Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 35 posty(ów) ]  Idź do strony 1, 2  Następna
Autor Wiadomość
#1 PostWysłany: 05 Gru 2013 11:35 
Awatar użytkownika

Loty: 555
Kilometry: 823 993
niebieski
To podaj bo ja ciebie nie rozumiem. I pewnie nie tylko ja.

Image
 Profil Relacje PM off  

Lato w Złotych Piaskach 🌊✈️ 4* hotel Atlas z ultra all inclusive za 2509 PLN Lato w Złotych Piaskach 🌊✈️ 4* hotel Atlas z ultra all inclusive za 2509 PLN
Przywitaj wakacje w Maroku 🌴💆🏽 Tydzień w 4* hotelu w Marrakeszu za 2609 PLN Przywitaj wakacje w Maroku 🌴💆🏽 Tydzień w 4* hotelu w Marrakeszu za 2609 PLN
#2 PostWysłany: 05 Gru 2013 11:54 

Zbanowany
Schemat jest zwykle taki sam:
1. Bezwrotna, w pelni oplacona karta rezerwacja
2. Brak obciazenia karty do czasu pojawienia sie w hotelu
3. Osoba w recepcji informuje, ze na skutek problemow technicznych (problem z laczem, serwerem, bankiem, autoryzacja itp. - niewazne, im bardziej zawile tlumaczone i nie wynikajace z winy turysty tym mniej podejrzane) nie pobrano kasy z karty (mozna to nawet na miejscu sprawdzic przez net - nie zostala pobrana). Ale oczywiscie majac pelne zaufanie do turysty pokoj czeka. Tylko prosza o:
- zaplate gotowka, lub
- obciazenie innej karty turysty
- w ostatecznosci przedstawienie tej samej karty do skutecznego obciazenia
(kolejnosc istotna dla latwosci oszustwa)
Jednoczesnie przepraszajac za problemy oferuja nizsza cene pokoju. Albo mowia, ze masz szczescie, bo pokoj teraz jest tanszy (to bardzo istotne w calym mechanizmie)

Turysta w sumie nie majac innego wyjscia godzi sie na ktoras opcje, cieszac sie jednoczesnie z nizszej ceny. Zwykle nie zada szczegolowej faktury, a jesli zazada to i tak dostaje w niezrozumialym dla niego jezyku.

Po powrocie do kraju za jakis czas okazuje sie, ze obciazono jednak jego karte oplata za pobyt - wedlug wczesniejszej rezerwacji. A to, co placil w recepcji bylo za zupelnie cos innego.

Tak to w skrocie dziala...
 Profil Relacje PM off  

#3 PostWysłany: 05 Gru 2013 12:17 

Loty: 1023
Kilometry: 1 588 321
niebieski
Zwykle nie zada szczegolowej faktury, a jesli zazada to i tak dostaje w niezrozumialym dla niego jezyku.

A czym się różni "szczegółowa faktura" od jakiejś innej faktury?
 Profil Relacje PM off  

#4 PostWysłany: 05 Gru 2013 12:18 
Awatar użytkownika

srebrny
klayton napisał(a):
3. Osoba w recepcji informuje, ze na skutek problemow technicznych (problem z laczem, serwerem, bankiem, autoryzacja itp. - nie wazne, im bardziej zawile tlumaczone i nie wynikajace z winy turysty tym mniej podejrzane) nie pobrano kasy z karty(mozna to nawet na miejscu sprawdzic przez net - nie zostala pobrana). Ale oczywiscie majac pelne zaufanie do turysty pokoj czeka. Tylko prosza o:
- zaplate gotowka, lub
Jednoczesnie przepraszajac za problemy oferuja nizsza cene pokoju. Albo mowia, ze masz szczescie, bo pokoj teraz jest tanszy (to bardzo istotne w calym mechanizmie)

Turysta w sumie nie majac innego wyjscia godzi sie na ktoras opcje, cieszac sie jednoczesnie z nizszej ceny. Zwykle nie zada szczegolowej faktury, a jesli zazada to i tak dostaje w niezrozumialym dla niego jezyku.

Po powrocie do kraju za jakis czas okazuje sie, ze obciazono jednak jego karte oplata za pobyt - wedlug wczesniejszej rezerwacji. A to, co placil w recepcji bylo za zupelnie cos innego.

OK dostałem info z booking (po interwencji telefonicznej) że hotel ma problem z pobraniem pieniędzy z karty, (pomimo, że jest to zaznaczone w rezerwacji) i należy zapłacić w hotelu po przybyciu do niego.
W razie czego będę się upierał o opłacenie tą samą kartą kredytową oraz o fakturę po angielsku (czego dotyczy płatność), swoją drogą hotel ma fantastyczne opinie, więc szkoda aby wywinął jakiś dziwny numer ;)
 Profil Relacje PM off  

#5 PostWysłany: 05 Gru 2013 12:26 

niebieski
Zwykle nie zada szczegolowej faktury, a jesli zazada to i tak dostaje w niezrozumialym dla niego jezyku.
Czyli ten sposób przekrętu nie dotyczy Europy ani Am Płn.

Tak to w skrocie dziala...[/quote]

Fajnie się czyta (jak kryminał) :lol:
W ostatnich latach rezerwowałem ok. 200 razy z tego ok 75% w booking.com. I nigdy nie zdarzyło mi się jakieś oszustwo ze strony hotelu. Wiele razy nie pobierało mi z karty przy rezerwacji i nie widziałem w tym żadnego podstępu. Ale teraz będę już czujny... ;) Owszem dwa razy miał miejsce overbooking ale hotel elegancko wybrnął proponując dostawkę i obniżkę ceny.
Zawsze biorę fakturę, nigdy nawet poza Europą nie dostałem faktury w "niezrozumiałym języku".
 Profil Relacje PM off  

#6 PostWysłany: 05 Gru 2013 12:48 
Awatar użytkownika

Loty: 15
Kilometry: 58 252
srebrny
To dorzucę jeszcze "przekręt" a raczej ułomność niektórych prywatnych apartamentów, pomimo wybrania oferty bezzwrotnej, nie pobierają opłaty online ponieważ nie posiadają terminala do takich płatności.
W takim przypadku po przyjeździe pomimo pobytu zaznaczają noshow (ale nie pobierają środków bo nie mają jak) a płatność dokonywana jest gotówką.

Są emocje, jest zabawa :D
 Profil Relacje PM off  

#7 PostWysłany: 05 Gru 2013 13:39 
Awatar użytkownika

niebieski
Sorry za szczerość kalyton, ale czy ty wierzysz w to co napisałeś? A słyszałeś o czymś takim jak reklamacja w banku? Wystarczy potwierdzenie z karty że ściągnięto ci 2 razy, lub raz z 1 karty a drugi raz z innej karty i problem z głowy, nie musisz mieć tutaj potwierdzenia w postaci rachunku/faktury. Pracuję w branży od 15 lat i pierwsze słyszę o takiej praktyce, a ty jeszcze tu przywołujesz że taka sytuacja miała miejsce kilka razy. Dziwne?!

Co do pozostałych rzeczy, fakt - apartamenty często nie mają terminali, mimo iż w Extranecie mają zaznaczoną opcję płatność kartą, szczególnie w Hiszpanii i Portugalii.

My tu poruszamy temat "nieuczciwych" hoteli. I tylko do tej kategorii zakwaterowania mogę się odnosić jako właściciel takiego obiektu.

Image
 Profil Relacje PM off  

#8 PostWysłany: 05 Gru 2013 13:44 
Awatar użytkownika

srebrny
joael napisał(a):
Co do pozostałych rzeczy, fakt - apartamenty często nie mają terminali, mimo iż w Extranecie mają zaznaczoną opcję płatność kartą, szczególnie w Hiszpanii i Portugalii.

My tu poruszamy temat "nieuczciwych" hoteli. I tylko do tej kategorii zakwaterowania mogę się odnosić jako właściciel takiego obiektu.

U mnie to była akurat Chorwacja.

A wpisywanie noshow i robienie tego w jakiś pokrętny sposób można uznać za pewien rodzaj "nieuczciwości". Akurat ten obiekt chciałem ocenić bardzo pozytywnie :D a nie było mi to dane.
 Profil Relacje PM off  

#9 PostWysłany: 05 Gru 2013 13:50 
Awatar użytkownika

niebieski
mashacra napisał(a):
U mnie to była akurat Chorwacja.

A wpisywanie noshow i robienie tego w jakiś pokrętny sposób można uznać za pewien rodzaj "nieuczciwości". Akurat ten obiekt chciałem ocenić bardzo pozytywnie :D a nie było mi to dane.

Zgadzam się w 100% że to nieuczciwe zagranie ze strony obiektu i ja bym to zgłosił do booking.com , bo oni wtedy są stratni 12% za prowizję od takiego pobytu. Zapewne skończyło by się to wyrzuceniem obiektu z systemu.

Zawsze możesz ocenić ich na tripadvisor lub holidaycheck.

Image
 Profil Relacje PM off  

#10 PostWysłany: 05 Gru 2013 14:01 

niebieski
@Wirecki1

ad 1. Masz rację, koniecznie trzeba porównać z innymi wyszukiwarkami. Zwłaszcza w Azji przekonałem się że np. Agoda miała więcej obiektów w ofercie i taniej

ad 2. Szkoda, że booking,com nie daje możliwości jakiegoś zbierania pkt. czy tym podobnych bonusów, które potem można wykorzystać. Chociaż "genius" też nie jest zły.

ad 4. Opinie są dosyć istotnym wskaźnikiem ale oczywiście podpieranie się nimi ma sens tylko wtedy gdy jest ich odpowiednio dużo.
Natomiast też parokrotnie zdarzyło mi się, że opis obiektu odbiegał od realiów. Najczęściej dotyczyło to zasięgu wifi. Oczywiście zaznaczałem to w swojej opinii.

Reasumując, moim zdaniem, booking.com jest dobrą i pomocną wyszukiwarką.
 Profil Relacje PM off  

#11 PostWysłany: 05 Gru 2013 14:13 
Awatar użytkownika

srebrny
joael napisał(a):
Zapewne skończyło by się to wyrzuceniem obiektu z systemu.

Tego bym im nie zrobił, to był najmilszy pobyt z trzech apartamentów ciągu 10 dni i niezapomniane olbrzymie figi z ogródka właścicieli, jedzone na plaży przy zachodzącym słońcu :D

Ja głownie cenię sobie booking.com za obsługę klienta, mam poczucie, że ktoś z autorytetem stoi za mną w kontaktach z hotelami (nie mówię tu o hotelach za grosze na Bali, ale o "zwyczajnych" błędach ze strony hotelu).
 Profil Relacje PM off  

#12 PostWysłany: 05 Gru 2013 18:33 

Zbanowany
Cytuj:
A słyszałeś o czymś takim jak reklamacja w banku? Wystarczy potwierdzenie z karty że ściągnięto ci 2 razy, lub raz z 1 karty a drugi raz z innej karty i problem z głowy, nie musisz mieć tutaj potwierdzenia w postaci rachunku/faktury

Przeczytaj ze zrozumieniem, co napisalem.
Reklamacja w banku (chargeback) nic nie daje - to dwie rozne platnosci.
 Profil Relacje PM off  

#13 PostWysłany: 05 Gru 2013 18:36 

Zbanowany
Cytuj:
OK dostałem info z booking (po interwencji telefonicznej) że hotel ma problem z pobraniem pieniędzy z karty, (pomimo, że jest to zaznaczone w rezerwacji) 

Jesli Twoja karta funkcjonuje normalnie, to nie ma takiej mozliwosci.
 Profil Relacje PM off  

#14 PostWysłany: 05 Gru 2013 19:16 

Zbanowany
Opisalem mechanizm oszustwa. A Ty zrobisz, co uwazasz za stosowne.
 Profil Relacje PM off  

#15 PostWysłany: 05 Gru 2013 20:53 
Awatar użytkownika

niebieski
klayton napisał(a):
Przeczytaj ze zrozumieniem, co napisalem.
Reklamacja w banku (chargeback) nic nie daje - to dwie rozne platnosci.

Jestem prawie pewien że nigdy nie robiłeś reklamacji w banku. Gdybyś to robił to byś wiedział (i nie pisał bzdur), że hotel do reklamowanej transakcji musi dołączyć i przesłać do VISA/MASTERCARD nie tylko wyciąg z twojej transakcji (wydruk z terminala), ale także potwierdzenie rezerwacji (jeżeli jest on-line wydruk z niej a niektóre banki nawet wymagają potwierdzenia wysłanego do klienta, jeżeli offline - przy ladzie - tzw. check-in z twoim podpisem), a także rachunek imienny z wyszczególnioną datą odbytej rezerwacji (tzw. check-out). Właśnie po to aby nie było dublowania rezerwacji przez hotel, a co za tym idzie podwójnego ściągania środków.

Jeżeli hotel nie dostarczy tych dokumentów (bo to hotel musi udowodnić zasadność danej transakcji) to bank poprzez VISA/MASTERCARD zwraca ci kasę.

W ostateczności pozostaje zgłosić sprawę na Policji.

Jak sami widzicie , to co kolega napisał jest raczej niemożliwe do zrealizowania.

Image
 Profil Relacje PM off  

#16 PostWysłany: 05 Gru 2013 21:59 
Awatar użytkownika

niebieski
O ile dobrze zrozumiałem klaytona, to jemu chodzi o to, że hotel na miejscu wcale nie obciąża za pobyt, tylko za jakieś fikcyjne usługi. Dopiero po powrocie do domu ściąga z karty należność za pobyt. W takim przypadku może być faktycznie utrudniona reklamacja podwójnej opłaty za to samo (bo faktury wcale nie będą za to samo). Mogę sobie wyobrazić, że dochodzenie prawdy może być faktycznie w takim układzie mocno utrudnione. Z drugiej strony to musiała by być naprawdę ostra perfidia ze strony hotelarza.
 Profil Relacje PM off  

#17 PostWysłany: 05 Gru 2013 22:30 
Awatar użytkownika

niebieski
Ja uzasadniłem dlaczego jest to niemożliwe.

Jeżeli gość korzystał z usług hotelu i nie zapłacił będąc w hotelu, to hotel obciążając gościa zdalnie musi mieć podkładkę (czyli albo rachunek podpisany przez gościa, bądź maila z dyspozycją). Dlatego jedząc w restauracji hotelowej i biorąc coś "na pokój" kelner daje nam bon do podpisu.

Hotel nie może sobie od tak ściągać środki z karty na podstawie widzimisie np. recepcjonisty bądź właściciela hotelu.

Dobra. Podam inny przykład dlaczego jest to nie możliwe do zrealizowania. Hotel za no-show w rezerwacji non-ref może obciążyć gościa tylko w dniu kiedy miał być check-in, lub w dniu następnym (regulamin operatora, w tym wypadku TopCard). Więcej, jest tu napisane, że środki można pobrać po wcześniejszej autoryzacji. Więc nawet regulamin operatora terminalu zabezpiecza także przed takimi sytuacjami, jak obciążenia po czasie.

Image
 Profil Relacje PM off  

#18 PostWysłany: 06 Gru 2013 03:04 

Zbanowany
maczala1 napisał(a):
O ile dobrze zrozumiałem klaytona, to jemu chodzi o to, że hotel na miejscu wcale nie obciąża za pobyt, tylko za jakieś fikcyjne usługi. Dopiero po powrocie do domu ściąga z karty należność za pobyt. W takim przypadku może być faktycznie utrudniona reklamacja podwójnej opłaty za to samo (bo faktury wcale nie będą za to samo). Mogę sobie wyobrazić, że dochodzenie prawdy może być faktycznie w takim układzie mocno utrudnione. Z drugiej strony to musiała by być naprawdę ostra perfidia ze strony hotelarza.

Dobrze zrozumiales.
A joael nadal niczego nie rozumiesz Przeczytaj ze zrozumieniem opis mechanizmu.
 Profil Relacje PM off  

#19 PostWysłany: 06 Gru 2013 08:39 
Awatar użytkownika

niebieski
Kolego, dobrze zrozumiałem, ale jak mówię taki mechanizm jest nie do obronienia przy reklamacji, chyba że coś podpisywałeś w hotelu (za te niby fikcyjne usługi) lub autoryzowałeś transakcje PINem. Ale o tym nic nie pisałeś, więc zakładam że tego nie zrobiłeś...

Ja do każdej karty gościa (tzw. karta pobytu) muszę przechowywać właśnie na wypadek reklamacji wszystkie wyciągi z transakcji i bony. I tak przez 5 lat. Wiecie ile tego mam w archiwum hotelowym? 3 regały po 2,5m wysokości.

Image
 Profil Relacje PM off  

#20 PostWysłany: 06 Gru 2013 08:46 

Zbanowany
Przeczytaj jeszcze raz. Ze zrozumieniem podkreslonego zdania.

klayton napisał(a):
3. Osoba w recepcji informuje, ze na skutek problemow technicznych (problem z laczem, serwerem, bankiem, autoryzacja itp. - niewazne, im bardziej zawile tlumaczone i nie wynikajace z winy turysty tym :idea: mniej podejrzane) nie pobrano kasy z karty (mozna to nawet na miejscu sprawdzic przez net - nie zostala pobrana). Ale oczywiscie majac pelne zaufanie do turysty pokoj czeka. Tylko prosza o:
- zaplate gotowka, lub

Turysta w sumie nie majac innego wyjscia godzi sie na ktoras opcje, cieszac sie jednoczesnie z nizszej :P ceny. Zwykle nie zada szczegolowej faktury, a jesli zazada to i tak dostaje w niezrozumialym dla niego jezyku.

A wiec placi gotowka lub karta kredytowa.

Jesli jeszcze czegos nie rozumiesz, to chetnie Ci wyjasnie...
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 35 posty(ów) ]  Idź do strony 1, 2  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 2 gości