Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 27 posty(ów) ]  Idź do strony 1, 2  Następna
Autor Wiadomość
#1 PostWysłany: 15 Lut 2014 19:58 

niebieski
Mam zamiar przejechać z Florydy do NY wypożyczonym samochodem, ostatnie kilka dni w NY.
Zastanawiam się jak zaplanować noclegi i zwiedzanie, pomijam w tej chwili koszty wynajmu samochodu

Proszę o podzielenie się waszymi doświadczeniami, zaczynając od końca mojej planowanej podróży....
1. Jakie są rzeczywiste koszty kilkudniowego parkowania w NY poza Manhattanem? Czy da się po prostu postawić samochód np. na Brooklyn`ie (przy założeniu noclegu u hotelu/motelu, wynajmie mieszkania przez airbnb)? Jakie są koszty, czy są sposoby na obniżenie kosztów? Chciałbym zostawić samochód na ew. wyjazdy poza miasto i dojazd na lotnisko w dniu wyjazdu. Dojazdy na Manhattan metrem, auto zostaje.
2. Boston, Filadelfia, Waszyngton. Czy w tych miastach są strefy płatnego parkowania, jak parkować za darmo, jeśli się da?
3. Czy parkingi przy motelach są płatne - w obrębie miast, poza nimi?
4. Miami, Key West - jak tam to wygląda?

Albański raj przy prywatnej plaży 🏖️ 4* all inclusive nad Adriatykiem za 2459 PLN Albański raj przy prywatnej plaży 🏖️ 4* all inclusive nad Adriatykiem za 2459 PLN
Słoneczny Cypr w dobrej cenie 🏝️🌞 Loty i 7 noclegów w Ajia Napie za 809 PLN Słoneczny Cypr w dobrej cenie 🏝️🌞 Loty i 7 noclegów w Ajia Napie za 809 PLN
#2 PostWysłany: 18 Mar 2014 00:08 

W większości miast są bardzo duże ograniczenia parkowania, np. w nocy tylko dla mieszkańców na sporej części ulic, albo w dane dni w ogóle nie można stać bo czyszczą ulice. Parkometry mają przeważnie limity do 2 godzin, więc musiał byś śmigać co chwilę żeby uzupełniać żetony. Są parkingi całodobowe oczywiście, trzeba liczyć na to 25-50$ za dobę. Poza centrum jest łatwiej ale mieć auto po to żeby stało, wg mnie szkoda kasy, tym bardziej że w NYC auto nie będzie w ogóle potrzebne, na lotnisko dojedziesz metrem lub kolejką.
Parkingi przy motelach są za darmo, przy hotelach w centrach miast musisz to sprawdzić, nie raz cena potrafi dojść do połowy ceny noclegu.
 Profil Relacje PM off  

#3 PostWysłany: 18 Mar 2014 00:18 

niebieski
Ad 3.
Boston - znalezienie bezpłatnego miejsca moze i mozliwe ale gdzie nie mam pojecia, jezeli juz to na 2h (tyle mi sie udalo) ale oni tego mocno pilnują.
Waszyngton - parking platny na caly dzien (bez nocy-wtedy stał pod hotelem) to ok 10$ przy Capitolu i ok. 20$ przy Verizonie. W nocy na ulicy raczej niemozliwe.

Jezeli chodzi o Nowy Jork to nawet nie mysl o wjechaniu samochodem na Manhattan tam kwoty parkingów to 20$ ale za godzine ;) Raczej to sie nie kalkuluje. Jezeli chodzi o dojazd na lotnisko to chyba lepiej jechac taksowka niz zostawiać auto na kilka dni tylko po to zeby stalo.

Pozdrawiam
 Profil Relacje PM off  

#4 PostWysłany: 18 Mar 2014 09:40 

Potwierdzam to o Bostonie, nie warto spóźnić się choćby minuty bo już sępy się czają ;)
Jeśli jednak zdecydujesz się na parkowanie dwugodzinne w Bostonie i będziesz poruszał się tam kolejką/metrem, musisz wziąć poprawkę że ona często stoi w podziemnym korku i łatwo się spóźnić te parę decydujących minut.
 Profil Relacje PM off  

#5 PostWysłany: 18 Mar 2014 21:18 

niebieski
Tak podróż w metrem (o zgrozo) bardzo nam sie podobała ;) Taki tłok ze w NY ani razu czegoś takiego nie widzieliśmy. A i szykuj cwiercdolarowki, duzo cwiercdolarowek na te parkingi miejskie ;)
 Profil Relacje PM off  

#6 PostWysłany: 11 Maj 2014 21:19 

niebieski
Już po powrocie, było lepiej niż sądziłem, w kilku miejscach za darmo, kilka razy trzeba było coś wrzucić, generalnie szkoda zawracać sobie tym głowę przed wyjazdem...

#7 PostWysłany: 03 Lis 2017 00:11 

Mam pytanie dla bywalców południowej californi, mianowicie czy można zostawić auto na noc na bezpłatnym parkingu przy centrum handlowym np. macys target wallmart costco? Po prostu hotel mam położony przez ulice i się zastanawiam czy płacic za hotelowy parking czy zostawić na przeciwko za darmo :)
 Profil Relacje PM off  

#8 PostWysłany: 03 Lis 2017 00:27 
Awatar użytkownika

Loty: 219
Kilometry: 597 248
srebrny
Nie powinno być z tym problemu (chociaż gwarancji Ci nie dam), zdarzyło się nam tak zostawić samochód bo pod motelem miejsca nie było. Generalnie parkingi pod centrami handlowymi w USA są tak ogromne, że raczej nikt nie chodzi i nie sprawdza.

edit:
Z ciekawości sprawdziłem jak jest z Walmartami. Okazuje się, że 23% Walmartów nie pozwala na całonocny parking. Lista tutaj:
http://www.walmartlocator.com/no-park-walmarts/
 Profil Relacje PM off  

#9 PostWysłany: 03 Lis 2017 00:32 

Dzięki za szybką odpowiedz w tym temacie, mam nadzieje, że się uda patrząc na google maps maja tam hektary parkingów!!
 Profil Relacje PM off  

#10 PostWysłany: 03 Lis 2017 00:35 

srebrny
Zwykle jest tam zakaz parkowania poza godzinami pracy sklepu.
 Profil Relacje PM off  

#11 PostWysłany: 03 Lis 2017 00:36 

Ale tam chodzi chyba o parkowanie RV czyli kamperów jak dobrze się domyślam?
Pewnie po to żeby sobie ludzie i turyści nie robili pola kempingowego na parkingu.
 Profil Relacje PM off  

#12 PostWysłany: 03 Lis 2017 00:38 

srebrny
Ja widziałem całkowite zakazy parkowania poza godzinami pracy
 Profil Relacje PM off  

#13 PostWysłany: 03 Lis 2017 00:40 
Awatar użytkownika

Loty: 219
Kilometry: 597 248
srebrny
Tak, masz rację :)
Nie zauważyłem RV :D W każdym razie jeśli gdzieś jest dozwolony parking dla kamperów to tym bardziej powinien być dla osobówek ;)

Zdarza się też tak jak pisze @boots - wtedy faktycznie najlepiej zostawić auto na parkingu sklepu działającego 24h.
 Profil Relacje PM off  

#14 PostWysłany: 04 Lis 2017 11:22 

w każdym dużym mieście w USA jest stadion, hala widowiskowo-sportowa druzyn NBA, NHL czy NFL gdzie jest przeważnie duży parking. Gdy nie ma meczu to za kilka usd można zostawić auto. Plusem jest duży parking i dobry dojazd komunikacją miejską do centrum miasta, minusem jest to ze nie zawsze jest to w ściśłym centrum.

#15 PostWysłany: 15 Lis 2017 10:14 

platynowy
Dodam wskazówkę co do ulicznych parkometrów (dotyczy Long Beach, CA, ale przypuszczam że mogą tak działać wszędzie tego typu automaty w USA).

Automaty nie mają zaprogramowanych godzin, w których obowiązuje opłata za parkowanie. Pomimo, iż informacja o godzinach płatnego parkowania pojawia się na wyświetlaczu. Ja przyjechałem w nocy na parking uliczny w Long Beach, w strefie w której od 9AM trzeba płacić za parking. Ponieważ chciałem stać do 11AM, stwierdziłem że jak w nocy włożę kartę to albo odrzuci, albo opłaci mi za parkowanie od godziny 9AM następnego dnia. Niestety, myliłem się. Automat pobrał po prostu pobrał opłatę za parking od 23PM do 01AM, w której to parkowanie jest bezpłatne...
 Profil Relacje PM off  

#16 PostWysłany: 15 Lis 2017 12:31 
Awatar użytkownika

Loty: 814
Kilometry: 2 753 202
W sierpniu byłem w San Francisco i przed wyjazdem zgłębiłem temat parkowania w tym mieście. Poniżej tylko najważniejsze punkty regulaminu:

W przypadku braku innych ograniczeń, takich jak strefy zezwoleń, zamiatanie ulic, parkometry lub wyznaczone limity czasowe, można parkować w jednym miejscu przez maksymalnie 72 godziny. Pojazdy zaparkowane powyżej maksymalnego limitu zostaną ukarane mandatem i / lub usunięte na koszt właściciela, nawet jeśli mają pozwolenie na parkowanie w tym miejscu. Nawet posiadanie zezwolenia na parkowanie lub parkowanie na parkingu nie zapewnia zwolnienia z tego ograniczenia. Aby uniknąć mandatu za przekroczenie maksymalnej liczby 72 godzin, musisz przenieść swój samochód do innego miejsca parkingowego.
Intencją programu jest wyeliminowanie samochodów, które są przechowywane lub porzucane na ulicy publicznej. Należy odczekać 72 godziny (3 dni), aby samochód mógł zaparkować w tym samym miejscu.

W strefach gdzie znajdują się tablice informujące o ograniczeniu maksymalnego czasu parkowania (zazwyczaj od 1 do 2 godzin), należy przenieść pojazd po upływie wyznaczonego terminu, jeśli nie masz pozwolenia. Ustawa wymaga przeniesienia o co najmniej jeden blok lub co najmniej jedną dziesiątą (1/10) mili na około 500 stóp. Nie wystarczy odjechać, a następnie zaparkować w tym samym miejscu lub nawet po drugiej stronie ulicy.

Samochód musi być skierowany w kierunku przepływu ruchu na swoim pasie ruchu (nie pod prąd), nawet jeśli jest zaparkowany zgodnie z innymi wymaganiami.

Na pochyłym podjeździe lub ulicy obróć koła w taki sposób, aby uderzony pojazd nie wylądował na ulicy, lecz oparł się o krawężnik. Ustaw hamulec postojowy.

Jeśli na ulicy są namalowane linie oddzielające miejsca parkingowe, samochód musi się znajdować dokładnie na swoim stanowisku.

W miejscach, w których nie ma spacji oznaczonych liniami malowanymi, ustaw się tak blisko pojazdów przed lub za tobą, jak to tylko możliwe, pozostawiając dostatecznie dużo miejsca (18 cali).

Na większości ulic znajdują się znaki informujące o zakazie parkowania w określonych godzinach, w określone dni z powodu sprzątania ulicy. Jednak gdy zauważymy, że zamiatarka zamiotła już ulicę, można zaparkować tam samochód, nawet jeśli wyznaczone godziny zamiatania nie wygasły.
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.
2 ludzi uważa post za pomocny.

#17 PostWysłany: 27 Lip 2018 08:19 

Polecam pobranie na tel aplikacji Spot Hero, która wyszukuje nie drogie parkingi w okolicy, w której akurat przebywamy z możliwością wszczesniejszej rezerwacji miejsca i płatnością karta.
 Profil Relacje PM off  

#18 PostWysłany: 26 Lut 2019 21:23 
Awatar użytkownika

Loty: 96
Kilometry: 272 264
niebieski
A wiecie może jak jest w Parkach Narodowych? Czy istnieje jakaś jednoznaczna zasada, że parkingi są tam darmowe? Bo rozumiem, że jeśli się śpi na campingu, to już i auto i nocleg są w cenie np. 20 $/noc?

Zachód USA mocno rozszerzony i skondensowany jednocześnie
Transsybirem do Chin
Indie z podręcznym
Autostopem po Jordanii
 Profil Relacje PM off  

#19 PostWysłany: 28 Lut 2019 04:43 

115 parków narodowych ma opłaty. Tutaj jest lista

https://www.nps.gov/aboutus/entrance-fee-prices.htm
 Profil Relacje PM off  

#20 PostWysłany: 28 Lut 2019 12:14 
Awatar użytkownika

Loty: 96
Kilometry: 272 264
niebieski
@barciur Przecież annual pass obejmuje opłaty wjazdowe. Pytam czy macie jakieś informacje czy przy posiadaniu annual passa istnieją opłaty tylko za postawienie auta na parkingu? Jeśli tak, to czy jest to uzależnione z noclegiem? Będą sytuację, gdy będziemy spać na campingu w środku parku, a będą takie, gdy tylko zostawimy auto i będziemy chodzić cały dzień.

Zachód USA mocno rozszerzony i skondensowany jednocześnie
Transsybirem do Chin
Indie z podręcznym
Autostopem po Jordanii
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 27 posty(ów) ]  Idź do strony 1, 2  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość