Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 686 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 35  Następna
Autor Wiadomość
#41 PostWysłany: 29 Wrz 2013 00:27 

To że nie wiedzą to zauważyłem :D Raz stał sobie drugi kierowca i rozmawiał sobie z panią kierowcą, powiedzieli że bardzo chętnie mi pomogą i powiedzą gdzie wysiąść. Jak już poczułem, że jestem za daleko i zacząłem zauważać elementy krajobrazu, które na to wskazywały to zapytałem ich ale twierdzili, że jeszcze nie, zaufałem miejscowym (a pokazywałem im punkt na mapie, gdzie chcę dotrzeć). W końcu stwierdziłem sam, że czas wyjść, to mi powiedzieli że to właśnie tutaj i że mam wsiąść w autobus który jedzie w przeciwną stronę i podjechać 2 przystanki :D
A zdarzało się, że w ogóle nie orientowali się niektórzy w terenie. Miejmy nadzieję, że do kolejnego wyjazdu na Maltę wróci to lepsze :) Dzięki za informacje.
 Profil Relacje PM off  

Egzotyczne Wyspy Zielonego Przylądka za 3826 PLN 🏝️🍹 All inclusive w 5* hotelu z aquaparkiem dla rodzin 💦👨‍👩‍👧‍👦 Egzotyczne Wyspy Zielonego Przylądka za 3826 PLN 🏝️🍹 All inclusive w 5* hotelu z aquaparkiem dla rodzin 💦👨‍👩‍👧‍👦
Tylko 1509 PLN za urlop na Gran Canarii 🌤️👙👣 Bezpośrenie loty i pobyt w dobrym hotelu Tylko 1509 PLN za urlop na Gran Canarii 🌤️👙👣 Bezpośrenie loty i pobyt w dobrym hotelu
#42 PostWysłany: 29 Wrz 2013 09:35 

niebieski
orchidea04 napisał(a):
orfik11 napisał(a):
Dziwi mnie jedno. Przecież cena biletów powinna być taka sam dla wszystkich. Inaczej jest to wbrew dyrektywom Unii Europejskiej.

Nie Ciebie jednego, mieszkańców Malty tez to dziwi. Były jakieś protesty itd ale póki co jakoś nic to nie dało.

Ceny na Malcie są jednakowe dla wszystkich. Stali mieszkańcy maja po prostu zniżki. podobnie jest w Tallinie - tam zniżka dla mieszkańców wynosi 100%. Również FR na lotach Hiszpania Kontynentalna - hiszpańskie wyspy stosuje zniżki dla tambylców.

#43 PostWysłany: 29 Wrz 2013 11:29 

niebieski
Witam. Byłem w tym roku na Majorce i n ie zauważyłem aby w autobusach mieli miejscowi zniżki. Ceny na informatorach za daną trasę podane jednakowe dla wszystkich. Ale nie chcę odbiegać od tematu. Nie bardzo rozumiem to różnicowanie, myślałem, że jeżeli są w Unii to dla wszystkich są jednakowe warunki. Pozdrawiam

#44 PostWysłany: 29 Wrz 2013 11:52 
Awatar użytkownika

Loty: 54
Kilometry: 85 890
niebieski
dansci napisał(a):
To że nie wiedzą to zauważyłem :D
A zdarzało się, że w ogóle nie orientowali się niektórzy w terenie. Miejmy nadzieję, że do kolejnego wyjazdu na Maltę wróci to lepsze :) Dzięki za informacje.

Jakieś 3 tygodnie temu był problem z przegubowymi autobusami więc je ściągnęli i sprowadzili autobusy prywatnej firmy. Tymi autobusami jeżdżą kierowcy tej prywatnej firmy. Po pierwszym dniu był artykuł w Times of Malta, w którym wypowiadał się pracownik Arrivy, ze były jakieś problemy z trasami, ale to normalne bo nawet kierowcy Arrivy mają czasem z tym problem :lol:

Co do zniżek autobusowych to jeszcze taki ciekawy fakt - mieszkańcy Malty nie mają zniżek na Gozo, za to mieszkańcy Gozo mają zniżki na Malcie. Oczywiście trzeba mieć ID, które potwierdza czy jest się Maltańczykiem czy Gozotańczykiem (oni lubią tak na siebie mówić). Kolega, który pochodzi z Gozo powiedział mi kiedyś "I'm from Gozo, we deserve better" :)

#45 PostWysłany: 02 Lis 2013 12:14 
Awatar użytkownika

niebieski
Łysolek napisał(a):
komunikacja miejska = cierpliwość , tak w skrócie można okreslić ten cyrk na Malcie , jeżdżą jak chcą i kiedy chcą , byliśmy w połowie października i niestety do kilku autobusów wpychaliśmy się na chama (prawo dżungli) bo niestety miejsc brakowało i kilka osób zostawało na przystanku :/

Ciesz się, że nie było Cię tu gdy wprowadzili Arrivę - wtedy to był chaos i masakra. Obecnie widać zdecydowaną poprawę. A to, że trzeba długo czekać na autobus to wina głównie wszechobecnych korków. Autobusy są zapchane bo na Malcie jest tylu turystów - w sezonie to taka norma. Taki sam problem był gdy były jeszcze te stare autobusy.

Cytuj:
życzliwość Maltańczyków - średnia, może pomogą ale niekoniecznie wiedzą jak :lol:

Chyba musiałeś trafić na nieogarniętego Maltańczyka. Gdy tylko mogą to pomagają, są mili i zawsze uśmiechnięci. W końcu żyją w głównej mierze z turystyki.

Cytuj:
hotele - proponuje brać te droższe co mają przynajmniej 4 gwiazdki , bo te gwiazdki to system maltański
w 3* mogą ale nie musza biegać karaluchy , łóżka mogą ale nie muszą być wygodne , poza tym do całej reszty trzeba dopłacać typu klima, sztućce etc...

W jakim hotelu się zatrzymałeś? The Bugibba Hotel? To najtańszy hotel na Malcie i jedyne czego się od niego wymaga to łóżka i łazienki.

Cytuj:
i najwazniejsze ! Jezeli mamy powrotny wylot rano ok. 8-10 , a chcemy jechac komunikajca miejską na lotnisko to np. z Bugibby będziemy jechac ok. 2,5 godziny ! Weźcie to pod uwage , my zdążyliśmy na styk na samolot :)

Autobus rano jeździe ok 1.5h nie 2.5. Trafiłeś na jakiś straszny korek?

mashacra napisał(a):
Trik z WIFI, w większości miasteczek dostępny jest płatny punkt dostępowy który ma bardzo duży zasięg (i tu zapomniałem nazwy, ale nazwa sieci jest w każdym nadmorskim miasteczku taka sama) może ktoś pomoże ;)

Przypuszczam, że chodzi Ci o MCA free WiFi? ;)

#46 PostWysłany: 16 Mar 2014 02:36 

Loty: 62
Kilometry: 145 353
niebieski
marekr77 napisał(a):
Cześć!
Mam pytanie - czy ktoś zna St. Georges Park Hotel? San Giljan chyba ;-) Jak tam wygląda z plażami? Generalnie nie jesteśmy pasjonatami "leżenia do góry brzuchem", interesują nas spacery, zwiedzanie, oglądanie ciekawych miejsc... Czy to dobry punkt?

I jeszcze jedno: czy jest i ile kosztuje tygodniowy bilet na autobusy, tak, żeby bez problemu jeździć i nie martwić się o bilet? :)

Pozdrawiam

bilet tygodniowy 12 euro, na najlepsze plaze z san giljan ok 1h drogi, ogolnie wszedzzie ok 1-1,5h drogi autobusem w ciekawe miejsca(oprocz valetty) na gozo inny bilet nie aktualny ten z malty, zycie nocne spacery san giljan najlepszy punkt wypadowy na wyspie, na comino lepiej lapac wycieczke z bugibby lub meliehy(ok 20 euro, z sliemy nawet 40-50), tanie hotele na malcie to raczej podobny standart - lata 90-te czesem czyste, czasem mniej, jak dla mnie spoko bo cena niska, lae ja nie wymagam wysokiego standartu c, ktory wg mnie wyznacza cena
 Profil Relacje PM off  

#47 PostWysłany: 30 Mar 2014 13:51 
Awatar użytkownika

niebieski
Wraz z początkiem roku Arriva (która zastąpiła stare, "ogórkowe" autobusy) wycofała się z Malty. Komunikacja miejska została przejęta przez Malta Transport Department. Wraz z tą zmianą zmieniły się też ceny biletów (prawdopodobnie przez naciski UE): nie ma już podziału na bilety dla rezydentów i dla turystów. Cennik biletów:
-2-godzinny: €1.30
-Całodzienny: €1.50
-7-dniowy: €6.50

Nocny nadal kosztuje €2.50.

Ostatnio edytowany przez Zeus 16 Cze 2017 23:28, edytowano w sumie 2 razy
Brak informacji w tytule czego temat dotyczy
 Profil Relacje PM off  

#48 PostWysłany: 01 Kwi 2014 14:16 

Loty: 73
Kilometry: 89 404
niebieski
Super wiadomość! Dzięki :) czyli jest oszczędność na bilecie 7-dniowym teraz, z 12e na 6.5e :)

#49 PostWysłany: 13 Kwi 2014 21:06 

trzeba uważać z biletami z biletomatów, kupiłyśmy na Gozo zapas dniowych na Maltę, był wybór Gozo - Malta - i okres czasu jaki chcemy,
różniły się oczywiście bo ten na Gozo miał napis "Day Ad Gozo" a ten drugi "Day Ad" tylko oba miały czerwone paski z boku.
Już na Malcie pani za kierownicą autobusu powiedziała, że ten nie może być, bo musi mieć pomarańczowy pasek. I musiałyśmy kupić, też miał napis Day Ad, tylko po prostu pomarańczowy pasek. Przyglądałam się i te oba maltańskie różniły się tylko kolorem paska. Więc lepiej uważać na te biletomaty, my na tym straciłyśmy 6 euro.
Najlepiej kupić bilet od razu u kierowcy, nie ma z tym problemu :)
A brak kasowników umożliwia oszustwa, wiąże się to oczywiście z ryzykiem, masz bilet to wsiadasz i machasz nim a kierowca patrzy lub nie, u nas przeszło zakrycie palcem dnia w dacie ;) więc to 6€ się zwróciło ;)
 Profil Relacje PM off  

#50 PostWysłany: 13 Kwi 2014 21:46 
Awatar użytkownika

Loty: 646
Kilometry: 831 725
niebieski
leyla91 napisał(a):
A brak kasowników umożliwia oszustwa, wiąże się to oczywiście z ryzykiem, masz bilet to wsiadasz i machasz nim a kierowca patrzy lub nie, u nas przeszło zakrycie palcem dnia w dacie ;) więc to 6€ się zwróciło ;)

Ja również złożę wyznanie: oszustem nie jestem i z radością za bilety na Malcie płaciłem :)
2 ludzi lubi ten post.

#51 PostWysłany: 13 Kwi 2014 22:28 

Pewnie, że można płacić, byle nie podwójnie jak ja, że nakupujesz biletów na zapas i się okazuje że są złe, bo mają zły kolor paska, więc musisz kupić kolejne :D
 Profil Relacje PM off  

#52 PostWysłany: 21 Kwi 2014 19:41 

niebieski
leyla91 napisał(a):
Pewnie, że można płacić, byle nie podwójnie jak ja, że nakupujesz biletów na zapas i się okazuje że są złe, bo mają zły kolor paska, więc musisz kupić kolejne :D

Jakby się wcześniej poczytało że bilety z Gozo nie obowiązują na Malcie i na odwrót to by nie było problemu , na pewno automat miał też taką informację
 Profil Relacje PM off  

#53 PostWysłany: 21 Kwi 2014 20:33 

A jak wygląda siatka połączeń (i numeracja kursów/autobusów). Coś się zmieniało? Wiem, wiem że mogę to sprawdzić sam na stronce ale jeżeli już trwa dyskusja to może ktoś rozwinie temat... ;)
 Profil Relacje PM off  

#54 PostWysłany: 21 Kwi 2014 22:54 
Awatar użytkownika

Loty: 55
Kilometry: 72 216
niebieski
Witam
Jesli ktos ma jakies info o połączeniach po zmianach to prosze napisac, bo stronka publictransport.com.mt nie do konca smiga poprawnie
pozdr
 Profil Relacje PM off  

#55 PostWysłany: 21 Kwi 2014 23:09 
Awatar użytkownika

niebieski
leyla91 napisał(a):
u nas przeszło zakrycie palcem dnia w dacie ;) więc to 6€ się zwróciło ;)

Na Malcie byłem dwa razy, z tego co dobrze pamiętam miałem okazję również dwa razy natrafić na kontrolę. Kara co prawda niska bo 10-20E z tego co pamiętam jak czytałem na WWW, ale pozostaje sfera moralna czy na pewno jest sens oszukiwać dla 1.3E... szczególnie, że bilety potaniały znacząco. Cena niska nie ma co pajacować, takie moje zdanie. Mam nadzieję, że się podobała Malta.
3 ludzi lubi ten post.

#56 PostWysłany: 21 Kwi 2014 23:41 
Awatar użytkownika

srebrny
kkku napisał(a):
Witam
Jesli ktos ma jakies info o połączeniach po zmianach to prosze napisac, bo stronka publictransport.com.mt nie do konca smiga poprawnie
pozdr

byłem w połowie marca, trochę się pozmieniało przynajmniej w zimowym rozkładzie
z tego co pamiętam to do Blue Grotto jedzie tylko 1 linia (wcześniej były 2), na przystanku pod lotniskiem jest niezły babol z nieaktualną mapką połączeń
generalnie, nie zaprzątałbym sobie głowy zmianą przewoźnika bo zmiany są kosmetyczne a transport publiczny dobrze funkcjonuje
wcześniej czy później (raczej później ;) ) dojedziesz do celu a jak nie dojedziesz to dojdziesz, bo to małe gówienko wielkości Krakowa
jak Ci bardzo zależy to (chyba) mam gdzieś aktualną mapkę i mogę ją wrzucić, ale nie wcześniej niż jutro
 Profil Relacje PM off  

#57 PostWysłany: 23 Cze 2014 13:44 

Loty: 4
Kilometry: 7 486
cypel napisał(a):
ie tylko 1 linia (wcześniej były 2), na przystanku pod lotniskiem jest niezły babol z nieaktualną mapką połączeń
generalnie, nie zaprzątałbym sobie głowy zmianą przewoźnika bo zmiany są kosmetyczne a transport publiczny dobrze funkcjonuje
wcześniej czy później (raczej później ;) ) dojedziesz do celu a jak nie dojedziesz to dojdziesz, bo to małe gówienko wielkości Krakowa
jak Ci bardzo zależy to (chyba) mam gdzieś aktualną mapkę i mogę ją wrzucić, ale nie wcześniej niż jutro

jak mógłbyś wrzucić mapkę albo przesłać na maila to byłbym bardzo wdzięczny. Na Maltę wybieram się w sierpniu.
 Profil Relacje PM off  

#58 PostWysłany: 24 Cze 2014 14:25 
Awatar użytkownika

Loty: 15
Kilometry: 58 252
srebrny
Trzeba przyznać, że między działem marketingu i IT musi być jakaś mega przepaść, temat nieaktualnych rozkładów/mapek pojawia się po raz kolejny.
Przecież każda mapka przed oddaniem do drukarni musi być w formie elektronicznej i wrzucenie jej na stronę łącznie z obróbką do pdf/jpg to max. 15 minut.
 Profil Relacje PM off  

#59 PostWysłany: 24 Cze 2014 14:47 

srebrny
Mapa połączeń autobusowych, którą można otrzymać na lotnisku w punkcie informacyjnym nie zawiera pełnej informacji o funkcjonujących liniach. Duża mapa z wszystkimi połączeniami wisi na dworcu przy lotnisku na jednym z przystanków. Jeśli ktoś chce zweryfikować plan swojej wycieczki pod kątem możliwości komunikacyjnych to jest to dobry punkt bo nigdzie indziej takiej mapy już nie widziałem. Można ją sobie np. obfotografować.
Co do jakości funkcjonowania komunikacji to niestety nie mogę się zgodzić że działa ona dobrze. Autobusy jeżdżą jak im się podoba w zasadzie nie trzymając się rozkładu nawet przy starcie z pętli (o busach to już w ogóle lepiej nie wspominać...).
Częściowo jest to usprawiedliwione korkami, sprzedażą biletów przez kierowcę, itp.
Oczywiście prędzej czy później dojedzie się do celu ale stanie w przysłowiowym szczerym polu i oczekiwanie przez 1h aż pojawi się następny autobus/bus bo np. poprzedni przyjechał 10 min przed czasem albo nie przyjechał wcale nie jest przyjemne a przy okazji może rozwalić cały plan dnia. Przy okazji istotna informacja dla tych którzy jeszcze nie wiedzą - na Malcie wszystkie przystanki są "na żądanie".
 Profil Relacje PM off  

#60 PostWysłany: 24 Cze 2014 14:55 
Awatar użytkownika

Loty: 15
Kilometry: 58 252
srebrny
Potwierdzam, są trzy rodzaje mapek ;) te w punktach na lotnisku i dworcu, te na stronie www i ta na dworcu na przystanku (do sfotografowania) i ta jest chyba najbardziej aktualna i mogę ją polecić.

A co do jazdy komunikacją to na wakacjach w ciepłych krajach trzeba przestawić się w tryb "południowy" gdzie życie płynie innym trybem.
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 686 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 35  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości