Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 31 posty(ów) ]  Idź do strony 1, 2  Następna
Autor Wiadomość
#1 PostWysłany: 30 Cze 2012 18:02 

Hej,
Planuję w sierpniu podróż po Bałkanach, punktem, o który chcę zahaczyć po drodze jest oczywiście Kosowo. W związku z tym mam pytanie - jak wygląda kwestia wjazdu do Kosowa przez Serbię? Wiem, że wjazd do Serbii z Kosowa jest ciężki jeśli wcześniejszym państwem pobytu była Macedonia, Albania itp. Niestety nie mogę znaleźć informacji jak to wygląda w drugą stronę. Konkretniej chodzi o trasę Bułgaria - Serbia - Kosowo - Macedonia.
 Profil Relacje PM off  

Alicante od piątku do niedzieli w idealnych godzinach 😍☀️ Loty + 2 noce w hotelu za 669 PLN 🔥 Alicante od piątku do niedzieli w idealnych godzinach 😍☀️ Loty + 2 noce w hotelu za 669 PLN 🔥
Tajlandia w sezonie za 2705 PLN 🌴🌺 Plażowanie na Ko Chang 🏝️ + zwiedzanie Bangkoku 🛕 Loty Etihad Airways i transfery 🔥 Tajlandia w sezonie za 2705 PLN 🌴🌺 Plażowanie na Ko Chang 🏝️ + zwiedzanie Bangkoku 🛕 Loty Etihad Airways i transfery 🔥
#2 PostWysłany: 16 Paź 2012 19:37 

Loty: 29
Kilometry: 42 139
Podbijam temat. Jak wygląda sytuacja na granicy Serbsko - Kosowskiej? Można ją przekraczać?

#3 PostWysłany: 16 Paź 2012 20:06 
Sezonowy Cebulion
Awatar użytkownika

po cholere tam jechac? 8 miesace tam bylem, i tan nic ciekawego nie ma ;/
 Profil Relacje PM off  

#4 PostWysłany: 26 Cze 2013 16:39 

Wystarczy paszport. Przekraczałam tę granicę, w Jarinje, latem zeszłego roku, najpierw trzeba minąć posterunek serbski, który można przekroczyć na podstawie dowodu, później jest posterunek kosowski, gdzie stacjonują siły międzynarodowe i tam już paszport jest wymagany. Ja akurat, przekraczając tę granicę, trafiłam na stacjonujące tam Polki :)
 Profil Relacje PM off  

#5 PostWysłany: 26 Cze 2013 16:46 
Sezonowy Cebulion
Awatar użytkownika

Jarinje, bylem tam w 2008 roku, jak Serbowie zatakowali nasz (tak samo jak posterunek w Brnjak). Wesole to miejsce nie jest. Jak ktos chce jechac do Kosowa, to lepiej z strony FYROM, Albani albo Czarnogory.
 Profil Relacje PM off  

#6 PostWysłany: 26 Cze 2013 17:04 
Awatar użytkownika

Loty: 138
Kilometry: 226 439
niebieski
Ja byłem na początku tego roku. Jechaliśmy ze Skopje, bezproblemowo (stempelek do paszportu) . Tylko pytanie po co tam jechać? Cenny bez szaleństwa i to w Euro!! My pojechalismy z nudy ale nasz gospodarz z hostelu odradzał bo nie ma po co.

#7 PostWysłany: 26 Cze 2013 17:33 

Jechać można tam można m.in po to, żeby obejrzeć jedne z najpiękniejszych monastyrów prawosławnych, jakie kiedykolwiek zbudowano. Wiele z nich wpisanych jest na listę UNESCO. Polecam koniecznie zobaczyć:

Monastyr Gračanica:

http://pl.wikipedia.org/wiki/Monaster_Gračanica

Visoki Dečani:

http://pl.wikipedia.org/wiki/Monaster_Visoki_Dečani

Patriarchat w Peću:

http://sr.wikipedia.org/wiki/Манастир_Пећка_патријаршија

Cerkiew Bogorodica Leviška:

http://pl.wikipedia.org/wiki/Cerkiew_Bogurodzicy_Ljeviškiej_w_Prizrenie

Z miast koniecznie Prizren i Peć, stolica Priština jest zdecydowanie mniej atrakcyjna.

Po Serbii, Macedonii, Albanii i Czarnogórze możemy poruszać się i wjechać na dowód osobisty lub paszport, na Kosowo tylko z paszportem, w który wojsko na granicy wbija pieczątkę wjazdową. Ważna rzecz: wjeżdżając z Kosowa do Serbii wjeżdżajacie na dowód, a nie na paszport! Są problemy, jeśli zobaczą w nim kosowską pieczątkę. Serbowie nie uznają pieczątek kosowskich służb, które kontrolują granicę kosowsko-macedońską, czarnogórską, albańską. Dlatego najlepiej posługiwać się dowodem, w którym nie ma miejsca na pieczątki.
 Profil Relacje PM off  

#8 PostWysłany: 17 Lip 2013 18:33 

Do Kosowa można już wjeżdżać na dowód osobisty podobno od 8 maja 2013. Oto link msz Kosowa:

http://www.mfa-ks.net/?page=2,158
 Profil Relacje PM off  

#9 PostWysłany: 13 Wrz 2013 11:55 
Awatar użytkownika

Loty: 89
Kilometry: 152 724
niebieski
Potwierdzone
Cytuj:
Ambasada RP w Skopje uprzejmie informuję, że obywatele Rzeczypospolitej Polskiej mogą przekraczać kosowską granicę na podstawie ważnego paszportu jak i dowodu osobistego (zmiany z 8 maja 2013 r.).
 Profil Relacje PM off  

#10 PostWysłany: 14 Paź 2013 15:43 
Awatar użytkownika

Loty: 138
Kilometry: 226 439
niebieski
Na początku bieżącego roku byłem w Kosowie i mam pieczątki w paszporcie. Niedługo wybieram się z Chorwacji do Serbii.smkmx mając na myśli problemy, mówimy o nie wpuszczeniu do Serbii?? :?

#11 PostWysłany: 14 Paź 2013 15:47 
Sezonowy Cebulion
Awatar użytkownika

Jest taka szansa, albo bedzies stal pare godzin na granicy. Pokaz Serbom dowód osobisty lepiej ;)
 Profil Relacje PM off  

#12 PostWysłany: 14 Paź 2013 19:26 
Moderator forum
Awatar użytkownika

Loty: 265
Kilometry: 333 011
Niema takiego państwa jak Kosovo to i stempel do paszportu niepotrzebny...
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

#13 PostWysłany: 14 Paź 2013 21:12 
Moderator forum
Awatar użytkownika

Japi_29 napisał(a):
Na początku bieżącego roku byłem w Kosowie i mam pieczątki w paszporcie. Niedługo wybieram się z Chorwacji do Serbii.smkmx mając na myśli problemy, mówimy o nie wpuszczeniu do Serbii?? :?

Albo oleją, albo postawią Ci czerwoną pieczątkę głoszącą, iż tamtą anulowano. Nic się nie martw, to nie Izrael strojący fochy za muzułmańskie pieczątki.

Najlepiej po prostu przejechać na dowód, ale też nikt Ci głowy nie urwie, jak będziesz jechał na paszport, do Serbii Cię jak najbardziej wpuszczą.
 Profil Relacje PM off  

#14 PostWysłany: 16 Paź 2013 17:55 

Loty: 967
Kilometry: 1 513 887
niebieski
klapio napisał(a):
Niema takiego państwa jak Kosovo to i stempel do paszportu niepotrzebny...

Nie ma? Kosowo jest uznane przez połowę członków ONZ.
 Profil Relacje PM off  

#15 PostWysłany: 07 Sie 2014 10:38 

edit
sorry pomyliłem tematy :lol:
 Profil Relacje PM off  

#16 PostWysłany: 12 Lis 2014 11:25 
Awatar użytkownika

Loty: 28
Kilometry: 43 062
Info z ostatniej chwili: wlasnie wjechalam do Serbii od strony Kosowa. Mam kosowska pieczatke w paszporcie bo do Kosowa wjechalam z Albani. Na obu posterunkaxh na granicy pokazalam dowod osobisty i bylo bezproblemowo. Jechalam trasa na Nisz. Pozdrawiam z Serbi :-) btw. Pozostale balkanskie pieczatku tez mam, w tym pieczatki serbskie i nie przeszkodzilo to dotychczas w poruszaniu sie pi regionie, do Kosowa tez wjazd bez zadnego problemu.h
(Przepraszam za bledy, wina sprzętu)

Image
 Profil Relacje PM off  

#17 PostWysłany: 28 Cze 2015 23:04 

Jak obecnie wygląda kwestia wjazdu do Serbii od strony Kosowa? Mam w planach trasę Prisztina - Nisz/Belgrad.

Tak btw, poratuje ktoś rozkładem i cenami przejazdów na trasach Prisztina - Nis i Prisztina - Belgrad? Co do tej drugiej, to Rome 2Rio podpowiada stronę banbus.co.rs i cenę 12 euro. Prawda li to? ;)
 Profil Relacje PM off  

#18 PostWysłany: 28 Cze 2015 23:53 

smkmx napisał(a):
Jechać można tam można m.in po to, żeby obejrzeć jedne z najpiękniejszych monastyrów prawosławnych, jakie kiedykolwiek zbudowano. Wiele z nich wpisanych jest na listę UNESCO.

Niestety ale nie są najpiękniejsze, po drugie nie każdy lubi monastyry .

Ja dołączam się do poprzedników, nie ma tam nic ciekawego.
 Profil Relacje PM off  

#19 PostWysłany: 15 Sie 2015 22:22 

carcoma napisał(a):
Jak obecnie wygląda kwestia wjazdu do Serbii od strony Kosowa? Mam w planach trasę Prisztina - Nisz/Belgrad.

Tak btw, poratuje ktoś rozkładem i cenami przejazdów na trasach Prisztina - Nis i Prisztina - Belgrad? Co do tej drugiej, to Rome 2Rio podpowiada stronę banbus.co.rs i cenę 12 euro. Prawda li to? ;)

Heja, pomógłby ktoś?
 Profil Relacje PM off  

#20 PostWysłany: 15 Sie 2015 22:39 
Awatar użytkownika

Ja przekroczyłem "granicę" Serbia - Kosowo bez dowodu/paszportu.

Nie wiem czym masz zamiar się poruszać po Serbii, ja z Belgradu dojechałem do Kosowskiej Mistrowicy autobusem, gdzie po prostu przez most przeszedłem na albańską stronę. Na moście stali policjanci i nawet pytałem ich o drogę do stacji autobusowej, ale nikt nie prosił mnie o paszport, ani dowód.
Domyślam się, że jeśli w ten sposób zrobisz w drugą stronę, to też zadziała.

Prisztinę można sobie podarować, ale Prizren - obowiązkowe
 Profil Relacje PM off
marmur lubi ten post.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 31 posty(ów) ]  Idź do strony 1, 2  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości