Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Wikipost
Blackall napisał(a):
Jeśli przy gate nikt nie zwróci uwagi, to przejdzie i 50 litrowy, więc takie pytanie jest trochę bez sensu...

Natomiast maksymalna pojemność zgodna z wytycznymi to 40 cm x 20 cm x 25 cm = 20 litrów. A że plecaki zazwyczaj nie są idealnie dopasowane do sizera, to realnie jeszcze mniej. Zupełnie inną kwestią jest natomiast to, że ludzie w większości przypadków mają nieco za duże plecaki bo nikt tego aż tak mocno nie kontroluje (choć to zależy od dnia / lotniska / obsługi / szczęścia itp). Plecak można też ugnieść, a walizkę - niekoniecznie.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 2108 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20 ... 106  Następna
Autor Wiadomość
#321 PostWysłany: 04 Paź 2011 21:31 
Awatar użytkownika

Loty: 171
Kilometry: 188 843
złoty
DamianS napisał(a):
BGY jest restrykcyjne w podejściu do podręcznych bagaży bo to baza FR, na większości lotnisk, które są bazami jakiejś linii do kontroli bagażu podchodzą bardziej "serio" niż na innych lotniskach "nie bazowych". Ja odlatywałem z BGY 30.09 i przed wejściem do security personel sprawdzał wszystkich po kolei czy ich bagaż mieści się do standu FR. Miałem 0.5kg nadbagażu ale przeszło bez problemu. Problem mieli pax, którym bagaż nie zmieścił się w koszyku na bagaże. Natomiast w samym gate obsługa bagaży już nie sprawdzała zarówno na rejsach FR jak i W6. Ciekawostką jest fakt, iż lotnisko w BGY ma podpisana umowę z FR i W6, polegającą na tym, iż pax mogą zrobić zakupy w sklepach po kontroli bezpieczeństwa i wziąć dodatkową sztukę bagażu jako zakupy ze sobą na pokład :D

A skąd masz te informacje na temat zakupów i dodatkowej torby z nimi? Czy to potwierdzone i wiarygodne informacje? Jeżeli tak to fajna informacja.

Dubaj tanio 😍🤗 Loty i noclegi w hotelu za 1276 PLN 👙🌤️🏖️ Dubaj tanio 😍🤗 Loty i noclegi w hotelu za 1276 PLN 👙🌤️🏖️
Albański raj przy prywatnej plaży 🏖️ 4* all inclusive nad Adriatykiem za 2459 PLN Albański raj przy prywatnej plaży 🏖️ 4* all inclusive nad Adriatykiem za 2459 PLN
#322 PostWysłany: 04 Paź 2011 21:53 

info na 100% pewne, byłem w BGY kilkukrotnie, ostatnio wylatywałem stamtąd 30.09 i na witrynach sklepów są informacje, że można zrobić u nich zakupy i wziąć je ze sobą na pokład FR i W6 jako extra sztuka bagażu bez dodatkowych opłat. Zresztą w razie wątpliwości zawsze można zapytać obsługę sklepu :) inna sprawa to ceny w sklepach na lotnisku w BGY, które do najniższych nie należą no chyba, że się trafi jakaś promocja w Duty Free :D
 Profil Relacje PM off  

#323 PostWysłany: 12 Paź 2011 04:40 

Loty: 2
Kilometry: 3 738
Fiuuuu.... Przebrnąłem te 33 strony.

Na początku latałem z kabinówką Airtex coś w ten deseń:
http://allegro.pl/super-nowosc-walizka- ... 50219.html ,ale na krótsze wypady nie chciało mi się ciągnąć walizy za sobą więc zacząłem się rozglądać za plecakiem. Poza tym walizka waży 2,9 kg.

W końcu znalazłem taki by jego wymiary po wypchaniu na maxa nie przekroczyły wysokości a głównie grubości, by z plecaka nie zrobił się worek.

Taki dokładnie: http://www.hanet.com.pl/plecak-35l-oliv.html#
Tu macie jak wygląda na pleckach tylko w innym kolorze: http://allegro.pl/wojskowy-plecak-range ... 37697.html

Tani nie jest bo kosztuje 159 zł, na zdjęciu to prawie pusty jest, wypchany tworzy prostokątkną bryłę. Kaptur ma sporą kieszeń (trzeba zostawić troszkę luzu bo wtedy się ją ciężko wypełnia). Na wysokość jest prawie w sam raz.

Producent Mil-tec (mają kontrakty dla wojska), polecam, jest to moim zdaniem świetna firma, wszędzie ze mną jeździ, bardzo lekki, wygodny.

W Sztokholm Skavsta kazali wkładać w kosz. Bezproblemowo przechodzi jest nawet węższy, coś cienkiego można do niego przytroczyć np kurtkę. Idealny na wypady max do 3 dni w ciepłe kraje nawet na więcej. Zmieściła mi się do niego bielizna 3 pary, buty niskie na zmianę, spodnie dżinsowe, polar, cienki sweter, kurtka windstopper northfejsa, 3 koszulki, cyfrówka, pół litra wody w bocznej kieszeni, 6 podwójnych kanapek, batoniki no i pół litra żubrówki 8-)

W miarę dostępności czasu to wypcham go i zmierzę bo z centymetrem przy nim nie biegałem. To były bardzo dobrze wydane pieniądze!

#324 PostWysłany: 12 Paź 2011 12:18 
Awatar użytkownika

niebieski
Tveety84 napisał(a):
Idealny na wypady max do 3 dni w ciepłe kraje nawet na więcej.

a tam, ja bylem na kanarach 10 dni z plecakiem 32 litrowym i nawet zmiescilem za soba materac do plywania, a w drodze powrotnej litr rumu.. ;)
 Profil Relacje PM off  

#325 PostWysłany: 12 Paź 2011 17:05 

Loty: 2
Kilometry: 3 738
Blackall napisał(a):
Tveety84 napisał(a):

a tam, ja bylem na kanarach 10 dni z plecakiem 32 litrowym i nawet zmiescilem za soba materac do plywania, a w drodze powrotnej litr rumu.. ;)

Blackall. Chodzi o komfort psychiczny, że wszystko masz co jest ci potrzebne. Mam kolegę, który potrafi się spakować do wojskowej "kostki" na 2 tygodznie w góry mając zawsze miejsce na czteropak leżajska i śpiwór, o ubraniach nie wspominając. Rozumiem, że niczego po drodze nie prałeś i miałeś wszystkiego po 10 par, świeże na każdy dzień? Nie do końca w to mogę uwierzyć. Na upartego da się,

#326 PostWysłany: 12 Paź 2011 18:32 
Awatar użytkownika

niebieski
Tveety84 napisał(a):
Blackall napisał(a):
Tveety84 napisał(a):

Blackall. Chodzi o komfort psychiczny, że wszystko masz co jest ci potrzebne. Mam kolegę, który potrafi się spakować do wojskowej "kostki" na 2 tygodznie w góry mając zawsze miejsce na czteropak leżajska i śpiwór, o ubraniach nie wspominając. Rozumiem, że niczego po drodze nie prałeś i miałeś wszystkiego po 10 par, świeże na każdy dzień? Nie do końca w to mogę uwierzyć. Na upartego da się,

generalnie przy 30 stopniach w dzien i 25 w nocy nie potrzebujesz niczego wiecej do ubrania niz klapki, pare tshirtów, 2xkrótkie spodnie, troche bielizny (skarpetki 2-3 pary bo i tak w klapkach sie lata) i kapielówki. Ja jeszcze zmiescilem laptopa (nie netbooka), kable, myszke, materac, kosmetyki, ksiazke, aparat, ladowarke..

Ja bym to nazwał raczej doswiadczeniem i umiejetnoscia spakowania tego, co faktycznie potrzebne, bo komfort psychiczny mialem.. i to duzy :) Jak zawsze na kanarach :)
z reszta tam akurat klapki kosztuja 2€, całkiem fajne tshirty 3-5€, wiec mozna nawet leciec bez niczego i przywiezc fajne ciuchy. Aczkolwiek warto pamietac o tym, zeby zmiescil sie i rum..

ale offtopa troche robie.. :oops:
 Profil Relacje PM off  

#327 PostWysłany: 17 Paź 2011 09:53 

Loty: 14
Kilometry: 20 013
niebieski
Mogę obecnie śmialo napisać, że Forclaz 50 sprawdził się w ciągu 9 dni wyśmienicie. Tylko raz mnie ważyli (w Bergamo). Wymiarowo idealnie, ALE...do kosza WizzAir trzeba jednak mu pomóc, by wcisnąć, do Ryanair wpadał jak w masło.
 Profil Relacje PM off  

