Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 90 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5
Autor Wiadomość
#81 PostWysłany: 03 Maj 2014 11:50 

a propos handlarzy w Barcelonie - nie są natrętni, wystarczy powiedzieć nie i po sprawie, nie ma narzucania się
 Profil Relacje PM off  

Beztroski tydzień w Szarm el-Szejk 😍🏊‍♂️ 5* resort z aquaparkiem za 2028 PLN 😎 Beztroski tydzień w Szarm el-Szejk 😍🏊‍♂️ 5* resort z aquaparkiem za 2028 PLN 😎
Turcja w pigułce 🇹🇷 Stambuł i Kapadocja w jednej podróży od 1047 PLN 😍 Turcja w pigułce 🇹🇷 Stambuł i Kapadocja w jednej podróży od 1047 PLN 😍
#82 PostWysłany: 03 Maj 2014 12:08 
Awatar użytkownika

Zbanowany
Hahaha, dokładnie. I skoro w Indiach dla mężczyzn gwałt jest czymś 'niezłym', to ty też raz skorzystaj w Indiach, potem konsekwentnie popularyzuj to przekonanie na całym świecie!
Taaaak, już czekam na Święte Krowy blokujące przejazd tramwaju w Polsce :D.
A teraz słuchaj: każdy region ma swoją, osobną kulturę. I nie da się jedną miarą mierzyć wszystkich. We wspomnianych już Indiach nie jest łatwo kupić za prawdziwą cenę. Dlatego każdy daje tyle ile chce i może.
We Francji - części EU - obowiązuje europejskie prawo, ludzie płacą podatki itd. które mają trafić na wydatki publiczne.
Jeśli (wiadomo że póki co tak nie będzie, ale warto o tym pomyśleć) większość turystów kupi u przysłowiowego Murzyna, sklepiki zbankrutują, Państwo nie otrzyma od nich podatków, żeby się ratować sprzeda atrakcyjne miejskie działki, i tak ktoś wykupi Pola Elizejskie, i będzie pobierał opłatę za dojście do Wieży Eiffla.
Chciałbyś? A potem i tak Francja nie będzie mieć kasy i zwróci się o pomoc do EU. I zapłacisz za to Ty ze swoich podatków :)
Tyle teorii. Praktyka jest krótka: Na szczęście dziś mamy sporo ludzi myślących hmm... realistycznie.
 Profil Relacje PM off  

#83 PostWysłany: 03 Maj 2014 12:43 

namteH napisał(a):
wiadomo: jak ktoś poleci do paryża z 5 przesiadkami byle by 5zl zaoszczędzić to trudno się spodziewać żeby "przepłacał" kupując pamiątki.

Nie zapominaj kolego, na jakim forum jesteś.
 Profil Relacje PM off  

#84 PostWysłany: 03 Maj 2014 12:56 

Panda poruszył(a) ciekawy wątek związany ze zmianami w przestrzeni miejskiej wywoływanymi przez naszych "ulubieńców". Porównaj ilość artystów ulicznych (mimów, żonglerów, klaunów itp.) choćby na Floriańskiej w Krakowie i pod Koloseum w Rzymie (mekka artystów, och, ach). I takie porównanie można ciągnąć dla większości miejsc turystycznych. Dlaczego tak się dzieje? Wyobraź sobie tłumek zbierający się wokół artysty - zaraz podbiegnie tam po 5 nachalnych sprzedawców i ludzie w pośpiechu zaczną się zwijać oczywiście nie wrzucając przy tym nic do kapelusza.
 Profil Relacje PM off  

#85 PostWysłany: 04 Maj 2014 08:28 

Roku napisał(a):
Wróciłem właśnie z Włoch, przejechałem tym razem Rzym, Brindisi, Bari, oraz liczne okoliczne miasteczka, na ten przykład Lecce, Ostuni, Tarent czy Materę. 12 dni razem. Oczywiście zaobserwowałem ulicznych handlarzy o karnacji ciemniejszej niż miejscowi, jednak nigdzie nie byli szczególnie natrętni i po jednym zapytaniu i odpowiedzi przeczącej znikali dalej. Ten schemat powtórzył się kilkanaście razy, ani razu nie było natrętnego nagabywania po odmownej odpowiedzi.

Nie było ich też bynajmniej tysiące skupione w jednym miejscu. Najwyżej kilkunastu. W Bari mieszkaliśmy ostatnie 2 noce tuż koło stacji kolejowej Centrale. W pobliskim parku jest skupisko handlarzy (kilkunastu, nie tysiące) z Czarnego Lądu. Wracając wieczorkiem nie zanotowałem zagrożenia.

Podtrzymuję to co napisałem w pierwszym poście tego tematu.
W miejscach TOP turystycznych Włoch typu Piza czy Florencja, tych handlarzy są, jeśli nie tysiące, to przynajmniej setki i są b.nachalni.
Przykład mało znanych i średnio popularnych wśród turystów, miasteczek położonych daleko na południu Włoch, nie obrazuje problemu.
Turystów tam mało, to i handlarzy mniej.
Bo komu mieliby sprzedawać swój towar ? :D
 PM off  

#86 PostWysłany: 04 Maj 2014 09:17 

w zeszłym roku na na autostradzie kijów-odessa na stacjach benzynowych był wysyp gości którzy próbowali zrobić przekręt "na zgubiony portfel" (w polsce znany w wersji znaleziony "złoty" sygnet) :lol:

Ostatnio edytowany przez wojo02, 04 Maj 2014 10:36, edytowano w sumie 1 raz
 Profil Relacje PM off  

#87 PostWysłany: 04 Maj 2014 09:52 

Dlatego uważam ten wątek za b.potrzebny i aktualny przed wakacyjnymi wyjazdami ( mimo początkowych prób "wyciszenia " go przez niektórych modów) ;)
Zapewne wielu użytkowników zwróci większą uwagę na możliwe "niespodzianki" w różnych krajach. To też ważna część wyjazdów. Nie tylko kody, rabaty, upusty, promocje i inne angeboty :D
 PM off
Mixer lubi ten post.

#88 PostWysłany: 18 Maj 2014 17:08 
Moderator forum
Awatar użytkownika

Loty: 396
Kilometry: 561 467
No Rzym chyba jest TOP turystyczny Włoch czy nie? W Rzymie było podobnie jak i w daleko na południu położonych miasteczkach, czyli bez nachalności. Ale ale... tak się złożyło że znów byłem we Włoszech, dziś wróciłem. Tym razem 7 dni Neapol, Pompeje, Amalfi, Capri i inne takie okoliczne. Pomijając czy są to TOP turystyczne Włochy, oczywiście spotkaliśmy handlarzy z Czarnego Lądu (najwięcej w Neapolu, ale tam handluje się wszystkim na potęgę), znów podtrzymuję, że nie byli oni natrętni i albo w ogóle nie zaczepiali (to najczęściej), albo odchodzili po usłyszeniu "nie". Jeden tylko zaciął się i 3x powtórzył swoją formułkę po włosku próbując sprzedać nam różańce, jednak nijakiego zagrożenia ani natrętności w tym nie było. A wracaliśmy do hotelu po nocach. hotel zaś położony był w Centro Storico, kto był, ten wie, że są tam cokolwiek gorące i kolorowe (nie chodzi przy tym o kolor skóry) dzielnice.

Będąc na wyjazdach zawsze trzeba mieć się na baczności, przed handlarzami z Afryki również. Jednak czemu akurat ich wyróżniać to nie wiem :)
 Profil Relacje PM off  

#89 PostWysłany: 19 Maj 2014 09:44 

Ok. Aż tak często we Włoszech nie bywam jak Ty. Mnie oni też jakoś specjalnie nie przestraszyli ;) Ale ktoś bardziej wrażliwy może odnieść inne wrażenia. Zwróciłem uwagę, że takie zjawisko występuje i tyle. Każdy niech wyciągnie wnioski jakie chce. Temat możemy zakończyć...
 PM off  

#90 PostWysłany: 19 Maj 2014 10:01 
Awatar użytkownika

Loty: 31
Kilometry: 61 615
niebieski
Jako niskobudżetowy turysta kupuję na targach,u handlarzy z Afryki,itp,byle było taniej.Niby dlaczego mam przepłacać?Jak kogoś stać,to niech sobie kupuje nawet na pokładzie samolotu.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 90 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 2 gości