Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 28 posty(ów) ]  Idź do strony 1, 2  Następna
Autor Wiadomość
#1 PostWysłany: 01 Cze 2010 20:49 

witam.

mógłby mi ktoś wytłumaczyć, o co dokładnie chodzi z tym ubezpieczeniem?
kiedy wykupować?
kiedy nie musimy?
co nam właściwie daje, poza lakonicznym "obejmujące bagaż, opiekę medyczną i opóźnienia lotów"?
jest to spora kwota przy kupnie biletu, więc jak z tym tak naprawdę jest?
 Profil Relacje PM off  

Tam słońce będzie świecić nawet jesienią ☀️🍂 Cypr na tydzień za 1879 PLN 🏝️🌊 Tydzień w 4* hotelu z wyżywieniem 🍴 Tam słońce będzie świecić nawet jesienią ☀️🍂 Cypr na tydzień za 1879 PLN 🏝️🌊 Tydzień w 4* hotelu z wyżywieniem 🍴
Leć do Nowego Jorku z Warszawy za 1679 PLN 😲🗽✈️ Leć do Nowego Jorku z Warszawy za 1679 PLN 😲🗽✈️
#2 PostWysłany: 01 Cze 2010 23:51 

ja nie kupuję u przewoźników. kupuję sobię za to dodatkowe przez mbank. Koszt ok 3 pln/doba

#3 PostWysłany: 02 Cze 2010 09:08 
Założyciel
Awatar użytkownika

Loty: 534
Kilometry: 1 278 601
Ja jak Remi.

#4 PostWysłany: 02 Cze 2010 11:00 

niebieski
jak ktoś nie ma konta w mbanku to polecam https://www.uniqa24.pl
za ubezpieczenie 10-dniowego wyjazdu ostatnio płaciłem 16 zł. (student)
 Profil Relacje PM off  

#5 PostWysłany: 02 Cze 2010 13:05 

niebieski
A jak sprawa wygląda z:
http://www.nfz.gov.pl/ue/index.php?katn ... artnr=1815
??

#6 PostWysłany: 02 Cze 2010 13:21 

MeHow napisał(a):

Wygląda Ok w zakresie doraźnej pomocy medycznej na terenie UE.

Ale nie wiem, czy pokryje koszt drogiej operacji, nie mówiąc o innych kwestiach, o których nawet nie chcę wspominać.

#7 PostWysłany: 02 Cze 2010 15:28 

no właśnie. macie z sobą na wyjazdach EKUZ?
 Profil Relacje PM off  

#8 PostWysłany: 02 Cze 2010 21:52 

Ja nie mam bo w Wawie trzeba ponoć stać w długiej kolejce. Poza tym zawsze się ubezpieczam i nigdy nie choruję na pierdoły, więc nie widze potrzeby.

#9 PostWysłany: 05 Cze 2010 19:05 
Awatar użytkownika

niebieski
a jesli ktos częściej/dłużej podróżuje, rowniez poza unie - polecam euro26.
 Profil Relacje PM off  

#10 PostWysłany: 06 Cze 2010 16:49 

Zbanowany
ja sie ubezpieczylem w zewnetrznej firmie, na cała europe + kraje morza srodziemnego :)

wyszlo jakies 200zl za 2 osoby na rok :)
 Profil Relacje PM off  

#11 PostWysłany: 06 Cze 2010 18:24 

Ja zawsze przed zagranicznym wyjazdem wyrabiam kartę EKUZ, u mnie nigdy nie ma dużych kolejek(Chorzów), a sama karta wydawana jest od ręki. Ostatnio kupowałem też dodatkowe ubezpieczenie na 3 dni za 8,7zł z firmy Europejskie(można się ubezpieczyć przez internet). ;)
 Profil Relacje PM off  

#12 PostWysłany: 15 Cze 2010 18:04 

niebieski
Ostatnio ubezpieczyłem się na wyjazd do Rimini (plażowanie). Za ubezpieczenie w dniach 11-14/06 w opcji medium (do 150.000 zł) w Hestii wyszło mnie 14 zł ze zniżką studencką. Masz święty spokój za te kilka złotych :)

#13 PostWysłany: 18 Cze 2010 01:09 

EKUZ się przydaje. Ciocia sobie wykręciła kciuk ze złamaniem (bardzo niefajnie zresztą) i w Las Palmas na Gran Canarii w szpitalu pomimo praktycznie zerowej komunikacji (hiszpański kontra angielski) pokazanie owej karty spowodowało pełną i profesjonalną opiekę medyczną wraz ze zdjęciami przed i po nastawieniu oraz gipsem i ładną siateczką. Cała dokumentacja gratis ;-)

Wyrobienie karty trwa chwileczkę, jeśli się ma wszystkie papiery, więc sądzę, że warto. W końcu po coś płaci się te składki.

#14 PostWysłany: 17 Wrz 2010 19:37 

A oreintuje sie ktos jak to jest z euro26 i isic? Co sie bardziej oplaca? Bo albo wykupie ubezpieczenie w szkole okolo 50zl na rok NNW albo zewnetrzne ubezpieczenie euro26 lub isic (swoja droga dziwne ze nnw jest absolutnie wymagane na wyjazdy szkolne, przeciez koszty leczenia itp. mam pokryte przez rodzicow a nnw daje tylko forse do reki jak cos sie juz stanie) Proboje to ogarnac i narazie wiem tyle:
euro - wiecej znizek w polsce (na tym akurat mi najmniej zalezy)
- chyba szersze ubezpieczenie, bo z tego co widze nnw w polsce w pakiecie (isic +15zl), oc rowniez (isic - 40zl)
isic - slyszalem ze maja lepsze ubezpieczenia, chociaz jak sam sprawdzam to cos nie bardzo, moze na nieznacznie wyzsza kwote? Ale to chyba drobiazg nie?
- i no wlasnie: ptsm - polskie towarzystwo schronisk mlodziezowych. przydatne to jest? nocuje sie w takich miejscach? kosztuje ciutke wiecej niz zwykly isic student nie wiem czy warto

Jesli ktos to ogarnia, prosze o komentarze i rady :D
 Profil Relacje PM off  

#15 PostWysłany: 17 Paź 2010 14:27 
Awatar użytkownika

srebrny
hej, chciałbym pociągnąć temat - chyba się starzeję i zacząłem brać pod uwagę ubezpieczenia, bookingi refundable itp. ;)

oczywiście jest bezpłatny (zakładając, że nasz czas na wypad do urzędu jest darmowy) ekuz, no ale to nam załatwia tylko koszty leczenia

jest natomiast wspomniana karta euro26 - http://euro26.pl, czyli b. tanie ubezpieczenie (nww, a w wariantach zagranicznych także kl i osobiste oc) + fajne zniżki na świecie (klik tutaj) i w polsce (docenią np. narciarze). wariant world to cały świat poza usa i kanadą, a sport wlicza nam również tzw. sporty niebezpieczne, czyli przyda się też w np. czasie wypadku na nartach (odpukać). w sumie najbardziej wypasiony wariant to 136 zł za rok, można nabyć do 30 roku życia, to 26 to występuje właściwie już w nazwie bądź czasem w osiągalności zniżek. bardzo dużo jest negatywnych opinii za to jeśli chodzi o ubezpieczyciela - signal iduna, ale ostatnio całe euro26 przeniosło się na axę, co jest dużym plusem.

jest także druga opcja, czyli planeta młodych - http://www.planetamlodych.com.pl, w sumie to samo co euro26, tyle że taniej i w wersji standard wliczają narciarstwo. zniżki jakieś w polsce są, ale mało, za granicą oczywiście brak - w tym elemencie euro26 miażdży pm, ale za to cena jest o wiele lepsza, minusem jest za to ubezpieczyciel - ten sam, z którego zrezygnowało euro26, czyli signal iduna. no i jest dostępna do 33 roku życia.

generalnie jeśli ktoś myśli o niedrogim ubezpieczeniu całorocznym i lubi podróżować, ew. uprawiać sport, to te karty miażdżą konkurencję - standardowi ubezpieczyciele za porównywalny pakiet liczą sobie parę tysięcy na rok - sprawdzałem w jakimś kalkulatorze warty czy pzu na ich stronach.

inną opcją jest ubezpieczenie do kart kredytowych - visa gold bądź platinum w mbanku mają całkiem fajne pakiety (ta druga ubezpiecza nawet opóźnione loty), no ale wiadomo - wiążą się z tym koszty (w przypadku niespełniania dość sporych limitów transakcji) i warunki (dla karty platinum np. zarobki powyżej 5tys. netto)

osobiście ubezpieczenia uważałem za niepotrzebny dodatek - ale tylko do czasu, kiedy połamałem się na rowerze, a polska służba zdrowia wymyśliła w tym czasie strajk, parę tysięcy kosztów prywatnego leczenia zwróciło mi wtedy pzu w zwiazku z ubezpieczeniem na uczelni

zatem kończąc ten przydługi wywód, chciałem zapytać o wasze doświadczenia, wiem że niektórzy biorą mbank na parę dni, ale tutaj mamy cały rok, zniżki, przy okazji też np. pomoc w razie wypadków na nartach. jak to jest? ubezpieczacie się? kiedykolwiek się przydało? sam się chyba przekonuję do najwyższego wariantu euro26, wziąłbym planetę młodych gdyby nie ubezpieczyciel, który na forach ma opinię nie złą, a tragiczną
 Profil Relacje PM off  

#16 PostWysłany: 04 Lut 2011 21:07 

niebieski
Ja nie mam żadnej karty NFZ-u i zawsze wykupuję sobie ubezpieczenie turystyczne przez internet, które można kupić w kilka minut bez wychodzenia z domu. Z tego co pamiętam to wychodzi jakieś 4zł za dobę w pakiecie medium w mBanku, chociaż przyznam, że ostatnio nie mam dobrego doświadczenia z tym ubezpieczycielem i chyba tym razem skorzystam z firmy uniqa(zna ktoś?). W mBanku, a konkretnie w BRE Ubezpieczenia czekam już prawie 10 miesięcy na pokrycie kosztów zabiegu ambulatoryjnego i zakupu leków. W sumie około 50 €.

Cytuj:
W większości państw także placówki, działające w ramach powszechnego systemu ochrony zdrowia, pobierają pewne opłaty od ubezpieczonych. EKUZ nie zwalnia z poniesienia tych kosztów.

Pamiętajcie, że posiadając tylko kartę NFZ, musicie ponieść te koszty. Natomiast wykupując ubezpieczenie turystyczne, ubezpieczyciel pokryje wszelkie koszty leczenia (przynajmniej teoretycznie :P)

#17 PostWysłany: 05 Lut 2011 00:17 

Loty: 80
Kilometry: 184 017
niebieski
fly4me napisał(a):
Pamiętajcie, że posiadając tylko kartę NFZ, musicie ponieść te koszty. Natomiast wykupując ubezpieczenie turystyczne, ubezpieczyciel pokryje wszelkie koszty leczenia (przynajmniej teoretycznie :P)

Jak masz EKUZ to nie pokrywasz żadnych kosztów leczenia w krajach UE, natomiast dodatkowe ubezpieczenie turystyczne daje możliwość zwrotu kosztów powrotu do kraju, wizyty bliskich itp. jednak jeśli chcecie mieć tylko podstawową opiekę medyczną to do NFZu po EKUZ i juz.

Osobiście mam wykupione dodatkowo ubezpieczenie WORLD w EURO26, cho jeszcze nigdy nie korzystałem i mam nadzieję, że nie będę musiał.
 Profil Relacje PM off  

#18 PostWysłany: 05 Lut 2011 00:42 

niebieski
Cytuj:
Jak masz EKUZ to nie pokrywasz żadnych kosztów leczenia w krajach UE

Podlegasz takim samym prawom co "tubylcy". Jeśli oni ponoszą jakieś opłaty - ponosisz i ty. Prosty przykład to Czechy, gdzie przy wizycie u lekarza ponosisz pewną drobną opłatę.

#19 PostWysłany: 05 Lut 2011 01:01 

To ja mam takie pytanie.
Spotkalem sie z ofertami ubezpieczen turystyczny z tzw. skladką. O co chodzi? Ze mam sie zapisac i od teraz przez jakis czas oplacac zeby mi uznali czlonkostwo? :>
dziwna sprawa i ostatecznie lecac do Szwecji polecialem bez jakiegokolwiek ubezpieczenia.
A swoja droga. jesli pracuje i jestem gdzies tam ubezpieczony zbiorowo. To to sie nie liczy? :>

No i ten EKUZ. To w koncu do NFZ czy urzedu miasta? :> I to musze cos za wydanie placic? :> Bo jesli to czesc NFZ to z jakiej paki mam cos placic? :>

Bede zobowiazany za pomoc w rozwiklaniu tych problemow :)

#20 PostWysłany: 05 Lut 2011 09:50 

niebieski
mleko napisał(a):
ja sie ubezpieczylem w zewnetrznej firmie, na cała europe + kraje morza srodziemnego :)

wyszlo jakies 200zl za 2 osoby na rok :)
Jaka to firma ? Mam parę wyjazdów w tym roku i chciałbym to w taki sposób załatwić.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 28 posty(ów) ]  Idź do strony 1, 2  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 5 gości