Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Wikipost
Jedna sztuka bagażu oznacza dokładnie jedną sztukę bagażu. Torebka damska, laptop lub futerał na aparat również klasyfikują się jako jedna sztuka bagażu.

Ryanair:
https://help.ryanair.com/hc/pl/articles ... ch%20opcji

Każdy pasażer może bezpłatnie wnieść na pokład jedną sztukę bagażu o maksymalnych wymiarach 40 x 30 x 20 cm

Pasażerowie, którzy chcą zabrać w podróż dodatkowo duży bagaż podręczny mają do wyboru dwie opcje:
- wykupienie usługi "Pierwszeństwo oraz 2 Bagaże Pokładowe " (lub Plus / Flexi / Family ticket lub bilet lotniczy na łączone loty) pozwalającej na zabranie 1 dodatkowej torby/plecaka/walizki o wymiarach 55 cm x 40 cm x 20 cm, która musi zmieścić się w koszu do mierzenia bagażu. Waga bagażu ma nie przekraczać 10 kg. Do sprzedaży dostępne jest 95 usług pierwszeństwa na lot.
- wykupienie „Torby do odprawy 10 kg”. Bagaż do odprawy 10 kg (80x120x120 cm) musi zostać oddany na stanowisku odprawiania bagażu przed przejściem przez kontrolę bezpieczeństwa. W tym bagażu podróżni mogą przewozić płyny powyżej 100 ml.

Wizzair:
https://www.wizzair.com/pl-pl/centrum-p ... -podreczny

Maksymalne wymiary torby podręcznej: 40 x 30 x 20 cm.
Maksymalna waga: 10 kg
Podane wymiary nie obejmują uchwytów/kółek bagażu; jednakże kółka mogą zwiększać wymiary bagażu maksymalnie o 5 cm.

Pasażerowie, którzy chcą zabrać w podróż dodatkowo duży bagaż podręczny mają do wyboru dwie opcje:
- wykupienie usługi WIZZ Priority (lub posiadania prawa do niej na podstawie pakietu WIZZ Privilege Pass, WIZZ GO lub WIZZ Plus) daje prawo do wniesienia na pokład dodatkowej jednej sztuki bagażu (maks. wymiary: 55 x 40 x 23 cm, maks. waga 10 kg).
- wykupienie bagażu rejestrowanego 10 kg (maks. wymiary 171 x 149 x 119 cm). W tym bagażu podróżni mogą przewozić płyny powyżej 100 ml.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 2139 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 29, 30, 31, 32, 33, 34, 35 ... 107  Następna
Autor Wiadomość
#621 PostWysłany: 17 Maj 2014 13:25 

Taka sytuacja.
Lot Ryanair.Mam maly plecak jakkolwiek jego wysokosc to 45 cm.Pomyslalem zapakowac tam swoja lustrzanke i dwa obiektywy wiec formalnie wysokosc plecaka nie jest mi do niczego potrzebna.Tylna strona plecaka jest symbolicznie usztywniona.
Jak to sie ma do minipodrecznego,ktorego oficjalne wymiary to 35x20x20?
Oblepic to tasma? :mrgreen:
 Profil Relacje PM off  

Kraj Basków okołoweekendowo za 919 PLN 😍☀️ Bezpośrednio z Warszawy + ⭐⭐⭐ hotel IHG 👏 Kraj Basków okołoweekendowo za 919 PLN 😍☀️ Bezpośrednio z Warszawy + ⭐⭐⭐ hotel IHG 👏
🔥 Wyspy Kanaryjskie TOP 🔥Teneryfa, Gran Canaria i Lanzarote w jednej podróży za 569 PLN❗ 🔥 Wyspy Kanaryjskie TOP 🔥Teneryfa, Gran Canaria i Lanzarote w jednej podróży za 569 PLN❗
#622 PostWysłany: 17 Maj 2014 14:53 

Monty napisał(a):
Taka sytuacja.
Lot Ryanair.Mam maly plecak jakkolwiek jego wysokosc to 45 cm.Pomyslalem zapakowac tam swoja lustrzanke i dwa obiektywy wiec formalnie wysokosc plecaka nie jest mi do niczego potrzebna.Tylna strona plecaka jest symbolicznie usztywniona.
Jak to sie ma do minipodrecznego,ktorego oficjalne wymiary to 35x20x20?
Oblepic to tasma? :mrgreen:

ma się nijak, po prostu na wysokość nie wypełnisz plecaka do końca (póki co w ogóle albo prawie w ogóle wymiarów nie sprawdzają, ale kosze wzorniki są)
 PM off
Monty lubi ten post.