#328 PostWysłany: 17 Paź 2011 10:30 
Awatar użytkownika

niebieski
OradeaOrbea napisał(a):
Plecaki dla Fly4Free zamówione ;). Wysłałem PW zainteresowanym osobom. Pozostaje czekać na paczkę...
W kwestii plecaków dla forumowiczów Fly4Free - pełny happy end ;). Dla przypomnienia:

http://cabinmaxluggage.co.uk/wp-content ... 2_04-1.jpg

Plecaki doszły do Polski z UKeja, pod koniec tego tygodnia rozesłałem je do osób, które złożyły zamówienie. Zatem siedmioro forumowiczów ma nowy stuff na bagaż podręczny 8-)

Plecak sprawdzony w koszach Ryanaira i Wizzaira - wszystko gra :!:. 44litry pojemności, realnie jeszcze ze 2-3litry da się dorzucić. Listopad będzie mocno "lotniczy", więc plecak polata :)
 Profil Relacje PM off  

#329 PostWysłany: 17 Paź 2011 11:05 

Sprawdze go dopiero w styczniu, lecac na Fuerteventure :)
 Profil Relacje PM off  

#330 PostWysłany: 17 Paź 2011 11:55 
Awatar użytkownika

niebieski
Polecam zakup Cabin Max w Amazon.co.uk.
Moje walizki przyszły po 3 dniach od zamówienia - w dniu zamówienia wysłane z Niemiec do centrali DHL w Głuchołazach, następnego dnia krajowym DHL prosto do mojej szafy. Za zero zł.
Pojutrze wyruszam z moim "Maksem" w pierwszą podróż.
 Profil Relacje PM off  

#331 PostWysłany: 17 Paź 2011 17:38 
Awatar użytkownika

Loty: 83
Kilometry: 153 081
A może ktoś z Warszawy na taki i możę udostępnić do pooglądania?;))
Bo wygląda to ciekawie, ale zastnawia mnie czy najdaje się na trochę więcej chodzenia z tym, czy tylko z lotniska do hotelu ;-)
 Profil Relacje PM off  

#332 PostWysłany: 17 Paź 2011 17:50 
Awatar użytkownika

niebieski
Jakość wykonania b.przyzwoita.
Tak na oko jest świetny - leciutki jak puch, niewypchany przypomina plecak szkolny, wypchany przybiera rozmiary 55x40x20.
No i ten dostęp z przodu - koszmar plecaka typu "wielki worek" nie ma tu zupełnie miejsca.
I o to chodzi ;-)
Tył jest wyprofilowany jak normalny plecak (system przepływu powietrza, plasterkowe wstawki).
Zgrabna kieszeń z przodu, jakby stworzona na laptopa.
Trochę obawę budzą główne paski nośne - być może mogą się czasem rozregulowywać, ale może to tylko wizualne wrażenie, za kilka dni wrócę z wycieczki (ładnych parę godzin go ponoszę) to podzielę się opinią.
 Profil Relacje PM off  

#333 PostWysłany: 17 Paź 2011 20:01 
Awatar użytkownika

Ciekawi mnie czy da radę z nim się wybrać np. na całodniowy marsz z zapakowaniem na 10kg ;)
 Profil Relacje PM off  

#334 PostWysłany: 17 Paź 2011 20:31 

Cabin Max jest gdzieś dostępny w kraju ? Zależy mi na czasie żeby doszedł do piątku.
 Profil Relacje PM off  

#335 PostWysłany: 17 Paź 2011 20:54 
Awatar użytkownika

niebieski
yohne napisał(a):
Cabin Max jest gdzieś dostępny w kraju ? Zależy mi na czasie żeby doszedł do piątku.
Z tego co mi wiadomo, chyba nie. Na ebay.pl jako sprzedawca występuje dokładnie ta sama firma, co w UK. Ale masz poniedziałek - teoretycznie powinien dojść z brytyjskiego Amazona. Piszę "teoretycznie", bo pewności Ci nikt nie da...

Pawellos napisał(a):
Ciekawi mnie czy da radę z nim się wybrać np. na całodniowy marsz z zapakowaniem na 10kg ;)
Sprawdzone i potwierdzone empirycznie => zapakowany na 10kg, kilkugodzinna trasa po Gorcach. Jest OK.

jobi napisał(a):
Jakość wykonania b.przyzwoita [..] dostęp z przodu - koszmar plecaka typu "wielki worek" nie ma tu zupełnie miejsca
To fakt, DUŻA zaleta :!:. De facto mamy dostęp "walizkowy".

jobi napisał(a):
Trochę obawę budzą główne paski nośne
Można je spokojnie "wzmocnić" - dołożyć dodatkowe przeszycie, obszyć gąbką w celu poprawy komfortu, lub cokolwiek innego. Kwestia znajomej krawcowej i paru PLN... :roll:.
 Profil Relacje PM off  

#336 PostWysłany: 17 Paź 2011 21:15 
Awatar użytkownika

Wymiarty masz zewnętrzne, a zapakować możesz wewenętrznie ;)
Owszem, scianki to nie 10l, ale też czytałem że przy maksymalnym upchaniu zmieści się do niego kolo 50l ;)
 Profil Relacje PM off  

#337 PostWysłany: 20 Paź 2011 11:36 

w sobote wylatuje Wizzem z Warszawy. niestety okazało sie ze moj plecak nadajacy sie jako bagaz podreczny (maysen 45) jest dla mnie na ten wyjazd niedostepny :(
pozostał mi walizka :(
mierząc ja centymetrem wydaje sie byc ok. jednak nie wiem czy bedzie pasować do koszy pomiarowych wizza (jak by przypadkiem chcieli sprawdzic jej wymiar) ze wzgledu na odstajace kółka (a nie chce ich odrywac :) ).

nigdy nie zwracałem uwagi czy kosze pomiarowe znajduja sie na hali głownej lotniska a chciałbym podjechac z ta walizka i sprawdzic czy po prostu sie w nich mieści.

i tu moje pytanie

czy kosze pomiarowe stoją tez przed kontrola bezpieczenstwa ?
 Profil Relacje PM off  

#338 PostWysłany: 20 Paź 2011 12:37 

niebieski
Tak. Jest kilka przed kontrolą bezpieczeństwa. Na pewno przy stanowisku odpraw Wizz-a

#339 PostWysłany: 21 Paź 2011 23:16 
Awatar użytkownika

niebieski
wntl napisał(a):
Jaka cena tego cabin max z dostawą do polski ? bo tam widze coś 25 funtów.
Zależy gdzie kupujesz. My (wspólne zamówienie forumowiczów) dostawę z UK mieliśmy za free, więc cena w sklepie = cena końcowa.
 Profil Relacje PM off  

#340 PostWysłany: 21 Paź 2011 23:48 
Awatar użytkownika

Loty: 109
Kilometry: 141 606
srebrny
grzewor napisał(a):
w sobote wylatuje Wizzem z Warszawy. niestety okazało sie ze moj plecak nadajacy sie jako bagaz podreczny (maysen 45) jest dla mnie na ten wyjazd niedostepny :( pozostała mi walizka :(
mierząc ja centymetrem wydaje sie byc ok. jednak nie wiem czy bedzie pasować do koszy pomiarowych wizza (jak by przypadkiem chcieli sprawdzic jej wymiar) ze wzgledu na odstajace kółka (a nie chce ich odrywac :) ).

nigdy nie zwracałem uwagi czy kosze pomiarowe znajduja sie na hali głownej lotniska a chciałbym podjechac z ta walizka i sprawdzic czy po prostu sie w nich mieści.

i tu moje pytanie
czy kosze pomiarowe stoją tez przed kontrola bezpieczenstwa ?

tak kosze są, ale ja bym się o Warszawę nie martwiła, żeby tu Ci kazali włożyć walizkę do kosza... musi naprawde wyglądać na za dużą.
Większe pytanie jest o port docelowy np. a Paryż-B każą prawie 100% walizek wkładać do kosza, Bruksela-charleroi... wymiar nie ma znaczenia, ale waga już tak, czyli max 10 kg (10,5 tez puszczą, ale powyżej 11 juz nie licz)
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 2108 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20 ... 106  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 2 gości