Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 5 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość
#1 PostWysłany: 02 Lip 2010 16:27 

Jak jest najtaniej przelać pieniądze na konto banku zagranicznego w jego walucie ?

Pytam ponieważ przelałem pieniądze przez INGBankOnline i mi skasowali 40 zł. Myśląc przyszłościowo chciał bym poznań tańszą metodę.
 Profil Relacje PM off  

Egzotyczne Wyspy Zielonego Przylądka za 3826 PLN 🏝️🍹 All inclusive w 5* hotelu z aquaparkiem dla rodzin 💦👨‍👩‍👧‍👦 Egzotyczne Wyspy Zielonego Przylądka za 3826 PLN 🏝️🍹 All inclusive w 5* hotelu z aquaparkiem dla rodzin 💦👨‍👩‍👧‍👦
Tylko 1509 PLN za urlop na Gran Canarii 🌤️👙👣 Bezpośrenie loty i pobyt w dobrym hotelu Tylko 1509 PLN za urlop na Gran Canarii 🌤️👙👣 Bezpośrenie loty i pobyt w dobrym hotelu
#2 PostWysłany: 03 Lip 2010 10:55 

niebieski
Od stycznia 2010 wiele banków w Polsce realizuje przelewy (w ramach Unii Europejskiej) w systemie SEPA (http://pl.wikipedia.org/wiki/Jednolity_ ... czy_w_Euro). Jest on wiele tańszy niż przelewy SWIFT, w którym są doliczane prowizje banków pośredniczących. W wielu polskich bankach przelew SEPA to koszt 5 PLN. Przelew dochodzi maksymalnie w ciągu 2 dni. Członkostwo w SEPA nie jest dla banku obligatoryjne. Z tego co wiem to np Citi Bank nie należy. Należą do tego systemu takie polskie banki jak Multibank, mBank, PKO BP, Millenium, BOŚ, Kredyt Bank, ING, BZ WBK. Przy wykonywaniu przelewu trzeba się upewnić czy bank "źródłowy" i "docelowy" należą do tego systemu.

#3 PostWysłany: 03 Lip 2010 12:58 

ja przelewałem z ING do Norwegii za lot wizza
 Profil Relacje PM off  

#4 PostWysłany: 04 Lip 2010 22:10 

niebieski
Sprawdziłem. Konto Wizz-ara w Norwegii to NO6883011009568, a numer SWIFT to CITINOKX. Z tych danych wynika, że konto jest w banku: CITIBANK INTERNATIONAL PLC, NORWAY BRANCH. Na liście z 11 czerwca (banków w systemie SEPA) nie ma go. Z racji, że wiele banków CITI w wielu krajów Europy jest już na kiście, to i ten może na niej wkrótce się znaleźć. Na aktualnej liście SEPA znajduje się około 170 banków z Norwegii.

#5 PostWysłany: 05 Lip 2010 14:13 
Awatar użytkownika

jeśli robisz lot POL - NORW to płać na Polskie konto wizza w przeliczeniu na złotówki i po problemie
zresztą w drugą stronę to też powinno działać bez problemu - wybierasz walutę opłaty i dostajesz numer banku z daną walutą

jeśli chodzi o przelewy między narodowe to w ING Online są 2 takie możliwości - poszukaj dokładnie - jedna jest tańsza a druga droższa i są zależne od członkostwa w jakiś tam organizacjach - zresztą w HELPie ING jest wszytko dokładnie opisane
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 5 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 5 gości