Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Ten temat został zablokowany, nie możesz edytować ani pisać nowych postów.  [ 15 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość
 Temat postu: Dowód osobisty
#1 PostWysłany: 08 Kwi 2014 16:24 

Witam, otóż za tydzień lecę do Dani LOT'em. Problemem jest to, że nie wyrobiłem się ze zrobieniem dowodu osobistego. Czy przelecę na samym zaświadczeniu + innych dokumentach ?
 Profil Relacje PM off  

All inclusive na greckiej wyspie Tasos 🏝️🍹 3* hotel z widokiem na Morze Egejskie za 2509 PLN All inclusive na greckiej wyspie Tasos 🏝️🍹 3* hotel z widokiem na Morze Egejskie za 2509 PLN
Zimowe all inclusive na Cyprze 🏝️ Wczasy w 4* hotelu w Pafos za 2169 PLN Zimowe all inclusive na Cyprze 🏝️ Wczasy w 4* hotelu w Pafos za 2169 PLN
 Temat postu: Re: Dowód osobisty
#2 PostWysłany: 08 Kwi 2014 16:27 

Paszport albo DO

#3 PostWysłany: 08 Kwi 2014 16:34 

Nie ma szans nawet jak mi urząd wyda zaświadczenie, że jest DO jest w trakcie robienia ?
 Profil Relacje PM off  

#4 PostWysłany: 08 Kwi 2014 16:40 

Nie ma szans.

#5 PostWysłany: 08 Kwi 2014 16:44 

Departament Konsularny MSZ RP uprzejmie przypomina, że od dnia 1 maja 2004 roku obywatele Rzeczypospolitej Polskiej mogą przekraczać granice wewnętrzne państw UE i strefy Schengen na podstawie paszportu, ale również na podstawie dowodu osobistego.
https://www.msz.gov.pl/pl/informacje_ko ... panstw_ue/

#6 PostWysłany: 08 Kwi 2014 17:39 

Niestety gdyby to była krajówka to by zaświadczenie wystarczyło. Nie można przekroczyć granicy bez paszportu lub DO.

Kiedyś byłem w podobnej sytuacji jednak chciałem lecieć w krajówce, nie wpuścili mnie na pokład samolotu, pani powiedziała że paszport lub DO, a jak nie mam DO to zaświadczenie, że został skradziony wystarczy.
 Profil Relacje PM off  

#7 PostWysłany: 08 Kwi 2014 17:56 

Eryk napisał(a):
duża szansa, że nikt Ci nie sprawdzi żadnych dokumentów...
jeśli uda się w tamtą stronę to potem już z górki ;)

oczywiście piszesz o locie z nieważnym, w tym wypadku dowodem osobistym (rzadko sprawdzają, ale jak sprawdzą to podróż szybko się zakończy)
 PM off  

#8 PostWysłany: 08 Kwi 2014 18:09 

te dywagacje wykraczają daleko poza mój horyzont myślowy, po prostu jak musi lecieć warto spróbować, a jak nie to np. jakiś transport samochodem korzystając z granicy lądowej między Niemcami a Danią.
 PM off  

#9 PostWysłany: 08 Kwi 2014 18:34 

Zbanowany
Lecisz do Dani? A gdzie to?
Jezeli natomiast lecisz do Danii i nie bedziesz nadawal bagazu, to w WAW dokumentow nikt Ci nie bedzie sprawdzal, a wiec spokojnie dolecisz. Zwykle jak ktos juz przylecial np. na niewaznym dowodzie, to w druga srtrone sie go wypuszcza do swojego kraju. A paszportu nie masz? Nawet niewaznego (niewazny paszport upowaznia do powrotu do kraju)
Chociaz byc moze w CPH tez nie sprawdzaja dokumentow? Nie wiem - nie bylem.
 Profil Relacje PM off  

#10 PostWysłany: 08 Kwi 2014 18:49 

Loty: 116
Kilometry: 157 931
niebieski
W piątek leciałem LUZ- TRF i TRF- POZ pomimo, że Schengen itp..., latałem też bez bagażu rejestrowanego dokumenty sprawdzali mi za każdym razem 1-przy wejściu do sterfy odlotów - tzw. strefa dostępu 2- przy wejściu na pokład samolotu, a więc jednak... ja bym nie ryzykował taki wymóg i tyle. :!:
 Profil Relacje PM off  

#11 PostWysłany: 08 Kwi 2014 20:32 

srebrny
Ze sprawdzaniem dokumentów nie ma reguły. W niedzielę w GVA nie sprawdzali żadnych dokumentów a w piątek w WAW podczas boardingu uśmiechnięta Pani poprosiła o "jakiś" dokument. Teoretycznie powinni sprawdzić dokumenty.

#12 PostWysłany: 10 Kwi 2014 08:57 

oficjalnie trzeba miec dokument - :P

pozdrawiam,
rafal

Ostatnio edytowany przez rafal.szymczak, 10 Kwi 2014 11:51, edytowano w sumie 1 raz
 Profil Relacje PM off  

#13 PostWysłany: 10 Kwi 2014 09:16 

no ja niestety mam doświadczenia z lotów wewnątrz Schengenlandii, z podręcznym, takie, że ZAWSZE proszono o dokument
 Profil Relacje PM off  

#14 PostWysłany: 10 Kwi 2014 10:39 

W CPH można się odprawić w automacie bez dokumentu ale za to sprawdzają go przed wejściem do samolotu i to dość dokładnie.
 PM off  

#15 PostWysłany: 10 Kwi 2014 12:50 
Awatar użytkownika

Loty: 408
Kilometry: 718 413
srebrny
Co by to dyskucję zakończyć

Wylatujesz za granicę naszego kraju, nie ważne czy Schengen czy nie, dowód osobisty lub paszport musisz mieć obowiązkowo.
Czasami zdaża się że obsługa lotniska nie sprawdza dokumentów, tym bardziej daty ich ważności, ale robisz to na własną odpowiedzialność.

Temat do zamknięcia.
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Ten temat został zablokowany, nie możesz edytować ani pisać nowych postów.  [ 15 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 3 gości