Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 35 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2
Autor Wiadomość
#21 PostWysłany: 06 Gru 2013 08:56 
Awatar użytkownika

Loty: 555
Kilometry: 823 993
niebieski
To dla jasności napisałbyś że zapłaciłeś gotówką i było to np. w Mołdawii, kraju średnio cywilizowanym :D
I dlatego dałeś się zrobić nieuczciwemu hotelowi, i dałbyś linka do opinii (którą pewnie wystawiłeś) na portalu typu tripadvisor (lub innym) żeby to uwiarygodnić...

Powtarzam. Przy płatności jakąkolwiek kartą kredytową lub debit 3D nie ma szans na takie oszustwo. A reklamacja w zupełności wystarczy.

Image
 Profil Relacje PM off  

Odpoczynek na Teneryfie 🌤️⛱️🌋 7-dniowy wyjazd za 1629 PLN ✈️🛌 Odpoczynek na Teneryfie 🌤️⛱️🌋 7-dniowy wyjazd za 1629 PLN ✈️🛌
Loty Etihad Airways do Singapuru z Warszawy od 2556 PLN ✈️🧳 Oferta first minute Loty Etihad Airways do Singapuru z Warszawy od 2556 PLN ✈️🧳 Oferta first minute
#22 PostWysłany: 06 Gru 2013 09:04 

Zbanowany
Cytuj:
Powtarzam. Przy płatności jakąkolwiek kartą kredytową lub debit 3D nie ma szans na takie oszustwo. A reklamacja w zupełności wystarczy.

Nie masz racji.
Przykro mi, ze zupelnie niczego nie rozumiesz. Nie wiem, jak inaczej Ci to jeszcze wytlumaczyc...
Moze inaczej - powiedz, co klient ma napisac w reklamacji i do kogo ja skierowac?
 Profil Relacje PM off  

#23 PostWysłany: 06 Gru 2013 09:35 
Awatar użytkownika

niebieski
Zgłaszając reklamację w banku do danej transakcji podajesz jej kwotę, datę oraz oświadczasz, że hotel pobrał tę kwotę niesłusznie. Nic więcej. Nie opisujesz sytuacji po co, na co, ani nic innego...

Teraz piłeczka jest po stronie hotelu, który musi udowodnić wystawcy karty VISA/MASTERCARD (bo bank do niego się zwraca), że ściągnięcie środków było zasadne. I to hotel musi przedstawić dokumenty do transakcji. Bank jak je dostaje przesyła do ciebie z informacją co robić dalej. I tu są 2 wyjścia: albo zgłoszenie na Policji tzw. bezprawne rozporządzenie mieniem, lub uzupełnienie danych co do okoliczności transakcji. I dopiero wtedy opisujesz sytuację z podwójną zapłatą.

Ale tak jak napisałem wcześniej. Mało tego. Dostawca terminalu zabezpiecza klienta przed takimi "wymuszeniami". W regulaminie jest zapis iż płatność zdalna może się odbyć w dniu planowanego check-in (lub dzień później) na podstawie autoryzacji. A sprzedaż można zrobić tylko w dniu wyjazdu, na podstawie dokumentu rezerwacji (czyli tego co masz z bookinga). Innej opcji nie ma.

To co piszesz ewentualnie można zrobić tylko jeżeli zapłacisz gotówką i nie masz potwierdzenia płatności w hotelu. Z tym że przez te wszystkie lata pracy w hotelarstwie nie słyszałem o takim zabiegu hotelu.

Image
 Profil Relacje PM off
Arrival lubi ten post.

#24 PostWysłany: 06 Gru 2013 09:40 

Zbanowany
Hotel udowadnia - klient zaplacil za (przykladowo: wyzywienie, wycieczke, dodatkowe atrakcje, dodatkowy pokoj). Przedstawia fakture, ktorej dotyczy platnosc dokonana w hotelu.
Co dalej?
:D
 Profil Relacje PM off  

#25 PostWysłany: 06 Gru 2013 09:43 

klayton napisał(a):
Cytuj:

Nie masz racji.
Przykro mi, ze zupelnie niczego nie rozumiesz. Nie wiem, jak inaczej Ci to jeszcze wytlumaczyc...
Moze inaczej - powiedz, co klient ma napisac w reklamacji i do kogo ja skierowac?

Mieszasz niemiłosiernie, pisząc na początku, iż oszukano Ciebie gdyż w momencie przybycia hotelarz stwierdza, że nie jest opłacona twoja rezerwacja i jest konieczne opłacenie jej ponowne, teraz wątek skłania się ku temu, iż obciążono za dodatkowe usługi, których nie zamawiałeś i nie otrzymałeś
W twoim przypadku 99,9% osób zamiast kontynuować rozmowę z hotelarzem natychmiast skontaktował by się telefonicznie z booking, a obecnie chyba każdy opisałby szczegółowo opis zdarzenia z posiadanymi dokumentami do banku wydawcy karty, którą opłacono rezerwację oraz "oczywista-oczywistość" do Booking.com (co najważniejsze nie piszesz nic co na to booking i czy w ogóle to zgłaszałeś)
Joael ma rację, oprócz Ciebie niewiele osób to rozumie, a już na pewno tego, iż tą sprawę tu opisujesz by ostrzec, a nie zgłaszasz by odzyskać pieniądze i uchronić innych przed nieuczciwym hotelarzem)

Booking oceniam dobrze, nigdy żadnych problemów, jedną zależność jaką zauważyłem to różnica cen przy rezerwacji kilka miesięcy lub kilkanaście dni do czasu przybycia czasami sporo większa im bliżej daty pobytu, też mi ściągnięto pieniądze z karty dopiero miesiąc przed przybyciem do hotelu przy rezerwacji z wyprzedzeniem 5-miesięcy, ale po przybyciu wszystko ok

Ostatnio edytowany przez Anonymous 06 Gru 2013 10:49, edytowano w sumie 2 razy
 PM off  

#26 PostWysłany: 06 Gru 2013 09:55 

Zbanowany
W ktorym miejscu napisalem, ze mnie oszukano?
Gdzie zasugerowalem jakakolwiek wine booking?

Ostrzegam przed sprytnym oszustwem. Jesli ktos nie rozumie tego, co napisalem i nie ma zamiaru uwazac na ten mechanizm, to jego wybor. No bo i kasa jego... :P
 Profil Relacje PM off  

#27 PostWysłany: 06 Gru 2013 10:01 
Awatar użytkownika

niebieski
Cieszę się że ktoś oprócz mnie się wypowiedział. Zgadzam się. Każdy kto spotyka się na miejscu w hotelu z jakimiś pokrętnymi tłumaczeniami na zdrowy rozum od razu dzwoniłby do pośrednika. Ja współpracuję z bookingiem prawie od samego początku, czyli od 2006 roku, jestem zadowolony, bo nawet w sezonie niskim mam obłożenie na poziomie 35-50%, co przed pojawieniem się ogólnodostępnych systemów IDS nie było możliwe.

Poza tym. Wystawianie i czytanie opinii jest teraz tak powszechne, że wątpię aby ktoś chciał sobie takimi numerami strzelić w kolano... i pozbawić się dochodów z 2 co do wielkości dostawy rezerwacji do hoteli (dalej nr 1 to Expedia).

klayton napisał(a):
Nigdzie nie napisalem, ze kazdemu to sie moze przytrafic. Ale kilkakrotnie bylem swiadkiem proby oszustwa opartej wlasnie na tym, a niestety rowniez dwukrotnie w pelni udanej.

Ok, nie napisałeś wprost że chodzi o ciebie, ale kilkukrotnie byłeś świadkiem... szczęście czy pech?

Image
 Profil Relacje PM off  

#28 PostWysłany: 06 Gru 2013 10:08 

Loty: 1028
Kilometry: 1 595 319
niebieski
[quote="klayton"]W ktorym miejscu napisalem, ze mnie oszukano?

"Cytuj:
A skąd ty to wiesz? To co, jak ja nie ściągam gościom z karty przy non-ref to "być może" chcę oszukać gościa?

Wiem z autopsji."
"Cytuj:
Nie umiałeś odpowiednio zareagować,

Ja umialem - robie to, co tu doradzam. Ale inni lekcewazyli zagrozenie i stracili kase."
"Cytuj:
A to że Tobie się to przytrafiło to nie znaczy że każdemu też.

Ale kilkakrotnie bylem swiadkiem proby oszustwa opartej wlasnie na tym, a niestety rowniez dwukrotnie w pelni udanej."

@klayton gubisz się już nieco... :lol:
 Profil Relacje PM off  

#29 PostWysłany: 06 Gru 2013 10:08 

klayton napisał(a):
W ktorym miejscu napisalem, ze mnie oszukano?

Ostrzegam przed sprytnym oszustwem. Jesli ktos nie rozumie tego, co napisalem i nie ma zamiaru uwazac na ten mechanizm, to jego wybor. No bo i kasa jego... :P

A tak w ogóle rezerwację znalazłeś i opłaciłeś wcześniej przez stronę booking lub też osoby, których przypadek opisujesz (bo skłaniam się coraz bardziej, iż opisywane przez Ciebie zdarzenie i problem ma się nijak do tematu "Booking.com - opinie i doświadczenia" i jeżeli to się potwierdzi, to nie dziwi mnie liczba twoich ostrzeżeń. Zamiast założyć osobny temat opisując swoją "kryminalną historię" w tym temacie kilka osób może już nie zarezerwować hotelu,apartamentu przez booking mimo, iż z tym hotelarzem mogą nawet nie współpracować)

Sformułowanie "w którym miejscu napisałem, że mnie oszukano?" i zaraz po tym "Ostrzegam przed sprytnym oszustwem" jest dla mnie postem-hitem tego dnia, pozdrawiam, poza tym ja czekam na jakieś konkrety z potwierdzeniem , iż to co opisujesz i dany hotelarz ma coś wspólnego z tematem booking.com-opinie i doświadczenia
 PM off  

#30 PostWysłany: 06 Gru 2013 14:16 

Zbanowany
Chetnie wroce do tematu, jesli zaczniecie rozumiec to, co czytacie.
W przeciwnym razie jak widac dyskusja z Wami nie ma sensu.
 Profil Relacje PM off  

#31 PostWysłany: 06 Gru 2013 14:21 

klayton napisał(a):
Chetnie wroce do tematu, jesli zaczniecie rozumiec to, co czytacie.
W przeciwnym razie jak widac dyskusja z Wami nie ma sensu.

może by tak któryś moderator zapanował w końcu nad tym co z tym tematem zrobił "klayton" - oskarżyć, pisać bez żadnych konkretów, do tego nie wiadomo czy problem opisany ma w ogóle coś wspólnego z booking, a na końcu napisać, iż wszyscy nie potrafią czytać ze zrozumieniem....... żałosne
 PM off  

#32 PostWysłany: 06 Gru 2013 14:29 

Zbanowany
Przejdz do 17 strony tego watku, to moze zrozumiesz powod, sens i cel tego, co napisalem.
 Profil Relacje PM off  

#33 PostWysłany: 06 Gru 2013 14:37 

klayton napisał(a):
Przejdz do 17 strony tego watku, to moze zrozumiesz powod, sens i cel tego, co napisalem.

Jedyne co znalazłem, to zaniepokojenie jednego z moderatorów, że zarezerwował hotel,ale nie ściągnęło od razu pieniędzy z karty. Ale tez kilka postów niżej jest jego post, iż skontaktował się z booking i oni gwarantują, że wszystko jest ok.
Dalej nie wiem w czym ty masz problem, ale jak już kończę w przeciwieństwie do Ciebie pisanie postów nie na temat, który po raz kolejny ci przypomnę brzmi " Booking.com - opinie i doświadczenia" (pisanie, żebyśmy uważali, bo słyszałem lub byłem świadkiem iż ktoś tam komuś coś jest daleko poniżej poziomu dyskusji na tym forum)
 PM off  

#34 PostWysłany: 06 Gru 2013 14:41 

Zbanowany
Ja nie mam zadnego problemu. I Ci, ktorzy zrozumieja to, co napisalem, rowniez unikna ewentualnych problemow.
 Profil Relacje PM off  

#35 PostWysłany: 29 Cze 2015 07:31 
Awatar użytkownika

Loty: 763
Kilometry: 1 119 474
HON fly4free
Del
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 35 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości