Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Wikipost
Blackall napisał(a):
Jeśli przy gate nikt nie zwróci uwagi, to przejdzie i 50 litrowy, więc takie pytanie jest trochę bez sensu...

Natomiast maksymalna pojemność zgodna z wytycznymi to 40 cm x 20 cm x 25 cm = 20 litrów. A że plecaki zazwyczaj nie są idealnie dopasowane do sizera, to realnie jeszcze mniej. Zupełnie inną kwestią jest natomiast to, że ludzie w większości przypadków mają nieco za duże plecaki bo nikt tego aż tak mocno nie kontroluje (choć to zależy od dnia / lotniska / obsługi / szczęścia itp). Plecak można też ugnieść, a walizkę - niekoniecznie.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 2108 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21 ... 106  Następna
Autor Wiadomość
#341 PostWysłany: 22 Paź 2011 00:28 
Awatar użytkownika

niebieski
wntl napisał(a):
kupowaliście na amazon.co.uk ?
Tu:
http://www.gadgetsuk.com/cabin-max-flig ... syjet.html
 Profil Relacje PM off  

Poszukaj słońca w Egipcie ☀️🌴 4* hotel z all inclusive i prywatną plażą za 1833 PLN 🌊🏝️ Poszukaj słońca w Egipcie ☀️🌴 4* hotel z all inclusive i prywatną plażą za 1833 PLN 🌊🏝️
Świąteczny city break w Rzymie 🎄🏛️ Loty z Warszawy i 4⭐️ hotel za 949 PLN 🎅 Świąteczny city break w Rzymie 🎄🏛️ Loty z Warszawy i 4⭐️ hotel za 949 PLN 🎅
#342 PostWysłany: 22 Paź 2011 09:27 
Awatar użytkownika

Loty: 54
Kilometry: 87 634
wntl napisał(a):
kupowaliście na amazon.co.uk ?

Tak, ja kupowałem na amazonie, zero problemów z ich strony, darmowa wysyłka (czekałem 5 dni roboczych). Polecam ;-)
 Profil Relacje PM off  

#343 PostWysłany: 22 Paź 2011 17:52 

Loty: 2
Kilometry: 3 738
Te kosze to zmora podróżujących. W tanich walizkach najczęściej kółka wystają te kilka centymetrów i to właśnie one robią problem.

Gdy podróżuję z walizką to biorę tą: http://allegro.pl/super-nowosc-walizka- ... 50436.html , bardzo dobra jakosć, cena do przełknięcia byłą kiedyś, udało mi się ją kupić za 90 zł. (tylko nie taki pstrokaty kolor)

Zapytam jeszcze - czy któryś z forumowiczów próbował triku z dopięciem pasków do takiej kabinówki i noszenia jej jako plecak?? Bo gdy jest teren do d*** to noszenie w rękach 10kg szybko człowieka męczy.

Widziałem taki myk na lotnisku w Leeds :)

#344 PostWysłany: 25 Paź 2011 13:38 
Awatar użytkownika

niebieski
Wróciłem z podróży.

Cabin Max zdał egzamin, choć spodziewałem się, że wystawię mu wyższą ocenę.
Paski nośne jakoś dają radę - targałem go po lotniskach przewieszonego przez jedno ramię (9kg) i nic się nie przesuwało ani nie pękło.
Natomiast zupełnie rozczarowała mnie bryła, jaka powstaje po wypchaniu plecaka.
CMax jest niezwykle pojemny, przyjmuje wszystko (kurtki, swetry, napoje) do środka i... pęcznieje w oczach.
Żadne tam 20 cm grubości - spokojnie wychodzi 35.
Tak wypchanego wziąłem go na test do kosza Wizz i... - niestety nie wszedł.
Owszem, pewnie gdybym był "na celowniku" kontroli Wizz, siła moich mięśni by go przekonała do zajęcia wnętrza kosza, ale łagodna perswazja w czasie testu nie zdała się na nic.
Drugie spostrzeżenie - bez spięcia go paskami bocznymi plecak ma tendencję do przyjmowania formy worka - na dole wypchany, na górze pusty.
Do tego jest wiotki i trzeba go kopnąć raz czy dwa razy, aby stabilnie stał.
Swobodny dostęp do komory głównej to faktycznie duża zaleta - przekonałem się o tym zaproszony do szczegółowej kontroli bagażu przez służby bezpieczeństwa (obyło się bez robienia bałaganu w rzeczach).
Dobrze sprawdza się duża kieszeń przednia, także rozpinana całkowicie jak walizka, jednak jak dla mnie zawiera ona niepotrzebnie dużo małych kieszonek, które blokują wsuwanie przedmiotów (karty pokładowe, laptop).

Noszenie na dłuższych odcinkach jest mniej komfortowe, niż dla dobrego plecaka - tu także negatywnie przejawia się wiotkość Cmaxa.
Poza tym ma on wady typowo "plecakowe", czyli nie stoi stabilnie, nie ma kółek i trzeba ułożyć zawartość z rozsądkiem, aby torby nie wypchać za mocno, bo będą problemy przy pomiarze w koszu.

Dwa razy podczas boardingu rygorystycznie przestrzegano ważenia i mierzenia bagaży - mnie z założonym na plecy Maksem przepuszczono bez problemu a raz nawet Pani wyraźnie zaznaczyła, że ważenie i mierzenie mnie nie dotyczy - to naprawdę działa :o

Podsumowując, jestem zadowolony, ale niezachwycony.
Chyba jednak wolałbym plecak Forclaz 50 - miałem okazję przyjrzeć się mu na lotnisku i sprawiał dużo lepsze wrażenie niż mój Cabin Max.
 Profil Relacje PM off  

#345 PostWysłany: 25 Paź 2011 21:26 

Loty: 14
Kilometry: 20 013
niebieski
jobi napisał(a):
Chyba jednak wolałbym plecak Forclaz 50 - miałem okazję przyjrzeć się mu na lotnisku i sprawiał dużo lepsze wrażenie niż mój Cabin Max.

Polecam Forclaz 50, gdyż sam zacząłem używać. Sprawuje się znakomicie, na plecach czy w koszach przy odprawie.
 Profil Relacje PM off  

#346 PostWysłany: 25 Paź 2011 22:07 
Awatar użytkownika

Loty: 83
Kilometry: 153 081
ja testowałem ostatnio EYE 50l i nawet bez załadowania go zbytnio nie mogłem jakoś usadzić go wygodnie na plecach, jak dla mnie nie ma zbyt dobrej regulacji i zbyt krótkie pasy lędźwiowe.
 Profil Relacje PM off  

#347 PostWysłany: 26 Paź 2011 07:42 
Awatar użytkownika

Loty: 171
Kilometry: 188 843
złoty
jobi napisał(a):
Wróciłem z podróży.

Cabin Max zdał egzamin, choć spodziewałem się, że wystawię mu wyższą ocenę.
Paski nośne jakoś dają radę - targałem go po lotniskach przewieszonego przez jedno ramię (9kg) i nic się nie przesuwało ani nie pękło.
Natomiast zupełnie rozczarowała mnie bryła, jaka powstaje po wypchaniu plecaka.
CMax jest niezwykle pojemny, przyjmuje wszystko (kurtki, swetry, napoje) do środka i... pęcznieje w oczach.
Żadne tam 20 cm grubości - spokojnie wychodzi 35.
Tak wypchanego wziąłem go na test do kosza Wizz i... - niestety nie wszedł.
Owszem, pewnie gdybym był "na celowniku" kontroli Wizz, siła moich mięśni by go przekonała do zajęcia wnętrza kosza, ale łagodna perswazja w czasie testu nie zdała się na nic.
Drugie spostrzeżenie - bez spięcia go paskami bocznymi plecak ma tendencję do przyjmowania formy worka - na dole wypchany, na górze pusty.
Do tego jest wiotki i trzeba go kopnąć raz czy dwa razy, aby stabilnie stał.
Swobodny dostęp do komory głównej to faktycznie duża zaleta - przekonałem się o tym zaproszony do szczegółowej kontroli bagażu przez służby bezpieczeństwa (obyło się bez robienia bałaganu w rzeczach).
Dobrze sprawdza się duża kieszeń przednia, także rozpinana całkowicie jak walizka, jednak jak dla mnie zawiera ona niepotrzebnie dużo małych kieszonek, które blokują wsuwanie przedmiotów (karty pokładowe, laptop).

Noszenie na dłuższych odcinkach jest mniej komfortowe, niż dla dobrego plecaka - tu także negatywnie przejawia się wiotkość Cmaxa.
Poza tym ma on wady typowo "plecakowe", czyli nie stoi stabilnie, nie ma kółek i trzeba ułożyć zawartość z rozsądkiem, aby torby nie wypchać za mocno, bo będą problemy przy pomiarze w koszu.

Dwa razy podczas boardingu rygorystycznie przestrzegano ważenia i mierzenia bagaży - mnie z założonym na plecy Maksem przepuszczono bez problemu a raz nawet Pani wyraźnie zaznaczyła, że ważenie i mierzenie mnie nie dotyczy - to naprawdę działa :o

Podsumowując, jestem zadowolony, ale niezachwycony.

bardzo dobra i pomocna opinia. Dzieki .
Ja dodam od siebie ze testowalem Foclaza 50 i o ile bylem zadowolony z niego jako bagaz podreczny(do kosza FR wchodzil bezproblemowo, do Wizza trzeba bylo lekko pokombinowac) o tyle gdy ponosilem go troche na plecach to nie bylem zadowolony. Podsumowujac jako bagaz do samolotu swietny ale jak ktos wychodzi z samolotu i zwiedza z plecakiem na plecach to juz troche gorzej.

#348 PostWysłany: 26 Paź 2011 08:24 

Loty: 14
Kilometry: 20 013
niebieski
Gaszpar napisał(a):
Podsumowujac jako bagaz do samolotu swietny ale jak ktos wychodzi z samolotu i zwiedza z plecakiem na plecach to juz troche gorzej.

Nie zgodzę się z tą opinią. Lubię dużo chodzić, zwłaszcza z plecakiem i z Forclazem na plecach chodzi się świetnie. Może kwestia poprawnego ustawienia na paskach ? Plecak jest moim zdaniem bardzo, bardzo wygodny. Ma jedną wagę, która jest "wyczuwalna". W klimacie ponad 30C w październiku plecy z obciążeniem rzędu 8.5 kg pocą się dość szybko, a plecak nie posiada air-system.
 Profil Relacje PM off  

#349 PostWysłany: 26 Paź 2011 09:26 
Awatar użytkownika

Loty: 171
Kilometry: 188 843
złoty
to już każdego subiektywna opinia.
Ja jednak podtrzymuje swoją opinie, że nosi się go średnio. Moja główna uwaga jest taka, że paski nie są zbyt wygodne a o plecach sam pisales. Może w związku z posiadaniem i bardzo częstym używaniem w ciągu roky większego i lepszego plecaka górskiego mam wyższe wymagania.

zdecydowanie na plus dałbym stosunek jakości do ceny.

#350 PostWysłany: 26 Paź 2011 11:27 

A ja mogę polecić plecak: Osprey Kestrel 38 http://sklep.alpinsport.pl/p/67/plecaki ... el_38.html . Wymiarowo spełnia wszystkie kryteria. Tutaj są opinie o nim http://www.forum.outdoor.org.pl/plecaki ... estrel-38/ .
Dość często zdarzają się na niego promocję w alpinsporcie i można go kupić za 300 zł.

Jego większy brat Kestrel 48 także mieści się w wymiarach http://www.forum.outdoor.org.pl/plecaki ... rel-48/60/ i go także można kupić w promocji za jakieś 350 zł http://sklep.alpinsport.pl/p/591/plecak ... ii_48.html .

Z ospreya można polecić jeszcze Variant 37, wspinaczkowy model http://sklep.alpinsport.pl/p/76/plecaki ... nt_37.html , aktualnie w promocji za 300 zł. Tutaj opinie o nim http://www.forum.outdoor.org.pl/plecaki ... ariant-37/ .

Osprey Talon 44 lub 33. http://sklep.alpinsport.pl/p/25/plecaki ... on_44.html
http://sklep.alpinsport.pl/p/73/plecaki ... on_33.html .
Opinie o Talonie 33:
http://www.forum.outdoor.org.pl/plecaki ... -talon-33/
http://ngt.pl/1022,osprey-talon-33.html
On chyba rzadziej występuje w promocjach niż poprzednie modele, które podałem.

Ogólnie plecaki firmy Osprey są dobre i często w promocji w sklepie http://sklep.alpinsport.pl/.
Osprey raczej zawyża swoje wielkości, bo mój Kestrel 38 jest naprawdę duży. Na pewno większy od zwykłych 38.
 Profil Relacje PM off  

#351 PostWysłany: 29 Paź 2011 20:31 
Awatar użytkownika

niebieski
Witam,
Spakowałem się na wylot Wizzairem w plecak FORCLAZ 40, Po zmierzeniu okazało się, że:
na długość jest ok 55cm
na wysokość mam 42-43cm (dopuszczalne 40)
no i na szerokość mam ok 24cm (dopuszczalne 20)

W koszyk FR plecak ten wchodził bezproblemowo.
Mimo przeczytania wszystkich stron mam pewne obawy czy przejdzie on kontrolę w WAW i BGY, czy słusznie?

#352 PostWysłany: 29 Paź 2011 21:10 

Przejdzie. Mój zawsze przechodzi. Jak nie to usiądziesz na nim dwa razy na na 105% przejdzie ;-)
 Profil Relacje PM off  

#353 PostWysłany: 29 Paź 2011 21:11 
Awatar użytkownika

niebieski
Dzięki za pocieszenie;)
Co do wymiaru 40cm to się nie obawiam,
boję się tych 20cm ;/ .... niestety bedę miał grubszy bagaż.

#354 PostWysłany: 29 Paź 2011 22:19 
Awatar użytkownika

niebieski
40tka jest malutka, nawet dzis sie smialem, widzac ten plecak w pociagu, ze tyle miejsca sie traci latajac z nim... :P kumpel z 55 himountaina lata i wszedzie przeszedl, wiec jak ty z forclazem nie przejdziesz, to dostaniesz ode mnie lotnicza nagrode darwina. Az sie do BZG przejade/przelece ci ja wreczyc ;)
 Profil Relacje PM off  

#355 PostWysłany: 29 Paź 2011 22:23 
Awatar użytkownika

niebieski
Blackall napisał(a):
40tka jest malutka, nawet dzis sie smialem, widzac ten plecak w pociagu, ze tyle miejsca sie traci latajac z nim... :P kumpel z 55 himountaina lata i wszedzie przeszedl, wiec jak ty z forclazem nie przejdziesz, to dostaniesz ode mnie lotnicza nagrode darwina. Az sie do BZG przejade/przelece ci ja wreczyc ;)

Mała jest, ale swoje wymiary to ma ;)

#356 PostWysłany: 29 Paź 2011 22:27 
Awatar użytkownika

niebieski
Czyli co ładować na maxa Forclaza 40 i sie zmieści do kosza Wizz?;p

#357 PostWysłany: 30 Paź 2011 13:59 

Zbanowany
Niedawno również miałem problem z zakupem odpowiedniego plecaka, dzięki opiniom uzytkowników f4f stanelo na Campusie Maysen 45.
Jestem bardzo zadowolony z tego zakupu, plecak juz przeszedl kilka podrozy i wciaz wyglada jak nowka. Nie w pelni wypchany, tzn bez komina miesci się spokojnie we wszystkie koszyki tanich przewoznikow (sprawdzane), aczkolwiek nie zdazylo mi sie jeszcze byc proszonym przez obsluge do kontroli wymiarow.
 Profil Relacje PM off  

#358 PostWysłany: 30 Paź 2011 16:54 

Z plecakami to jest tak, że nie czepiają się tak rygorystycznie jak walizek nawet jak ktoś z 60 leci, dlatego, że nawet jak nie wejdzie w kosz to można otworzyć plecak, założyć graty na siebie i już wejdzie, pewnie dobrze o tym wiedzą :D

#359 PostWysłany: 30 Paź 2011 21:09 

ostatnio lecialem waw-bva-waw wizem.
nie mialem swego plecaka i bralem plecak znajomego - explorer campusa 60
chowajac komin i gorna klape do srodka spokojnie miescil sie w ich koszu.

z plecakami o tyle jest dobrze ze nie sa takie grube i wchodza po przekatnej do kosza.
mozna wiec miec go o ten cm wiekszy.

mozna tez wyjmowac wewnetrzy stelarz i wtedy zgiac plecak
spokojnie wtedy wchodzi

do listy plecakow mozna wiec dopisac explorer campusa 60
 Profil Relacje PM off  

#360 PostWysłany: 30 Paź 2011 22:08 
Awatar użytkownika

niebieski
grzewor napisał(a):
ostatnio lecialem waw-bva-waw wizem.
nie mialem swego plecaka i bralem plecak znajomego - explorer campusa 60
chowajac komin i gorna klape do srodka spokojnie miescil sie w ich koszu.

z plecakami o tyle jest dobrze ze nie sa takie grube i wchodza po przekatnej do kosza.
mozna wiec miec go o ten cm wiekszy.

mozna tez wyjmowac wewnetrzy stelarz i wtedy zgiac plecak
spokojnie wtedy wchodzi

do listy plecakow mozna wiec dopisac explorer campusa 60

Paaaanie, o centymetr? Fakt, w wizzie jest gorzej, ale to co mozna robic w ryanie... :mrgreen: :
Do ich koszyka z powodzeniem wkladam maysena 45 wypchanego do ok 62-65cm i spokojnie przechodzi.. :) Raz, ze koszyk ryana wiekszy, dwa, ze plecak pod wplywem grawitacji sam leci w dol.. No a trzy - jak szerokosz x glebokosc jest ok to nikt mi nigdy specjalnie na wysokosc nie patrzyl.

A ile pleckow ziemniaczanych albo schabowych sie miesci w tych gratisowych kilku centymetrach... :-)

anyway, twoj wpis tylko potwierdza, ze nie ma sie co bawic z plecakami 30-40 litrowymi, tylko spokojnie brac 45-65 ;)
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 2108 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21 ... 106  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości