Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 198 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5 ... 10  Następna
Autor Wiadomość
#21 PostWysłany: 25 Lut 2012 15:53 

W Polsce notuje się do 2-3 przypadków zgonu z powodu malarii rocznie. W tym roku jeden już mamy, pierwszego stycznia ;-)
 Profil Relacje PM off  

Egzotyka i tropiki 🌴🌊 Wyspy Świętego Tomasza i Książęca oraz Lizbona w jednej podróży za 2745 PLN ☀️💛 Egzotyka i tropiki 🌴🌊 Wyspy Świętego Tomasza i Książęca oraz Lizbona w jednej podróży za 2745 PLN ☀️💛
💣 Petarda 💣 Tanie loty do Tajlandii (Phuket) od 1751 PLN ☀️👙 💣 Petarda 💣 Tanie loty do Tajlandii (Phuket) od 1751 PLN ☀️👙
#22 PostWysłany: 27 Lut 2012 10:46 

Loty: 253
Kilometry: 419 672
niebieski
Jaka jest szansa, że ta 1 osoba nabawiła się malarii smażąc się na plażach Zanzibaru?

#23 PostWysłany: 03 Lut 2014 23:16 
Awatar użytkownika

Loty: 494
Kilometry: 1 102 778
Zbanowany
Washington napisał(a):
Legendy, nie legendy - jak zawsze warto sięgnąć do źródeł:
http://content.karger.com/produktedb/pr ... 67&typ=pdf
gdzie możemy przeczytać że u ok 25% osób występują łagodne efekty uboczne jak bezsenność/koszmary itd
i alkohol nasila działanie uboczne lariamu, więc unikałbym ;)

Ja właśnie dlatego bym chciał spróbować, ale podobno w Polsce niedostępny...

do forumowicza malediwy - Polak, Polka piszemy wielką literą...

#24 PostWysłany: 03 Lut 2014 23:39 
Awatar użytkownika

Loty: 53
Kilometry: 142 596
niebieski
Ja bym się w leki nie bawił, lepiej najpierw odwiedzić Birmę, a tam lek na malarię! :-DD

0,7 litra - 3,60zł!!!! I moc ma konkretną!!

A jakie dobre!!! :-)

Załączniki:
Komentarz do pliku: Anti Malaria
1535604_10202732792382156_1661351599_n.jpg
1535604_10202732792382156_1661351599_n.jpg [ 103.2 KiB | Obejrzany 15954 razy ]

#25 PostWysłany: 03 Lut 2014 23:41 

Uważam, że pytania na forum rodzaju "Jadę w rejon gdzie występuje malaria, czy powinienem brać drogie leki p/malaryczne?" nie mają sensu i nikt z użytkowników tego forum nie jest w stanie udzielić ci rzetelnej odpowiedzi. WHO publikuje regularnie raporty o zagrożeniu malarią w poszczególnych krajach np. tu http://www.who.int/malaria/publications/country-profiles/en/index.html i niestety jeśli istnieje ryzyko infekcji to ono istnieje i to że ktoś był tam bez leków i wrócił cały i zdrowy nie zmienia faktu, że np. ty możesz mieć mniej szczęścia. To czy akceptujesz takie ryzyko zależy tylko od ciebie bo to ty poniesiesz ewentualne konsekwencje. Jeśli nie akceptujesz ceny Malarone, w większości krajów możesz stosować tańsze leki, które często są równie skuteczne choć np. kosztem mniej korzystnego profilu bezpieczeństwa. Coś za coś. Jeśli masz wątpliwości proponuję iść do lekarza medycyny podróży i przedyskutować temat. To bardziej rozsądne niż pytanie na forum bo żadna odpowiedź na forum nie zastąpi porady specjalisty, a dyskutowanie na takie tematy i co gorsza dawanie porad jest nieodpowiedzialne i niebezpieczne.
 Profil Relacje PM off  

#26 PostWysłany: 04 Lut 2014 00:03 

Forum może dać wskazówki, jednak warto przebadać sprawę dokładniej, najlepiej u lekarza. Przy wyjeździe na Malediwy, Zanzibar czy inne miejsce na drugim końcu świata, można chyba odżałować 150-200 zł na leki antymalaryczne, skoro koszt takiego wyjazdu idzie śmiało w wydatki rzędu minimum 3500-4000/osobę
 PM off  

#27 PostWysłany: 04 Lut 2014 00:28 

niebieski
Kasa kasą, mysle ze ludzie głownie obawiają sie efektów ubocznych
 Profil Relacje PM off  

#28 PostWysłany: 04 Lut 2014 00:32 

Możliwe, ale mimo wielu podróży chyba żaden z forumowiczów nie jest w stanie 100% powiedzieć "brać" lub "nie brać" Malarone. Najwygodniej zapytać w Medycynie Tropikalnej jeśli się ma możliwość (Na pewno w Gdyni i Warszawie są).
 PM off  

#29 PostWysłany: 04 Lut 2014 00:53 

bylem już w kilku zagrożonych malarią regionach i nigdy nie brałem malarone. Moja mama lekarz, która także dużo podróżuje nigdy nie sugerowała nawet brania tego leku. To indywidualna sprawa.... jeżeli lekarz odradzi a zachorujesz to będziesz obwiniał cały świat i rozpaczał jaki to byłeś głupi łącznie z tym że pozwiesz lekarza. Masz obawy kupuj i zażywaj, skutki uboczne są zawsze tylko niektórzy łagodnie je znoszą.
 Profil Relacje PM off  

#30 PostWysłany: 04 Lut 2014 01:39 

cistron napisał(a):
Uważam, że pytania na forum rodzaju "Jadę w rejon gdzie występuje malaria, czy powinienem brać drogie leki p/malaryczne?" nie mają sensu i nikt z użytkowników tego forum nie jest w stanie udzielić ci rzetelnej odpowiedzi. WHO publikuje regularnie raporty o zagrożeniu malarią w poszczególnych krajach np. tu http://www.who.int/malaria/publications/country-profiles/en/index.html i niestety jeśli istnieje ryzyko infekcji to ono istnieje i to że ktoś był tam bez leków i wrócił cały i zdrowy nie zmienia faktu, że np. ty możesz mieć mniej szczęścia. (...)

Może komuś się przyda taki tip: W Anglii możesz wejśc do każdej apteki i poprosić o sprawdzenie stopnia zagrożenia i jeśli potrzeba to jakie konkretnie leki najbardziej na dany rejon sa polecane, bo to nie zawsze jest Malarone. Wszelkie informacje dostaniesz od ręki (apteki dostają aktualne informacje co 6mcy) i często możesz kupić konkretne leki w wyliczonej dawce, bez recepty (nie wszystkie jednak! Ale np. Malarone można kupić bez recepty, po krótkiej rozmowie z farmaceutą). Niektóre apteki oferują też szczepienia np. na żółtą febrę, dur brzuszny etc.
Jeśli nie chcesz brać leków, to warto zaopatrzyc się w spray'e/kremy odstraszające komary zawierające DEET (środek odstraszający i owadobójczy). Najsilniejszy jaki widziałam to 50% DEET. Takie preparaty łatwo dostępne są także w Polsce.
Strona WHO, podana powyżej przez cistrona, jest uważana za najbardziej wiarygodne i aktualne źródło informacji o zagrożonych terenach.
 Profil Relacje PM off  

#31 PostWysłany: 04 Lut 2014 01:46 

niebieski
Sa i silniejsze DEET. Warto jednak pamietać ze te spraye nie sa obojętne np. dla plastiku ktory rozpuszczają - uwaga na aparaty, telefony itd
 Profil Relacje PM off  

#32 PostWysłany: 04 Lut 2014 02:08 

złoty
bartek. napisał(a):
Sa i silniejsze DEET. Warto jednak pamietać ze te spraye nie sa obojętne np. dla plastiku ktory rozpuszczają - uwaga na aparaty, telefony itd

I dlatego 50% DEET to już przeginka. Gdzieś wyczytałem, że zalecanym maksymalnym stężeniem DEET jest ok. 30%. Powyżej tego mogą dojść konsekwencje nie tylko w postaci porozpuszczanych elementów plastikowych, ale też reakcji samego organizmu na tak wysoki poziom stężenia.
 Profil Relacje PM off  

#33 PostWysłany: 04 Lut 2014 02:09 

niebieski
Wszystko zalezy od tego gdzie sie udajesz.
Ja używałem 50% i był luz ze skóra. W dżunglach czesto to za mało niestety.
 Profil Relacje PM off  

#34 PostWysłany: 04 Lut 2014 02:13 

złoty
bartek. napisał(a):
Ja używałem 50% i był luz ze skóra.

Warto wiedzieć. Ja miałem obawy przed zakupem 34-procentowego :)
 Profil Relacje PM off  

#35 PostWysłany: 04 Lut 2014 02:17 

niebieski
Kupowany w Tajlandii za jakos 8 zł. Zapach cytrynka :D
 Profil Relacje PM off  

#36 PostWysłany: 04 Lut 2014 02:25 

złoty
bartek. napisał(a):
Kupowany w Tajlandii za jakos 8 zł. Zapach cytrynka :D

Spray czy w innej formie?

Włosów na skórze Ci nie popaliło? ;)
 Profil Relacje PM off  

#37 PostWysłany: 04 Lut 2014 02:26 

niebieski
Spray. Zadnych problemow. Jakbym nie wiedział z opisu ze takie mocne to bym użył jako odswiezacz do ust ;)
 Profil Relacje PM off  

#38 PostWysłany: 04 Lut 2014 02:31 

złoty
Może te 50% to tajski zabieg marketingowy ;)
 Profil Relacje PM off  

#39 PostWysłany: 04 Lut 2014 03:36 

niebieski
Wazne ze działało :)
 Profil Relacje PM off  

#40 PostWysłany: 04 Lut 2014 18:45 
Awatar użytkownika

Loty: 494
Kilometry: 1 102 778
Zbanowany
Mar77 napisał(a):
bartek. napisał(a):

I dlatego 50% DEET to już przeginka. Gdzieś wyczytałem, że zalecanym maksymalnym stężeniem DEET jest ok. 30%. Powyżej tego mogą dojść konsekwencje nie tylko w postaci porozpuszczanych elementów plastikowych, ale też reakcji samego organizmu na tak wysoki poziom stężenia.

W Bangkoku kupiłem najsilniejszy możliwy spray przeciw komarom to mi się Swatch rozpuścił...
2 ludzi lubi ten post.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 198 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5 ... 10  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości