Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 9 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość
#1 PostWysłany: 15 Lis 2013 20:11 
Awatar użytkownika

HON fly4free
Uprzedzam, że nie mam nic wspólnego z poniższym serwisem :)
Wszedłem, zobaczyć jakie nowe zniżki są w Citi przy płatności kartą Wizzaira i widzę, że pojawił się taki serwis: www.pokochajlatanie.pl

"Warsztaty podczas których realizowany będzie lot samolotem na koniec zajęć kalkulowany będzie po zebraniu się kwalifikowanej grupy. Cena takich zajęć będzie zawierać 30 - 40 minutowy lot w nowoczesnym samolocie Dash Q400, ATR 72, ATR 42."

"Warszawa: 23-24 listopada 2013 r.
Koszt uczestnictwa w zajęciach:
Przy zgłoszeniu i wpłacie zaliczki do dnia 31 października - 1500 zł
Przy zgłoszeniu i wpłacie zaliczki po dniu 31 października - 1700 zł"

"Zajęcia obywają się w siedzibie firmy Eurolot S.A. Biuro Eurolot zlokalizowane jest w Warszawie, przy ul. 17 stycznia 39. "

"Poznamy odpowiedzi na następujące pytania:

Jak to się dzieje, że samolot lata ?
Różne fazy lotu
Bezpieczeństwo podczas lotu
Jakie są obowiązujące procedury bezpieczeństwa
Możliwości zawrócenia samolotu z trasy oraz awaryjne lądowanie
Dźwięki samolotu i sprzęt ratunkowy
Kurs w przypadku warsztatów z lotem, kończy się właśnie wspólnym lotem, w trakcie którego można bezpośrednio skonfrontować się z sytuacją wyzwalającą lęk i zastosować zdobytą wiedzę."

"Dzień pierwszy:

Przedstawienie uczestników;
Identyfikowanie treści poznawczych lęku;
Psychologiczny model powstawania i utrzymywania się lęku;
Neurobiologiczne podstawy lęku;
Trening relaksacji i przetwarzanie wyobraźni;
Podstawowe informacje na temat przygotowania pilotów oraz lotu;Informacje dotyczące kontroli samolotów przed lotem;
Procedury bezpieczeństwa i kontroli ruchu lotniczego
Techniczne szczegóły: zachowanie się samolotu podczas startu, lotu i lądowania.
Wizyta w hangarze samolotowym i dyskusja z technikiem

Dzień drugi:

Podsumowanie poprzedniego dnia;
Spotkanie z personelem pokładowym;
Psychologiczne strategie radzenia sobie z lękiem( restrukturyzacja poznawcza);
Przygotowanie do lotu: zaplanowanie sposobów radzenia sobie z lękiem;
Panel medyczny;
Odprawa i wspólny lot samolotem z lotniska WAW - w przypadku warsztatów realizowanych z lotem
Rozdanie certyfikatów ukończenia szkolenia.'

"Tuż przed lotem symulujemy prawdziwą sytuację lotu, odsłuchując nagranie CD z wyjaśnieniem typowych hałasów i dźwięków dochodzących do kabiny pasażerów.

* UWAGA: Nie stosujemy hipnozy na naszych zajęciach."
 Profil Relacje PM off  

Odkryj Kanary 😍 Loty na Teneryfę z Warszawy i noclegi z basenem za 1237 PLN 😎 Odkryj Kanary 😍 Loty na Teneryfę z Warszawy i noclegi z basenem za 1237 PLN 😎
Odwiedź Wietnam ✈️🧳 Loty do Hanoi z dużym bagażem od 2489 PLN 🇻🇳 🍛 Odwiedź Wietnam ✈️🧳 Loty do Hanoi z dużym bagażem od 2489 PLN 🇻🇳 🍛
#2 PostWysłany: 15 Lis 2013 20:19 
Awatar użytkownika

Zbanowany
srebrny
skrzat napisał(a):
...
"Poznamy odpowiedzi na następujące pytania:

Jak to się dzieje, że samolot lata ?
Różne fazy lotu
Bezpieczeństwo podczas lotu
Jakie są obowiązujące procedury bezpieczeństwa
Możliwości zawrócenia samolotu z trasy oraz awaryjne lądowanie
Dźwięki samolotu i sprzęt ratunkowy
Kurs w przypadku warsztatów z lotem, kończy się właśnie wspólnym lotem, w trakcie którego można bezpośrednio skonfrontować się z sytuacją wyzwalającą lęk i zastosować zdobytą wiedzę."
...

ja wątpię żeby odpowiedzi na te pytania kogokolwiek uspokoiły. rozmowa z kontrolerem lotu (był gdzieś link na forum) wyjaśnia dlaczego lepiej nie pytać

i tak sie teraz zastanawiam czy jest ktoś na forum kto się boi latać? :)

#3 PostWysłany: 15 Lis 2013 20:56 
Awatar użytkownika

Loty: 371
Kilometry: 601 471
namteH napisał(a):

i tak sie teraz zastanawiam czy jest ktoś na forum kto się boi latać? :)

Mysle, ze zdziwilbys sie gdybys poznal odpowiedz :)
 Profil Relacje PM off  

#4 PostWysłany: 15 Lis 2013 21:07 
Awatar użytkownika

Loty: 297
Kilometry: 329 955
niebieski
Koszt kursu dość wysoki jak dla amatorów taniego latania.
Według mnie ludzie boją się głównie katastrofy i sądzą, że każda awaria kończy się takową ...

Ja przed 10 laty też miałem pewne "obawy" ale:
1. zacząłem oglądać różne sytuacje awaryjne i bardzo trudne lądowania (najpierw TV potem internet) - NAUKA/WIEDZA
2. zacząłem regularnie latać siadając najpierw na siedzeniu przy przejściu - DOŚWIADCZENIE
3. wreszcie siadłem jak człowiek przy oknie :-) - ZAINTERESOWANIE

i teraz nie wyobrażam sobie abym kilka razy w roku gdzieś nie poleciał (nawet na krótki dystans)

Za 1500 zł można spokojnie wykonać 8 lotów a jak dobrze pójdzie to i 16.
Po 16 lotach gwarantuję, że żadnych lęków przed lataniem nikt mieć nie będzie.
Andora*Austria*Belgia*Białoruś*Bułgaria*Chorwacja*Czechy*Dania*Estonia*Francja*Irlandia*Niderlandy*Niemcy*Grecja*Gruzja*Hiszpania*Mołdawia*Norwegia*Litwa*Łotwa*Portugalia*Rosja*Rumunia*Słowacja*Szwajcaria*Szwecja*Ukraina*Węgry*Wielka Brytania*Włochy

Ostatnio edytowany przez Maktravel, 15 Lis 2013 21:09, edytowano w sumie 1 raz
 Profil Relacje PM off  

#5 PostWysłany: 15 Lis 2013 21:08 
Awatar użytkownika

Loty: 219
Kilometry: 464 968
niebieski
Latanie nie jest naturalnym sposobem przemieszczania się człowieka i można się tego bać w wiekszym i mniejszym stopniu.

Nie powiedziałbym, że boję się latać, bo traktuję to jak podróz autobusem lub pociągiem mając na karku kilkaset lotów i dobre kilkadziesiąt lotów rocznie, ale cały czas odczuwam dyskomfort jak podczas turbulencji nagle samolot traci kilkadziesiąt metrów pułapu w kilka sekund, albo podczas lądowania przy cross-wind. Nawet na naszym forum jest zapewne masa ludzi bojących się latać.

#6 PostWysłany: 15 Lis 2013 21:21 
Awatar użytkownika

niebieski
To jest kurs dla mnie!

Chociaz mam kilka lotow na swoim koncie coraz gorzej to przechodze. Moze DOŚWIADCZENIE to nie wszsytko. Niestety nie mam moze szczecia do warunkow pogodowych i moge powiedziec ze mialam 1 bardzo bardzo drastyczny lot gdzie naprawde zaobaczylam swoje cale zycie przed oczami.

Ale tak jak kolega Maktravel nie wyobrażam sobie zeby kilka razy w roku gdzieś nie jechac. To wynika nie z checi latania a z checi zwiedzania miejsc, poznawania kultur i ludzi.

#7 PostWysłany: 15 Lis 2013 22:13 

LKay napisał(a):
Latanie nie jest naturalnym sposobem przemieszczania się człowieka i można się tego bać w wiekszym i mniejszym stopniu.

Dokładnie tak, ja również odczuwam strach przed lataniem, ale chęć podróżowania jest większa :D

#8 PostWysłany: 15 Lis 2013 22:15 
Awatar użytkownika

Loty: 255
Kilometry: 428 084
srebrny
To mi przypomniało, że ostatnio trafiłem na stronę takiego kursu organizowanego przez easyJet na terenie Wielkiej Brytanii: Fearless Flyer
Także jest to dwudniowy kurs z lotem i jest tańszy: £189.
 Profil Relacje PM off  

#9 PostWysłany: 15 Lis 2013 22:19 
Awatar użytkownika

ja bardzo bojé sié latac i wraz z doswiadczeniem niestety coraz bardziej, co ciekawe kazdy moj lot byl w miaré spokojny. ten kurs u nas w UK jest juz od dawna, robiá go easyjet i virgin, jakbym miala nadmiar gotowki to z ciekawosci bym poszla ale wátpié zeby mi cos pomoglo;) latac dalej bédé bo mam duzo marzen podrozniczych do spelnienia;

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 9 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 12 gości