Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 68 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4  Następna
Autor Wiadomość
#41 PostWysłany: 23 Maj 2014 11:18 
Awatar użytkownika

niebieski
wczoraj moja rodzina wrocila z Bangkoku, mieli bardzo duze problemy z dostaniem sie na lotnisko.
po pierwsze hotel poinformowal ich zeby wyjechac na lotnisko 6 godizn wczesniej, droga trwala 3,5h

Wypoczynek w Dubaju za 2829 PLN ☀️🏙️ Loty PLL LOT i noclegi w 4* hotelu Queen Elizbeth Wypoczynek w Dubaju za 2829 PLN ☀️🏙️ Loty PLL LOT i noclegi w 4* hotelu Queen Elizbeth
Egipt na wypasie 🏝️ 5* all inclusive nad Morzem Czerwonym za 2739 PLN Egipt na wypasie 🏝️ 5* all inclusive nad Morzem Czerwonym za 2739 PLN
#42 PostWysłany: 23 Maj 2014 12:53 

Ja mimo wszystko podjąłem decyzję o rezygnacji. Miałem lecieć na 3 tygodnie, a w tym czasie nie wiadomo jak się sytuacja rozwinie. To podróż poślubna, więc ostatnie czego bym sobie życzył to dodatkowe atrakcje na miejscu związane z sytuacją polityczną.
Niestety, Qatar na razie nie zamierza w żaden sposób pójść na rękę w postaci zwrotu biletu, albo przynajmniej możliwości bezpłatnego przebukowania na inny kierunek. Ponoć nie mają żadnych dyrektyw z centrali w Qatarze, więc działają standardowo- czyli zwrot możliwy, ale z dużą stratą. Czekam, mój planowany wylot na połowę czerwca, mam nadzieję że do tego czasu się ugną.
 Profil Relacje PM off  

#43 PostWysłany: 23 Maj 2014 13:15 
Awatar użytkownika

Loty: 126
Kilometry: 294 821
niebieski
pebe86 napisał(a):
Ja mimo wszystko podjąłem decyzję o rezygnacji. Miałem lecieć na 3 tygodnie, a w tym czasie nie wiadomo jak się sytuacja rozwinie. To podróż poślubna, więc ostatnie czego bym sobie życzył to dodatkowe atrakcje na miejscu związane z sytuacją polityczną.
Niestety, Qatar na razie nie zamierza w żaden sposób pójść na rękę w postaci zwrotu biletu, albo przynajmniej możliwości bezpłatnego przebukowania na inny kierunek. Ponoć nie mają żadnych dyrektyw z centrali w Qatarze, więc działają standardowo- czyli zwrot możliwy, ale z dużą stratą. Czekam, mój planowany wylot na połowę czerwca, mam nadzieję że do tego czasu się ugną.

Jeśli nie będzie można uzyskać zwrotu kasy za lot, a sytuacja nie ulegnie zaostrzeniu to ja bym nie rezygnował - do połowy czerwca wiele się może wydarzyć, równie dobrze stan wojenny może się już zakończyć.
 Profil Relacje PM off  

#44 PostWysłany: 23 Maj 2014 13:17 

Zbanowany
@pebe86: a nie rozwazasz mozliwosci polecenia dalej gdzies AirAsia z BKK, szkoda biletow bo napewno nie uznaja Ci pelnego zwrotu.

Nie za ciekawie to wyglada :
http://www.telegraph.co.uk/news/worldne ... unced.html

na pewno nie bedzie jakis problemow dla turystow bo z tego zyja, ale nie usmiechalo by mi sie siedziec w podrozy poslubnej w hotelu gdzie bedza ograniczone uslugi dla gosci. Jesli mialbym stracic kase to dodal bym na przelot z BKK np. na Bali (do tego pogoda nie zacheca do pobytu w BKK).
 Profil Relacje PM off  

#45 PostWysłany: 23 Maj 2014 13:21 
Awatar użytkownika

niebieski
Turndown napisał(a):
@pebe86: a nie rozwazasz mozliwosci polecenia dalej gdzies AirAsia z BKK, szkoda biletow bo napewno nie uznaja Ci pelnego zwrotu.

Nie za ciekawie to wyglada :
http://www.telegraph.co.uk/news/worldne ... unced.html

na pewno nie bedzie jakis problemow dla turystow bo z tego zyja, ale nie usmiechalo by mi sie siedziec w podrozy poslubnej w hotelu gdzie bedza ograniczone uslugi dla gosci. Jesli mialbym stracic kase to dodal bym na przelot z BKK np. na Bali (do tego pogoda nie zacheca do pobytu w BKK).

Bali w czerwcu - super pomysł. Jedyny zonk może być w przypadku ewentualnego paraliżu lotniska - głupio byłoby stracić lot do Europy. Inna propozycja - lądem do Kambodży i potem przelot do Malezji - wschodnie wybrzeże i dwie fajne pieczenie na jednym ogniu. Potem lot do Bangkoku lub autobus. Z Malezji czy Kambodży można się spokojnie lądem dostać się do Bangkoku, z Indonezji już nie bardzo ;)
 Profil Relacje PM off  

#46 PostWysłany: 23 Maj 2014 13:44 

Zbanowany
Jesli jechal bym w podroz poslubna to nie do BKK, owszem jest co robic i zwiedzac ale nie podczas takiej podrozy. Wiec albo jakas plaza, wyspa w Tailandii ale wtedy leje w wiekszosci tam lub niezapomniane widoki na Bali i pogoda super. Co do zamkniecia miedzynarodowego lotniska w BKK nie wierze ze do tego by sie posuneli, wojsko ma swoje udzialy w turystyce i na pewno zadbaja o to aby nie ucierpial ten dzial gospodarki.
 Profil Relacje PM off  

#47 PostWysłany: 23 Maj 2014 14:06 
Awatar użytkownika

niebieski
Turndown napisał(a):
Jesli jechal bym w podroz poslubna to nie do BKK, owszem jest co robic i zwiedzac ale nie podczas takiej podrozy. Wiec albo jakas plaza, wyspa w Tailandii ale wtedy leje w wiekszosci tam lub niezapomniane widoki na Bali i pogoda super. Co do zamkniecia miedzynarodowego lotniska w BKK nie wierze ze do tego by sie posuneli, wojsko ma swoje udzialy w turystyce i na pewno zadbaja o to aby nie ucierpial ten dzial gospodarki.

Zgadzam się odnośnie potencjalnych szans na zamknięcie lotniska - pamiętać tylko należy, że Air Asia lata na Don Muang, a nie Suvarnabhumi. Również proponowałbym Bali i okolice, tym bardziej na podróż poślubną w tym okresie, ale co do pogody w Tajlandii - południowo-wschodnie wybrzeże nie ma teraz monsunu, podobnie jak wschodnia Malezja.
 Profil Relacje PM off  

#48 PostWysłany: 25 Maj 2014 00:31 

Zbanowany
Aktualizacja za FT co do poruszania sie z/na lotniska :

AOT 10:50pm 22 May 2014:

The National Peace and Order Maintenance Council has issued a curfew order from 22:00 to 05:00, in effect from the 22nd May 2014 until further notice. However, Suvarnabhumi Airport remains operational as normal and departure passengers who have to travel to the airport during curfew hours must show his/her passport and ticket at road check-points; and please prepare additional travel time to ensure that you do not miss your flight.

Arrival passengers and airport officials wishing to travel into Bangkok during these hours must show his/her passport or airport identification card at check-points.

All pick-up and drop-off vehicles must obtain a document from the Suvarnabhumi Airport Information Counters, located at Entrance 3 and 5 of the Departure Hall (4th Floor) or Entrance 3 of the Arrival Hall (2nd Floor) to verify that you have visited the airport during curfew hours.

For any passengers who cannot find a mean of transport out of Suvarnabhumi Airport during curfew hours, may use the facilities available at CIP Lounges 1-4, located on the 3rd floor of the Passenger Terminal.

Nevertheless, the Shuttle Bus service between Suvarnabhumi and Don Mueang International Airport is operating as usual. For further information, please call AOT Contact Center 1722 (24-hours).
 Profil Relacje PM off  

#49 PostWysłany: 26 Maj 2014 09:37 

Ja wylatuję z rodzinką 14.06, także niedługo.
Lecimy na Bali i inne indonezyjskie wysepki przez Bangkok właśnie, z tym że mamy wykupioną noc po przyjeździe na Kao San Road i nie zamierzam rezygnować z przyjemności, jaką daje nam atmosfera tego miejsca i pyszne jedzonko w okolicy i basen na dachu. Następnego dnia o 6:15 lecimy właśnie na Bali i pewnie będzie trzeba wyjechać bardzo wcześnie, podejrzewam, że o 3:30 będziemy w taksówce. No trudno, zmiana czasu dodatkowo trochę nam nie da się wyspać ale w Indonezji już planujemy sielankowy wypoczynek i wiem, że się uda!
Ostatnią noc przez wylotem do Polski też wzięłam w Bangkoku, przy lotnisku międzynarodowym więc nie będziemy się wypuszczać tego dnia w miasto.
Wam też radzę nie rezygnować z pięknych wakacji...
 Profil Relacje PM off  

#50 PostWysłany: 27 Maj 2014 00:48 

My mamy lot Qatarem na 10 czerwca i tez mamy dylemat czy lecieć... chcemy tam zostać 4 tygodnie i wolelibyśmy miło i bezstresowo spędzić urlop.
Dzwoniliśmy z pytaniem o sytuację do centrum we Wrocławiu. Powiedzieli, że do czasu na 3 godziny przed wylotem możemy zmieniać swoje bilety. Przy rezygnacji koszt od jednego biletu to ok. 800zł, przy zmianie kierunku 400 zł i przy zmianie terminu też 400zł. Bilety można wykorzystać do marca 2015.
Czy ktoś jeszcze leci w tym terminie? Jakie decyzje?
 Profil Relacje PM off  

#51 PostWysłany: 27 Maj 2014 02:05 

Zbanowany
@paula942: nie sadze aby podroznym cos grozilo w Tailandii, ale poprostu moga byc niemile wczasy.
Np. w BKK te hotele co maja TV od operatorow kablowych maja brak TV a te co maja wlasne satelitarne czasze to maja zagraniczne kanaly, jest problem z transportem etc.

Zagladaj pod ten link tam napewno znajdziesz bardiej wiarygodne wypowiedzi.
http://www.flyertalk.com/forum/thailand ... up-39.html

Jesli to koszt 400PLN od biletu to zmienil bym to na listopad-grudzien jesli sie da ;)
 Profil Relacje PM off  

#52 PostWysłany: 27 Maj 2014 10:33 

Dziękuję za podpowiedź Turndown:). Problem ze zmianą terminu jest taki, że teraz mamy urlop, a później już nie bardzo. Poza tym marzy nam się trochę odpoczynku i rozważamy zmianę kierunku. Ta nasza wyprawa to podróż poślubna i plan był taki, żeby zostać 3 dni w BKK, a później mamy lot do Chiang Rai na jakiś trkking i zwiedzanie północy. Później mieliśmy się zastanowić co dalej, czy jedziemy w dół na południe, czy zahaczamy o Laos/Wietnam... Teraz to wszystko nie wygląda tak kolorowo bo chcemy sami sobie organizować czas i trochę się obawiam, że się wpakujemy gdzieś, gdzie nie trzeba...
Sama już nie wiem, a czasu ciągle mniej
 Profil Relacje PM off  

#53 PostWysłany: 27 Maj 2014 10:42 
Awatar użytkownika

niebieski
paula942 napisał(a):
Dziękuję za podpowiedź Turndown:). Problem ze zmianą terminu jest taki, że teraz mamy urlop, a później już nie bardzo. Poza tym marzy nam się trochę odpoczynku i rozważamy zmianę kierunku. Ta nasza wyprawa to podróż poślubna i plan był taki, żeby zostać 3 dni w BKK, a później mamy lot do Chiang Rai na jakiś trkking i zwiedzanie północy. Później mieliśmy się zastanowić co dalej, czy jedziemy w dół na południe, czy zahaczamy o Laos/Wietnam... Teraz to wszystko nie wygląda tak kolorowo bo chcemy sami sobie organizować czas i trochę się obawiam, że się wpakujemy gdzieś, gdzie nie trzeba...
Sama już nie wiem, a czasu ciągle mniej

Ja bym nie rezygnował, zwłaszcza, że Wasz plan jest dość elastyczny i pozwoli w miarę możliwości dostosować się do zastałej sytuacji. Najwyżej odpuśćcie Bangkok, na północy powinno być spokojnie. Laos i Wietnam - super sprawa, ale niestety podobnie jak większość Tajlandii ma wtedy porę deszczową, co nie znaczy, że należy je z tego powodu skreślać. Bardzo fajna jest północ Laosu, można potem jechać do Wietnamu przez Muang Khua do Dien Bien Phu i dalej np. do Sapy i potem Hanoi... opcji jest multum. Pętlę można by zamykać z Wietnamu do Kambodży jeśli czas pozwoli.
Opcja B - bookować AirAsia na Bali i ruszać na podbój Indonezji, Bangkok traktując tylko jako węzeł przesiadkowy.
 Profil Relacje PM off  

#54 PostWysłany: 27 Maj 2014 14:59 

bonieq2 napisał(a):
Ja bym nie rezygnował, zwłaszcza, że Wasz plan jest dość elastyczny i pozwoli w miarę możliwości dostosować się do zastałej sytuacji. Najwyżej odpuśćcie Bangkok, na północy powinno być spokojnie. Laos i Wietnam - super sprawa, ale niestety podobnie jak większość Tajlandii ma wtedy porę deszczową, co nie znaczy, że należy je z tego powodu skreślać. Bardzo fajna jest północ Laosu, można potem jechać do Wietnamu przez Muang Khua do Dien Bien Phu i dalej np. do Sapy i potem Hanoi... opcji jest multum. Pętlę można by zamykać z Wietnamu do Kambodży jeśli czas pozwoli.
Opcja B - bookować AirAsia na Bali i ruszać na podbój Indonezji, Bangkok traktując tylko jako węzeł przesiadkowy.

No dobra, chyba mnie przekonaliście;). Dziękuję bardzo za podpowiedzi i przykładowe trasy- bardzo pomocne:).
Co do Bali to mam taki pomysł i chętnie bym skorzystała bo tam teraz piękna pogoda no i sama wyspa podobno rewelacja (nie byłam). Bilety też są w całkiem fajnych cenach na Air Asia więc może tak zrobimy:). Albo chociaż na tydzień tam. W zależności od sytuacji w Bangkoku.
A Ty jesteś teraz w Tajlandii albo się wybierasz?
 Profil Relacje PM off  

#55 PostWysłany: 27 Maj 2014 15:10 

Wczoraj wrocilem z Bangkoku zero problemu z dojazdem na lotnisko, ani jednej blokady na autostradzie, ktos pisze o problemach z dojazdem , moze po prostu korki bo zero wojska na trasie do suvarnabhumi, pozdr, na wyspach luz ale jest godzina policyjna.
 Profil Relacje PM off  

#56 PostWysłany: 27 Maj 2014 15:12 
Awatar użytkownika

niebieski
paula942 napisał(a):
bonieq2 napisał(a):

No dobra, chyba mnie przekonaliście;). Dziękuję bardzo za podpowiedzi i przykładowe trasy- bardzo pomocne:).
Co do Bali to mam taki pomysł i chętnie bym skorzystała bo tam teraz piękna pogoda no i sama wyspa podobno rewelacja (nie byłam). Bilety też są w całkiem fajnych cenach na Air Asia więc może tak zrobimy:). Albo chociaż na tydzień tam. W zależności od sytuacji w Bangkoku.
A Ty jesteś teraz w Tajlandii albo się wybierasz?

Teraz niestety nie :(
Wybieramy się w te rejony znowu jesienią, ale raczej by "trochę pomieszkać" :)
Generalnie południowa i południowo-wschodnia Azja to "nasz" klimat i można powiedzieć, że sporo czasu już tam z żoną spędziliśmy, więc jak masz jakieś pytania co do ewentualnej trasy to pytaj śmiało :)
Zależy ile macie czasu, ale skoro planowaliście jeszcze Laos i Wietnam to zakładam, że sporo - można by jakoś do trasy ładnie tydzień w Indonezji dołożyć, ale jest tam tyle ładnych miejsc, że na całą podróż może nie wystarczyć :)
 Profil Relacje PM off  

#57 PostWysłany: 27 Maj 2014 16:04 

Zbanowany
@paula942: wiec czekamy na relacje z wojennej wyprawy do Tailandi ;)
 Profil Relacje PM off  

#58 PostWysłany: 27 Maj 2014 18:46 

No to szkoda, bo moglibyśmy się jakoś spotkać na miejscu:).
Mamy tam 4 tygodnie więc ani mało ani dużo. Chociaż pewnie za mało, żeby wszystko zobaczyć. Tydzień w Indonezji chętnie byśmy spędzili ale zobaczymy na co czas pozwoli.
Sądzę, że chętnie skorzystamy z Waszego doświadczenia:) i będę pytała:).

Wieści postaram się zamieścić jak będziemy na miejscu, dam znać jak jest w praktyce. Godzina policyjna już skrócona więc jest lepiej:).
 Profil Relacje PM off  

#59 PostWysłany: 27 Maj 2014 20:59 

niebieski
Od jutra godzina policyjna od 24.00 do 4 am.

Zagladajcie na zalaczonego wyzej twittera - tam sa informacje co 15 minut.

Na poludniu luz, w Chang Mai luz, kolej i autobusy dalekobiezne wyjezdzaja z BKK pod warunkiem ze startujesz przed godzina policyjna.

Nie wiem, gdzie macie problem. Ja sie wlasciwie ciesze - im wiecej ludzi zrezygnuje tym lepiej, mniejszy tlok bedzie i ceny nizsze.
 Profil Relacje PM off  

Temat postu: Malaria, tabletki ?
#60 PostWysłany: 29 Maj 2014 10:12 

co sądzicie o malaronie lub innych tabletach na malarię przy podróży do Laosu lub Wietnamu? Używaliście może? Ciekawi mnie jak z komarami jest na Bali?
Póki co sytuacja w Tajlandii jest dość stabilna. Czytałam wczoraj jakiś artykuł w Wyborczej, że cierpi na tym turystyka itd. więc ceny idą w dół.

Ostatnio edytowany przez Abcn, 29 Maj 2014 10:56, edytowano w sumie 1 raz
zmiana tytulu po wydzieleniu offtopu (...)
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 68 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości