Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Ten temat został zablokowany, nie możesz edytować ani pisać nowych postów.  [ 402 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13 ... 21  Następna
Autor Wiadomość
#181 PostWysłany: 13 Wrz 2011 15:57 
Redaktor F4F
Awatar użytkownika

Loty: 228
Kilometry: 534 135
rw30 napisał(a):
axis napisał(a):
debit card czyli karta np z delfinkiem mbank, mysle ze dobrze sie rozumiemy :)

opisuje moje doświadczenia:
na lotnisku w Gironie są 3 albo 4 stanowiska firm i nikt nie zdecydował się wypożyczyć auto każdy szukał kredytówki
2ga sprawa na lotnisku w majorce jest z 5 stanowisk i również bez kredytówki nie mogłem wynająć auta

na stronach wypożyczalni są konkretne dane że potrzebna jest "credit card"
wiec jak może działać zwykla debetówka?

jezeli pracownicy w wypożyczalniach widzą płaską kartę bez "wybrzuszeń" cyfr numeru konta to nie wypożyczą auta, takowe to własnie kredytówki

te informacje wynikaja z mojego doświadczenia jeżeli można to tak nazwać:P sam chciałbym żeby było inaczej bo wybieram sie na kanary i muszę coś wymyśleć....także jestem otwarty na wszelkie informacje

PS: przed wylote mz Gdanska na Majorke specjalnie podeszłem do Polskiego oddziału wypożyczalni aut ale niestety nie pamiętam jaka firma i miły pan poinformował krótko że jeżeli nie mam kredytówki to nie wypożyczają auta...

poczytaj moze chocby to forum, skoro juz sie zarejstrowales, a przekonasz sie ze spokojnie mozna wypozyczyc samochod na karte debetowa

ja np wypozyczalem na takowa w goldCar w: girona, palma de mallorca, valencia [parokrotnie], jeszcze kiedys w innej wypozyczalni [nie pamietam w jakiej, ale bodajze auriga crown] w alicante i jakos dalo rade

pozdrawiam

na kanarach (lanzarote) puerte de carmen - region
auto wypożyczałem za gotówkę.

Lanzarote,Fuerteventura,GC

http://www.autospluscar.com/ - wypożyczalnia za gotówkę info ze stycznia 2011 :)

https://www.instagram.com/jiku_ty_dziku/
 Profil Relacje PM off  

Palmy, wieżowce i street food 🏢🌴✈️ Loty Etihad do Kuala Lumpur od 1800 PLN🌴 ✈ Palmy, wieżowce i street food 🏢🌴✈️ Loty Etihad do Kuala Lumpur od 1800 PLN🌴 ✈
Jesienny relaks na Korfu 🏝️ 3* hotel z all inclusive przy dwóch plażach od 2299 PLN Jesienny relaks na Korfu 🏝️ 3* hotel z all inclusive przy dwóch plażach od 2299 PLN
#182 PostWysłany: 14 Wrz 2011 09:15 

witajcie,

zamierzam wypożyczyć auto w tym roku w Hiszpanii, i jako, że "przygodę" z wypożyczaniem aut dopiero zaczynam, moje pytanie jest następujące:
przeglądając oferty różnych wypożyczalni, przy danym modelu (np. opel corsa 4dr lub podobny) sugerowana liczba pasażerów to 4 osoby, i tu moje pytanie, jak to jest, czy w samochodzie tylko i wyłącznie mogą przemieszczać się 4 osoby (czy samochód jest zarejestrowany w taki sposób, że tylko tyle osób może się w nim poruszać) czy po prostu jest to sugerowana liczba, dla "komfortowej" jazdy, ale w samochodzie może być 5 osób?i nie będzie z tym żadnego problemu? ew. problem to nasza wygoda?

dajcie znać, bo cały czas mnie to zastanawia, a samochód chce mieć na 5 osób, a jakiś wielki mi wcale nie potrzebny,
dzięki
 Profil Relacje PM off  

#183 PostWysłany: 14 Wrz 2011 09:33 
Redaktor F4F
Awatar użytkownika

Chciałbym się czegoś dowiedzieć.
Mianowicie w każdej wypożyczali, którą przeglądam i czytam warunki wypożyczenia, a dokładniej politykę paliwową.
Są dwa warianty
Wypożyczenie na 1-3 dni i bierzemy auto z pełnym bakiem,oddajemy z pełnym. Czyli to oznacza że to co wyjeździmy uzupełniamy sami na stacjach ?
Przy wypożyczeniu na okres dłuższy niż 3 dni. Auto dostajemy z pełnym bakiem,a oddajemy z pustym. Wypożyczalnia nie zwraca pieniędzy za zastawione paliwo.

I tutaj wpadłem na taki pomysł, niech mnie ktoś poprawi jeśli się mylę.
Wypożyczam jedno auto na okres 1-3 dni, jeżdżę i sam uzupełniam paliwo. Po czym zdaję auto i na koleje 3 dni wypożyczam nowe.
Czy opłaca się taki manewr ( cena za podwójny wynajem to około 20zł więcej niż normalnie)

Proszę o odpowiedź czy dobrze kombinuję :)

Profil Relacje PM off  

#184 PostWysłany: 14 Wrz 2011 10:03 
Awatar użytkownika

niebieski
Jeśli nie planujesz wyjeździć tego paliwa to moim zdaniem masz dobry pomysł.
Pamiętaj, że w większości wypożyczalni ustanawiają depozyt na karcie i te pieniądze wracają po kilku dniach od oddania auta - może się więc zdarzyć, że będziesz mieć 2 blokady.
Czasem są to spore sumy np. 90 Euro za paliwo i 500 Euro jako zabezpieczenie.
 Profil Relacje PM off  

#185 PostWysłany: 14 Wrz 2011 10:23 

HON fly4free
@JIK
Nie rozumiem twoich kombinacji. Wielokrotnie pożyczałem auto i 95% przypadków układ był prosty - dostaję z pełnym bakiem, oddaję z pełnym bakiem - niezależnie od tego na jak długo wypożyczam. Raz dostałem 3/4 baku a oddałem z pełnym - różnicę zwrócono mi w rozliczeniu (więc nie zawsze jest to prawda, że nie zwracają za paliwo - to był AVIS na Sycylii). I tylko raz było tak, że miałem "wyjeździć na maksa" a za paliwo płaciłem wypożyczalni - to jest wariant najgorszy, bo zwykle cena paliwa z wypożyczalni jest mocno nieatrakcyjna (to był na Gran Canaria). Później się okazało, że tak naprawdę można było też zwrócić "full" tylko wypożyczalnia celowo przemilczała tą opcję... (człowiek uczy się na błędach;)

Należy więc zdecydowanie iść na układ full-full i nie widzę z tym żadnego problemu. A poza tym - chyba nisko cenisz swój własny czas na wyjeździe...
 Profil Relacje PM off  

#186 PostWysłany: 14 Wrz 2011 10:38 
Redaktor F4F
Awatar użytkownika

man4business napisał(a):
@JIK
Nie rozumiem twoich kombinacji. Wielokrotnie pożyczałem auto i 95% przypadków układ był prosty - dostaję z pełnym bakiem, oddaję z pełnym bakiem - niezależnie od tego na jak długo wypożyczam. Raz dostałem 3/4 baku a oddałem z pełnym - różnicę zwrócono mi w rozliczeniu (więc nie zawsze jest to prawda, że nie zwracają za paliwo - to był AVIS na Sycylii). I tylko raz było tak, że miałem "wyjeździć na maksa" a za paliwo płaciłem wypożyczalni - to jest wariant najgorszy, bo zwykle cena paliwa z wypożyczalni jest mocno nieatrakcyjna (to był na Gran Canaria). Później się okazało, że tak naprawdę można było też zwrócić "full" tylko wypożyczalnia celowo przemilczała tą opcję... (człowiek uczy się na błędach;)

Należy więc zdecydowanie iść na układ full-full i nie widzę z tym żadnego problemu. A poza tym - chyba nisko cenisz swój własny czas na wyjeździe...

Czas sobie cenię.
Tylko ja potrzebuje auto na 5-6dni. Większość wypożyczalni daje auto z pełnym bakiem (im płacisz za paliwo) i zwracasz z pustym- czyli opcja najgorsza jak to napisałeś.

Profil Relacje PM off  

#187 PostWysłany: 14 Wrz 2011 10:51 

Loty: 7
Kilometry: 5 251
niebieski
Macie jakąś sprawdzoną atrakcyjną cenowo wypożyczalnię w Valencji i Porto? Pozdrawiam
 Profil Relacje PM off  

#188 PostWysłany: 14 Wrz 2011 11:10 
Awatar użytkownika

srebrny
JIK napisał(a):
man4business napisał(a):
@JIK

Czas sobie cenię.
Tylko ja potrzebuje auto na 5-6dni. Większość wypożyczalni daje auto z pełnym bakiem (im płacisz za paliwo) i zwracasz z pustym- czyli opcja najgorsza jak to napisałeś.

poza strata czasu to wydaje mi sie, ze w w wiekszosci wypozyczalni wypozyczenie np na 2 dni +3 dni wychodzi duzo drozej niz na 5 dni

a na tym baku po cenie benzyny wg wypozyczalni to ile stracisz - gora z 15 euro moze ? jak dla mnie to naprwde by szkoda zachodu bylo
 Profil Relacje PM off  

#189 PostWysłany: 14 Wrz 2011 11:12 
Awatar użytkownika

srebrny
dos70 napisał(a):
Macie jakąś sprawdzoną atrakcyjną cenowo wypożyczalnię w Valencji i Porto? Pozdrawiam

w walencji, oczywiscie:
goldCar :)

znajomi wypozyczali tez w solMar, ale poza tym ze jakos szczegolnie nie narzekali to nic wiecej Ci nie powiem
 Profil Relacje PM off  

#190 PostWysłany: 14 Wrz 2011 12:22 

Loty: 7
Kilometry: 5 251
niebieski
no i tak tez zrobie :) dzieki
 Profil Relacje PM off  

#191 PostWysłany: 15 Wrz 2011 04:08 
Redaktor F4F
Awatar użytkownika

Auto wynajęte.
Małe info dla tych którzy wypożyczają za pomocą Karty KREDYTOWEJ

Na forum http://www.lotnictwo.net.pl znalazłem relację z pobytu na Majorce i tam zostało opisane że ktoś wynajmował auto za pośrednictwem strony www.doyouspain.com - jest to pośrednik, który pomaga wynająć auto.
W terminie który mnie interesuje (6dni) takie wypożyczalnie jak:
GoldCar -80E
Record GO rent a car - 78E
Cena za auto z segmentu B (małe dla 2 osób), nie jakiś smart, tylko Ford KA lub coś podobnego.

Na stronie DoYouSpain takie autko kosztuje już 63E, także 15E mamy już zaoszczędzone.
Biorę i rezerwuję, po 20 minutach dostaję bilet na emaila, w którym jest napisane że do zapłaty 63E, płatne kartą kredytową i auto mam do odebrania przy stoisku Record Go rent a car.

Cytuj:
Please, collect your car from the RECORD RENT A CAR office which is located in Mallorca Airport Arrivals Hall.

Także dzięki pośrednikowi za oszczędziłem 15E na samej rezerwacji.
Nie wiem jak sprawa wygląda dla innych miast, ale jest to opcja warta uwagi.

Profil Relacje PM off  

#192 PostWysłany: 15 Wrz 2011 05:12 
Awatar użytkownika

@ JIK, bardzo kiepskie opinie ma ten pośrednik: http://www.reviewcentre.com/reviews166569.html
Czasem lepiej ciut więcej dopłacić, niż się później naciąć na nieprzyjemne niespodzianki.

Ja na Majorce brałem od tego pośrednika i śmiało polecam: http://www.reviewcentre.com/reviews99134.html
 Profil Relacje PM off  

#193 PostWysłany: 15 Wrz 2011 06:18 
Redaktor F4F
Awatar użytkownika

Murdock napisał(a):
@ JIK, bardzo kiepskie opinie ma ten pośrednik: http://www.reviewcentre.com/reviews166569.html
Czasem lepiej ciut więcej dopłacić, niż się później naciąć na nieprzyjemne niespodzianki.

Ja na Majorce brałem od tego pośrednika i śmiało polecam: http://www.reviewcentre.com/reviews99134.html

Dzięki za info, będę mieć to na uwadze.
Lecz ile ludzi tyle opini, podobne opinie ma także GoldCar oraz RecordGo.
Trochę ludzi tutaj polecało ww. wypożyczalnie i nie widziałem żeby ktoś narzekał.
Ja mam auto z RecordGo.
Polecę,wypożyczę,zobaczę,ocenię.

Profil Relacje PM off  

#194 PostWysłany: 15 Wrz 2011 12:10 
Awatar użytkownika

JIK napisał(a):

Dzięki za info, będę mieć to na uwadze.
Lecz ile ludzi tyle opini, podobne opinie ma także GoldCar oraz RecordGo.

Nie mówię, że musisz się naciąć na jakieś dodatkowe koszty, albo kiepskie auto. Po prostu zdecydowanie więcej zadowolonych klientów ma economycarhire (na 335 recenzji 90% ludzi go poleca). Natomiast Do you Spain na 238 opinii 21% ludzi ich poleca. Jak widać dysproporcja porażająca. Po prostu moim zdaniem warto odżałować czasem te 15 euro więcej i nie stresować się, że przy jakieś kolizji, czy innej sytuacji awaryjnej zabiorą nam bezprawnie naszą kaucję lub będą robić duże problemy z jej zwrotem.
 Profil Relacje PM off  

#195 PostWysłany: 24 Wrz 2011 17:18 
Awatar użytkownika

Loty: 32
Kilometry: 46 097
niebieski
Ja z przyjaciółmi kilka dni temu wypożyczałam samochód na Lanzarote w Cabrera Medina. Jak najbardziej polecam. Żadnych problemów. Płatność gotówką na miejscu. Oddaliśmy auto bez lusterka, bo ktoś nam w nocy urwał. Nikt z wypożyczalni nawet auta nie oglądał. Także bez stresów.

Moje podróże: https://podroze-podroze-podroze.blogspot.com
 Profil Relacje PM off  

#196 PostWysłany: 30 Wrz 2011 19:23 

czy każda wypozyczalnia wymaga żeby mieć prawo jazdy minimum od roku? Bo na Majorce bez samochodu trochę średnio...
 Profil Relacje PM off  

#197 PostWysłany: 17 Paź 2011 21:39 

Lecę w piątek do Bergamo. Wracam natomiast w sobotę i chcę wypożyczyć pierwszy raz w życiu autko :D

Czytałem, że są tam straszne kolejki do Herza? Może ktoś coś na ten temat powiedzieć, ewentualnie czy w innych wypożyczalniach jest podobnie...? Podobno jest tam też wypożyczalnia Auto Europa?
Chciałem się jeszcze zapytać jak to jest z tankowaniem? Odbieram auto zatankowane do pełna i oddaję je także zatankowane? Wszystkie paragony z tankowań muszę zachować? bo z własnego doświadczenia wiem, że Włosi na stacjach benzynowych przeważnie dają tylko potwierdzenie przelewu! (zawsze płaciłem kartą za paliwo). Tak samo co się dzieje jeżeli najbliższa stacja od wypożyczalni będzie np 10 km od lotniska? Mam tu na myśli ostatnie tankowanie przed zwrotem samochodu? Jak rozliczane są te km?

Z góry dzięki za informację :)

#198 PostWysłany: 17 Paź 2011 22:53 

Robin napisał(a):
po co wypożyczasz auto?

Po 1: jedziemy w 4 osoby więc przy prostej kalkulacji (patrz poniżej) nam się to opłaci
- cena wynajmu samochodu to koszt w granicach 37-40 euro + paliwo (130 km x 7 l na 100 km = 9,1 l x 1,40 euro/l = 12,74 euro * 4,25 = 54,15 zł) Razem ok 54,45 zł/osoba
- autobus ok 10 euro, powrót pociągiem ok 6 euro + 1,2-1,5? euro autobus na lotnisko. Do tego należy doliczyć jednodniowy bilet na komunikację miejską tj 3 euro. Razem ok 20,35 euro/osoba (86,48 zł)
Po 2: nie będziemy uzależnieni od pojazdów typu autobusy, pociągi czy też tramwaje, a co za tym idzie zyskamy cenny czas, którego dużo mieć nie będziemy oraz komfort podróży
Po 3: nasz hotel mieści się dość spory kawałek od centrum
Po 4: chcę się "rozdziewiczyć" z wypożyczaniem samochodów bo nie ukrywam, że rozważam kolejne wypożyczenie tym razem w Maroku :) a raczej w tym temacie są w wiekszości pozytywne opinie na ten temat :)

Czekam na podpowiedzi które zadałem w poprzednim poście.... ;)

#199 PostWysłany: 18 Paź 2011 08:19 

niebieski
Oberschlesien napisał(a):
Lecę w piątek do Bergamo. Wracam natomiast w sobotę i chcę wypożyczyć pierwszy raz w życiu autko :D

Czytałem, że są tam straszne kolejki do Herza? Może ktoś coś na ten temat powiedzieć, ewentualnie czy w innych wypożyczalniach jest podobnie...? Podobno jest tam też wypożyczalnia Auto Europa?
Chciałem się jeszcze zapytać jak to jest z tankowaniem? Odbieram auto zatankowane do pełna i oddaję je także zatankowane? Wszystkie paragony z tankowań muszę zachować? bo z własnego doświadczenia wiem, że Włosi na stacjach benzynowych przeważnie dają tylko potwierdzenie przelewu! (zawsze płaciłem kartą za paliwo). Tak samo co się dzieje jeżeli najbliższa stacja od wypożyczalni będzie np 10 km od lotniska? Mam tu na myśli ostatnie tankowanie przed zwrotem samochodu? Jak rozliczane są te km?

Z góry dzięki za informację :)
Wypożyczałem w EuropeCar na Malpensie. Żadnych paragonów z tankowań nie przedstawiałem. Opcja była taka, że biorę z pełnym i oddaję z pełnym. Weryfikacja, czy bak jest pełny była na podstawie tego jak wskazuje kontrolka. Nie oddałem zupełnie pełnego, gdyż tankowałem jakieś 50 km przed lotniskiem (przed oddaniem) i pewnie ze 2l ropy spaliłem. Wypożyczałem na 7 dni. W twoim przypadku - 1 doba - może być inaczej.

#200 PostWysłany: 18 Paź 2011 10:24 

wlasnie wrocilismy z bergamo(wczoraj),mielismy wypożyczony samochod fiat panda w avisie,rezerwacji dokonywalismy przez net z cena za 2 doby 54euro, z lotniska co 10 min odjezdza maly autobus na parking wszystkich wypozyczalni (tam tez nalezy zwrocic samochod),bergamo jest oddalone od lotniska o 4 km i tankujesz tyle paliwa ile dostales przewaznie jest to do pelna,na autostradzie nr 4 masz stacje ok 17km od lotniska w obu kierunach(mediolan-wenecja)
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Ten temat został zablokowany, nie możesz edytować ani pisać nowych postów.  [ 402 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13 ... 21  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 2 gości