Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 29 posty(ów) ]  Idź do strony 1, 2  Następna
Autor Wiadomość
 Temat postu: Praca w Norwegii?
#1 PostWysłany: 23 Kwi 2011 22:22 
Awatar użytkownika

Loty: 95
Kilometry: 156 953
niebieski
Zainspirowany wątkiem o Hiszpanii, zaryzykuję i ja - może ktoś ma jakieś doświadczenia z pracą w Norwegii? Chodzi mi oczywiście o pracę sezonową, jakieś prace remontowe, ew. zbieranie owoców czy coś. Angielski płynnie, norweski ani słowa. Warto szukać przez pośredników, czy próbowac na własną rękę?
 Profil Relacje PM off  

Beztroski tydzień w Szarm el-Szejk 😍🏊‍♂️ 5* resort z aquaparkiem za 2028 PLN 😎 Beztroski tydzień w Szarm el-Szejk 😍🏊‍♂️ 5* resort z aquaparkiem za 2028 PLN 😎
Turcja w pigułce 🇹🇷 Stambuł i Kapadocja w jednej podróży od 1047 PLN 😍 Turcja w pigułce 🇹🇷 Stambuł i Kapadocja w jednej podróży od 1047 PLN 😍
 Temat postu: Re: Praca w Norwegii?
#2 PostWysłany: 24 Kwi 2011 14:31 
Awatar użytkownika

srebrny
luxyfer napisał(a):
Zainspirowany wątkiem o Hiszpanii, zaryzykuję i ja - może ktoś ma jakieś doświadczenia z pracą w Norwegii? Chodzi mi oczywiście o pracę sezonową, jakieś prace remontowe, ew. zbieranie owoców czy coś. Angielski płynnie, norweski ani słowa. Warto szukać przez pośredników, czy próbowac na własną rękę?

moja siostra + jej znajomi jezdzili przez dobrych pare lat

prace znalezc mozna, nawet powiedzialbym ze chyba wszyscy znalezli
ale
za pierwszym razem, jak jeszcze nikogo nie znali, to szukali dosc dlugo, oczywiscie jedni znalezli szybciej, inni pozniej
norweskiego nie umieli

system szukania, tu nie jestem pewny, ale chyba 'od baru do baru' tudziez kto co tam umial, jeden ziomek pamietam naprawial rowery w jakims sklepiku / warsztacie rowerowym, jeden kolo zmywal poklady na statkach w porcie, ktos tam w barze, ktos w sklepiku, roznie
jak tam bylem to spotkalem panne ktora studiowala iberystyke i sprzedawala tzw owoce morza na targu rybnym w Bergen i twierdzila, ze plusem jest znajomosc hiszpanskiego bo jest masa turystow z hiszpanii i pracodawcy cenia znajomosc tegoz jezyka [na to bym nigdy nie wpadl]

takze jak widzisz opcji jest sporo

z minusow, to wysokie koszty zycia / wynajmu pokoi [to jest problemem dopoki sie nie ma pracy, bo jak sie ja ma to spokojnie na wszystko starcza] i extra*ujowa pogoda, kalosze + gruby plaszcz przeciwdeszowy koniecznie [pewnie mozna kupic na miejscu ;) ]

z plusow to bardzo dobra kasa ktora sie zarabia w dowolnej w zasadzie robocie, duzo lepsza niz anglia, irlandia czy stany czy gdzie kto tam do roboty letniej jezdzil

szczegolowych sum, ani wydatkow, ani zarobkow, Ci nie podam bo ich nie pamietam ;)
 Profil Relacje PM off  

#3 PostWysłany: 04 Maj 2011 12:37 
Awatar użytkownika

niebieski
Już po przeczytaniu kilku forów miałem wątpliwości co do sensu mojej wyprawy - przywróciłeś mi trochę wiary ;)
A wszyscy Twoi znajomi pracowali w Bergen? Dopiero po kupnie biletów do Oslo pomyślałem o Bergen i teraz nie wiem, czy to nie była zła decyzja
 Profil Relacje PM off  

#4 PostWysłany: 04 Maj 2011 13:20 
Awatar użytkownika

srebrny
luxyfer napisał(a):
Już po przeczytaniu kilku forów miałem wątpliwości co do sensu mojej wyprawy - przywróciłeś mi trochę wiary ;)
A wszyscy Twoi znajomi pracowali w Bergen? Dopiero po kupnie biletów do Oslo pomyślałem o Bergen i teraz nie wiem, czy to nie była zła decyzja

jeszcze byla jedna ekipa ktora jezdzila bo jakichs wiochac i malowali domki :) natomiast sezonowcow z Oslo nie znam [no bo tych z Bergen to tez poznalem przez moja siostre, a niektorych nie poznalem tylko opowiadam Ci co slyszalem od niej :) ]

tak na oko to wieksze miasto = wiecej opcji pracy, pytanie o ile wyzsze sa wydatki w Oslo, bo logika by nakazywala ze pewnie sa wyzsze :)

jak bys jechal to napisz mi po powrocie jak Ci poszlo, tutaj albo na pm
 Profil Relacje PM off  

#5 PostWysłany: 04 Maj 2011 13:45 
Awatar użytkownika

niebieski
właśnie pierwotny plan, bo i takie były pierwsze informacje które czytałem, to było malowanie domków ;) Pytanie tylko na ile właściciele domków będą chcieli przyjąć kogoś "z ulicy" na odnawianie swojej chałupy ;p
Jak wrócę to napiszę na pewno - mam bilet tam na 2 lipca, i jeśli nic nie znajdę to powrót na 5ego. Może troche za mało czasu sobie dałem no ale zobaczymy
 Profil Relacje PM off  

#6 PostWysłany: 04 Maj 2011 15:26 
Awatar użytkownika

srebrny
luxyfer napisał(a):
właśnie pierwotny plan, bo i takie były pierwsze informacje które czytałem, to było malowanie domków ;) Pytanie tylko na ile właściciele domków będą chcieli przyjąć kogoś "z ulicy" na odnawianie swojej chałupy ;p
Jak wrócę to napiszę na pewno - mam bilet tam na 2 lipca, i jeśli nic nie znajdę to powrót na 5ego. Może troche za mało czasu sobie dałem no ale zobaczymy

no 3 dni to troszke malo chyba :)
tak czy inaczej, powodzenia
 Profil Relacje PM off  

#7 PostWysłany: 09 Maj 2011 00:44 

powrót w razie czego 5, ale chyba sierpnia ... nie wygłupiaj się stary nawet, że chcesz znaleźć pracę w 3 dni! :ugeek:
 Profil Relacje PM off  

#8 PostWysłany: 09 Maj 2011 00:55 
Awatar użytkownika

niebieski
powysyłam na couchsurfingu i innych portalach zapytania o pracę przed wylotem, może ktoś coś się odezwie. Koszty życia w Norwegii nie zachęcają mnie do dłuższego pobytu tamże ;) Jak nie znajdę do 5 lipca, to znaczy po prostu że mnie tam nikt nie chce i wracam do naszego pięknego kraju zarobić przez miesiąc 1500zł zamiast paru tysięcy ;p
 Profil Relacje PM off  

#9 PostWysłany: 11 Paź 2011 18:59 

no i jak znalazles? ja sie z mezem remontowce chce wybrac latem na malowanei domkow wlasnie, poszukujemy kogos z autkiem kto tez mialby ochote pojechac i popracowac:) jakby co to kontakt na gg -588541. moi znjaomi jezdza od lat i zarabiaja tyle ze pozostaly rok maja wakacje:)
 Profil Relacje PM off  

#10 PostWysłany: 13 Paź 2011 00:25 
Awatar użytkownika

niebieski
Niestety, nie znaleźliśmy. Byliśmy w Drammen i okolicach - wyglądało na to, że na wszystkie najprostsze prace jest już komplet Polaków i Wietnamczyków, a wszystko ponad zbieranie truskawek wymagało znajomości norweskiego. Nie udało nam się podczas tych 2 dni złapać żadnego kontaktu w sprawie pracy na budowie.
Nie twierdzę oczywiście, że pracy nie ma, bo zdaję sobię sprawę że 2/3 dni to za mało na wyrobienie sobie opinii. Nie wyglądało to jednak zbyt optymistycznie, więc skorzystaliśmy z lotu powrotnego.
Samochodu niestety nie mamy i raczej nie będziemy mieć, ale gdybyś miała jakieś informacje/wskazówki to napisz na pm, nie wykluczamy spróbowania w przyszłe wakacje raz jeszcze, tylko mniej spontanicznie :)
 Profil Relacje PM off  

#11 PostWysłany: 13 Paź 2011 23:04 
Awatar użytkownika

niebieski
Jeżeli szukacie pracy w Norge to jak najdalej od Oslo.

Ja trzykrotnie podczas wakacji pracowałem w Bergen - auto to podstawa żeby sprawnie się przemieszczać (czasem do pracy jest 30 km).
 Profil Relacje PM off  

#12 PostWysłany: 14 Paź 2011 01:59 

krzywiec da sie i bez auta, z reszta my zamierzamy spac w namiocie kolo miejsca pracy wiec 40km miec na pewno nie bedziemy, auto potrzebne glownei do tego by przewiezc narzedzia, jedzenie i by szukac nim pracy:)
 Profil Relacje PM off  

#13 PostWysłany: 14 Paź 2011 08:27 
Awatar użytkownika

niebieski
Dwa razy jak byłem - każdy okres po co najmniej 2 m-sc, też spałem w namiocie :) Trzecim razem udało się załatwić domek - w sumie nic nie płaciliśmy za niego, przez okres 3 m-sc mieliśmy go troche odnowić.

Ale za każdym razem podczas pobytu pracowałem w co najmniej 5 różnych miejscach więc bez auta nie byłoby szans żeby sprawnie się przemieszczać - komunikacja miejska to słaby pomysł.
 Profil Relacje PM off  

#14 PostWysłany: 17 Paź 2011 10:23 

Loty: 14
Kilometry: 20 013
niebieski
Z czystej ciekawości zapytam, jakie pieniądze są realne do zarobienia w Norwegii dla kogoś, kto przybywa pierwszy raz do tegoż kraju.
 Profil Relacje PM off  

#15 PostWysłany: 18 Paź 2011 21:49 
Awatar użytkownika

niebieski
Pierwszy wyjazd zawsze ciężki jest jeżeli nie ma się kontaktu na miejscu.

Ja miałem to szczęście, że mój pierwszy wyjazd był z Kolegą dla, którego to był już drugi wyjazd - miał bazę kontaktów z zeszłego roku więc w sumie następnego dnia po przyjeździe już pracowaliśmy.

Kolejne dwa wyjazdy były już parę miesięcy przed wyjazdem zorganizowane - daliśmy info, że przyjeżdżamy i znajomy Norweg zorganizował nam pracę od samego początku pobytu w Bergen.
 Profil Relacje PM off  

#16 PostWysłany: 20 Paź 2011 12:29 

niebieski
A zarobki na jakim poziomie się kształtują ?
 Profil Relacje PM off  

#17 PostWysłany: 20 Paź 2011 15:10 
Awatar użytkownika

niebieski
Jak pracowałem to braliśmy 110 NOK/godzina. Z reguły pracowaliśmy po 10-12 godzin dziennie, 6 dni w tygodniu.

W Polsce sprzedawaliśmy korony po kursie NOK/PLN = ~ 0,50 zł
 Profil Relacje PM off  

#18 PostWysłany: 20 Paź 2011 17:17 

niebieski
Uua, to bardzo przyzwoite pieniądze.
 Profil Relacje PM off  

#19 PostWysłany: 20 Paź 2011 17:20 
Awatar użytkownika

Wydatki też są przyzwoite ;) w Norwegii.

Małe porównanie:
http://www.numbeo.com/cost-of-living/compare_countries_result.jsp?country1=Poland&country2=Norway

Image
 Profil Relacje PM off  

#20 PostWysłany: 20 Paź 2011 18:12 
Awatar użytkownika

niebieski
Zgadza się życie jest bardzo drogie dlatego z Polski w aucie wieźliśmy zawsze prowiant na cały okres wyjazdu.

Na miejscu kupowaliśmy w zasadzie tylko chleb, czasem ciastka czy kebab po mszy w nd :P

Ze spaniem też nam się w zasadzie zawsze udawało bezkosztowo.

Jedyny problem jest taki, że nie płaciliśmy za myto za wjazdy do miast czy za autostradę - autopass i jazda. Niestety zaczęły przychodzić "mandaty" do zapłaty...
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 29 posty(ów) ]  Idź do strony 1, 2  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 3 gości