Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 83 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5  Następna
Autor Wiadomość
#61 PostWysłany: 06 Kwi 2014 13:09 

coraz mniej dni do podróży a ja już głupieje z tym metrem..:|
czy tym metro passem dla turystow pojade np linią JR Yamanote?
czy jest jakaś mapka która pokazuje wszystkie dostępne trasy?

W😍W❗ Sycylia bezpośrednio za 152 PLN 🔥☀️ W😍W❗ Sycylia bezpośrednio za 152 PLN 🔥☀️
Tydzień w Turcji z all inclusive 🍹🏖️ 4* hotel z widokiem na góry za 1499 PLN 😎🏊‍♂️ Tydzień w Turcji z all inclusive 🍹🏖️ 4* hotel z widokiem na góry za 1499 PLN 😎🏊‍♂️
#62 PostWysłany: 06 Kwi 2014 13:39 
Awatar użytkownika

Loty: 219
Kilometry: 464 968
niebieski
Nie pojedziesz żadnymi pociagami JR. Pass działa tylko na Tokyo Metro, dostępne linie masz na defaultowej mapce transportu w Tokyo. http://www.tokyometro.jp/en/subwaymap/

Nie prościej kupić sobie Suica na lotnisku, doładowac i jeździć czym sie chce i gdzie się chce? Karta dziła na terenie całej Japonii (w większych miastach), więc równie dobrze możesz korzystać w niej w Osace, Kyoto, Sapporo, Fukuoka, Nagoya itd. Jak nie wykorzystasz środków z karty to mozesz ja zwrócić przy wyjeździe, wtedy potrącają 200 jenów z salda i dodatkowo otrzymujesz 500 jenów depozytu za kartę. 500 + (saldo - 200). Dużo wygodniejsze.

#63 PostWysłany: 06 Kwi 2014 13:46 

czyli karta obsluguje wszystkie polaczenia?

#64 PostWysłany: 06 Kwi 2014 14:16 
Awatar użytkownika

Loty: 39
Kilometry: 47 644
niebieski
Generalnie zapłacić nią można praktycznie wszędzie poczynając od metra, przez taksówki na sklepach kończąc. Mimo wszystko taniej wychodzi metro pass, myślę, że w 2 dni można obrobić najważniejsze punkty Tokyo. Suica czy tam Pasmo jest o tyle korzystne, że jest powszechne w użytku i ma dużą "płynność".

#65 PostWysłany: 06 Kwi 2014 15:12 
Awatar użytkownika

niebieski
Zależy gdzie będziesz i jak duzo będziesz się przemieszczał. Metro Pass jest tańszy, ale tylko jednodniowy, kosztuje tyle co 5-6 zwykłych przejazdów. Minusem jest ograniczenie tylko do Tokyo Metro, nie wszędzie wygodnie da się dojechać, bo bliżej są stacje JR lub Toei. W skali całego wyjazdu różnica miedzy passami, a Sucia będzie pewnie góra 2000 jenów, a przy takim wyjeździe to żadna różnica moim zdaniem. Pamietaj, że passy możesz kupić tylko na lotnisku i na zapas, Sucie mozesz doładować w kazdej chwili i tylko wtedy, kiedy będzie potrzeba. Kupionych passów nie da rady zwrócić.

#66 PostWysłany: 06 Kwi 2014 15:38 

sounds good!
czy za wyrobienie Sucia płaci się coś dodatkowo ( nie miałem jeszcze czasu wygooglować)

#67 PostWysłany: 06 Kwi 2014 15:55 
Awatar użytkownika

niebieski
Płacisz depozyt 500 jenów za kartę. Możesz ja kupic albo w punktach JR na lotnisku, albo w automatach samoobsługowych. Kosztuje 2500 jenów, w tym masz wliczony depozyt 500 janów i 2000 jenów do wykorzystania. Możesz od razu w automacie doładować na większą kwotę. Na karcie możesz od razu dojechac z lotniska do miasta. Albo Keisei (jeździ częściej) albo JR Narita, zależy gdzie chcesz jechać.

#68 PostWysłany: 07 Kwi 2014 22:14 

Zgadzam się z Niva. Japonia, a przynajmniej Tokyo, Kyoto, bo tam akurat miałem okazję być nie są takie drogie jak mamy to zakodowane w głowach, to pewien rodzaju stereotyp. Podczas tamtejszego pobytu zacząłem się zastanawiać, że to u Nas już jest tak drogo. Bardzo dużo artykułów ma praktycznie identyczne ceny jak w PL. Ja planuję wybrać sie na Wrzesień ponownie ;)
 Profil Relacje PM off  

#69 PostWysłany: 15 Kwi 2014 17:19 

pozdrawiam z tokio! pogoda lepsza niz w polsce, cieplutko , sloneczko i te piekne japonki dookola! no i akurat sakura! wisnie kwitna przepieknie!
koszty mnie nie zjadaja, zyc nie umierac tylko ze zaraz trzeba wracac..
wkrotce obszerna relacja!

arigato gozaimas!
Niva lubi ten post.

#70 PostWysłany: 15 Kwi 2014 20:28 

Hej,
lecimy w 3-jkę do Japonii 6-23 maja, wstępny plan to start w Osace, poźniej Kyoto, Nara, coś jeszcze i finish w Tokyo:)
Jeśli ktoś chce się dołączyć, lub akurat będzie w podobnym terminie w Japonii, dajcie znać - można się spotkać, lub np umówić wspólny wypad do Ryokana (wychodzi taniej z wiekszą ilością osób).

@CamperWestfalia: Pochwal się tym tokijskim noclegiem:)
 Profil Relacje PM off  

#71 PostWysłany: 15 Kwi 2014 21:16 
Awatar użytkownika

niebieski
borrek napisał(a):
start w Osace, poźniej Kyoto, Nara, coś jeszcze i finish w Tokyo:)

Na Osakę 1-2 dni, Kyoto 1-2 dni, Nara 1 dzień, Tokyo 2-3 dni , a skoro lecicie na ponad dwa tygodnie, to cała Japonia stoi dla was otworem, Kamakura, Nikko, Kobe, Hiroshima, mając 17 dni w Japonii nie ograniczałbym się do 4 miast ;)

#72 PostWysłany: 15 Kwi 2014 21:37 
Awatar użytkownika

niebieski
To zależy co chcesz zobaczyć i jak dużo. Jeśli zwiedzanie po łebkach to tyle czasu w zupełnosci wystarczy, ale w samej Osace, czy Kyoto i tamtych okolicach jest zwiedzania na co najmniej tydzień. Ale faktycznie do planu dodałbym jeszcze przynajmniej Yokohamę, Kamakurę i Nikko jako jednodniowe wycieczki.

Ja będę wracał 7 maja, wiec raczej nie będziemy mieli okazji się spotkać. :)

#73 PostWysłany: 18 Kwi 2014 21:03 

Kyoto 1-2 dni, Tokyo 2-3 dni - to ma być rajd po Japonii??
 Profil Relacje PM off  

#74 PostWysłany: 14 Maj 2014 20:43 
Awatar użytkownika

Loty: 237
Kilometry: 576 582
niebieski
Witam,
mam pytanie (może głupie ;) ) odnośnie Willerexpress
http://willerexpress.com/st/3/en/pc/buspass/index.php

ale chciałbym się upewnić czy dobrze rozumiem, że skoro
"Blackout dates (Until Oct. 31) Apr.25 to May.6, Aug.8 to Aug.17"

nie będę mógł podróżować Willerem między tymi datami?

Z góry dzięki za odpowiedź :)

#75 PostWysłany: 14 Maj 2014 20:47 
Awatar użytkownika

Loty: 107
Kilometry: 270 851
naimad napisał(a):
Witam,

Wg tego, co jest napisane - nie, nie będziesz mógł.
 Profil Relacje PM off  

#76 PostWysłany: 16 Maj 2014 09:56 

sith napisał(a):
Kyoto 1-2 dni, Tokyo 2-3 dni - to ma być rajd po Japonii??

Zależy pewnie kto co lubi. Ja wróciłem 3 dni temu z 12 dniowej wycieczki - Tokio, Osaka, Nara, Kioto, Hiroshima, Miyajima, Okinawa. Teoretycznie na Tokio wyszło coś koło 4 dni i można właściwie całe miasto w tym czasie zobaczyć. Jest jedno ale - trzeba to robić tempem - nomen omen - japońskich turystów, ignorować to co się dzieje POMIĘDZY jedną a drugą atrakcją (polecam opis o Japończykach na Bali autorstwa Rafała Tomańskiego "Tatami kontra krzesła") i eksplorację ograniczać do "aha, a to tak wygląda, no fajne idziemy dalej". Ja niestety tak nie potrafię i mógłbym samo Tokio eksplorować miesiąc (dwa dni spędziliśmy włócząc się po samej Daibie).

Więc być może kogoś taki rajd po Japonii kręci, nie odsądzajmy go od czci i wiary ;)

Apropos Tokio jeszcze - niedawno Will I am z Bieberem nagrali piosenkę "thatPower". Sam utwór jest mi muzycznie stuprocentowo obcy, nie trafia do mnie ta muzyka, ale warto zobaczyć do niego futurystyczne wideo. Byłem bardzo mocno zdziwiony, gdy okazało się, że ten futuryzm to budynki w Tokio zbudowane 20 lat temu...
 Profil Relacje PM off  

#77 PostWysłany: 16 Maj 2014 15:00 

Cytuj:
ignorować to co się dzieje POMIĘDZY jedną a drugą atrakcją

oczywiście, że można, ale akurat w przypadku Japonii naprawdę szkoda ;)
 Profil Relacje PM off  

#78 PostWysłany: 18 Maj 2014 21:10 
Awatar użytkownika

niebieski
Ladyage napisał(a):
naimad napisał(a):
Witam,

Wg tego, co jest napisane - nie, nie będziesz mógł.

No właśnie dalej do końca nie rozumiem tego zapisu na ich stronie. Jak wejdę w rozkład i wybiorę jakąkolwiek trasę to pojawiają się opcje zakupu biletów na termin od 8 -17 sierpnia

Image

:?

#79 PostWysłany: 18 Maj 2014 21:16 
Awatar użytkownika

niebieski
O ile dobrze rozumiem, to chodzi o to, że okresem wyłączonym z jazdy na passie jest podany wyżej, a tutaj chcesz kupić normalnie (?) bilet.

#80 PostWysłany: 18 Maj 2014 21:58 
Awatar użytkownika

niebieski
Macieqx napisał(a):
O ile dobrze rozumiem, to chodzi o to, że okresem wyłączonym z jazdy na passie jest podany wyżej, a tutaj chcesz kupić normalnie (?) bilet.

Aaa właśnie, pewnie o to chodzi to co napisałeś, że pojedynczy bilet mogę kupić a passa już nie. Dzięki!!

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 83 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość