Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 9 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość
#1 PostWysłany: 24 Sie 2011 13:42 
Awatar użytkownika

niebieski
Witam,
Planuję zakupić bilet RT na trasie BYDGOSZCZ - WARSZAWA -BUDAPESZT
Czas na przesiadkę w Warszawie to 2h50m.
Wszystko jest zakupione na 1 bilecie.
Co się dzieje, gdy lot BZG -WAW zostaje odwołany? Przepada mi cały bilet? Czy LOT musi mnie jak najszybciej dostarczyć do BUD w tym samym dniu?
Chce lecieć piątek - poniedziałek. Inne terminy mi nie pasują.

Ostatnio edytowany przez BZG, 24 Sie 2011 14:03, edytowano w sumie 1 raz
 Profil Relacje PM off  

Mniej znane Malediwy, czyli Atol Addu 👙🏖️ Loty już od 2390 PLN ✈️🎒🤿 Mniej znane Malediwy, czyli Atol Addu 👙🏖️ Loty już od 2390 PLN ✈️🎒🤿
Maroko od piątku do poniedziałku za 779 PLN 🌤️👣 Loty i noclegi w ⭐⭐⭐⭐ hotelu Maroko od piątku do poniedziałku za 779 PLN 🌤️👣 Loty i noclegi w ⭐⭐⭐⭐ hotelu
#2 PostWysłany: 24 Sie 2011 13:43 
Awatar użytkownika

Loty: 95
Kilometry: 156 953
niebieski
LOTem, nie LOT'em
 Profil Relacje PM off  

#3 PostWysłany: 24 Sie 2011 14:04 
Awatar użytkownika

niebieski
luxyfer napisał(a):
LOTem, nie LOT'em

Dzięki, poprawione

#4 PostWysłany: 24 Sie 2011 15:26 

HON fly4free
BZG napisał(a):
Witam,
Planuję zakupić bilet RT na trasie BYDGOSZCZ - WARSZAWA -BUDAPESZT
Czas na przesiadkę w Warszawie to 2h50m.
Wszystko jest zakupione na 1 bilecie.
Co się dzieje, gdy lot BZG -WAW zostaje odwołany? Przepada mi cały bilet? Czy LOT musi mnie jak najszybciej dostarczyć do BUD w tym samym dniu?
Chce lecieć piątek - poniedziałek. Inne terminy mi nie pasują.

Gdy pierwszy segment podrozy zostanie odwołany, możesz albo zrezygnować z całej podrozy za pełnym zwrotem ceny zapłaconej bilet (+ ewentualnie kwestia odszkodowania jeśli w konkretnym przypadku będą spelnione przesłanki) albo przyjac od przewoźnika (wynegocjować) alternatywna propozycję przelotu czylui przbookowanie na inny lot, inny dzień itd . Biorać jednak pod uwagę mizerną siatke połączeń z Bydgoszczy, LOT nie ma tu zbyt wielkiego pola panerwu, więc najpewniej zaproponuje połączenie dopiero w kolejnym dniu, ewnetualnie przesunięcie całego wypadu weekendowego na kolejny (inny ustalony przez strony) weekend. Przyjęcie takiej zmiany nie wplywa na ewentualną kwestie odszkodowania za lot odwołany.
 Profil Relacje PM off  

#5 PostWysłany: 24 Sie 2011 15:30 
Awatar użytkownika

Dokładnie tak, jak napisał mój przedmówca.
Mój chłopak miał podobną sytuację - wracał do Aten z Poznania przez Warszawę. Lot POZ - WAW został odwołany to mu zamienili na lot Lufthansą z przesiadką we Frankfurcie nad Menem, tego samego dnia (bo są członkami Star Alliance).
 Profil Relacje PM off  

#6 PostWysłany: 24 Sie 2011 15:49 
Awatar użytkownika

niebieski
marek2011, Anya dziękuję za wyczerpujące odpowiedzi ;)
No to zakupie ten lot i jak nie wypali BZG - WAW to zrezygnuję z całego biletu i będę czekał na zwrot kosztów.

#7 PostWysłany: 24 Sie 2011 15:56 
Awatar użytkownika

Najpierw lepiej poczytaj sobie o prawach pasażera przysługujących w danej sytuacji, żeby w razie czego mieć się na czym oprzeć.
Niemniej jednak życzę Ci, żebyś żadnych odwołań/opóźnień nie miał i szczęśliwie doleciał do celu (zawsze to mniej stresu niż domaganie się o swoje ;) )
 Profil Relacje PM off  

#8 PostWysłany: 24 Sie 2011 15:59 
Awatar użytkownika

niebieski
Czy jak lot BZG - WAW zostanie odwołany to mogę sobie sam dojechać do WAW i tam czekać na najbliższy lot do BUDAPESZTU? wg rozkładu jest jeszcze wylot po 17. Czy w takim wypadku jakieś odszkodowanie mi się nalezy?

#9 PostWysłany: 24 Sie 2011 16:30 

HON fly4free
Jeżeli dotrzesz do BUD pierwotnie zaplanowanym lotem z WAW, a zmieniony zostanie tylko dolot na poźniejszy do WAW, odszkodowanie Ci się nie należy.

Możesz uzgodnić z przewoźnikiem, że wobec odwołania lotu do WAW (jeśliby nastąpiło) dotrzesz na Okęcie naziemnymi środkami transportu i stamtąd polecisz do BUD. Wówczas możesz albo otrzymac zwrot części ceny zapłaconej za bilet (obejmującej dolot) albo nie dostaniesz jej, ale na podstawie biletów przewoźnik odda ci pieniądze wydane na alternatywny dojazd.
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 9 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 3 gości