Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 28 posty(ów) ]  Idź do strony 1, 2  Następna
Autor Wiadomość
 Temat postu: Izreal z dziećmi
#1 PostWysłany: 09 Lis 2013 14:23 
Awatar użytkownika

Loty: 235
Kilometry: 443 730
srebrny
Takiego tematu nie ma, więc zakładam. Mam kilka pytań i myślę że innym tez się kiedyś przydać może.

Podróżować będziemy z dwójką dziewczyn 3 i 11 lat.
W Izraelu będziemy "8" dni, na święta.
Plan wygląda tak

21.12 Przylot 18:30, więc nie zostaniemy juz w Tel Aviv na nocleg
22.12 Jerozolima
23.12 Jerozolima
24.12 Jerozolima (Wigilia)
25.12 Wyjazd rano z Jerozolimy wypożyczonym samochodem. Gdzie?
26.12 ?
27.12 ? (oddanie samochodu w Tel Aviv)
28.12 O 19 jest wylot do Katowic z Tel Aviv

Wychodzi na to że samochód powinienem oddac w piątek w Tel Aviv (szabat).

No i potrzebuję wsparcia doświadczonych podróżników z dziećmi, którzy mogliby zaproponować trase samochodem.
Mam dwa, dwa i pól dnia do dyspozycji chyba.

Chciałbym nad Morze Martwe (nie wiem czy dołaczyć Masade). Później w kierunku Nazeretu i Hajfy.
Odległości nie są duże, ale jade z dziećmi i tutaj mam dylemat. Wiem że nie da sie wszystkiego i trzeba z czegoś zrezygnować.
Czy mogę liczyć na Wasze porady w tym zakresie? NIe wiem póki co gdzie warto dojechac i gdzie zaplanowac kolejne noclegi.

Może znacie jakieś ciekawe miejsca dla dzieci w Tel Aviv i Jerozolimie?

Grecki urlop na Kefalinii za 2297 PLN 🏖️ 4* hotel przy plaży (z wyżywieniem) 🍽️🌞 Grecki urlop na Kefalinii za 2297 PLN 🏖️ 4* hotel przy plaży (z wyżywieniem) 🍽️🌞
Ponad 6 zł za każdą dobę z psem. Włochy chcą wprowadzić psi podatek turystyczny Ponad 6 zł za każdą dobę z psem. Włochy chcą wprowadzić psi podatek turystyczny
 Temat postu: Re: Izreal z dziećmi
#2 PostWysłany: 09 Lis 2013 14:54 
Awatar użytkownika

Loty: 216
Kilometry: 302 543
niebieski
Odległości w Izraelu nie są duże, ale musisz pamiętać, że nie wszędzie dojedziesz (zwłaszcza wypożyczonym samochodem na izraelskich blachach). Mam tu na myśli miasta palestyńskie. Generalnie raczej powinieneś trzymać się głównych dróg i autostrad. Te drogi są dobrze utrzymane i bezpłatne (płatna jest tylko 1 autostrada w Izraelu (oznaczenie 6 lub 7).
Samochód musisz oddać w piątek i to do popołudnia (musisz się o to dokładnie zapytać w wypożyczalni). Dzień zaczyna się od zachodu słońca, dotyczy to również szabatu ! Na te 2 i pół dnia z autkiem spokojnie zdążysz pojechać nad Morze Martwe (najlepiej w części północnej - tańsze plaże + ewentualnie Qum Ran), runda wokół Jeziora Galilejskiego (Góra Błogosławieństw, Tabgha, Tyberiada, Nazaret), Hajfa, Tel Aviv/Jaffa.
Trasa nie jest uciążliwa zwłaszcza o tej porze roku (nie będzie strasznie gorąco, może trochę popadać). Z dziećmi dasz radę.

#3 PostWysłany: 09 Lis 2013 15:18 
Moderator forum
Awatar użytkownika

Loty: 384
Kilometry: 547 133
Do Nazaretu i Hajfy spokojnie dojedziesz samochodem. W Hajfie jednak niewiele jest, poza fantastycznymi ogrodami bahai... do których nie można wejść. Wchodzi się kawałeczek jedynie i ogląda z góry. Jeżeli ciekawe miejsce, to raczej polecam Acre. Niedaleko od Hajfy. Masz tam doskonale zachowane stare miasto. Ja bym jeszcze z Jerozolimy przemyślał Betlejem i Jerycho, chociaż podobno nie lubią tam samochodów z izraelskimi tablicami.

Telaviv to chyba plaże i promenada do Jafy. Fantastyczne miejsce. Chociaż w grudniu może być już nieco chłodno (20 albo trochę mniej). Z dziećmi nie byłem więc nie pomogę.
 Profil Relacje PM off  

#4 PostWysłany: 09 Lis 2013 15:36 
Awatar użytkownika

srebrny
Dziękuję za te porady.

Co do autonomii palestyńskiej to jestem zorientowany. To samo z Jerychem. Nie będę ryzykować samochodu. Do Betlejem pojadę komunikacją miejską.
W takim razie po Jerozolimie, postaram się pojechać w kierunku Masady, w drodze powrotnej Ein Gedi, jakaś kąpiel w Morzy Martwym i Qumran. Tego dnia nocleg to chyba w okolicach Tyberiady.

Na drugi dzień okolice Tyberiady, Nazaret i do Accry / Hajfy. Rano muszę oddać samochód w Tel Aviv, ale to wg google map to 1h samochodem, więc żaden problem.

Jeszcze raz dziękuję za te wskazówki.

#5 PostWysłany: 09 Lis 2013 16:32 

Ja polecam nst miejsca:
Jerozolima wiadomo - choć dla dzieci będzie nudne. Więc nie zalecam aż tylu dni. Max 2 noce. Choć dla mnie zwiedzenie starego miasta i dzielnicy zydowskiej konczy atrakcje Jerozolimy. Jest oczywiście sporo muzeów Jad waszem, kopula skały. Ale watpie czy dzieci polubią. Zalecam 1 noc
Morze Martwe, Masada - koniecznie. Co do Morza M zalecam ostrożność, dzieci łatwo mogą zachłysnąć się wodą albo nalać im się do oczu a to jest b.b.b.b nieprzyjemne. Choć wrażenia z faktu że pływają będą mieli SUPER. Może warto wziąść okulary do pływania. W Izraelu będą 1000 razy droższe. Tu polecam min 1 noc
Ejlat - koniecznie, Morze Czerwone będzie super, no i na pewno będzie cieplej. Ponadto Delfinarium i sporo innych atrakcji. Polecam 1 -2 noce.
W razie czego można samochodem wybrać się na pustynię w Jordanii Wadi Rum.
Dla mnie fajnym miejscem była Nathania - między Tel Aviv i Hajfą. Mieliśmy przepiekny apartament znaleziony na AIRNB od SHARLYN TAUMAN z widokiem na morze i basenem. Sporo knajp w okolicy, dużo placów zabaw, cicha, spokojna i bezpieczna okolica. Trochę sypialnia Tel Avivu dla bogatych. Dobra baza wypadowa do Acre i dalej.
Acre polecam - sliczna starowka - port. Hajfe mozna pominąć
 Profil Relacje PM off  

#6 PostWysłany: 11 Lis 2013 13:25 
Awatar użytkownika

srebrny
Dziękuję za info.

W takim razie po wyjeździe rano z Jerozolimy udam się do Masady i stamtąd na północ, zaliczajac kąpiel w morzu i nocleg w Tiberium. (Ejlat jest za daleko i nie mam tyle czasu.)
Później chyba w kierunku Nazareth i nocleg w Akka. Odpuszcze w takim razie Hajfe.
Na drugi dzień musze już pędzić aby oddac auto w Tel Aviv.

Gdyby ktos jeszcze miał jakieś sugestie co to tego jednego dnia pomiędzy Tiberium, Nazareth i Akka, to byłoby miło.

W każdym razie dziękuję za Wasze uwagi w tym temacie.

#7 PostWysłany: 11 Lis 2013 13:42 
Moderator forum
Awatar użytkownika

Loty: 384
Kilometry: 547 133
Z tą Hajfą to tak całkiem nie odradzam. Ogrody jednak robią wrażenie. Możesz przemyśleć kwestię wjechania tam jedynie.

Wygląda to tak: http://est.mx4.pl/images/phocagallery/2 ... 380306.JPG

i jest tu: https://maps.google.com/maps?q=haifa+me ... 3,,0,11.72

W sumie jadąc autkiem można zahaczyć, tym bardziej kawałek można wejść bezpłatnie. Dalej niż kawałek nie wpuszczą nawet za pieniądze.

Cezarea podobno jest fajna. Ale nie byłem...
 Profil Relacje PM off  

#8 PostWysłany: 11 Lis 2013 13:49 
Awatar użytkownika

srebrny
O ogrodach czytałem. Pewnie podjade zobaczyć 8-)
W Akka mam problem z noclegiem w rozsądnej cenie, więc nie wiadomo w końcu czy czegoś w Haifie nie wezme. W końcu to tylko 25km odległosci od obydwu miast. Do Cezarea zajrzę w takim razie w drodze powrotnej do Tel Aviv 8-)

#9 PostWysłany: 11 Lis 2013 14:24 
Awatar użytkownika

Loty: 283
Kilometry: 579 248
niebieski
W Tel Avivie genaralnie nikt szabatem sie nie przejmuje. Bylo wiele sklepow otwartych do pozna w nocy. Mysle ze wypozyczalnie samochodow tez pracuja, zwlaszcza te duze sieciowki. Trzeba sie zorientowac na ich stronach ale raczej nie powinno byc problemow z pozniejszym oddaniem. My oddawalismy samochod w piatek w nocy, co prawda nie byla to wypozyczalnia w miescie tylko w poblizu lotniska, ale byla czynna cala noc.
 Profil Relacje PM off  

#10 PostWysłany: 11 Lis 2013 14:26 
Awatar użytkownika

srebrny
olus napisał(a):
W Tel Avivie genaralnie nikt szabatem sie nie przejmuje. Bylo wiele sklepow otwartych do pozna w nocy. Mysle ze wypozyczalnie samochodow tez pracuja, zwlaszcza te duze sieciowki. Trzeba sie zorientowac na ich stronach ale raczej nie powinno byc problemow z pozniejszym oddaniem. My oddawalismy samochod w piatek w nocy, co prawda nie byla to wypozyczalnia w miescie tylko w poblizu lotniska, ale byla czynna cala noc.

Dziekuję za info. Na pewno dopytam do której mogę w piątek oddać samochód.

#11 PostWysłany: 11 Lis 2013 14:57 

A ja właśnie polecam Hajfę i Cezaree. W Hajfie - cudne widoki, a w Cezarei po obejrzeniu amfiteatru i innych rzymskich pozostałości można udać się na spacer nad morze. Bardzo polecam też Górę 8 Błogosławieństw.
 Profil Relacje PM off  

#12 PostWysłany: 29 Gru 2013 00:39 
Awatar użytkownika

srebrny
Wróciłem godzine temu. Wszystko było jak zaplanowałem.
Na pewno na forum zostawie kilka "tipsów" i zdjecia.

Trasa taka jak zaplanowałem. Dziękuję tym którzy odpowiadali na zadawane pytania ;)

#13 PostWysłany: 31 Gru 2013 19:16 

Mam pytanie odnośnie fotelika dla dziecka, czy można wypożyczyć wraz z samochodem, jak wyglądają przepisy czy jest wymóg posiadania fotelika/siedziska dla 6 latka, w jakiej firmie wypożyczał pan samochód i jak to wygląda cenowo?
 Profil Relacje PM off  

#14 PostWysłany: 31 Gru 2013 19:31 
Awatar użytkownika

srebrny
Krzych napisał(a):
Mam pytanie odnośnie fotelika dla dziecka, czy można wypożyczyć wraz z samochodem, jak wyglądają przepisy czy jest wymóg posiadania fotelika/siedziska dla 6 latka, w jakiej firmie wypożyczał pan samochód i jak to wygląda cenowo?

Na forum nie ma Panów :)
Fotelik chyba w cenie. Po prostu powiedziałem że potrzebuję. Zaznaczyłem to także w formularzu wynajmu podczas wynajmowania (via net).
Nie wiem jakie przepisy. Mała 3 latka miała fotelik. Nawet gdyby przepisy nie wymagały, to bym chciał mieć. 11 latka nie musi już mieć.
Wypożyczalnia Budget. Cena zależy oczywiście od samochodu. Wejdź na jakąkolwiek wypożyczalnie, zaznacz odpowiednie parametry czasowe, wybierz stosowny samochód i zobaczysz ceny.

#15 PostWysłany: 01 Sty 2014 20:28 

Dzięki za informację. Po raz pierwszy mam zamiar wypożyczyć samochód i dlatego się troszkę dopytuję. Sprawdzałem na kilku stronach wypożyczalni ale nawet dla takiego samego segmentu auta są duże rozbieżności w cenie. Na niektórych jest podane, że w cenę jest wliczone ubezpieczenie, opłata lotniskowa i podatek, a reszta jest płatna dodatkowo i według stawek lokalnych ale przykładowo podają za fotelik/za dzień 5,9 $ plus podatki mi są potrzebne dwa foteliki. Piszą też coś o blokowaniu kwoty na karcie kredytowej. Na innych z kolei można zaznaczyć opcję fotelika ale nie podają kwoty. Na niektórych można zaznaczyć opcję ochrony wkładu własnego. W zasadzie jak wybrałem samochód Peugueot 206 na 12 dni to wyliczyło mi od 860 zł do prawie 400 EUR, pytanie tylko ile lokalnie bym musiał dopłacić do tych 860 zł? Sam już nie wiem na co szczególnie zwracać uwagę i co jest niezbędne, a co jest po prostu naciąganiem na niepotrzebne koszta?
 Profil Relacje PM off  

#16 PostWysłany: 01 Sty 2014 20:50 

niebieski
masz racje trzeba dokładnie sprawdzić , pamiętam na Majorce jak wypożyczałem samochód za wypożyczenie fotelika liczyli sobie 10 euro za dzień , co w moim przypadku dawało 20 euro dziennie , ktoś forum podsunął mi pomysł żeby fotelik wziąć ze sobą kupiłem więc 2 podstawki po 15 zł zafoliowałem i nadałem na bagaż za 45 zł-napakowałem do nich jako że były zafoliowane czarną folią mnóstwo innych rzeczy które nie mógłbym wziąć w bagażu podręcznym :D
 Profil Relacje PM off  

#17 PostWysłany: 02 Sty 2014 11:53 

@Krzych gdzie podają Ci koszty od razu z naliczoną opłatą lotniskową?

W zależności od tego czym się leci, na ile wypożycza samochód i ile lat mają dzieciaki faktycznie sensowną opcją może być to co proponuje Wally.
Np ja lecę Wizzair, samochód biorę na 4 dni i zabieram dwójkę dzieciaków, 9 i 6 lat czyli wystarczą podstawki.
Zazwyczaj foteliki w Izraelu to koszt ok 15 pln dziennie, czyli za cały czas wypożyczenia koszty wyniosą 120PLN.
Nadanie bagażu w Wizzair na lot do Tel-Aviv to 210 w dwie strony, a do bagażu oprócz podstawek coś się zawsze wciśnie :)
 Profil Relacje PM off  

#18 PostWysłany: 02 Sty 2014 12:28 

@Krzych - już wiem :) Budget np w wycenie na swoje stronie podaje z kosztami odbioru/oddania na lotnisku. Pośrednicy tego nie doliczają do wycene Budget.
 Profil Relacje PM off  

#19 PostWysłany: 02 Sty 2014 19:48 

niebieski
kolego zapewne już wróciłeś, mógłbyś mi powiedzieć czy jak się dojeżdża do lotniska to są znaki gdzie jest wypozyczalnia Budget do oddania samochodu?

#20 PostWysłany: 20 Maj 2014 19:11 
Awatar użytkownika

Loty: 328
Kilometry: 456 296
niebieski
Witam!
W 2012 bez problemu trafiliśmy na parking do zwrotu samochodu
Przy okazji mam pytanko - czy na początku lutego można się kąpać w Morzu Martwym (wyjazd z dziećmi) - temp. są chyba nieodstraszające, ale czy np działają prysznice na plażach?.

Pozdrawiam Paweł

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 28 posty(ów) ]  Idź do strony 1, 2  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości