mogę mieć i torbę podręczną i torebkę i zakupy? Szykują się duże zakupy papierosowe, więc mała ta reklamówka nie będzie..
 Profil Relacje PM off  

#8 PostWysłany: 24 Kwi 2014 09:15 

Czy jest jakis limit wagowy damskiej torebki w liniach Ryanair?
 Profil Relacje PM off  

#9 PostWysłany: 24 Kwi 2014 09:49 
Awatar użytkownika

Loty: 140
Kilometry: 285 551
niebieski
Nie, nie ma limitu wagi, patrzą jedynie na wymiary.
Monty lubi ten post.

#10 PostWysłany: 24 Kwi 2014 09:56 

Dzieki :D

To jeszcze jedno.Moj fotoekwipunek jest na tyle konkretny,ze ze wzgledu na brak bagazu rejestrowanego chcialbym lustrzanke wraz z konkretnym fotoobiektywem (Sony 70-400 G SSM)powiesic na szyi(okolo 2.5 kg) przy wejsciu na poklad.Moga sie przyczepic?

Linie Ryan,lot na Krete.
 Profil Relacje PM off  

#11 PostWysłany: 24 Kwi 2014 10:01 

Oczywiście TAK, lustrzanka przewieszona na pasku na szyi oprócz 2 bagaży podręcznych traktowana jest jako 3 bagaż, jak znowu obsługa gate zacznie to sprawdzać i nie zmieścisz do któregoś z bagaży podręcznych wtedy kara
 PM off
Monty lubi ten post.

#12 PostWysłany: 24 Kwi 2014 10:10 

A co w przypadku jezeli poza 10 kg walizka oznaczona jako bagaz podreczny bede mial ze soba plecak z tym aparatem i dwoma obiektywami.Skoro moja "druga polowka" dysponuje torebka to czy ta opcja w moim przypadku przejdzie?

W ostatecznosci co bys mi mogl zasugerowac? :)
 Profil Relacje PM off  

#13 PostWysłany: 24 Kwi 2014 10:16 

jeżeli oba bagaże podręczne będą w wyznaczonych wymiarach granicznych (decyduje metalowy wzornik), do tego ten większy w wyznaczonej wadze to obsługa gate powie tylko "zapraszamy" (wskazane jest przestrzeganie obowiązujących zasad, bo zwłaszcza na angielskich lotniskach można "wyskoczyć" z kilkudziesięciu funtów)
 PM off
Monty lubi ten post.

#14 PostWysłany: 30 Kwi 2014 15:41 

niebieski
Czy orientuje się ktoś może, jak wygląda kosz na bagaż w Easyjet? Kółka mojej walizki odstają na tyle, że zamiast maksymalnych 56 cm ma ona 58 cm wysokości i nie jestem pewien, czy się zmieści w razie kontroli....
 Profil Relacje PM off  

#15 PostWysłany: 30 Kwi 2014 16:05 

Loty: 30
Kilometry: 33 014
Kosz wygląda jak na zdj:
http://heathrow-airport-our-guide.com/n ... s-changed/
więc akurat z przekroczoną długością walizki może być problem - bo wszystkie boki koszyka są metalowe...

#16 PostWysłany: 30 Kwi 2014 18:21 

niebieski
niestety;/ ciekawe tylko, czy zostawili pewien margines do przekroczenia jak Ryanair, czy też wymiary są dość dokładne - mierzył ktoś może?:)
Jeśli Easyjet nie lata z Ławicy to pewnie nie będę miał jak przetestować tego koszyka, nie?
 Profil Relacje PM off  

#17 PostWysłany: 03 Cze 2014 15:08 

Loty: 88
Kilometry: 179 929
srebrny
Skoro w tym wątku przewija się głównie temat easyJet to się podepnę z moim pytaniem:

czy obsługa tej linii restrykcyjnie podchodzi do damskich torebek? Wylot z SFX.

Rozumiem że jak się doczepią to muszę upchnąć ją do podręcznego?
 Profil Relacje PM off  

#18 PostWysłany: 03 Cze 2014 15:12 

bruce09lili napisał(a):
Skoro w tym wątku przewija się głównie temat easyJet to się podepnę z moim pytaniem:

czy obsługa tej linii restrykcyjnie podchodzi do damskich torebek? Wylot z SFX.

Rozumiem że jak się doczepią to muszę upchnąć ją do podręcznego?

Prawie w ogóle tego nie sprawdzają, ale jeśli już to trzeba będzie włożyć do podręcznego
 PM off
bruce09lili lubi ten post.

#19 PostWysłany: 03 Cze 2014 17:11 
Awatar użytkownika

niebieski
Jak to "prawie w ogóle nie sprawdzaja"? To może ja im podpadam zawsze bo za każdym razem zmuszają mnie upychania tych różnych dodatków, które staram się przemycić. 2 lata temu nawet z wolnocłowego kazali upchnąć.

#20 PostWysłany: 03 Cze 2014 18:49 

Loty: 30
Kilometry: 33 014
Ja też musiałam ostatnio w Budapeszcie upychać w walizce zakupy z wolnocłówki z Okęcia...

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 48 posty(ów) ]  Idź do strony 1, 2, 3  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość