Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 23 posty(ów) ]  Idź do strony 1, 2  Następna
Autor Wiadomość
 Temat postu: Białystok
#1 PostWysłany: 30 Wrz 2013 08:08 

Loty: 42
Kilometry: 68 416
Jako że nie ma jeszcze w tym temacie Białegostoku postanowiłem go założyć. Gdyby ktoś przejeżdżał przez Białystok to polecam:

1. Bar Topolanka - tam zawsze są kolejki jedzenie bardzo dobre i niedrogie
2. Astoria - jest w centrum Białegostoku niedaleko kościoła Farnego - troszkę drożej niż w Topolance ale równie smacznie:)
3. U Greka - jeśli chodzi o fastfood to tam za 10zł zjecie smaczną tortille
4. Savona - sałatka paryska też centrum ul. Lipowa
Pozdrawiam
 Profil Relacje PM off  

Słoneczne połączenie 🌤️👙 Malediwy i Sri Lanka w jednej podróży z Warszawy za 2415 PLN Słoneczne połączenie 🌤️👙 Malediwy i Sri Lanka w jednej podróży z Warszawy za 2415 PLN
Greckie wczasy w 4* hotelu 🇬🇷🏨 All inclusive na Rodos za 2286 PLN Greckie wczasy w 4* hotelu 🇬🇷🏨 All inclusive na Rodos za 2286 PLN
 Temat postu: Re: Białystok
#2 PostWysłany: 26 Gru 2013 01:48 

Mam identyczna hierarchie:-)
 Profil Relacje PM off  

#3 PostWysłany: 28 Sty 2014 19:22 

Loty: 64
Kilometry: 154 618
Miejsce nieoczywiste, bo położone kawałek od centrum, ale warte uwagi to bistro "Lokalna". W dni powszednie serwują tam oprócz dań z karty danie dnia, za 10,90 zł (dzisiaj np. była zupa jarzynowa, ziemniaczki, gołąbki i surówka z marchewki z chrzanem). Ale najlepsze jest to, ze jedzenie jest tam po prostu pyszne i świeże... Swoje lunchplany wrzucają na fejsbuka, więc można sobie wcześniej sprawdzić, co będzie. Bywalcy rezerwują dania dnia zwykle telefonicznie i około południa.
 Profil Relacje PM off  

#4 PostWysłany: 28 Sty 2014 20:11 

Bardzo popularne w Białymstoku są też burgery i kanapki z dwóch barów Miły - jeden znajduje się na ulicy Kolejowej przy dworcu, a drugi na ulicy Wesołej 16. Duże, dobre, w rozsądnych cenach. Właściciel stosuje się do rad klientów, ciągle wprowadzają jakieś nowe pozycje do menu. Pewną rekomendacją może być też to, że ich fanpage na facebooku ma ponad 7k fanów.
 Profil Relacje PM off  

#5 PostWysłany: 16 Lut 2014 16:06 

W temacie tanich domowych obiadów w centrum Białegostoku mogę dodać: bar Merino, Słoneczny i bar Express. Wszystkie w pobliżu atrakcji turystycznych. Ceny zestawów obiadowych 10-14 zł.
 Profil Relacje PM off  

#6 PostWysłany: 11 Kwi 2014 17:55 

Moim zdaniem Astoria jest średnia, ceny nie są najniższe a smak pozostawia wiele do życzenia...
Jeśli ktoś ceni sobie smak i jakość, lepiej zjeść w Baristacji, rzut beretem. Zdrowa, świeża kuchnia, pieczywo i ciasta wypiekane na miejscu.

Ale jako że jest to forum podróżnicze, polecę niedrogie miejsce w okolicach dworca. Zaraz za McDonaldem, w pasażu Koral, mieści się niepozorna pizzeria, gdzie za 8-11 zł dostaniecie smaczną pizzę z dużą ilością składników, dla 1 bardzo głodnej osoby lub dwóch mniej głodnych ;) Są też jakieś kurczaki, zestawy itp. Można usiąść jak człowiek, a nie wcinać na stojąco w miniaturowych budkach. Latem jest tam również ogródek. I tanie piwo :)
 Profil Relacje PM off  

#7 PostWysłany: 06 Maj 2014 13:35 
Awatar użytkownika

niebieski
A ja nie polecam "U Greka". Jeszcze parę lat temu, można było tam zjeść. Ostatni raz zjadłem dokładnie rok temu. Czułem się po tortilli źle, a wieczorem, musiałem mówiąc wymiotować. Znajomi co tam jadali, odradzali. Raz, że mało mięsa, dwa nie smakuje już tak jak kiedyś i źle się czuli.

Poleciłbym bar "Topolanka". Ceny są w porządku, jedzenie też. Tylko czasami są duże kolejki ;)

Polecam w "Sioux" zupę "Kociołek kojota". Koszt takiego kociołka to 10zł, a dwie osoby się najedzą. Bardzo dobra zupa.

Ostatnio edytowany przez Gaszpar, 06 Maj 2014 14:06, edytowano w sumie 1 raz
KULTURA WYPOWIEDZI!!
 Profil Relacje PM off  

#8 PostWysłany: 06 Maj 2014 21:30 

Loty: 218
Kilometry: 294 994
Zdecydowanie "Sztuka mięsa", najlepsza pizza - Dalmacija, najlepsze burgery - U Miłego, a spośród susharni - Koku na ul. Kilińskiego.
 Profil Relacje PM off  

#9 PostWysłany: 13 Maj 2014 12:05 

Ja dorzucam Podlasiaka na Suraskiej, zdaje się. Pyszne jedzenie, takie jak się kiedyś jadało w barach mlecznych :) Moje ulubione tam to kotlety ziemniaczene z sosem pieczarkowym i kotlet mielony z groszkiem i marchewką :) Pycha!
 Profil Relacje PM off  

#10 PostWysłany: 13 Maj 2014 15:44 

Żaczek napisał(a):
Ja dorzucam Podlasiaka na Suraskiej, zdaje się. Pyszne jedzenie, takie jak się kiedyś jadało w barach mlecznych :) Moje ulubione tam to kotlety ziemniaczene z sosem pieczarkowym i kotlet mielony z groszkiem i marchewką :) Pycha!

Zgadzam się co do Podlasiaka jest to trochę inny klimat do wszędzie spotykanych podobnych do siebie pizzerii, suszarnii czy barów burgerowo - kebabowych. Ogólnie polecam spróbować kuchni regionalnej. Niestety w mieście trzeba się mocno wysili aby trafić na coś naprawdę dobrego a o napiciu się buzy czy zjedzeniu białysa można zapomnieć.
 Profil Relacje PM off  

#11 PostWysłany: 05 Cze 2014 12:35 

Można jeszcze zajść do "dobrego kebaba" który znajduje się na lipowej przy ratuszu. Normalny kebab w niewysokiej cenie :)
 Profil Relacje PM off  

#12 PostWysłany: 16 Cze 2014 15:54 
Awatar użytkownika

niebieski
Jeśli ktoś lubi pizze, to polecam pizzerie "Brooklyn Pizza". Można wybrać sos na spod pizzy: barbecue, serowy i tradycyjny. Polecam serowy jest bardzo dobry. Cenowo uważam, że jest w porządku, promocje mają praktycznie cały tydzień.
 Profil Relacje PM off  

#13 PostWysłany: 28 Lip 2014 21:06 

Moje zdanie w kwestii hamburgerów:
miejsce 3: Miły - jak już wspomniano, jest jeden przy dworcu PKP; jest tam ponoć najostrzejszy sos w mieście, aby go spróbować należy podpisać jakiś papier ;D
miejsce 2: Elvis burger - ścisłe centrum, ul. Białówny, w pobliżu hotelu Cristal
miejsce 1: Roxy - PALCE LIZAĆ! ścisłe centrum, pomiędzy Elvisem a wspominaną Savoną bądź też Astorią ;)
 Profil Relacje PM off  

#14 PostWysłany: 28 Lip 2014 21:29 
Awatar użytkownika

Loty: 87
Kilometry: 149 176
srebrny
Kuchnia Domowa - Bar Express

http://barexpres.pl/

W zestawie ok 10-14 PLN/obiad
Porcje przyzwoite - i smaczne
Sprawdzony temat - niedaleko Pałacu Branickich i Centrum
Zdecydowanie polecam
 Profil Relacje PM off  

#15 PostWysłany: 16 Sie 2016 14:31 

srebrny
Może ktoś wrzuci jakiś update, gdzie można smacznie i w przyzwoitej cenie zjeść? Będę w mieście, ale bardziej by mnie interesowała kuchnia lokalna/wschodnia niż pizza. :D
 Profil Relacje PM off  

#16 PostWysłany: 16 Sie 2016 14:54 

Lokalnie i niedrogo - Pani Jadwiga.
 Profil Relacje PM off
Misiatek uważa post za pomocny.

#17 PostWysłany: 19 Sie 2016 19:09 
Awatar użytkownika

lukasz_cz4 napisał(a):
Jako że nie ma jeszcze w tym temacie Białegostoku postanowiłem go założyć. Gdyby ktoś przejeżdżał przez Białystok to polecam:

1. Bar Topolanka - tam zawsze są kolejki jedzenie bardzo dobre i niedrogie
2. Astoria - jest w centrum Białegostoku niedaleko kościoła Farnego - troszkę drożej niż w Topolance ale równie smacznie:)
3. U Greka - jeśli chodzi o fastfood to tam za 10zł zjecie smaczną tortille
4. Savona - sałatka paryska też centrum ul. Lipowa
Pozdrawiam

Byłem w barze Topolanka jak przejeżdżałem przez Białystok i potwierdzam, że jest tanio i smacznie. My braliśmy jakieś zupy, ale już nie pamiętam co dokładnie.

#18 PostWysłany: 19 Sie 2016 19:18 
Site Admin
Awatar użytkownika

Ja pamiętam jak kiedyś byłem, to wpadłem na burgera do restauracji Miły Burger czy coś takiego - rewelacja :)

Wysłane z mojego SM-A500FU przy użyciu Tapatalka
 Profil Relacje PM off  

#19 PostWysłany: 01 Wrz 2016 14:06 
Awatar użytkownika

Loty: 216
Kilometry: 302 543
niebieski
Mój subiektywny ranking knajp i knajpek w Białymstoku.

W kategorii najtaniej:
- Bar Merino - róg Grochowej i Kalinowskiego - bar mleczny, ale z różnymi smaczkami w menu, poza tym oferują dowóz i usługi cateringowe
- Bar Podlasiak - róg Rynku Kościuszki przy Suraskiej - chyba najtańszy bar mleczny w Białymstoku
- Bar Słoneczny - róg Sienkiewicza i Białówny - do zjedzenia za 12-15 zł zestawy obiadowe, również dowóz i catering
Polecana tutaj kilkukrotnie Topolanka, znajduje się dość daleko od centrum miasta, acz lokal należałoby też uwzględnić w tej karegorii :)

W kategorii budżetowo lecz bez przesady:
- Bistro A nóż widelec - Skłodowskiej-Curie - zestawy śniadaniowe do 10 zł z kawą za symboliczną złotówkę, zestawy obiadowe za 18,90, spory wybór dań wegetariańskich, osobiście polecam różne pizze z produktów regionalnych (kindziuk, ser koryciński...)
- Babka - róg Lipowej i Spółdzielczej - spory wybór dań, częściowo inspirowanych specjałami kuchni regionalnej. Menu ruchome. Smacznie i treściwie. Ceny akceptowalne.
- Bułka z masłem - Lipowa, przy samym Rynku Kościuszki - zestawy śniadaniowe, kanapki, tosty, zapiekanki, bardzo duży wybór w rozsądnych cenach
- Naleśniki jak Smok - Lipowa, przy Malmeda - przede wszystkim naleśniki, ale też pizze, pierogi i sałatki, w sumie sieciówka, ale myślę, że miejsce godne polecenia
Nie zgadzam się zupełnie z pojawiającą się tu rekomendacją dla Astorii. Polecana przez @tejsza Lokalna, zdecydowanie warta odwiedzenia, ale to spory kawałek od centrum miasta.

W kategorii wykwintnie, acz w (jeszcze) logicznej cenie:
- Tokaj - róg Malmeda i Białówny. Kuchnia węgierska. Do tego węgierskie wina i (czasem) węgierska muzyka na żywo. Smacznie i bardzo estetycznie. Polecam.
- Trzy po trzy - Miłosza niedaleko od Mickiewicza. Kawałek od centrum, ale zdecydowanie warto. Wykwintnie i smacznie. Miejsce na spotkanie we dwoje ;), oficjalny obiad lub spotkanie biznesowe. Nowy obiekt z pięknym wystrojem. Kuchnia polska i peryferia tejże kuchni. Zestaw obiadowy da się zjeść za ok. 30-35 zł.
- Czarna Owca - Lipowa między Waryńskiego i Przejazdem. WoOow...niestety dotyczy to zarówno kuchni, jak i cen, ale myślę, że ciekawe miejsce i warte odwiedzenia. Wystrój nie jest luksusowy, ale jedzenie zdecydowanie tak. Jadłem tam niesamowite policzki wołowe. Poza wyszukanymi daniami dostępna także pizza i makarony ;)
W kategorii tej pominąłem lokale przy hotelach, bo po prostu nigdy z nich nie korzystałem...zapewne wiele z nich ma sporo do zaoferowania ;)

W kategorii fast food wszelaki:
- Can Kaan - róg Malmeda i Białówny. Miejsce będące jednym z białostockich zagłębi fast foodowych. Typowy turecki kebab, ale w mojej (subiektywnej) ocenie, najlepszy w mieście. Właściciele poszli w jakość serwowanego jedzenia, a nie w rozbudowę menu. Efekt - tylko kilka pozycji do zamówienia, ale na prawdę smacznie ;)
- Roxy Burgers - Rynek Kościuszki niedaleko Zamenhofa. Dobre jakościowo, treściwe i bogate w składniki burgery. Także dania wegetariańskie. Polecam sos bazyliowy ;)
- Miły Burgery - Wesoła. Lokal polecany na tym forum kilkukrotnie i zdecydowanie muszę się przychylić do rekomendacji. Burgery duże i bardzo treściwe. Polecam !
Zdecydowanie odradzam knajpę U Greka. Kiedyś jadłem tam w miarę często, ale zdarzyły mi się podobne odczucia jak u @wiater. Osobiście polecam cokolwiek innego w okolicy ! Odradzam też lokal Sixty six Pizza & Grill - moje wspomnienia z tego miejsca to przede wszystkim mała porcja, ale i smak nie wzbudził we mnie entuzjazmu !

W kategorii pizza:
- Los Amigos - Wiejska przy Politechnice, czyli trochę daleko od centrum. Smacznie. Bogato w składniki. Logiczne ceny. Słynna półmetrowa pizza i możliwość zamawiania 2 różnych połówek pizzy. Wnętrze dość ascetyczne.
- Savona - kilka miejsc w Białymstoku, ale polecam oczywiście tę na Rynku Kościuszki (najbardziej w centrum). Sieciówka z uznaną renomą i na prawdę smaczną pizzą. Zdecydowanie polecam również ichniejsze sałatki.
- La Bella - Akademicka. Bardzo fajne wnętrze (do posiedzenia) i letni ogródek. Pizza smaczna i bogata w składniki. Polecam.
Odradzam Pizzerię Paradiso. Kiedyś pionier w kategorii pizza w Białymstoku. Jednak jakość jest dość słaba, a firma ewidentnie nie zauważa istnienia (bardzo dużej) konkurencji ;) W tej kategorii powinienem również po raz drugi wymienić lokale "Czarna Owca" oraz "A nóż widelec" - fajna pizza, fajna ;)

W kategorii suszarnia:
- Koku Sushi - Kilińskiego. Najlepszy współczynnik cena/jakość.
- Futu Sushi - Lipowa. Również dobra jakość za umiarkowaną cenę.
- Sushi Bar & chinese food - Słonimska. Również dobra jakość za umiarkowaną cenę.

W kategorii na kawę/herbatę:
- Pijalnia czekolady Wedla - Rynek Kościuszki. Oczywiście, że sieciówka, ale marka robi swoje ;)
- Baristacja - Sienkiewicza. Miejsce na kawę, ale też na szybki lunch. W sumie nie wiedziałem, do której kategorii dodać to miejsce, ale chyba jednak odbieram je bardziej jako kawiarnię.
- Esperanto Cafe - Rynek Kościuszki. Zdecydowanie za lokalizację. Kawiarnia mieści się u stóp białostockiego ratusza. Ceny nie straszą jednak, jak to zwykło być w miejscach tak fantastycznie położonych. Polecam !

W kategorii piwo:
- 33 krany - Aleja Bluesa przy Legionowej. Piwko craftowe z 33 nalewaków. Piwa zmieniają się - zakończone partie lu piwa, które nie trafiły w gust klienteli, są z czase zastępowane innymi. Obsługa fachowo doradzi, da popróbować. Jak dla mnie rewelacja. Tylko te ceny...
- Gram Off On - Piotrkowska niedaleko Malmeda. W sumie nie wiedziałem, do której kategorii zaliczyć ten lokal, ale zdecydowałem jednak wrzucić go jako fajny pub do posiedzenia. Spory asortyment serwowanych piw (niestety głównie z butelki). Poza tym jest to niezłe miejsce żeby coś zjeść lub wypić kawę w ciągu dnia ;)
- Strych - Rynek Kościuszki. Lokal jak sama nazwa wskazuje znajduje się na strychu kamienicy, więc żeby się tam dostać czeka nas spacer schodami (o czym należy pamiętać, jeśli zamierza się tam spożyć nieco więcej ;) ). Spory wybór alko. Bilard.
Polecić należałoby także Browar Gloger przy Andersa. Spory wybór dość oryginalnych (zwłaszcza w nazwach...Wesołe Ziele, Gorzkie Żale, Krasna Jędza) piw. Lokal jest jednak zdecydowanie na obrzeżach Białegostoku.

W kategorii wódeczka:
- Wodopojka - róg Ryneku Siennego przy Młynowej. Malutki lokal w zabytkowym budynku. Wódka na shoty. Tradycyjne zakąski. Ceny akceptowalne. Miła obsługa. Miejsce w sam raz na before- lub afterparty ;)
- PRL - róg Rynku Kościuszki i Suraskiej. Niewielki lokal dobry na before- lub afterparty. Wódka na strzały i do tego coś na szybko na ząb. No i ten niezapomniany powiew minionej epoki...
3 ludzi lubi ten post.

#20 PostWysłany: 02 Wrz 2016 10:31 

Na piwo to jeszcze Sherlock - ścisłe centrum, duży wybór piw, świetna kuchnia, ale ceny dość wysokie (choć biorąc pod uwagę jakość - uczciwe).
Co do street foodu to warto zerknąć na Ba - azjatycki street food. Genialna wołowina z sosie pieprzowym za 16 pln, pho z kaczką za 14 zł, pierożki dim sum 16 zł.
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 23 posty(ów) ]  Idź do strony 1, 2  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 3 gości