Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 33 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2
Autor Wiadomość
#21 PostWysłany: 10 Lut 2014 01:21 

Loty: 86
Kilometry: 126 541
mahalnet napisał(a):
Namiot. Praktyczna wskazówka, zabrać pieczątkę do paszportu na przejściu granicznym, nocując pod namiotem w miejscach bez meldunku przy kontroli policji mamy datę przekroczenia granicy (chyba miesiąc można przebywać w cro turystycznie tak ło) <=[do poprawy].

Przepis juz nieaktualny, bo Chorwacje jest czlonkiem UE.

City break w Maroku 🏰🌴 Loty + 3 noce w hotelu ze śniadaniami w Marrakeszu za 929 PLN ☀️ City break w Maroku 🏰🌴 Loty + 3 noce w hotelu ze śniadaniami w Marrakeszu za 929 PLN ☀️
☀️ Słońce przez cały rok 🌴 Tydzień z wyżywieniem w 4* hotelu na Zanzibarze od 3799 PLN 🌊😍 ☀️ Słońce przez cały rok 🌴 Tydzień z wyżywieniem w 4* hotelu na Zanzibarze od 3799 PLN 🌊😍
#22 PostWysłany: 10 Lut 2014 03:35 
Awatar użytkownika

Loty: 125
Kilometry: 214 217
srebrny
tak, to prawda
 Profil Relacje PM off  

#23 PostWysłany: 15 Lut 2014 02:40 
Awatar użytkownika

Loty: 251
Kilometry: 475 688
niebieski
mahalnet napisał(a):
- słowenia: omijać, szczególnie jak się nie jedzie na triest. Do cro jest autostrady zaledwie 30kilka km!

Jak jechałeś z Wrocławia do Chorwacji przez Słowenię to w którym odcinku wyszło Ci 30 km? Autostrada z Austrii na Chorwację ma 45 km, jak się ją omija to trzeba liczyć ponad 30 minut dłużej.

Ja byłem dwa razy w Chorwacji (z Legnicy) i dwukrotnie jechaliśmy:
Legnica -> Wrocław -> Kłodzko -> Brno -> Wiedeń -> Graz -> omijaliśmy autostradę w Słowenii + Zabrzeg i jazda dalej :)

#24 PostWysłany: 15 Lut 2014 08:54 
Awatar użytkownika

Loty: 88
Kilometry: 151 066
srebrny
miłek - podaj skąd jedziesz i w jaki region Chorwacji - jeżeli pod Dubrownik mogę pomóc - noclegi itp. Proponuje Ci raczej apartament na nocleg niż namiot. Cenowo podobnie a komfort o wiele lepszy. Przez Bośnię nie jedź - minimum jeden mandat (oczywiście w łapę) murowany.

Pozdr
 Profil Relacje PM off  

#25 PostWysłany: 15 Lut 2014 09:00 
Awatar użytkownika

Loty: 56
Kilometry: 83 232
Zibid napisał(a):
miłek - podaj skąd jedziesz i w jaki region Chorwacji - jeżeli pod Dubrownik mogę pomóc - noclegi itp. Proponuje Ci raczej apartament na nocleg niż namiot. Cenowo podobnie a komfort o wiele lepszy. Przez Bośnię nie jedź - minimum jeden mandat (oczywiście w łapę) murowany.

Pozdr

Jak Ty jeździsz?
Przejechałem 2 x całą BiH i nie dostałem żadnego mandatu.
 Profil Relacje PM off  

#26 PostWysłany: 15 Lut 2014 09:22 

Loty: 10
Kilometry: 28 060
niebieski
No Autostrady chorwackie sa rzeczywiscie kosztowne. Z tymi mandatami (lapówkami) bardziej stereotyp -jak na ukrainie trzeba jeździć spokojnie ale nie można na 100% wykluczyć takiej sytuacji- ale ludzie z zachodu UE też mają pewne stereotypy o Polsce-itp więc TROCHE LUZU 8-)

Nie przesadzajmy z niskim spalaniem na autostradzie ;)

Autostrada - trzeba się liczyć z nużącą choć szybką drogą oszczędzamy przede wszystkim Czas! Spalanie nie ukrywajmy - jadąc 140-160km/h nie będzie takie same jak 90-100km/h :))

Boczne zwykłe drogi - możemy jechać przez fajne miejsca np Plitvickie, ruch nie jest duży, koszty paliwa napewno nie są wyższe.

Autostrada jest dla kogoś kto chce szybko dojechać - a boczne zwykłe kto ma czas i chce oszczędzić pieniądze a też zwiedzić troche Chorwacji przy okazji odpoczywając.