#623 PostWysłany: 17 Maj 2014 17:24 

Ja mam plecak z decathlonu niby 35x20x20 a wzornik dla malego podrecznego jest sporo wiekszy.

Wysłane z mojego GT-S7562 przy użyciu Tapatalka

#624 PostWysłany: 19 Maj 2014 17:32 

Witajcie, pierwszy raz lecę samolotem także postanowiłem tutaj napisać moje obawy albo pytania:

1) Mam plecak, który na wysokość ma 45cm szerokości 33cm i głębokości około 20cm (przy zapakowaniu pewnie jego objętość wzroście), czy mam się obawiać, że będę musiał dopłacać? Jak to wygląda w praktyce? Wyczytałem, że bardziej się czepiają osób z walizkami..

2) Mam lustrzankę w futerale na ramię, czy muszę za to płacić?

3) Narzeczona z którą lecę ma oprócz plecaka mniejszą damską torebkę, logicznie więc wydaje się, że na pokład będzie mogła bezpłatnie wnieść tylko plecak (większy) a torebki już nie?

Z góry wielkie dzięki za odpowiedzi:)
 Profil Relacje PM off  

#625 PostWysłany: 19 Maj 2014 19:05 
Awatar użytkownika

Loty: 283
Kilometry: 579 248
niebieski
Musisz napisać którą linią lecisz, bo każda ma inne przepisy.
 Profil Relacje PM off  

#626 PostWysłany: 20 Maj 2014 01:11 

olus napisał(a):
Musisz napisać którą linią lecisz, bo każda ma inne przepisy.

Ops moje niedopatrzenie, oczywiście chodzi o linie Wizzair
 Profil Relacje PM off  

#627 PostWysłany: 20 Maj 2014 01:16 
Awatar użytkownika

Loty: 249
Kilometry: 415 497
srebrny
1) tak - zwykle na walizki bardziej patrzą. plecak zawsze jakoś wciśniesz, więc jeżeli jako tako się trzyma wymiarów to będzie ok
2 i 3) lustrzanka, torebka, cokolwiek muszą być w walizkę/plecak schowane. możesz kombinować jakoś pod kurtką chowając, ale nie polecam. można wziąć torbę z wolnocłowego dodatkowo, to jest jedyny wyjątek w wizzair
 Profil Relacje PM off  

#628 PostWysłany: 22 Maj 2014 15:36 

Witajcie,

chciałem zapytać jak w praktyce wygląda sytuacja z drugim, małym bagażem (35x20x20) w Ryanairze.
Co do pierwszego (50x40x20) to sytuacja jest prosta, jest koszyk i ma się zmieścić. Jak wygląda sprawdzanie tego drugiego?
Czy da się go doginać w miarę potrzeb? Czy jeżeli wezmę w miarę elastyczną torbę (26×30×13) w której będzie aparat i tablet to czy mogę jakoś
ją pozginać do wymaganych wymiarów w razie kontroli czy lepiej nie ryzykować? Chodzi o 6cm :)

Pozdrawiam
 Profil Relacje PM off  

#629 PostWysłany: 22 Maj 2014 15:41 

metalowy wzornik dużego i małego bagażu podręcznego ryanair ma jakąś tam tolerancję, do tego obecnie póki co nie słyszałem by mały podręczny sprawdzali (wybawieniem może być w razie czego na czas boardingu zwykła reklamówka, rzadko który aparat w pozycji wyłączony jest szerszy niż wskazane wymiary)
 PM off  

#630 PostWysłany: 22 Maj 2014 16:16 
Awatar użytkownika

Loty: 32
Kilometry: 46 097
niebieski
Kosze do mierzenia zwykłego podręcznego i mini mają po 1 cm zapasu w każdym wymiarze. Ostatnio celowo mierzyłam.

Moje podróże: https://podroze-podroze-podroze.blogspot.com
 Profil Relacje PM off  

#631 PostWysłany: 24 Maj 2014 14:09 

Loty: 8
Kilometry: 22 290
niebieski
czy lustrzanka w futerale może być traktowana jako mały bagaż podręczny w ryanair?
 Profil Relacje PM off  

#632 PostWysłany: 24 Maj 2014 15:26 

HON fly4free
klimas napisał(a):
czy lustrzanka w futerale może być traktowana jako mały bagaż podręczny w ryanair?

Czy chodzi ci o to, że ktoś za ciebie ma dokonać pomiarów twojego futerału, czy spełnia kryteria wymiarowe (nie więcej niż) 35 x 20 x 20cm ???
 Profil Relacje PM off  

#633 PostWysłany: 24 Maj 2014 15:40 

niebieski
uwielbiam te złośliwości :P
nie - poprostu pare postów wyżej było że niby lustrzanka ma byc schowana do walicki co mnie zdziwiło - rozumiem,że jak sie mieści w wymiarach i nie mam innego bagażu to jest ok i biorę do do samolotu - chciałbym uniknąć wkładania takiego sprzętu do luku.
 Profil Relacje PM off  

#634 PostWysłany: 24 Maj 2014 16:53 

man4business napisał(a):
klimas napisał(a):

Czy chodzi ci o to, że ktoś za ciebie ma dokonać pomiarów twojego futerału, czy spełnia kryteria wymiarowe (nie więcej niż) 35 x 20 x 20cm ???

Jedzie chłop z rodziną i małym dzieckiem ( być może pierwszy raz samodzielnie ) to o wszystko pyta. Też uważam, że złośliwości można sobie darować. A i inni się czegoś dowiedzą.
 PM off
pazur lubi ten post.
pazur uważa post za pomocny.

#635 PostWysłany: 24 Maj 2014 17:05 

HON fly4free
Anonymous napisał(a):
Jedzie chłop z rodziną i małym dzieckiem ( być może pierwszy raz samodzielnie ) to o wszystko pyta. Też uważam, że złośliwości można sobie darować. A i inni się czegoś dowiedzą.

Ale jaka złośliwość? Pytanie mnie tak zaskoczyło, że się zacząłem zastanawiać co też autor mógł mieć na myśli?... :lol: (nie czytałem innych wypowiedzi w długim wątku) zwłaszcza w kontekście tego, że dopiero co było napisane, że mały bagaż podręczny ma takie a takie rozmiary. Przecież, o ile nie są to "przedmioty zabronione", nikt mu nie będzie mówił, co ma mieć w środku...
 Profil Relacje PM off  

#636 PostWysłany: 24 Maj 2014 17:15 

Ok. Może nie miałeś złych intencji.
Ale Ty siedzisz na forum 4 lata, a on "świeżynka" :D
 PM off
pazur lubi ten post.

#637 PostWysłany: 24 Maj 2014 17:18 

niebieski
kolego - właśnie o to chodzi,że nie wysiliłeś się przeczytać parę postów wyżej..... tutaj to co mnie zdziwiło:

2 i 3) lustrzanka, torebka, cokolwiek muszą być w walizkę/plecak schowane. możesz kombinować jakoś pod kurtką chowając, ale nie polecam. można wziąć torbę z wolnocłowego dodatkowo, to jest jedyny wyjątek w wizzair[/quote]
Mimo,że to Wizz więc inne zasady można równie dobrze zinterpretować to w taki sposób,że nie możesz mieć takiego sprzętu przy sobie.
Warto więc wysilić się czasem i wgłębić w wątek niż pobieżnie skonentować w sposób który nic nie wnosi :)
Tak jak domyślił się jacakatowice jadę pierwszy raz z rodziną samodzielnie i wolę oszczędzić wszystkim nerwów i przygotować się jak najlepiej
P.S. EOT
 Profil Relacje PM off  

#638 PostWysłany: 26 Maj 2014 10:41 

Witam,

Mianowicie kiedyś pisałem że potrzebuję kupić dla SZWAGRA bilet jednodniówkę tak żeby się tylko chłop przeleciał.- w ramach prezentu.
Kupiłem Tour de Pologne czyli GDA-WRO-MOD-GDA i sam dla siebie też.

teraz ja mam takie pytanie:
muszę kupić jakieś torby na podręczny bagaż do Ryanaira dla siebie i dla szwagra.

Z waszego doświadczenia lepiej kupić zbliżone do wymiarów Ryanaira czy Wizzaira - bo chyba będą kupowane częściej bilety.

Wiem że to dość ogólnikowe pytanie ale może ktoś miał taki sam dylemat i ma jakąś alternatywę.
Z góry dzięki

Czarny
 Profil Relacje PM off  

#639 PostWysłany: 30 Maj 2014 22:44 

Witam!
Mam zapytanie co do tej walizki http://www.vitay.pl/katalog-Vitay/nagro ... ,1201.html
Zamierzam lecieć do Angli(Luton) i czy ta walizka mi przejdzie?

Z góry dziękuję za odpowiedzi.
 Profil Relacje PM off  

#640 PostWysłany: 30 Maj 2014 22:48 

uczciwie ze względu na "wymiary 45x71x31/35 cm." tylko jako rejestrowany (choć mało obecnie sprawdzają, przy czym jak będą sprawdzać to nawet jako duży podręczny NIE)
 PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 2139 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 29, 30, 31, 32, 33, 34, 35 ... 107  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 4 gości