Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 31 posty(ów) ]  Idź do strony 1, 2  Następna
Autor Wiadomość
#1 PostWysłany: 02 Kwi 2014 18:59 

Zbanowany
Czy ktoś może wie, dlaczego pod artykułem sponsorowanym nie pojawił się mój komentarz?
Czy ktoś może wie, dlaczego fly4free umieszcza artykuł sponsorowany, w którym poleca serwis działający niezgodnie z polskim prawem?
Czy ktoś wie, dlaczego rejestrując się w polecanym serwisie należy odptaszkować akceptacje 'Ogólnych warunków sprzedaży", a warunki te nie są widoczne? - http://www.voyage-prive.pl/aide/conditi ... alesVentes

Tak luźno pytam, bo może ktoś wie...?
 Profil Relacje PM off  

Odkryj Kanary 😍 Loty na Teneryfę z Warszawy i noclegi z basenem za 1237 PLN 😎 Odkryj Kanary 😍 Loty na Teneryfę z Warszawy i noclegi z basenem za 1237 PLN 😎
Odwiedź Wietnam ✈️🧳 Loty do Hanoi z dużym bagażem od 2489 PLN 🇻🇳 🍛 Odwiedź Wietnam ✈️🧳 Loty do Hanoi z dużym bagażem od 2489 PLN 🇻🇳 🍛
#2 PostWysłany: 02 Kwi 2014 19:12 
Awatar użytkownika

Loty: 39
Kilometry: 47 644
niebieski
Co do ostatniego, to od razu widać, że strona jeszcze nie jest skończona...

#3 PostWysłany: 02 Kwi 2014 19:15 

niebieski
klayton napisał(a):
Czy ktoś może wie, dlaczego fly4free umieszcza artykuł sponsorowany, w którym poleca serwis działający niezgodnie z polskim prawem?

A od kiedy reklamobiorca ma obowiązek sprawdzania, czy reklamodawca działa zgodnie z prawem?
 Profil Relacje PM off  

#4 PostWysłany: 02 Kwi 2014 19:18 

Zbanowany
blasto napisał(a):
klayton napisał(a):

A od kiedy reklamobiorca ma obowiązek sprawdzania, czy reklamodawca działa zgodnie z prawem?

Nie ma obowiązku. Ale to nie jest czysta reklama, zamieszczona np. w systemie bannerowym - to polecający artykuł sponsorowany, napisany przez fly4free. A to już zupełnie co innego...

[O, mój komentarz pod artykułem pojawił sę po ponad 30 minutach i tym poście na forum - więc pierwsze pytanie w zasadzie nieaktualne... ;) ]
 Profil Relacje PM off  

#5 PostWysłany: 02 Kwi 2014 19:24 

niebieski
klayton napisał(a):
blasto napisał(a):
klayton napisał(a):

Nie ma obowiązku. Ale to nie jest czysta reklama, zamieszczona np. w systemie bannerowym - to polecający artykuł sponsorowany, napisany przez fly4free. A to już zupełnie co innego...

A dlaczego niby polecający? Przecież nie jest nigdzie napisane że polecający, tylko sponsorowany. A skoro sponsorowany, to nie redakcyjny.
 Profil Relacje PM off  

#6 PostWysłany: 02 Kwi 2014 19:36 
Założyciel
Awatar użytkownika

Loty: 534
Kilometry: 1 278 601
Tekst nie jest pisany przez redakcję. To tekst sponsorowany, oznaczony zgodnie z wymogami prawa, przygotowany przez reklamodawcę.

To nie jest link polecający, to link zliczający kliknięcia.

Jeśli twój komentarz zawierał na przykład link - był zatrzymany z automatu. Jeśli nie - wyłapał go aksimet http://akismet.com/ bardzo dobry filtr antyspamowy. Komentarze zatrzymane moderujemy w miarę posiadanego czasu.

Nie czytałem regulaminu serwisu reklamowanego, nie jestem też jego użytkownikiem.

Mam nadzieję, że odpowiedziałem na wszystkie twoje pytania. Teraz pozwolę sobie na pytanie do ciebie:

Czemu poruszyła cię ta sprawa?

Pozdrawiam
Kamil

#7 PostWysłany: 02 Kwi 2014 19:37 

Zbanowany
Cytuj:
A skoro sponsorowany, to nie redakcyjny.

To nie jest oczywiste.
Tekst jest tak napisany, że stwarza wrażenie polecania przez serwis. Być może tylko kasa ma tu znaczenie, a wpuszczenie w maliny czytelników nie jest istotne. No cóż...
 Profil Relacje PM off  

#8 PostWysłany: 02 Kwi 2014 19:44 

niebieski
klayton napisał(a):
Cytuj:
A skoro sponsorowany, to nie redakcyjny.

To nie jest oczywiste.
Tekst jest tak napisany, że stwarza wrażenie polecania przez serwis. Być może tylko kasa ma tu znaczenie, a wpuszczenie w maliny czytelników nie jest istotne. No cóż...

Jak to nie jest oczywiste? Tekst może być albo sponsorowany albo redakcyjny. Tutaj masz widoczne oznaczenie 'tekst sponsorowany', więc chyba wszystko jest jasne. Ty masz wrażenie, że strona jest polecana przez F4F, tak samo jak masz wrażenie, że tekst jest napisany przez F4F, ale to nie znaczy, że tak rzeczywiście jest.
 Profil Relacje PM off  

#9 PostWysłany: 02 Kwi 2014 19:46 

Zbanowany
Cytuj:
Czemu poruszyła cię ta sprawa?

Wydawało mi się, że odpowiedź jest w pierwszym poście, ale z przyjemnością ją wytłuszczę. ;)
Dlatego, że:
1. Usługodawca schowany pod stroną Voyage Prive nie spełnia wymogów stawianych przez polskie prawo. Zupełnie ignoruje obowiązki wynikające bezpośrednio z kilku ustaw.
2. Wobec powyższego zarejestrowanie się tam i skorzystanie z oferty obarczone jest bardzo dużym ryzykiem padnięcia ofiarą oszustwa.

Moim zdaniem Wasz serwis to niewłaściwe miejsce na propagowanie bezczelnego wręcz naruszania prawa. Ale najwidoczniej się mylę - takie normy etyczne to pewnie tylko dla userów na forum.
 Profil Relacje PM off  

#10 PostWysłany: 02 Kwi 2014 19:49 

Zbanowany
Cytuj:
Tekst może być albo sponsorowany albo redakcyjny

Nie. Autorem tekstu sponsorowanego może być również członek redakcji.
 Profil Relacje PM off  

#11 PostWysłany: 02 Kwi 2014 19:53 

niebieski
klayton napisał(a):
Cytuj:
Tekst może być albo sponsorowany albo redakcyjny

Nie. Autorem tekstu sponsorowanego może być również członek redakcji.

Oczywiście, może być nim także Krystyna z gazowni lub dowolna, inna osoba. Kamil już wyjaśnił, że tekstu nie pisał nikt z redakcji, ale to nie istotne. Ja nie pisałem o tym, kto jest autorem tekstu, tylko o tym że to jest tekst sponsorowany, a nie reakcyjny - to zupełnie co innego.

klayton napisał(a):
Moim zdaniem Wasz serwis to niewłaściwe miejsce na propagowanie bezczelnego wręcz naruszania prawa.

Moim zdaniem F4F nie jest też serwisem zajmującym się analizą tego, jaka firma i w jakim stopniu narusza prawo.

Ostatnio edytowany przez blasto, 02 Kwi 2014 19:59, edytowano w sumie 1 raz
 Profil Relacje PM off  

#12 PostWysłany: 02 Kwi 2014 19:59 

Zbanowany
Wprawdzie zbaczamy z tematu, ale to przecież urok tego subforum i dlatego zapytam:
Cytuj:
Ja nie pisałem o tym, kto jest autorem tekstu, tylko o tym że to jest tekst sponsorowany, a nie reakcyjny - to zupełnie co innego.

Jaką widzisz różnicę pomiędzy tekstem sponsorowanym napisanym przez redakcję, a tekstem niesponsorowanym - również napisanym przez redakcję? Oprócz bilansu kasy, oczywiście... ;)

Cytuj:
Moim zdaniem F4F nie jest też serwisem zajmującym się analizą tego, jaka firma i w jakim stopniu narusza prawo

Ależ jest - przeczytaj chocby regulamin forum ;)
 Profil Relacje PM off  

#13 PostWysłany: 02 Kwi 2014 20:05 

niebieski
klayton napisał(a):
Wprawdzie zbaczamy z tematu, ale to przecież urok tego subforum i dlatego zapytam:
Cytuj:
Ja nie pisałem o tym, kto jest autorem tekstu, tylko o tym że to jest tekst sponsorowany, a nie reakcyjny - to zupełnie co innego.

Jaką widzisz różnicę pomiędzy tekstem sponsorowanym napisanym przez redakcję, a tekstem niesponsorowanym - również napisanym przez redakcję? Oprócz bilansu kasy, oczywiście... ;)

Tekst sponsorowany, napisany przez członka redakcji i oznaczony jako taki, to dozwolona forma reklamy
Tekst niesponsorowany, napisany przez członka redakcji, nie jest reklamą tylko materiałem redakcyjnym
Tekst sponsorowany, niezależnie od tego, kto jest jego autorem, nieoznaczony jako taki, jest niedozwoloną formą reklamy

Zasadniczo istotne jest oznaczenie tekstu oraz intencja, a nie to, kto jest jego autorem.
 Profil Relacje PM off  

#14 PostWysłany: 02 Kwi 2014 20:14 

Zbanowany
Polecam choćby lekturę tego: http://www.eioba.pl/a/2y29/artykuly-spo ... orzystanie

Zresztą niezależnie od rozmowy na temat funkcji i zastosowania artykułu sponsorowanego, argumenty za niestosownością takiego tekstu w tym konkretnym przypadku już podałem.
 Profil Relacje PM off  

#15 PostWysłany: 02 Kwi 2014 20:31 
Założyciel
Awatar użytkownika

Loty: 534
Kilometry: 1 278 601
Oczywiście twoim prawem jest oceniać to co robimy. Nie jest moją intencją zmieniać twoje poglądy i oceny. Ale ponieważ mówisz o nich publicznie, a ja jako wydawca jestem odpowiedzialny za publikację, o której rozmawiamy, odniosę się do tego co piszesz.

Artykuł sponsorowany powinien być wyraźnie oznaczony - co też zostało spełnione.

Cytuj:
Odpowiedzialność wydawcy

Prawo prasowe w art. 12 narzuca na dziennikarza (a pośrednio także na wydawcę) obowiązek staranności i rzetelności, zabrania mu też prowadzić ukrytą działalność reklamową, wiążącą się z uzyskaniem korzyści majątkowej bądź osobistej od osoby lub jednostki organizacyjnej zainteresowanej reklamą.

Bez względu na to jaką treść ma artykuł, ile linków zawiera, jakie załączniki zostały do niego dodane, jeśli wydawca lub dziennikarz z tytułu jego publikacji otrzymał wynagrodzenie, ma obowiązek oznaczyć tekst w odpowiedni sposób. Dlaczego? Ponieważ tego wymaga uczciwość wobec odbiorcy, który powinien wiedzieć, co zostało przygotowane przez redakcję i za co ponosi ona odpowiedzialność, a co jest dostarczone (odpłatnie) przez, najczęściej komercyjne, podmioty zewnętrzne. Ogłoszenia i reklamy nie służą realizacji funkcji informacyjnej prasy i czytelnik powinien o tym wiedzieć. Zresztą, warto też dodać, że nawet jeśli danego serwisu nie potraktujemy jako dziennik czy czasopismo w rozumieniu Prawa Prasowego, to i tak uprawienia kryptoreklamy może stanowić naruszenie prawa.

Redakcja nie odpowiada za treść reklam, nie jest też prawnie zobowiązana do jakiejkolwiek weryfikacji reklamodawcy. Polecam przypomnieć sobie sprawę reklam Amber Gold, Retrobuta i podobnych.

Kończąc wyjaśnienia, Voyageprive.com jest brandem globalnym, cieszącym się dobrą opinią http://www.feefo.com/GB/en/reviews/Voya ... ?id=165236, a reklama została zlecona przez renomowaną agencję reklamową - nie czułem potrzeby głębszej weryfikacji w takiej sytuacji i nie czuję nadal.

Pozwolę sobie na moją ocenę twojej postawy - myślę, że czepiasz się hobbystycznie.

#16 PostWysłany: 02 Kwi 2014 20:45 

Zbanowany
Cytuj:
Redakcja nie odpowiada za treść reklam,

Bardzo się mylisz.

Cytuj:
Redakcja nie odpowiada za treść reklam, nie jest też prawnie zobowiązana do jakiejkolwiek weryfikacji reklamodawcy. Polecam przypomnieć sobie sprawę reklam Amber Gold, Retrobuta i podobnych

Wymienione firmy przynajmniej działały legalnie. Ta z artykułu sponsorowanego nie działa legalnie i zgodnie z prawem.
Oczywiście, to Twój serwis i Ty decydujesz o tym, jakie artykuły sponsorowane tu będą.
Po prostu każdy człowiek ma własną granicę poczucia wstydu. I tyle...
 Profil Relacje PM off  

#17 PostWysłany: 02 Kwi 2014 21:09 

HON fly4free
@klayton: jak chcesz prowadzić wysublimowaną dyskusję, to niektórzy przewoźnicy znani są nagminnego uchylania się od wypłaty paxom np. odszkodowań z 261/2004 czyli w tym kontekście też działają sprzecznie z prawem a ich banery tu i tam się migają. Też trzeba je wywalać? Zaraz udusimy się w oparach absurdu.
 Profil Relacje PM off  

#18 PostWysłany: 02 Kwi 2014 21:12 
Awatar użytkownika

Loty: 348
Kilometry: 658 488
niebieski
Klayton najpierw nakręci spiralę, "oczerni" innych, a potem powie, że "to były życzliwe sugestie" :roll:

#19 PostWysłany: 02 Kwi 2014 21:13 

Zbanowany
marek2011 napisał(a):
@klayton: jak chcesz prowadzić wysublimowaną dyskusję, to niektórzy przewoźnicy znani są nagminnego uchylania się od wypłaty paxom np. odszkodowań z 261/2004 czyli w tym kontekście też działają sprzecznie z prawem a ich banery tu i tam się migają. Też trzeba je wywalać? Zaraz udusimy się w oparach absurdu.

Ale działają legalnie i zgodnie z prawem. A niezadowolony klient zawsze może dochodzić swoich praw na drodze postępowania sądowego - co w omawianym przypadku Voyage Prive nie jest w zasadzie możliwe.
 Profil Relacje PM off  

#20 PostWysłany: 02 Kwi 2014 21:14 

Zbanowany
Tom K napisał(a):
Klayton najpierw nakręci spiralę, "oczerni" innych, a potem powie, że "to były życzliwe sugestie" :roll:

Co oznacza cudzysłów w słowie oczerni?
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 31 posty(ów) ]  Idź do strony 1, 2  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 9 gości