Byłem kilkuktrotnie w Chorwacji- 1raz jechalem przez Plitvickie bocznymi i miło to wspominam, wyszło troche dłużej ale polecam dla odmienności!
 Profil Relacje PM off  

#27 PostWysłany: 15 Lut 2014 11:11 
Awatar użytkownika

Loty: 125
Kilometry: 214 217
srebrny
No patrzyłem i wychodzi mi 36km. Patrzyłem tylko w Słowenii i stricte płatne. Za zjazdem w Słowenii w prawo przed płatnym odcinkiem.
Kurcze jak jechaliśmy 1 raz to trafiliśmy w objezzdzie na jakiś konwój wcześniej i wyszło duuuuużo dłużej. Cóż.
Ogólnie warto jeździć bocznymi drogami (cokolwiek to znaczy) jeśli się nie spieszy. Więcej widać. Przystanąć można. Fajne rzeczy pooglądać.
 Profil Relacje PM off  

#28 PostWysłany: 15 Lut 2014 11:29 

Loty: 49
Kilometry: 69 318
Zibid napisał(a):

Pozdr

Minimum jeden?? Jechaliśmy dość spory kawałek i nic! A za to piękne widoki! I jaka ropa tania :)

#29 PostWysłany: 15 Lut 2014 15:51 
Awatar użytkownika

Loty: 88
Kilometry: 151 066
srebrny
wojtozor napisał(a):
Zibid napisał(a):

Pozdr

Jak Ty jeździsz?
Przejechałem 2 x całą BiH i nie dostałem żadnego mandatu.

Jeżdżę szybko - gdzie można :)
Za granicą generalnie się pilnuje - w Serbii i BH policmajstry ustawiają się na odcinakach o dużym spadzie gdzie ograniczenie jest do 40 km - nie ma bata żeby nie zapłacić!
 Profil Relacje PM off  

#30 PostWysłany: 15 Lut 2014 16:36 
Awatar użytkownika

Loty: 517
Kilometry: 760 263
niebieski
Ja dodam swoje doświadczenia z 2 wyjazdów samochodem do Chorwacji i Czarnogóry.

W 2011 jechałem bokiem z Plitvickich do Puli przez Senj. Masakra. 260km a jechaliśmy prawie 6h. Remont za remontem. Do tego TIR i nie ma gdzie go wyminąć na górskiej drodze.

A do Chorwacji wjechałem ze Słowenii, ale jechałem bokami (nr 454), żeby nie zapłacić winiety. Tuż przed granicą i tak trzeba wjechać na ekspresówkę zwaną autostradą, policja stoi ok. 300m za zjazdem (mają lornetki) i nie zatrzymuje tych którzy wjeżdżają od miejscowości Ptuj. Za to trzepią tych którzy liczyli że te 30km przejadą bez winiety (widziałem jak zatrzymywali Polaka i Słowaka).

Co do policji w Serbii to faktycznie ustawiają się na wylotach z miast gdzie jest ograniczenie do 40.
 Profil Relacje PM off  

#31 PostWysłany: 05 Sie 2015 11:59 
Awatar użytkownika

Loty: 55
Kilometry: 139 865
joael napisał(a):
A do Chorwacji wjechałem ze Słowenii, ale jechałem bokami (nr 454), żeby nie zapłacić winiety. Tuż przed granicą i tak trzeba wjechać na ekspresówkę zwaną autostradą, policja stoi ok. 300m za zjazdem (mają lornetki) i nie zatrzymuje tych którzy wjeżdżają od miejscowości Ptuj. Za to trzepią tych którzy liczyli że te 30km przejadą bez winiety (widziałem jak zatrzymywali Polaka i Słowaka).

Nie rozumiem, czyli można przejechać legalnie Słowenię bez winiet, czy nie? Skoro i tak trzeba na koniec wjechać na autostradę, choćby to było 30 km, to znaczy że winietę trzeba mieć? Jadę do Czarnogóry i chciałbym zrobić nocleg w Słowenii, więc generalnie nawet by mi odpowiadało zjechanie z autostrady. Tylko jeśli potem mam ryzykować mandatem, to wolę pomyśleć nad inną opcją...
 Profil Relacje PM off  

#32 PostWysłany: 05 Sie 2015 12:30 
Awatar użytkownika

niebieski
Pawe napisał(a):
joael napisał(a):

Nie rozumiem, czyli można przejechać legalnie Słowenię bez winiet, czy nie? Skoro i tak trzeba na koniec wjechać na autostradę, choćby to było 30 km, to znaczy że winietę trzeba mieć? Jadę do Czarnogóry i chciałbym zrobić nocleg w Słowenii, więc generalnie nawet by mi odpowiadało zjechanie z autostrady. Tylko jeśli potem mam ryzykować mandatem, to wolę pomyśleć nad inną opcją...

Na koniec wjezdzasz na autostrade, na ktorej winiety juz nie trzeba miec. Na zjezdzie na autostrade od miejscowosci Ptuj to granicy Chorwackiej odcinek ten nie wymaga posiadania winiety mimo, ze jest to nadal przedluzenie autostrady.
 Profil Relacje PM off
Pawe lubi ten post.
Pawe uważa post za pomocny.

#33 PostWysłany: 05 Sie 2015 15:18 
Awatar użytkownika

Loty: 517
Kilometry: 760 263
niebieski
Dokładnie, przed wjazdem de facto na autostradę prowadzącą do granicy jest znaczek przekreślonej winiety, dlatego słoweńska policja zatrzymuje tylko tych co lecą autostradą, a nie tych co wjeżdżają na nią do miasta Ptuj.
 Profil Relacje PM off
Pawe uważa post za pomocny.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 33 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości