Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 26 posty(ów) ]  Idź do strony 1, 2  Następna
Autor Wiadomość
#1 PostWysłany: 04 Paź 2013 16:19 

Witam w moim pierwszym poście na forum i z góry przepraszam jeśli nie doszukałem odpowiedniego tematu.

Zarezerwowałem bilety na 19-20.XI do Londynu. Przejrzałem wszystkie możliwe daty i zauważyłem, że samoloty z KRK odlatują zawsze według tego samego schematu godzin więc wybrałem odlot 10:15 i powrót następnego dnia 17:05.

Otrzymałem mail z potwierdzeniem rezerwacji.

Tymczasem, parę dni temu wysyłając link do znajomej zauważyłem, że samolot nagle zmienił godzinę odlotu z KRK na 6:45!
Zalogowałem się szybko, wpisując numer swojej rezerwacji i faktycznie na stronie RyanAir, stoi że mam być na 6:45.

Nie dostałem żadnego maila z tą informacją!

Co mogę teraz zrobić? bo jakkolwiek może to zabrzmi dziwnie ale ta niewielka różnica czasu robi dla mnie ogromną różnicę!
Dzwonić do nich? może dadzą mi inny lot? innego dnia?
 Profil Relacje PM off  

Kolumbia w dobrej cenie 😎 Loty do Cali i Medellin od 2387 PLN 😍 Kolumbia w dobrej cenie 😎 Loty do Cali i Medellin od 2387 PLN 😍
Apulia na przedłużony weekend za 789 PLN 🇮🇹☀️ Loty do Bari + ⭐⭐⭐⭐ hotel z widokiem na morze 🌊 Apulia na przedłużony weekend za 789 PLN 🇮🇹☀️ Loty do Bari + ⭐⭐⭐⭐ hotel z widokiem na morze 🌊
#2 PostWysłany: 04 Paź 2013 16:21 

niebieski
A SPAM sprawdzałeś?
 Profil Relacje PM off  

#3 PostWysłany: 04 Paź 2013 16:24 

Oczywiście, od razu.

edit: dodam, że to mój pierwszy raz samolotem i jestem kompletnie zielony.

Ostatnio edytowany przez Grzechmund, 04 Paź 2013 16:28, edytowano w sumie 1 raz
 Profil Relacje PM off  

#4 PostWysłany: 04 Paź 2013 16:28 
Awatar użytkownika

Loty: 219
Kilometry: 464 968
niebieski
Na razie czekaj. Mają obowiazek Cię poinformowac o zmianach w rezerwacji. Jak rozumiem na maila po dokonaniu zakupu dostałeś potwierdzenie, gdzie widnieje godzina 10:15. Jeśli nie poinformują Cię minimum 14 dni przed odlotem to z miejsca będzie Ci się należało odszkodowanie. Ze zmiana i tak i tak nie powinno byc problemów.

#5 PostWysłany: 04 Paź 2013 16:33 

Zobaczcie, w pliku jest mail od nich po dokonaniu rezerwacji. W obecnej sytuacji chciałbym coś zmienić ale bilety w ciągu tygodnia jednak podrożały trochę ;-/

Załączniki:
rezerwacja.JPG
rezerwacja.JPG [ 121.62 KiB | Obejrzany 2556 razy ]
 Profil Relacje PM off  

#6 PostWysłany: 04 Paź 2013 16:46 

W przypadku Ryanair najlepsze rozwiązanie to zadzwonić na nr.tel. 703-303-033 za 2,08 zł/minuta - przygotuj nr. rezerwacji, dane karty z której opłacono rezerwację - z ostatnio podawanych doświadczeń wynika, że mogą zmienić ale nie muszą i nie koniecznie za pierwszym razem o ile do lotu jest więcej niż 2-tygodnie (sprawdź może jakieś inne połączenie/ia z innego miasta np. Pyrzowic bardziej Ci pasuje). Powodzenia
 PM off  

#7 PostWysłany: 04 Paź 2013 16:51 

To skoro jest kilka osób online, to może zanim dostanę ostrzeżenie o nieużywaniu opcji "szukaj" ktoś napiszę jednym słowem - mogę bezpłatnie skasować rezerwację?

...i biegnę do czytania regulaminów!
 Profil Relacje PM off  

#8 PostWysłany: 04 Paź 2013 16:55 

oczywiście, że możesz przy czym:
-musisz czekać na e-maila od ryanair informującego o zmianie godziny odlotu i możliwośći rezygnacji z oddaniem całej kwoty za rezygnacją
- dzwonisz sam i na infolinii załatwiasz zwrot za bilety
 PM off  

#9 PostWysłany: 04 Paź 2013 17:12 

Zbanowany
ja w moje lot 27-29 warszawa - barcelona tez dostalem zmiana godzina lotu i powrotu! bez informowania , poprostu sprawdzilem rezerwacja a jest zmienione , po okolo tydzien dostalem email o zmiana czy chce akceptowac czy refundowasz

#10 PostWysłany: 04 Paź 2013 17:16 

Czyli jest nadzieja, że będę mógł to odwołać, skoro kolega powyżej pisze, że dostał maila po tygodniu.
Przeglądam stronę Ryana wzdłuż i wszerz i nigdzie nie ma opcji anulowania. Jużnawet na tym forum znalazłem link do jakiegoś formularza - ale niestety nieaktywny.
 Profil Relacje PM off  

#11 PostWysłany: 05 Paź 2013 08:42 
Awatar użytkownika

HON fly4free
Ja miałem mieć lot waw-pmi 9 września o 10:10. Wieczorem 8 września odprawiłem się i ta godzina była widoczna. Rano następnego dnia na lotnisku patrzę na tablicę odlotów a tam lot jest jednak o 10:25. Czy w takim przypadku cokolwiek można uzyskać od przewoźnika?
 Profil Relacje PM off  

#12 PostWysłany: 06 Paź 2013 18:19 

Witam ponownie w dniu radosnym, kiedy to RyanAir przysłał oczekiwanego maila.
Zanim z ogromnym bólem serca zrezygnuję - a uwierzcie, że miał to być mój pierwszy wymarzony lot do Londynu i w ogóle pierwszy samolotem (wstyd trochę, co? :? ) to chcę zapytać o coś jeszcze.

Jutro - bo dzisiaj biuro nieczynne - mam zamiar tam zadzwonić i spróbować załatwić zmianę powrotu. Nie będę się tutaj rozpisywał o datach i godzinach bo to chyba nieistotne, tylko pytanie, rzecz jasna to ludzi, którzy już to przechodzili:

Czy w cenie jaką już zapłaciłem - bardzo niskiej - mam szansę ich uprosić, żeby mnie wsadzili w inny samolot innego dnia? (konkretnie tego samego dnia) i oczywiście do tego samego miasta i to samo lotnisko.
Nie mam zamiaru kombinować, że skoro tak to mają mnie teraz wieźć do Dubaju :)

Najłatwiej powiedzieć - zmień sobie rezerwacje powrotu. No tak, tylko od czasu zabukowania ceny już sporo podskoczyły.
 Profil Relacje PM off  

#13 PostWysłany: 06 Paź 2013 18:29 

Anonymous napisał(a):
W przypadku Ryanair najlepsze rozwiązanie to zadzwonić na nr.tel. 703-303-033 za 2,08 zł/minuta - przygotuj nr. rezerwacji, dane karty z której opłacono rezerwację - z ostatnio podawanych doświadczeń wynika, że mogą zmienić ale nie muszą i nie koniecznie za pierwszym razem o ile do lotu jest więcej niż 2-tygodnie (sprawdź może jakieś inne połączenie/ia z innego miasta np. Pyrzowic bardziej Ci pasuje). Powodzenia

Mniej więcej tak wygląda możliwość zmiany jak w cytowanym moim poście z tego tematu (jeśli zmienią to oczywiście bez dopłaty Kraków Stansted Kraków na np. Modlin - Stansted Modlin), mniej emocji bo zdanie cytuję" innego dnia? (konkretnie tego samego dnia)" zapewne rozbawiło wielu
 PM off  

#14 PostWysłany: 06 Paź 2013 21:04 

Faktycznie skomplikowana łamigłówka słowna :)

Jednak zrezygnowałem bo cudownym trafem tydzień później mam dokładnie to co potrzebuję i to w tej samej cenie.
Oby tylko teraz chcieli mi oddać kasę....

Dziękuję za odpowiedzi. Pozdrawiam.
 Profil Relacje PM off  

#15 PostWysłany: 06 Paź 2013 21:11 

Grzechmund napisał(a):
Faktycznie skomplikowana łamigłówka słowna :)

Jednak zrezygnowałem bo cudownym trafem tydzień później mam dokładnie to co potrzebuję i to w tej samej cenie.
Oby tylko teraz chcieli mi oddać kasę....

Dziękuję za odpowiedzi. Pozdrawiam.

łaski nie robią, tylko nie rozumiem czemu chcesz dzwonić wystarczy kliknąć, w otrzymanym e-mailu na "W celu ubiegania sie o calkowity zwrot kosztow prosimy kliknac na ponizszy link i wprowadzic wymagane dane"
 PM off  

#16 PostWysłany: 06 Paź 2013 21:48 

Loty: 57
Kilometry: 112 912
niebieski
Jezeli odwolali mi lot WMI-BUD, to z waszych doświadczen wynika,ze moge dostac w zamian tylko lot do BUD z innego miasta (lub z WMI w innej dacie), czy jest opcja zmiany na zupelnie inny lot z WMi, np.WMI-BCN lub WMI-STN?

#17 PostWysłany: 06 Paź 2013 22:04 

panrobo napisał(a):
Jezeli odwolali mi lot WMI-BUD, to z waszych doświadczen wynika,ze moge dostac w zamian tylko lot do BUD z innego miasta (lub z WMI w innej dacie), czy jest opcja zmiany na zupelnie inny lot z WMi, np.WMI-BCN lub WMI-STN?

Nie spróbujesz zadzwonić i zmienić to się nie dowiesz, będzie ciężko ale w twoim przypadku ogromny plus to fakt, iż Ryanair z/do Budapesztu do Polski lata tylko do Modlina, tak więc innej alternatywy nie ma
 PM off  

#18 PostWysłany: 06 Paź 2013 22:15 

Loty: 238
Kilometry: 650 554
Mialam taka sama sytuacje, zmienili godziny lotu nieznacznie , o kilkanascie minut. Bez zadnych doplat zmienili mi lot na inny dzien, a nawet wiecej - zmienilam miasto wylotu, bez zadnego problemu.
 Profil Relacje PM off  

#19 PostWysłany: 06 Paź 2013 22:19 

anka5515 napisał(a):
Mialam taka sama sytuacje, zmienili godziny lotu nieznacznie , o kilkanascie minut. Bez zadnych doplat zmienili mi lot na inny dzien, a nawet wiecej - zmienilam miasto wylotu, bez zadnego problemu.

Ale zmiana Modlin - Budapeszt na Modlin - Barcelona w obecnych realiach infolinii ryanair może być nie tak łatwo zmienić i nie koniecznie za pierwszym razem, przy czym nie jest to niewykonalne
 PM off  

#20 PostWysłany: 06 Paź 2013 22:39 

Loty: 57
Kilometry: 112 912
niebieski
Dzieki za info. Musze dzwonic na polską infolinię (2zł/min), czy moge przez Skype'a na UK (10c/min)? Jest zasada, ze dana infolinia obsluguje dany kraj wylotu?

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 26 posty(ów) ]  Idź do strony 1, 2  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 8 gości