Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 11 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość
#1 PostWysłany: 19 Gru 2013 01:19 
Awatar użytkownika

Loty: 343
Kilometry: 587 022
niebieski
Witam

Mam pytanie, w lutym wybieram się do Bergamo Ryanem ;) lot piątek-niedziela, więc na dobrą sprawę mam 1,5 dnia na zwiedzanie. Pomyślałem wstępnie o takim planie, że w piątek z Bergamo do Turynu, a w sobotę z Turynu do Genui i późnym wieczorem powrót na lotnisko w Bergamo. Zauważyłem też, że z Genui jest niedaleko do Cinque Terre ;) czy ktoś wie ile kosztuje pociąg relacji Genua-Cinque Terre i czy sama Genua i Turyn są warte uwagi?

Z góry dzięki za pomoc ;) pytam teraz bo wypadałoby rezerwować bilety na pociągi ;)

OKAZJA❗ Tydzień w Nowym Jorku od 3100 PLN 🇺🇸 Loty i ⭐⭐⭐⭐hotel przy Times Square 😱🤩 OKAZJA❗ Tydzień w Nowym Jorku od 3100 PLN 🇺🇸 Loty i ⭐⭐⭐⭐hotel przy Times Square 😱🤩
❗Egzotyczna podróż DOOKOŁA ŚWIATA 🌎 USA, Polinezja Francuska, Nowa Zelandia i Tajlandia za 5744 PLN 🤯 🌴 ❗Egzotyczna podróż DOOKOŁA ŚWIATA 🌎 USA, Polinezja Francuska, Nowa Zelandia i Tajlandia za 5744 PLN 🤯 🌴
#2 PostWysłany: 19 Gru 2013 03:58 
Moderator forum
Awatar użytkownika

Loty: 385
Kilometry: 548 672
Genua jest godna uwagi. Dla mnie jest świetna. W Turynie nie byłem. Bilety relacji Pisa Genua (IC) kupowałem w promocji przez internet.
 Profil Relacje PM off  

#3 PostWysłany: 19 Gru 2013 07:59 

niebieski
Genua i Cinque Terre jak najbardziej warte zobaczenia! Trochę mało czasu- 1 dzień. Ale można. Ja miałam noclegi w Genovie, więc
kupiłam biler do Levanto( 6.30€ OW), w Levanto- Cinque Terre Card za 10 €. Z tą kartą można cały dzień przemieszczać się na tej trasie. Wracałam do Genovy z Riomaggiore za 7.60 €. Wszystko kupowane na stacjach, pociągi regionale. Może dałoby się taniej.
W Genovie fantastyczny widok na miasto i porty z dzielnic połozonych na wzgórzu, wjazd funicolare (jednorazowy bilet ,100 minutowy-1.50 €). Miłego oglądania ;-)
 Profil Relacje PM off  

#4 PostWysłany: 19 Gru 2013 10:01 
Awatar użytkownika

niebieski
Właśnie sprawdzałem połączenia Genua-Levanto 9 euro obecnie ;) muszę więc szybko podjąć decyzję na co się decydować. Turyn też kusi, ale bardziej jestem za Genuą i Cinque Terre ;)

#5 PostWysłany: 19 Gru 2013 11:50 
Awatar użytkownika

Zbanowany
srebrny
Legion1 napisał(a):
Właśnie sprawdzałem połączenia Genua-Levanto 9 euro obecnie ;) muszę więc szybko podjąć decyzję na co się decydować. Turyn też kusi, ale bardziej jestem za Genuą i Cinque Terre ;)

jeśli to regionalny to nie ma co się spieszyć: ceny mają stałe a biletów sprzedają tyle im papieru starczy.

#6 PostWysłany: 19 Gru 2013 12:08 
Awatar użytkownika

niebieski
Zapewne tak, ale zapytam o coś w odwrotnym kierunku. z Turynu w góry? Orientuje się ktoś gdzie najlepiej ruszyć i jak to kosztowo? tak żeby pokręcić się z 1 dzień ;) na google maps upatrzyłem jakieś jeziora np Mont Cenis, ale ciekaw jestem jak z dotarciem tam ;)

#7 PostWysłany: 19 Gru 2013 12:56 
Awatar użytkownika

Zbanowany
srebrny
Legion1 napisał(a):
Zapewne tak, ale zapytam o coś w odwrotnym kierunku. z Turynu w góry? Orientuje się ktoś gdzie najlepiej ruszyć i jak to kosztowo? tak żeby pokręcić się z 1 dzień ;) na google maps upatrzyłem jakieś jeziora np Mont Cenis, ale ciekaw jestem jak z dotarciem tam ;)

ciekawie to wygląda, widok zachwyca ale transport publiczny to nie wiem czy tam dociera wystarczająco często:)

ja bym poszukał czegoś osiągalnego pociągiem, już bez kombinowania.
niewątpliwym plusem jest to, że jedziesz w lutym, czyli w czasie gdy cały transport jest już aktywny, tj bez wyłączeń sezonowych. weź również pod uwagę, że to co znajdziesz w internecie to raczej 100% tego co jest i nie licz na jakiegoś farta typu bus który jeździ ale nie ma go w internecie. ewentualnie zapytaj tam gdzie będziesz miał nocleg.

poszukaj jeszcze jakichś ewentualnych autobusowych dojazdów. pamiętaj, że w lutym(jak to w zimie...) dzień nie jest taki długi a dojechać tam np na 15-16 na nie wiele Ci się zda bo zaraz będziesz musiał się zwijać.

masz zrobić jakąś relacje, chociażby zdjęciową! sam tam chciałem jechać tej jesieni... ;)

#8 PostWysłany: 19 Gru 2013 13:04 
Awatar użytkownika

niebieski
Obecnie jednak wybieram między opcją Turyn+Genua albo Turyn+kombinowanie dojazdu w góry na niecały dzień ;) Cinque Terre odpuszczam póki co bo uznałem, że tam to zdecydowanie lepiej jechać w cieplejszym okresie (przekonała mnie do tego koleżanka, która była tam w sierpniu) więc teraz mam rozważania już tylko między 2 opcjami ;)

#9 PostWysłany: 12 Sty 2014 22:35 

niebieski
Czy Portofino i okoliczne miejscowości są podobne do miasteczek na Cinque Terre? Jaka pogoda może być w maju na wybrzeżu Ligurii? Czy był ktoś tam w maju? Myślimy o majówce 1-4.05...
 Profil Relacje PM off  

#10 PostWysłany: 12 Sty 2014 22:52 

Loty: 72
Kilometry: 108 698
Byłem w maju: Mediolan, Bergamo, Genua, Portofino, a potem nad Lago di Maggiore etc.
Pogoda: 25 stopni. W połowie maja kąpałem się w Morzu Liguryjskim.
 Profil Relacje PM off  

#11 PostWysłany: 17 Lut 2014 15:54 
Awatar użytkownika

niebieski
W weekend będę w Turynie stąd tez mam pytanie ;) Wie ktoś może jaki jest koszt dojazdu kolejką do Basilica di Superga? I czy w obecnym okresie w ogóle dociera tam kolejka? Bo z tego co wyczytałem na stronie Bazyliki jest ona do marca zamknięta więc nie wiem czy jest jak się tam obecnie dostać poza ewentualnym dłuższym spacerem ;)

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 11 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość