Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Wikipost
Jedna sztuka bagażu oznacza dokładnie jedną sztukę bagażu. Torebka damska, laptop lub futerał na aparat również klasyfikują się jako jedna sztuka bagażu.

Ryanair:
https://help.ryanair.com/hc/pl/articles ... ch%20opcji

Każdy pasażer może bezpłatnie wnieść na pokład jedną sztukę bagażu o maksymalnych wymiarach 40 x 30 x 20 cm

Pasażerowie, którzy chcą zabrać w podróż dodatkowo duży bagaż podręczny mają do wyboru dwie opcje:
- wykupienie usługi "Pierwszeństwo oraz 2 Bagaże Pokładowe " (lub Plus / Flexi / Family ticket lub bilet lotniczy na łączone loty) pozwalającej na zabranie 1 dodatkowej torby/plecaka/walizki o wymiarach 55 cm x 40 cm x 20 cm, która musi zmieścić się w koszu do mierzenia bagażu. Waga bagażu ma nie przekraczać 10 kg. Do sprzedaży dostępne jest 95 usług pierwszeństwa na lot.
- wykupienie „Torby do odprawy 10 kg”. Bagaż do odprawy 10 kg (80x120x120 cm) musi zostać oddany na stanowisku odprawiania bagażu przed przejściem przez kontrolę bezpieczeństwa. W tym bagażu podróżni mogą przewozić płyny powyżej 100 ml.

Wizzair:
https://www.wizzair.com/pl-pl/centrum-p ... -podreczny

Maksymalne wymiary torby podręcznej: 40 x 30 x 20 cm.
Maksymalna waga: 10 kg
Podane wymiary nie obejmują uchwytów/kółek bagażu; jednakże kółka mogą zwiększać wymiary bagażu maksymalnie o 5 cm.

Pasażerowie, którzy chcą zabrać w podróż dodatkowo duży bagaż podręczny mają do wyboru dwie opcje:
- wykupienie usługi WIZZ Priority (lub posiadania prawa do niej na podstawie pakietu WIZZ Privilege Pass, WIZZ GO lub WIZZ Plus) daje prawo do wniesienia na pokład dodatkowej jednej sztuki bagażu (maks. wymiary: 55 x 40 x 23 cm, maks. waga 10 kg).
- wykupienie bagażu rejestrowanego 10 kg (maks. wymiary 171 x 149 x 119 cm). W tym bagażu podróżni mogą przewozić płyny powyżej 100 ml.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 2139 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 26, 27, 28, 29, 30, 31, 32 ... 107  Następna
Autor Wiadomość
#561 PostWysłany: 31 Gru 2013 00:51 

Loty: 277
Kilometry: 348 934
srebrny
niunias napisał(a):
Witam.
Czy jesli nie zmieszcze sie w rozmiarach malego bagazu podrecznego (wizzair) to doplata na lotnisku bedzie w takiej samej cenie czy w wyzszej ? Jak to w ogole wyglada,placi sie na miejscu czy trzeba cofnac sie gdzies na lotnisku ? Jesli wsiade juz z bagazem do samolotu to czy moga mnie stamtad "cofnac" i kazac doplacac za bagaz?

Dopłacasz wtedy na bramce do dużego podręcznego, ale jest to cena wyższa niż cena dostępna przed odprawą, 135 zł trzeba dopłacić. Jeżeli wejdziesz do samolotu to nikt już Cię nie wyprosi i nie każe dopłacać za bagaż. Miłego lotu ;)

@edit
Gorny77, Dzięki za poprawkę.

Ostatnio edytowany przez Mobilek 31 Gru 2013 01:39, edytowano w sumie 2 razy
 Profil Relacje PM off  

🔥 TANIO 🔥 17 dni w Sri Lance za jedyne 1947 PLN 😍🏝️ 🔥 TANIO 🔥 17 dni w Sri Lance za jedyne 1947 PLN 😍🏝️
Urlop na Costa del Sol 🌴🏨 Tydzień w 4* hotelu z wyżywieniem za 2379 PLN Urlop na Costa del Sol 🌴🏨 Tydzień w 4* hotelu z wyżywieniem za 2379 PLN
#562 PostWysłany: 31 Gru 2013 00:59 

Mobilek napisał(a):
niunias napisał(a):
Witam.
Czy jesli nie zmieszcze sie w rozmiarach malego bagazu podrecznego (wizzair) to doplata na lotnisku bedzie w takiej samej cenie czy w wyzszej ? Jak to w ogole wyglada,placi sie na miejscu czy trzeba cofnac sie gdzies na lotnisku ? Jesli wsiade juz z bagazem do samolotu to czy moga mnie stamtad "cofnac" i kazac doplacac za bagaz?

Dopłacasz wtedy na bramce do dużego podręcznego, ale jest to cena wyższa niż cena dostępna przed odprawą, coś koło 70 zł trzeba dopłacić. Jeżeli wejdziesz do samolotu to nikt już Cię nie wyprosi i nie każe dopłacać za bagaż. Miłego lotu ;)

Kod:
Opłata pobierana na lotnisku wynosi 90 PLN przy odprawie lub 135 PLN przy wyjściu do samolotu

w wizz stosunkowo rzadko kontrolują wymiar podręcznego, dlatego kusi by zaryzykować
 PM off  

#563 PostWysłany: 31 Gru 2013 10:56 
Redaktor F4F

Loty: 39
Kilometry: 33 222
Rzadko latam Wizzem, glownie z zagranicznych lotnisk i mialem takie szczescie, ze prawie zawsze sprawdzali wymiary ;) W euro licza sobie 30?
 Profil Relacje PM off  

#564 PostWysłany: 31 Gru 2013 11:02 

wykupując w wizz duży podręczny przez internet płacisz 42-63 zł/lot w zależności od pory roku (latem drożej), przy gate w razie kontroli 30 euro lub odpowiednik tek kwoty w lokalnej walucie
 PM off  

#565 PostWysłany: 12 Sty 2014 20:39 

http://www.decathlon.pl/plecak40-l-forc ... 45976.html
Czyli ten sie nada? Bo jakoś nowo wyglądai jest rozmiarowo większy trochę.
wys. 58 * szer. 37 * gł. 27
 Profil Relacje PM off  

#566 PostWysłany: 12 Sty 2014 20:56 

To jest ten sam model co i Forclaz 40, macałem je w piątek oba. Już miałem kupić, ale stwierdziłem, że może warto by było poczekać na promocję.
Zamierzałem kupić model 2013.

Z tego co sam zauważyłem to różni się trochę materiałami w niektórych miejscach, ale ogólnie jest to to samo, te same zamki, zapięcia, paski.
Model 2013 chyba delikatnie wygodniej mi się nosiło przez te parę chwil po sklepie.

No i jak dla mnie jest ładniejszy w wersji czarno-szarej z czerwonymi dodatkami niż szary z zielonym - takie dwie wersje kolorystyczne były w moim Decathlonie.

Także śmiało możesz brać, wymiary ma te samo co i ten polecany wyżej.
 Profil Relacje PM off  

#567 PostWysłany: 18 Sty 2014 17:10 

W przyszły piątek lecimy Ryanairem z Krakowa do Rzymu (Ciampino).
Moje pytanie brzmi jak bardzo restrykcyjne są kontrole wymiarów bagażu podręcznego na lotnisku w Balicach oraz ew. w Ciampino (powrót)?
Mam usztywniane walizki na kółkach, prawie mieszczą się w dopuszczalnych wymiarach, prawie tzn. że w jednej z nich tylko materiałowa rączka wystaje 3-4 cm ponad rozmiar walizki, a druga z nich po zapakowaniu może być 3-4 cm szersza niż regulamin na to pozwala.
Czy to przejdzie? :)

Pierwszy raz lecimy tylko z podręcznym stąd moje obawy.
 Profil Relacje PM off  

#568 PostWysłany: 18 Sty 2014 17:19 

nikt Ci nie da 100% czy będą sprawdzali na gate wymiary, obecnie każdy ma prawo przewieść dwa bagaże podręczne o wym. 55cmx40cmx20cm oraz 35cmx20cmx20cm i metalowe wzorniki a o one są decydujące w ryanair mają lekki chyba ok.2 cm zapas
 PM off  

#569 PostWysłany: 18 Sty 2014 18:23 

Oczywiście rozumiem, natomiast jak to wygląda w praktyce? Np. w Balicach, czy podchodzą do tego bardzo restrykcyjnie?
 Profil Relacje PM off  

#570 PostWysłany: 18 Sty 2014 18:31 

mirek.krk napisał(a):
Oczywiście rozumiem, natomiast jak to wygląda w praktyce? Np. w Balicach, czy podchodzą do tego bardzo restrykcyjnie?

np:
Kod:
28/11/2013, 12:30 KRK-CRL [FR]
- kolejka do security: brak
- kontrola wymiarów podręcznego: kilka większych walizek
- kontrola jednej sztuki: brak
- kontrola wagi: brak
- kontrola kart pokładowych: tak
- opóźnienie: o czasie

Kod:
06.06.2013 CIA > WAW (Ryanair)
- kolejka do security: średnia
- kontrola wymiarów podręcznego: tak
- kontrola jednej sztuki: tak
- kontrola płynów: nie
- kontrola kart pokładowych + dokument: tak
- opóźnienie: nie

Kod:
15/09/2013 Kraków - Dortmund [Ryanair]
- kolejka do security: brak
- kontrola wymiarów podręcznego: nie
- kontrola jednej sztuki: nie
- kontrola wagi: nie
- kontrola kart pokładowych: tak
- opóźnienie: 30 min

viewtopic.php?f=228&t=20070&hilit=kontrole&start=180

jak ci to coś pomogło to się cieszę, ale zapewne nie bardzo....
 PM off  

#571 PostWysłany: 22 Sty 2014 23:31 

Jak się ma dodatkowa mała torba w ryanie do zakupów w strefie bezcłowej? Czy zakupy trzeba zmieścić do tych dwóch toreb czy można w sumie mieć kolejną reklamówkę?
 Profil Relacje PM off  

#572 PostWysłany: 22 Sty 2014 23:40 
Awatar użytkownika

Loty: 225
Kilometry: 260 138
niebieski
Zależy od lotniska, niektóre gwarantują sobie, że reklamówka z bezcłówki nie wlicza się do limitów podręcznego.

Więc może na takich lotniskach przejdzie, chyba że się handling się uprze...

#573 PostWysłany: 22 Sty 2014 23:44 

Ale jak tak usiąść i pomyśleć, to logiczne jest, że po to ryanair wprowadził drugi darmowy bagaż podręczny o wymiarach torby z sklepu bezcłowego....
 PM off  

#574 PostWysłany: 23 Sty 2014 00:11 

to też zastanowiłam się nad tym ale ponieważ nie znam wymiarów reklamówki ze sklepu wolnocłowego to wolałam się upewnić.
Także dziękuję za odpowiedzi.

//
po wylocie z Goleniowa mogę powiedzieć, że niektórzy przechodzili z trzema torbami, w tym jedną ze strefy wolnocłowej, ale w zasadzie poza pierwszą kontrolą bezpieczeństwa nie było żadnej innej

//
na Stansted są informacje o tym, że z Ryanairem można mieć: normalny podręczny + ostatnio wprowadzony mały podręczny + reklamówkę ze strefy wolnocłowej

Ostatnio edytowany przez pi.memphis, 05 Lut 2014 00:36, edytowano w sumie 1 raz
 Profil Relacje PM off  

#575 PostWysłany: 27 Sty 2014 00:30 
Awatar użytkownika

HON fly4free
pytalem dzisiaj o reklamowke z bezcłowki, kobiete z wizzaira ktora dzisiaj z jakas niemalze pasja odtargiwala karty pokladowe
- pyrzowice zaden problem mozna miec osobna reklamowke z zakupami z bezclowki poza bagazem podrecznym
- eindhoven taka sama odpowiedz jak najbardziej mozna
 Profil Relacje PM off  

#576 PostWysłany: 27 Sty 2014 17:07 

Witam

Jutro lecę z Wizz Katowice - Londyn Luton. Czy jest ograniczenie wagowe dla dużego podręcznego ? Jak tak to ile?
 Profil Relacje PM off  

#577 PostWysłany: 27 Sty 2014 17:08 
Sezonowy Cebulion
Awatar użytkownika

wszystko jest napiszane na stronie W!zz Air
 Profil Relacje PM off  

#578 PostWysłany: 27 Sty 2014 20:09 

Witam. Może tutaj ktoś poratuje mnie informacją odnośnie kontroli podręcznego w Norwegian. Czy ramka jest taka sama jak w ryanair/wizz ?
 Profil Relacje PM off  

#579 PostWysłany: 27 Sty 2014 20:19 
Awatar użytkownika

Loty: 650
Kilometry: 837 895
niebieski
tina225 napisał(a):
Witam. Może tutaj ktoś poratuje mnie informacją odnośnie kontroli podręcznego w Norwegian. Czy ramka jest taka sama jak w ryanair/wizz ?

Wymiary dopuszczalnego bagażu podręcznego w każdej z tych linii są inne, a zatem i ramki muszą być inne. Aczkolwiek dopuszczalne wymiary w Norwegianie (55x40x23) są niemal identyczne jak w Ryanairze (55x40x20).

#580 PostWysłany: 27 Sty 2014 21:10 

Zeus napisał(a):
wszystko jest napiszane na stronie W!zz Air

Właśnie na temat wagi bagażu nic nie pisze
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 2139 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 26, 27, 28, 29, 30, 31, 32 ... 107  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 3 gości