Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 26 posty(ów) ]  Idź do strony 1, 2  Następna
Autor Wiadomość
#1 PostWysłany: 19 Lis 2013 13:50 
Awatar użytkownika

Loty: 103
Kilometry: 259 331
niebieski
Witam
1. Czy korzystając z tej stronki możliwe jest zarezerwowanie i zapłacenie noclegu karta walutową (nie kredytową) ale wypukłą? i co w sytuacji, kiedy chciałabym z rezerwacji zrezygnować? jak wygląda proces "zwracania" pieniędzy?

2. Czy cena za pokój wyświetlana w tabeli

np. https://tinyurl.com/yb27zwo5

jest cena ostateczną? niby jest informacja, że pewne koszty nie są w nią włączone - ile ewentualnie podatków i innych kosztów mi doliczą? (póki co nie mam karty i nie mogę dokonać rezerwacji, żeby sprawdzić)

jeśli podana kwota nie jest kwotą ostateczną, to wydaje mi się, że zachwalane booking.com nie ma najkorzystniejszych cen. Porównuję choćby z hotels.com

https://tinyurl.com/ydefd8fl

- tu mam pewność ze cena , która wyskakuje mi w wyszukiwarce jest ceną końcową i na miejscu niczego nie będę dopłacać...

3. i ja wygląda sprawa gwarancji ceny - w hotels.com jeśli zapłacę za nocleg, a później mój pokój będzie w ofercie tańszej, to dzwonię, zgłaszam ten fakt i schodzą z ceny, czy booking.com ma taką samą politykę?

pozdrawiam
2015 - Zachodnie Wybrzeże USA
2014 - Maroko
 Profil Relacje PM off  

Tydzień w słonecznej Hiszpanii 🏖️ 4* hotel z wyżywieniem na Costa Doradaza 2299 PLN 💛 Tydzień w słonecznej Hiszpanii 🏖️ 4* hotel z wyżywieniem na Costa Doradaza 2299 PLN 💛
Majówka na Majorce za 1609 PLN ⛱️🌞 Loty + ⭐⭐⭐ hotel przy plaży (z wyżywieniem) 🍴☕ Majówka na Majorce za 1609 PLN ⛱️🌞 Loty + ⭐⭐⭐ hotel przy plaży (z wyżywieniem) 🍴☕
#2 PostWysłany: 19 Lis 2013 13:53 
Awatar użytkownika

HON fly4free
Opłaty lokalne zawsze płacisz w hotelu i na żadnej stronie nie będą wliczone. To coś jak nasza opłata klimatyczna :)
 Profil Relacje PM off  

#3 PostWysłany: 19 Lis 2013 13:55 
Awatar użytkownika

niebieski
skrzat - na stronie hotels.com wyraźnie jest napisane: 120 PLN cena za 1 nocleg z uwzględnieniem podatków i opłat, ponadto rozmawiałam z konsultantem, który to potwierdził... czy ktoś z was już korzystał z tej stronki?
2014 - Maroko
 Profil Relacje PM off  

#4 PostWysłany: 19 Lis 2013 14:07 
Awatar użytkownika

Maxima0909 rezerwowałem hotel na tej stronie i cena podana jako końcowa była ceną ostateczną,płaciłem kartą kredytową podczas rezerwacji(oferta była bezzwrotna) na miejscu zero problemów i żadnych dodatkowych opłat.
Tak jak piszesz lokalne podatki były wliczone już w cenę.
 Profil Relacje PM off  

#5 PostWysłany: 19 Lis 2013 14:15 
Awatar użytkownika

Loty: 585
Kilometry: 1 075 549
niebieski
rezerwowałem wielokrotnie z booking.com i ZAWSZE podana cena byla ostateczną !. Nikt nigdzie nawet nie smiał zawołać jakiś dopłat.
Są różne opinie na temat tego serwisu (zresztą jak na temat każdego) ale zawsze jak cena na różnych jest taka sama korzystam z booking. Ponieważ serwis jest przejrzysty i zawiera sporo informacji w odróżnieniu od niektórych gdzie poza cena nie wiele sie dowiesz.
Dobrze jest wybierać oferty z możliwościa anulacji wówczas nie zastanawiam się jak pojawi się niższa cena (rezerwuje niższą i anuluje wyższą) Nie tracĘ czasu na wymiane zdań z hotelem bo szkoda zachodu.
Zawsze rezerwuje karta prepaid (na której porawie nic nie ma ale jest ważna i to wystarcza). Nie martfię się że ktoś coś pobierze bo i co ?
Poza tym możesz mieć te wszystkie rezerwacje na telefonie Co też wiele porządkuje zwłaszcza jak masz wiecej rezerwacji.
No bardzo łatwo zweryfikować ceny na booking sprawdzając wcześniej na innych seriwsach dany hotel. Ogólnie polecam serwis (ja nie mam zastrzeżeń).

Image

https://mojeflagi.blogspot.com/
Wesprzyj mnie w chorobie swoim podatkiem - KRS 0000396361, cel szczegółowy 1,5% podatku: 0787176 Krzysztof
 Profil Relacje PM off  

#6 PostWysłany: 19 Lis 2013 14:22 
Awatar użytkownika

Loty: 15
Kilometry: 58 252
srebrny
Mi doliczyli opłatę klimatyczną w Chorwacji do ceny z booking ale było to zawarte w warunkach i o tym wiedziałem więc warto dokładnie czytać warunki rezerwacji, bo cena nie zawsze jest ostateczną, ale zawsze jest to podane.

Na grudzień 2013 rezerwacja na 1 noc w apartamencie w Wiedniu,a po 2 tyg. info od hosta, że oni wynajmują przynajmniej na klika dni i że dopłacę 15 EUR za sprzątnie (2 maile do booking i już nic nie chcieli :D )
 Profil Relacje PM off  

#7 PostWysłany: 19 Lis 2013 14:26 
Awatar użytkownika

niebieski
Mi też kiedyś naliczyli dodatkową opłatę w Druskiennikach, ale było to jasno określone w warunkach rezerwacji (coś w stylu opłata nie zawiera podatku lokalnego/opłaty klimatycznej). Poza tym ogromnym plusem bookingu jest łatwość anulowania rezerwacji, co w przypadku podróżowania tanimi liniami może niekiedy uratować sytuację.

#8 PostWysłany: 19 Lis 2013 14:28 
Awatar użytkownika

niebieski
kriss dzięki za odpowiedź

korzystasz z karty prepaid i nie było problemów? czy możesz napisać konkretnie z jakiej?
nie będę mogła skorzystać z karty kredytowej, dlatego poszukuję innych możliwości, ale wiele osób mnie straszyło, że nie dość że musi być kredytowa, to jeszcze nazwisko właściciela karty i gościa hotelu musi być zbieżne (przynajmniej w Stanach)
2014 - Maroko
 Profil Relacje PM off  

#9 PostWysłany: 19 Lis 2013 14:48 
Moderator forum

Maxima0909 ,
CZy przeczytałaś to co jest na stronie, do której podajesz link ?
Cytuj:
Ważne informacje
Please note that the full amount of the reservation has to be paid before arrival.
Belvilla will send a confirmation with detailed payment information. After full payment is taken, the property´s details, including address and where to collect the keys, are provided by email.

- A fully refundable security deposit of 400 EUR will be required upon arrival for possible damages.

- Please note that bed-, kitchen linen and bath towels are not included in the room rate. Guests can rent them at the property or bring their own.

- Bed linen is available for an additional cost of 15 EUR p.p./stay.

- Electricity, water, gas and oil fees are included in the rental price.

- Please note that there is a mandatory park cost of EUR 4 / night.

Cytuj:
Zasady działalności obiektu Type 1
Płatność tylko gotówką Ten obiekt akceptuje wyłącznie płatność gotówką.

Porównujemy tu marchewkę z pomarańczami, ale w drugim linku
Cytuj:
Opłaty obowiązkowe

Następujące opłaty zostaną pobrane przy zameldowaniu lub wymeldowaniu:

Kaucja: 50 USD za dzień

Opłata klimatyczna: 14.99 USD za kwaterę, za noc
>>>

Co do kwestii dodatkowych opłat, to zależy to warunków danego hotelu/apartamentu/domku , nie tylko czy jest to booking czy hotels czy inny pośrednik, jak wynika z odpowiedzi
( dzięki mashacra , Łukasz )

Last but not least,
przenoszę z działu "Promocje" zanim ktoś przeerzuci do 'Kosza'

A.

Wybaczcie brak polskich znakow w niektórych postach.
 Profil Relacje PM off  

#10 PostWysłany: 19 Lis 2013 15:06 
Awatar użytkownika

niebieski
Abcn napisał(a):
Maxima0909 ,
CZy przeczytałaś to co jest na stronie, do której podajesz link ?
Cytuj:
Ważne informacje
Please note that the full amount of the reservation has to be paid before arrival.
Belvilla will send a confirmation with detailed payment information. After full payment is taken, the property´s details, including address and where to collect the keys, are provided by email.

- A fully refundable security deposit of 400 EUR will be required upon arrival for possible damages.

- Please note that bed-, kitchen linen and bath towels are not included in the room rate. Guests can rent them at the property or bring their own.

- Bed linen is available for an additional cost of 15 EUR p.p./stay.

- Electricity, water, gas and oil fees are included in the rental price.

- Please note that there is a mandatory park cost of EUR 4 / night.

Cytuj:
Zasady działalności obiektu Type 1
Płatność tylko gotówką Ten obiekt akceptuje wyłącznie płatność gotówką.

Porównujemy tu marchewkę z pomarańczami, ale w drugim linku
Cytuj:
Opłaty obowiązkowe

Następujące opłaty zostaną pobrane przy zameldowaniu lub wymeldowaniu:

Kaucja: 50 USD za dzień

Opłata klimatyczna: 14.99 USD za kwaterę, za noc
>>>

Last but not least,
przenoszę z działu "Promocje" zanim ktoś przeerzuci do 'Kosza'

:shock: Nie mam pojęcia dlaczego przekierowuje na takie strony ;/ na booking i hotels wpisywałam daty pobytu 25-26.08.2104 w hotelu Stratosphere w Las Vegas i to co mi się pojawiło skopiowałam i wkleiłam do postu.. to co cytujesz nie ma chyba z moją potencjalną rezerwacją nic wspólnego?
nie przyszło mi do głowy żeby dodatkowo sprawdzić co pojawi się po kliknięciu w link - przepraszam
2014 - Maroko
 Profil Relacje PM off  

#11 PostWysłany: 19 Lis 2013 16:06 

niebieski
skrzat napisał(a):
Opłaty lokalne zawsze płacisz w hotelu i na żadnej stronie nie będą wliczone. To coś jak nasza opłata klimatyczna :)

Nieprawda!
Miałem 5 różnych rezerwacj z hotels.com w Indiach. Nigdzie nie chcieli ode mnie ani grosza więcej.
A przecież to Indie gdzie naciągać lubią.

Te same hotele na booking.com zazwyczaj miały podane dodatkowe opłaty i wtedy na miejscu bym musiał zapłacić ...

Co do hotelu w Budapeszcie: miałem 2 rezerwacje na ten sam hotel, łącznie 4 dni.
Z booking wiadomo - płaciłem na miejscu, dodatkowo podatek miejski, natomiast przy rezerwacji z otel.com to co zapłaciłem im na stronie wystarczało i to były wszystkie koszta. Żadnych dodatkowych.
Teraz rezerwowałem Barcelone przez olotels.com i podobnie juz wszystko zapłacone.

Booking jest spoko ale jeśli nie są to sekretne oferty to zazwyczaj na innych stronach można znaleźć taniej, dodatkowo jakieś promo kody. I nic już na miejscu nie trzeba dopłacać.

Na pewno polecam hotels.com bo nie dość, że żadnych problemów z rezerwacjami to jeszcze 10% z promo kodu i cenowo nigdzie lepiej nie znalazłem
 Profil Relacje PM off  

#12 PostWysłany: 19 Lis 2013 16:33 
Awatar użytkownika

HON fly4free
Chodziło mi o podatki lokalne np. Miejski w Rzymie zawsze płacisz w hotelu
 Profil Relacje PM off  

#13 PostWysłany: 19 Lis 2013 18:23 
Awatar użytkownika

Loty: 527
Kilometry: 788 106
niebieski
Już ostatnio poruszałem ten temat, ale go odświeżę...

To że booking.com jest obecnie jednym z najbardziej popularnych portali typu IDS, nie oznacza że ma najkorzystniejszą ofertę. Po prostu czasem z rozmachu robimy tam rezerwację nie sprawdzając czy gdzie indziej nie jest taniej. A często jest... szczególnie w portalach GDS (oni wtedy obniżają cenę o kilka % na swojej prowizji - która często wynosi od 10 do nawet 25% od ceny brutto noclegu), ale zarabiają sprzedając wam pakiet przelot+hotel. Dlatego w pakiecie Expedia (czy jej subportal hotels.com) jest często konkurencyjna.

Bardzo często portal hotel.de ma super promocje w Austrii i Niemczech. A to z prostej przyczyny... każdy system IDS ma tzw. rynek targetowy, i tam kieruje oferty.

Przykład z innej beczki. W zeszłym tygodniu byłem w Madrycie i spałem w Ibisie. Cena przez stronę Accor - 29euro doba, a na booking.com wychodziło blisko 45euro.

W moim prywatnym obiekcie zawsze najkorzystniejszą cenę dajemy do hotel.de ponieważ mamy od nich booking engine, a za rezerwacje płacimy 0% prowizji.

Co do porównywarek typu trivago to dodam iż nie obejmuje często wszystkich portali, tylko te najpopularniejsze. I np. w UK można taniej zarezerwować na laterooms.com niż na booking.com czy innym portalu (to a propos targetowania).

Także nie przyzwyczajajcie się do portali i ciągle szukajcie bo ceny na prawdę mogą się różnić!

Image
 Profil Relacje PM off
Cicha_Woda lubi ten post.

#14 PostWysłany: 19 Lis 2013 21:48 

niebieski
kriss napisał(a):
rezerwowałem wielokrotnie z booking.com i ZAWSZE podana cena byla ostateczną !. Nikt nigdzie nawet nie smiał zawołać jakiś dopłat.

Nie wiem czy myslimy o tym samym ale...
Na stronie booking .com cena niemal zawsze jest ceną ostateczną ale właśnie w USA( ja innego przypadku nie pamiętam ) w 2 lub 3 kroku podane są opłaty dodatkowe , przede wszystkim podatek stanowy (różny w różnych stanach).
Należy o tej zasadzie pamiętać również w sklepach-w USA ceny niemal zawsze podawane są netto,dopiero przy kasie dowiadujesz się ile towar kosztuje faktycznie.
 Profil Relacje PM off  

#15 PostWysłany: 20 Lis 2013 13:52 
Awatar użytkownika

niebieski
Cytuj:
Miałem 5 różnych rezerwacj z hotels.com w Indiach. Nigdzie nie chcieli ode mnie ani grosza więcej. A przecież to Indie gdzie naciągać lubią.
Te same hotele na booking.com zazwyczaj miały podane dodatkowe opłaty i wtedy na miejscu bym musiał zapłacić ...

rydzo - dzięki, dokładnie o taka odpowiedź mi chodziło... ten sam hotel na hotels.com jest w takiej samej cenie ale cena uwzględnia już wszystkie dodatkowe koszty, na booking cena podobna ale z informacją, że nie wszystkie podatki i opłaty są wliczone w cenę... wniosek - korzystniej wyjdę na hotels.com

joael napisał(a):
To że booking.com jest obecnie jednym z najbardziej popularnych portali typu IDS, nie oznacza że ma najkorzystniejszą ofertę. Po prostu czasem z rozmachu robimy tam rezerwację nie sprawdzając czy gdzie indziej nie jest taniej. A często jest... szczególnie w portalach GDS (oni wtedy obniżają cenę o kilka % na swojej prowizji - która często wynosi od 10 do nawet 25% od ceny brutto noclegu), ale zarabiają sprzedając wam pakiet przelot+hotel. Dlatego w pakiecie Expedia (czy jej subportal hotels.com) jest często konkurencyjna.

joael - to tylko utwierdza mnie w przekonaniu, że warto szukać

może spróbujmy stworzyć listę alternatywnych stronek? zaproponujcie inne z których korzystacie przy rezerwacji hoteli. w obecnej chwili głównie szukam tanich noclegów w Stanach: Las Vegas, Page, Springsdale czy Panguich

i proszę odpiszcie mi coś w kwestii kart, którymi robicie te rezerwacje? wiem, że ponoc mozna to obejść bez karty kredytowej (kartą walutową wypukłą, przedpłaconą albo zwykłą ale z możliwością robienia rezerwacji np. z Alior) tylko co w sytuacji anulacji rezerwacji? w hotels.com konsultant powiedział mi, że nie będą mogli zrobić zwrotu pieniędzy jeśli to nie będzie kredytówka...
macie jakieś doświadczenia?
2014 - Maroko
 Profil Relacje PM off  

#16 PostWysłany: 20 Lis 2013 14:53 
Awatar użytkownika

Loty: 527
Kilometry: 788 106
niebieski
Na każdą kartę (bez znaczenia credit, prepaid, debit) można zrobić zwrot, po zakończeniu danego dnia i zaksięgowaniu operacji. Po prostu trzeba znać nr transakcji żeby taki zwrot zrobić w innym terminie.

Na booking.com można obejść podawanie danych karty zmieniając kraj i język, ale działa to tylko na obiekty które akceptują karty, ale ich nie wymagają!!! Tak mam ustawione w moim obiekcie, sentencja brzmi "pozwól obywatelom polskim dokonać rezerwacji bez podawania danych karty kredytowej". Pozostali muszą podawać. No chyba że zrobią ten trik ze zmianą swojego kraju i języka na polski.

Wybierając obiekt ja zawsze sprawdzam czy nie mają swojego booking engine i czy czasem u nich bezpośrednio nie jest taniej. Wczoraj pisałem to a propos Accor'u w Madrycie, gdzie cena na stronie domowej kosztowała 29e, a na booking.com 45e za ten sam pokój :D

Image
 Profil Relacje PM off  

#17 PostWysłany: 02 Kwi 2018 00:22 
Awatar użytkownika

Loty: 60
Kilometry: 76 028
niebieski
Odświeżę temat - jak to wygląda w tej chwili, jeżeli chodzi o podatek lokalny na hotels.com?
Bo z jednej strony mam na stronie informację "[cena] z uwzględnieniem podatków i opłat", w postach (ale niestety sprzed ponad 4 lat) jest informacja, że podatek lokalny nie jest dodatkowo pobierany w hotelu, za to z drugiej strony na stronie niżej jest "Następujące opłaty zostaną pobrane przy zameldowaniu lub wymeldowaniu: Miasto narzuca podatek: 5.00 EUR za kwaterę, za noc", zaś w FAQ jest informacja "Pozycja „podatki i opłaty” widniejąca na rezerwacji to szacunkowy koszt odzyskania opłat (takich jak opłata za sprzedaż i użytkowanie, opłata za zajęcie pokoju, podatek akcyzowy, podatek VAT itd.) uiszczonych przez firmę Hotels.com hotelowi w związku z rezerwacją.", co sugeruje, że jednak podatek lokalny będzie pobrany dodatkowo. Jak jest w rzeczywistości?
 Profil Relacje PM off  

#18 PostWysłany: 02 Kwi 2018 00:41 

HON fly4free
Podatek lokalny tzn. miejski/turystyczny/klimatyczny czy jak on się gdzieś tam może zwać i który idzie do skarbu miasta/gminy/regionu itp. jest niemal zawsze ( o ile w ogóle obowiązuje w danym miejscu) pobierany osobno przez hotel na miejscu, niezależnie gdzie się zrobi rezerwację.
Na hotels.com w cenie rezerwacji zawarte są natomiast wszystkie inne opłaty, dopłaty i podatki, które obowiązują w danym hotelu albo wynikają z prawa np. podatkowego, o ile gdzieś przy danym hotelu nie zaznaczono wyraźnie inaczej.
 Profil Relacje PM off
le_szek uważa post za pomocny.

#19 PostWysłany: 02 Kwi 2018 09:25 
Awatar użytkownika

Loty: 60
Kilometry: 76 028
niebieski
Czyli niczym się to nie różni od bookingu. Dzięki.
 Profil Relacje PM off  

#20 PostWysłany: 02 Kwi 2018 09:56 

Loty: 116
Kilometry: 157 931
niebieski
Na przykładzie hoteli w Dubaju powiem Ci, że się różni. Hotels ma w cenie wszystkie opłaty oprócz podatku turystycznego w wysokości 7 AED za noc. Na bookingu dodatkowo pobierane są opłaty takie jak przykładowo: 5% VAT, 10% podatek miejski, AED 10.00 opłata miejscowa za noc, 10% opłata za obsługę w obiekcie.
 Profil Relacje PM off
le_szek uważa post za pomocny.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 26 posty(ów) ]  Idź do strony 1, 2  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 10 gości