Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 68 posty(ów) ]  Idź do strony 1, 2, 3, 4  Następna
Autor Wiadomość
#1 PostWysłany: 05 Sie 2012 15:56 
Awatar użytkownika

No właśnie, orientuje się ktoś jak wydostać się z Kolombo do miasta?
 Profil Relacje PM off  

Fuerteventura z all inclusive 🏝️🍹 4* hotel tylko dla dorosłych z basenem za 2887 PLN Fuerteventura z all inclusive 🏝️🍹 4* hotel tylko dla dorosłych z basenem za 2887 PLN
Neapol na przedłużony weekend za 679 PLN 🏛️🍕 Loty + hotel ze śniadaniami ☕🥐 Neapol na przedłużony weekend za 679 PLN 🏛️🍕 Loty + hotel ze śniadaniami ☕🥐
#2 PostWysłany: 05 Sie 2012 17:02 
Awatar użytkownika

Loty: 553
Kilometry: 1 062 543
Spod lotniska kursuje bezpłatny shuttle bus do pobliskiego dworca autobusowego, stamtąd autobusem nr 187 do Colombo - Fort (głównego dworca kolejowego)

#3 PostWysłany: 20 Mar 2013 00:55 

Loty: 238
Kilometry: 354 517
niebieski
Proszę o pomoc. Będę w CMB 1 kwietnia i mam tam przesiadkę 18:30-3:15, co mogę w tym czasie zobaczyć? Może Negombo? Jak tam się dostać? 2-dniową bezpłatną wizę już mam :)

Z góry dziękuję za pomoc!
 Profil Relacje PM off  

#4 PostWysłany: 20 Mar 2013 01:01 
Awatar użytkownika

srebrny
Wychodzisz z lotniska, idziesz w prawo do rikszarzy i zaczynasz negocjacje. Za trase Negombo - Colombo Apt. dalem 400 LKR, bys mial poglad za ile sie da przejechac ten kawalek. Udanej wyprawy :D
 Profil Relacje PM off  

#5 PostWysłany: 20 Mar 2013 01:04 

niebieski
Hm, a jak nie mam zdolności negocjacyjnych? :D Jakieś autobusy/pociągi?
No i czy jest szansa, żeby za normalne pieniądze dotrzeć na lotnisko np. ok. północy?
Dolarami tam nie zapłacę? Muszę mieć LKR?
 Profil Relacje PM off  

#6 PostWysłany: 20 Mar 2013 01:11 
Awatar użytkownika

srebrny
Jechalem pociagiem Colombo - Negombo przy samym lotnisku, ale zupelnie z jego drugiej strony, wiec z praktycznego punktu widzenia ta opcja raczej odpada. Co do innych srodkow transportu do Negombo akurat nie mam wiecej doswiadczenia.

Dolarami zaplacisz bez problemu jednak latwiej dobic targu rupiami, bo sa rozmienialne na male nominaly, a nie dasz przeciez komus centow ;)

Riksza by Cie odwiezc na lotnisko na pewno sie znajdzie, pytanie za ile :D W razie trudnych negocjacji zawsze mozna posluzyc sie karta: "wiem jakie sa ceny, to nie moj pierwszy wyjazd na Sri Lanke!", co zazwyczaj pomaga.
 Profil Relacje PM off  

#7 PostWysłany: 20 Mar 2013 01:24 

niebieski
Wielkie dzięki! No nic, będę walczył za 2 tygodnie :D
Jakby ktoś jeszcze mógł mi jakoś pomóc-proszę się nie krępować :)
 Profil Relacje PM off  

Temat postu: Colombo
#8 PostWysłany: 20 Sty 2014 18:08 

Witam wszystkich - mam pytanie techniczne po przylocie ( ląduję o 13 tej) potrzebuję dojechać na pierwszy nocleg do Colombo - chcemy tam nocować max 2 noce i potem pociągiem w okolice Mirissa, Matara . Jeśli macie jakieś doświadczenia dot przejazdu z lotniska oraz taniego a przyzwoitego noclegu w Colombo proszę o podpowiedź, ewentualnie może podpowiecie coś dot. dojazdu na południe Sri Lanki pociągiem
 Profil Relacje PM off  

Temat postu: Re: Colombo
#9 PostWysłany: 28 Sty 2014 09:51 

Tutaj znajdziesz wszystko na temat pociągu
http://www.seat61.com/SriLanka.htm#.UudgwBCta00
 Profil Relacje PM off  

#10 PostWysłany: 02 Lut 2014 19:06 
Awatar użytkownika

A myślałeś nad noclegiem w Negombo? Jest znacznie bliżej od lotniska a i ceny pokoi są znacznie niższe. Ja tam nocowałem pierwszej nocy, później pierwszym porannym autobusem ruszyłem do Colombo i stamtąd dalej pociągiem.

Tu znajdziesz parę informacji na temat przemieszczania się autobusami i pociągami plus ceny biletów:

http://kropkinamapie.pl/pociagiem-i-aut ... ennik.html
 Profil Relacje PM off  

#11 PostWysłany: 03 Lut 2014 20:31 

Loty: 10
Kilometry: 24 346
Ile czasu trzeba liczyć na dojazd z lotniska do stacji Colombo Fort? Ląduję o 4 rano i zastanawiam się czy zdążę na pociąg o 6.55 do Galle (doliczając czas na kupienie biletów). Pytanie czy jest sens aż tak się spieszyć? Ile trzeba liczyć na procedurę imigracyjną i odbiór bagażu?
 Profil Relacje PM off  

#12 PostWysłany: 03 Lut 2014 21:08 

Powinieneś spokojnie zdążyć. Lądowałem o podobnej porze, ruch na lotnisku był mały. Wizę, odbiór bagażu i wymianę gotówki załatwiłem w pół godziny. Później przed terminalem wsiadasz w tuk tuka i w kolejne pół godziny będziesz w Colombo :D

Niestety licz się z tym, że na lotnisku taksówki i tuk tuki są drogie. Oczywiście możesz pojechać pociągiem do Colombo Fort ale aby dojechać do najbliższej stacji kolejowej (tej najbliżej lotniska) musisz się do niej dostać najlepiej oczywiście tuk tukiem (koszt nie więcej niż 200 rupii, więcej niż 300 rupii nie możesz dać, bo to tylko 1-2 km od lotniska).

Zazdroszczę... :D do dziś pamiętam ten moment kiedy styrany po dwóch nieprzespany nocach wyszedłem z tego terminalu i zaczęła się jazda tuk tukami, te zapachy i smaki Sri Lanki :D
 Profil Relacje PM off  

#13 PostWysłany: 04 Lut 2014 08:38 

Loty: 10
Kilometry: 24 346
A ile trzeba zapłacić za tuk tuka (wolę indyjskie określenie motoriksza :)) z lotniska do dworca?
 Profil Relacje PM off  

#14 PostWysłany: 04 Lut 2014 10:37 

Niestety nie jechałem z Lotniska do miasta tuk tukiem tylko jechałem prosto do Dambulli z przesiadka w Kurunegali ale z tego co pamiętam to tuk tukowcy mowili że cena jest stała, czyli 1500 rupi.

Jak wyjdziesz z lotniska to idz od razu w lewo i na koncu budynku bedzie mały parking gdzie stoją busy i tuk taki, popytasz, pogadasz i zapewne czymś dojedziesz.

Jestem przekonany że w lotniska musi jeździć jakiś bus to miasta ale niech się inni wypowiedzą, tak jak powiedziałem ja jechałem z lotniska prosto do Kurunegali i za transport z lotniska do jakiegoś przystanku oddalonego 15 km od lotniska zapłaciłem 1200 rupi, z tym że tuk tukowiec wszystko mi wyjaśnił, złapał za nas autobus, bez niego nigdy bym tam nie trafił.

BTW, czy ktoś planuje być w Nuwara Elija w fabryce herbaty i będzie miał trochę wolnego miejsca w plecaku ??
Herbata którą tam kupiłem jest najlepsza na świecie:)
Pokrył bym wszystkie koszty gdyby ktoś kupił choć jedno opakowanie zielonej herby i mi przywiózł a potem wysłał albo odebram bym w pl :)
 Profil Relacje PM off  

#15 PostWysłany: 04 Lut 2014 11:08 
Awatar użytkownika

Loty: 126
Kilometry: 294 821
niebieski
Przy wyjściu z terminalu przylotów - na zewnątrz jest przechowalnia bagażu. Nie pamiętam dokładnie ile kosztuje, ale jakieś grosze. Może 100 Rs/doba czy coś koło tego. Jedyny problem jest taki, że bagaż musi być zamknięty, najlepiej na kłódkę - nie chodzi o to, że kradną, ale inaczej po prostu pan ochroniarz nie chciał się zgodzić. Duży plecak opletliśmy łańcuchem i zapieliśmy kłódką - i tak bez problemu można było się dostać do środka, no ale był zamknięty :) - komedia.
W nocy z Negombo na lotnisko płaciliśmy ok. 1000-1500 Rs za taxi.
 Profil Relacje PM off  

#16 PostWysłany: 04 Lut 2014 11:13 
Awatar użytkownika

Loty: 19
Kilometry: 36 462
Karin napisał(a):

Jestem przekonany że w lotniska musi jeździć jakiś bus to miasta ale niech się inni wypowiedzą, tak jak powiedziałem ja jechałem z lotniska prosto do Kurunegali i za transport z lotniska do jakiegoś przystanku oddalonego 15 km od lotniska zapłaciłem 1200 rupi, z tym że tuk tukowiec wszystko mi wyjaśnił, złapał za nas autobus, bez niego nigdy bym tam nie trafił.

Z informacji, które ja zdobyłam przed wyjazdem: z lotniska jeżdżą dwa autobusy do Colombo Fort (pisałam już o tym w innym temacie).
Pierwszy - 187, który jedzie do Colombo Fort przez Katunayake bus stand (odcinek lotnisko - Katunayake jest za darmo, dalej płatne) - tańszy i wolniejszy.
Drugi - prywatny autobus, który jedzie ekspresówką i ma o wiele mniej przystanków. Żeby go znaleźć trzeba po wyjściu z lotniska skręcić w lewo i iść do końca opędzając się od tuktukowców ;) Na końcu jest ogrodzony parking a na prawo od niego stoją białe autobusy - z tego co pamiętam nie miały napisów po angielsku ale w ich pobliżu kręcili się konduktorzy, którzy wskazywali właściwy. W Colombo zatrzymuje się na dworcu autobusowym więc trzeba zapytać lokalesów o drogę na stację kolejową ale nie jest to daleko. Cena jest wyższa niż za autobus 187 ale o wiele niższa niż za taxi/tuktuka, czas dojazdu jest niewiele dłuższy niż taksówką tylko czasami trzeba poczekać aż autobus się wypełni zanim wyruszy.

Co do ceny taksówek to tripadvisor mówi o ok. 2500 rupii, ale nie wiem czy to prawda bo nie korzystałam.
 Profil Relacje PM off  

#17 PostWysłany: 05 Lut 2014 00:51 

odri napisał(a):
A myślałeś nad noclegiem w Negombo? Jest znacznie bliżej od lotniska a i ceny pokoi są znacznie niższe. Ja tam nocowałem pierwszej nocy, później pierwszym porannym autobusem ruszyłem do Colombo i stamtąd dalej pociągiem.

Tu znajdziesz parę informacji na temat przemieszczania się autobusami i pociągami plus ceny biletów:

http://kropkinamapie.pl/pociagiem-i-aut ... ennik.html

Możesz polecić jakieś tanie noclegi w Negombo? :-)))
 Profil Relacje PM off  

#18 PostWysłany: 05 Lut 2014 00:52 

niebieski
Fakt ze nie spałem w Negombo tylko byłem kilka godzin, ale wydaje sie ze tam jest wszędzie "tanio". A na pewno taniej niż nad polskim morzem ;)
 Profil Relacje PM off  

#19 PostWysłany: 06 Maj 2014 17:36 
Awatar użytkownika

Loty: 719
Kilometry: 996 247
platynowy
Negombo jest mało atrakcyjne. Sam zrobiłem błąd i pierwszy nocleg zarezerwowałem w centrum Negombo. Strata czasu, zwłaszcza że po Sri Lance podróżuje się wyjątkowo łatwo i choćby do Mount Lavinia można dotrzeć autobusem w godzinkę z kawałkiem. A jeśli ma być Negombo to niech to będzie kawałek na północ od centrum.
 Profil Relacje PM off  

Temat postu: Re: Odp: Colombo
#20 PostWysłany: 07 Maj 2014 19:12 
Awatar użytkownika

niebieski
A jak sie w nocy (o 2) dostac centrum colombo? Tylko taxi czy publiczny transport tez funkcjonuje?
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 68 posty(ów) ]  Idź do strony 1, 2, 3, 4  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości