Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 22 posty(ów) ]  Idź do strony 1, 2  Następna
Autor Wiadomość
 Temat postu: Białoruś 17-20.05
#1 PostWysłany: 06 Maj 2014 14:42 

Loty: 9
Kilometry: 5 419
Szukam osoby, która chciałaby ze mną podróżować po Białorusi w dniach 17-20.05
Mój wstępny plan wygląda następująco:
17.05 wyjazd rano z Warszawy Gdańskiej do Białegostoku, później przesiadka do Przewozów Regionalnych do Grodna. Wykupiony hostel w Grodnie na cały pobyt. Zwiedzanie miasta.
18.05 Wczesnym ranem przejazd na Baranowicz. Krótkie zwiedzanie i jeśli się uda, przejazd do Nieświeża albo Nowogródka. Powrót do Grodna.
19.05 Rano przejazd do Mińska. Zwiedzania i ewentualny mecz, powrót wagonem sypialnym do Grodna.
20.05 Wyjazd do Białegostoku
 Profil Relacje PM off  

Loty Etihad Airways do Singapuru z Warszawy od 2556 PLN ✈️🧳 Oferta first minute Loty Etihad Airways do Singapuru z Warszawy od 2556 PLN ✈️🧳 Oferta first minute
Wakacje w sercu południowej Transylwanii 🦇🏰 Wycieczka już od 497 PLN ✈️🛌 Wakacje w sercu południowej Transylwanii 🦇🏰 Wycieczka już od 497 PLN ✈️🛌
#2 PostWysłany: 06 Maj 2014 14:50 
Awatar użytkownika

Zbanowany
ale to napisz tez cos o sobie :)
bedzie komus latwiej potem uniknac niescislosci.
 Profil Relacje PM off  

#3 PostWysłany: 06 Maj 2014 16:33 

Ok, mam na imię Dawid, 23 lata, jestem studentem. Mieszkam w Warszawie ;)
 Profil Relacje PM off  

#4 PostWysłany: 06 Maj 2014 16:59 

Bez wizy?
 Profil Relacje PM off  

#5 PostWysłany: 06 Maj 2014 17:14 
Awatar użytkownika

Zbanowany
@bezrobotny, poświęć choć 3 minuty na poczytanie działu nt. Białorusi, a znajdziesz powód twojego zdziwienia.
 Profil Relacje PM off
Davidivs lubi ten post.

#6 PostWysłany: 06 Maj 2014 17:15 
Awatar użytkownika

srebrny
Podaj jeszcze orientacyjny koszt, przejazdow hostelu, będzie łatwiej;)

#7 PostWysłany: 06 Maj 2014 17:37 

Chyba trochę zmodyfikuję swój plan:
Ostatniego dnia zamiast wracać do Grodna, właduję się do wagonu sypialnego w stronę Pińska, w którym będę po 5 ;). Później do Brześcia i stamtąd do Warszawy. Obskoczę więc dodatkowo 2 miasta, bo na Białoruś drugi raz prędko się nie wybiorę.
Koszty:
dwa noclegi w Hostelu w Grodnie - pokój 6 os. - 20euro
Na każdy dzień będę miał przeznaczone po 20$ czyli łącznie 80$.
Do tego:
20$ na zakupy dla rodziny (piwo, wódka, czekoladki), 30$ na bilety - Białystok-Grodno, Nieśwież-Baranowicze i Baranowicze-Nieśwież, Pińsk-Brześć, Brześć-Terespol, 30$ rezerwa.
Opłacone już mam bilety Grodno-Baranowicze i Grodno-Mińsk, i polskie PKP.
 Profil Relacje PM off  

#8 PostWysłany: 06 Maj 2014 17:44 
Awatar użytkownika

Zbanowany
No i teraz cokolwiek wiemy, ale nadal mało o tobie samym :)
 Profil Relacje PM off  

#9 PostWysłany: 06 Maj 2014 17:55 

Kilka postów powyżej napisałem podstawowe info. Jeśli ktoś jest zainteresowany - zapraszam na PW. Nawet jeśli tylko część podróży pokrywa się z moją. ;)
 Profil Relacje PM off  

#10 PostWysłany: 06 Maj 2014 23:34 

Ja już dawno chciałem się tam wybrać tylko z wizą jest trochę kłopotów/Kiedyś mi odmówili/.Z doświadczenia wiem,że teraz pewnie byłaby powtórka z rozrywki.Powodzenia!
 Profil Relacje PM off  

#11 PostWysłany: 07 Maj 2014 00:13 

Bezrobotny napisał(a):
Ja już dawno chciałem się tam wybrać tylko z wizą jest trochę kłopotów/Kiedyś mi odmówili/.Z doświadczenia wiem,że teraz pewnie byłaby powtórka z rozrywki.Powodzenia!

Na czas trwania MŚ w Hokeju na Białorusi nie trzeba wyrabiać wizy. Wystarczy kupić dowolny bilet na mecz.
http://poland.mfa.gov.by/pl/hockey_2014 ... b54d7.html
 Profil Relacje PM off  

#12 PostWysłany: 07 Maj 2014 01:01 
Awatar użytkownika

Loty: 183
Kilometry: 323 029
platynowy
Davidivs napisał(a):
18.05 Wczesnym ranem przejazd na Baranowicz. Krótkie zwiedzanie i jeśli się uda, przejazd do Nieświeża albo Nowogródka. Powrót do Grodna.

Podejrzewam, że podróżujących, mających nocleg w hostelu w Grodnie będzie nie tak mało. Ja mam 3 noclegi (17-20.05), również m.in. po to, by trochę pozwiedzać okolice. 17. będę w drodze z Mińska (Mir?). 18. planowałem samo Grodno, może Lidę lub Nowogródek; 19. Różanę (Pałac Sapiehów). Na razie wstępnie, bo nie znam dokładnie połączeń.
 Profil Relacje PM off  

#13 PostWysłany: 07 Maj 2014 01:13 

pabloz napisał(a):
Podejrzewam, że podróżujących, mających nocleg w hostelu w Grodnie będzie nie tak mało. Ja mam 3 noclegi (17-20.05), również m.in. po to, by trochę pozwiedzać okolice. 17. będę w drodze z Mińska (Mir?). 18. planowałem samo Grodno, może Lidę lub Nowogródek; 19. Różanę (Pałac Sapiehów). Na razie wstępnie, bo nie znam dokładnie połączeń.

3 noclegi w "Hello! Grodno Hostel"? Wszystkie miejsca są już tam wyprzedane i też przewiduję, że w przeważać będą Polacy, może kilku Litwinów/Łotyszy. Jeśli chcesz odwiedzić Mir to proponuję od razu w drodze z Mińska. Z kolei w Niedzielę proponuję połączyć siły i udać się do Baranowicz. Może miasto nie jest piękne, ale w okolicy jest Nieśwież ;)
 Profil Relacje PM off  

#14 PostWysłany: 07 Maj 2014 01:51 
Awatar użytkownika

platynowy
Tak, Hello Grodno Hostel, tylko w 8-osobowym ;)
Do Nieświeża myślałem 16. pojechać, bo jednak z Mińska trochę bliżej i być może lepiej z połączeniami, ale to jeszcze nic pewnego. Wszystko zależy od czasu. A 17. na Grodno może go być trochę za mało...
 Profil Relacje PM off  

#15 PostWysłany: 08 Maj 2014 00:19 

pabloz napisał(a):
Tak, Hello Grodno Hostel, tylko w 8-osobowym ;)
Do Nieświeża myślałem 16. pojechać, bo jednak z Mińska trochę bliżej i być może lepiej z połączeniami, ale to jeszcze nic pewnego. Wszystko zależy od czasu. A 17. na Grodno może go być trochę za mało...

Ja w 6 os. ;) Maile odpisują po polsku więc nie powinno być problemu z komunikacją. Do Nieświeża najbliżej z Baranowicz, ale faktycznie lepiej tam jechać z Mińska niż z Grodna. Co do samego Grodna - hostel jest w samym centrum więc nie powinno być problemu z szybkim zwiedzeniem największych atrakcji. Chyba, że interesuje cię też grodzieńszczyzna, wtedy istotnie, jeden dzień to za mało ;)
 Profil Relacje PM off  

#16 PostWysłany: 08 Maj 2014 22:37 
Awatar użytkownika

platynowy
17. pod wieczór będę mógł się określić (Nieśwież) dopiero...
Plany swoją drogą, ale rzeczywistość zweryfikuje je na miejscu.
 Profil Relacje PM off  

#17 PostWysłany: 13 Maj 2014 00:52 

Jakbyście byli zainteresowani to z chęcią pozbędę się 750 000 rubli białoruskich po cennie nbp.
 Profil Relacje PM off  

#18 PostWysłany: 14 Maj 2014 20:04 

Pamiętajcie że musicie mieć potwierdzenie nocowania w hotelu podczas wyjazdu z Białorusi oraz pamiętajcie ze pokojowe hotele są na podsłuchu (to nie żart). Oraz tradycja wschodnia czyli łapówki dla policji ale ogólnie Białoruś jest ciekawa wieczorami nikt mnie nie zaczepiał mimo ze chodziły grupki podpitej młodzieży
 Profil Relacje PM off  

#19 PostWysłany: 14 Maj 2014 20:22 

Loty: 116
Kilometry: 157 931
niebieski
Nieprawda, termin wyjazdu mają 17-20.05. więc nie przekracza 5 dni roboczych więc żaden meldunek lub jak ty to nazywasz potwierdzenie hotelu nie jest wymagane. Białoruś bardzo ciekawa i masz rację ale ja łapówki nie odważył bym się dać tamtejszym milicjantom w szczególności tym z OMON-U, których widziałem na dworcu w Mińsku, w tych beretach i bosmankach wyglądali jak specnaz. Kraj bardzo bezpieczny, nie chodzi tu o zachowania polityczne.
 Profil Relacje PM off  

#20 PostWysłany: 14 Maj 2014 20:26 

mateusz458 napisał(a):
Pamiętajcie że musicie mieć potwierdzenie nocowania w hotelu podczas wyjazdu z Białorusi oraz pamiętajcie ze pokojowe hotele są na podsłuchu (to nie żart). Oraz tradycja wschodnia czyli łapówki dla policji ale ogólnie Białoruś jest ciekawa wieczorami nikt mnie nie zaczepiał mimo ze chodziły grupki podpitej młodzieży

Hehe, wszystko co napisał to nie prawda. W Białorusi czułem się bardzo bezpiecznie, wszędzie czysto ludzie pomocni, a pijanych to więcej widzę w Warszawie.
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 22 posty(ów) ]  Idź do strony 1, 2  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość