Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 15 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość
#1 PostWysłany: 03 Wrz 2013 16:57 

Witam,

posiadam 24 tyś Avios w programie British Airways, a jako że nie jest to program z którym wiążę jakąkolwiek przyszłość, nie orientuję się w nim kompletnie, a BA nie jest dla mnie linią pierwszego wyboru (te 24k to wynik jednorazowej podróży) to mam pytanie do bardziej doświadczonych forumowiczów czy z taką liczbą punktów da się już coś sensownego zrobić?

To co do tej pory wyszukałem sam:
1. Przelot z WAW do dowolnego miasta w Wielkiej Brytanii (np. Manchester, Edynburg) z możliwością nawet dwóch stopoverów w Londynie w każdą stronę za 15 tyś. Avios +176PLN (względnie 2 takie same bilety za 12 tyś. Avios + 328PLN dopłat)
2. Przelot z WAW do dowolnego miasta w Europie także z możliwością stopoverów w Londynie za 24 tyś. Avios + 656 PLN dopłat)

Powyższe opcje (szczególnie pierwsza) wyglądają już całkiem znośnie (dużym plusem jest możliwość stopoverów w Londynie w cenie), ale może znacie jeszcze jakieś bardziej atrakcyjne możliwości wykorzystania 24 tyś. punktów w BA? Ja jestem w tym programie kompletnie zielony...

Pozdrawiam,
tomo

P.S. Nie wiedziałem jaki dział będzie najbardziej odpowiedni dla tego tematu, w razie czego proszę moderatora o nie kasowanie tylko kulturalne przeniesienie do właściwego podforum.
mod - przenoszę (życzliwie) z szukam taniego lotu
 Profil Relacje PM off  

Rendez-vous w Paryżu ♥️🍷 Zbiór lotów do francuskiej stolicy od 168 PLN 🇫🇷🥐 Rendez-vous w Paryżu ♥️🍷 Zbiór lotów do francuskiej stolicy od 168 PLN 🇫🇷🥐
Greckie wczasy z parkiem wodnym 🏊‍♂️🌊 Tydzień all inclusive na Zakintos za 2704 PLN Greckie wczasy z parkiem wodnym 🏊‍♂️🌊 Tydzień all inclusive na Zakintos za 2704 PLN
#2 PostWysłany: 03 Wrz 2013 18:01 
Awatar użytkownika

Loty: 1
Kilometry: 8 613
Z tego co wiem od usera Humbak to można je śmiało wykorzystać np.w podróżach/lataniu po Japoni.
Tam nie ma podatków.
Więc może jego podpytaj,ma duża wiedze w temacie sojuszy i programów.

#3 PostWysłany: 03 Wrz 2013 18:08 

Dzięki za radę, ale nie sięgam jak na razie aż tak daleko jak podróże po Japonii, chodzi mi raczej o jakiś kilkudniowy wypad z WAW do "gdziekolwiek" ;)
Pytanie dodatkowe: jaki mam czas na wykorzystanie zdobytych punktów? Czy punkty zdobyte w tym roku przepadną 01.01.2014?
 Profil Relacje PM off  

#4 PostWysłany: 03 Wrz 2013 19:30 
Awatar użytkownika

niebieski
Po pierwsze nie bój się o wygaśnięcie punktów, bo pod tym względem jest to świetny program. Punkty są ważne 36 miesięcy od ostatniej aktywności na koncie. Aktywność jest rozumiana jako wydanie lub zdobycie punktów, nawet jeśli są to punkty tylko za pobyt w hotelu powiązanym z programem. KAŻDA aktywność przedłuża ważność WSZYSTKICH punktów o kolejne 36 miesięcy. http://www.britishairways.com/travel/av ... blic/en_au

Avios jest bardzo dobrym programem jeśli chodzi o loty krótko lub średniodystansowe. W Australii lot w jedną stronę z Sydney do Brisbane to 4500 avios + USD 11 opłat. We wspomnianej już Japonii, loty z Tokio do Sapporo, Osaki, Hiroshimy itp. to jedynie 4500 avios w jedną stronę + ok USD 4 opłat. Lot na Okinawę to 7500 w jedną stronę i takie same opłaty. W Ameryce Południowej podobnie: Santiago de Chile do Buenos w jedną stronę 7500 avios + usd 20 w jedną stronę, do Limy 10 000 avios + usd 30 (w tej samej cenie jest Singapur - Hong Kong operowany przez Cathay Pacific). No i perełki w stylu z Santiago de Chile na Wyspę Wielkanocną w jedną stronę za 12 500 avios + usd 13.

Wyczytałam, że poza Europę się na razie nie wybierasz, ale biorąc pod uwagę, że jeśli się postarasz to te punkty nie wygasną NIGDY to zastanów się czy jest sens je teraz wydawać. Twoja druga propozycja to tak naprawdę zmarnowanie punktów, bo za 660 zł polecisz w wiele miejsc Europy bez ruszania jakichkolwiek punktów.
Natomiast pomysł z lotem do Manchesteru czy Edynburga ze stopem w Londynie jest jak najbardziej sensowny jeśli zdecydujesz się jednak na jakiś lot w Europie.
Z innych lotów, to niestety jeśli dobrze się orientuję to Iberia nie lata już do PL, ale w zależności od tego gdzie w Polsce mieszkasz to możesz pomyśleć o bezpośrednim locie Praga - Madryt Iberią w dwie strony za 15 000 punktów i około usd 130.

Ostatnio edytowany przez billabong, 03 Wrz 2013 19:34, edytowano w sumie 1 raz
 Profil Relacje PM off
Kozi lubi ten post.

#5 PostWysłany: 03 Wrz 2013 19:34 

niebieski
Ja na Twoim miejscu poczekał bym jeszcze i nie wydawał mil.

Za miesiąc Qatar będzie oficjalnie członkiem OW i bedzie można wykorzystać mile na loty z Wawy. Jeszcze nie wiadomo jakie będą podatki.

Jeśli chodzi o wykorzystanie tych 24tyś mil. Ja był je wykorzystał na loty Air Berlin, gdzie masz 100 % dostępność w siatce połączeń i bardzo małe opłaty!!!

Możesz np: lecieć RT z Wawy do Berlina za 9tys mil i 35 funtów
RT Berlin do Tel Aviv 20tyś i 52 funty
RT Berlin do Reykjavik 20tyś i 40 funtów
RT Dublin do Bostonu 25tyś i 100-150 funtów (Aer Lingus rezerwacje tylko tel.)

Poszukaj tras, co Cię interesuje.
Jeśli chcesz latać BA w Europie to tylko wyloty z UK
A w dalsze trasy leć Air Berlinem z Niemiec
 Profil Relacje PM off  

#6 PostWysłany: 03 Wrz 2013 19:37 

Loty: 65
Kilometry: 183 102
niebieski
billabong napisał(a):
Po pierwsze nie bój się o wygaśnięcie punktów, bo pod tym względem jest to świetny program. Punkty są ważne 36 miesięcy od ostatniej aktywności na koncie. Aktywność jest rozumiana jako wydanie lub zdobycie punktów, nawet jeśli są to punkty tylko za pobyt w hotelu powiązanym z programem. KAŻDA aktywność przedłuża ważność WSZYSTKICH punktów o kolejne 36 miesięcy. http://www.britishairways.com/travel/av ... blic/en_au

Avios jest bardzo dobrym programem jeśli chodzi o loty krótko lub średniodystansowe. W Australii lot w jedną stronę z Sydney do Brisbane to 4500 avios + USD 11 opłat. We wspomnianej już Japonii, loty z Tokio do Sapporo, Osaki, Hiroshimy itp. to jedynie 4500 avios w jedną stronę + ok USD 4 opłat. Lot na Okinawę to 7500 w jedną stronę i takie same opłaty. W Ameryce Południowej podobnie: Santiago de Chile do Buenos w jedną stronę 7500 avios + usd 20 w jedną stronę, do Limy 10 000 avios + usd 30 (w tej samej cenie jest Singapur - Hong Kong operowany przez Cathay Pacific). No i perełki w stylu z Santiago de Chile na Wyspę Wielkanocną w jedną stronę za 12 500 avios + usd 13.

Wyczytałam, że poza Europę się na razie nie wybierasz, ale biorąc pod uwagę, że jeśli się postarasz to te punkty nie wygasną NIGDY to zastanów się czy jest sens je teraz wydawać. Twoja druga propozycja to tak naprawdę zmarnowanie punktów, bo za 660 zł polecisz w wiele miejsc Europy bez ruszania jakichkolwiek punktów.
Natomiast pomysł z lotem do Manchesteru czy Edynburga ze stopem w Londynie jest jak najbardziej sensowny jeśli zdecydujesz się jednak na jakiś lot w Europie.
Z innych lotów, to niestety jeśli dobrze się orientuję to Iberia nie lata już do PL, ale w zależności od tego gdzie w Polsce mieszkasz to możesz pomyśleć o bezpośrednim locie Praga - Madryt Iberią w dwie strony za 15 000 punktów i około usd 130.

Czesc, mam aviosy za loty w iberii oraz ba. Czy mozesz mi podac w jaki sposob wyszukujesz oferty w ameryce polodniowej i azji? Jaka strona, gdzie sie trzeba zerejestrowac, hinty itp? Dzieki!!!
 Profil Relacje PM off  

#7 PostWysłany: 03 Wrz 2013 19:48 
Awatar użytkownika

niebieski
travelIsFUN napisał(a):
Czesc, mam aviosy za loty w iberii oraz ba. Czy mozesz mi podac w jaki sposob wyszukujesz oferty w ameryce polodniowej i azji? Jaka strona, gdzie sie trzeba zerejestrowac, hinty itp? Dzieki!!!

Zaloguj się do swojego konta na BA, z menu po lewej wybierz Spending Avios pojawi Ci się pod nim sub-menu z którego musisz wybrać Book flights with Avios (tak jakbyś chciał rezerwować normalny bilet BA) i wybierz loty tam gdzie latają partnerzy z Oneworld. Czasami miasta nie "wchodzą" więc ja wolę operować kodami lotnisk (np SCL-IPC czy SYD-BNE) co zawsze działa.
Jak wyszukujesz lot powrotny to czasami lepiej najpierw szukać ich pojedynczo jako OW, a dopiero później jak już wiesz dokładnie co chcesz składasz RTN. Nie złożysz multicity, musisz je robić jako OW, ale to bez znaczenia.

W systemie Iberii wchodzisz w Reserve Flights with Avios i zamiast Fly with Iberia wybierasz zakładkę Fly with oneworld - ogólnie na loty rezerwowane przez Iberię potrzeba trochę więcej punktów, ale opłaty na loty Z Europy (szczególnie te z MAD do Am. Płd.) są niższe. Loty całkowicie poza Europą zdecydowanie bardziej opłaca się rezerwować przez avios BA.

Rozumiem, że to iż możesz Avios z Iberii połączyć z tymi z BA w ratio 1:1 to wiesz?
 Profil Relacje PM off  

#8 PostWysłany: 03 Wrz 2013 20:10 

Europa za 24k + 650 PLN dopłat to rzeczywiście kiepski biznes nawet uwzględniając darmowy stop w Londynie, natomiast dzięki za zwrócenie uwagi na możliwość rezerwowania lotów OW za dokładnie połowę punktów i opłat. W ten sposób można złożyć przykładowo WAW-LHR-EDI (z możliwym stopoverem w Londynie) za 7,5k+88PLN i powrót GLA-LHR-WAW (także możliwy stop w Londynie) za drugie tyle.

Manchester podany przeze mnie w pierwszym poście to tylko przykład pierwszy z brzegu, tam akurat tanio można polecieć LCC z Polski, ale już przykładowo takie Belfast czy Aberdeen nie są tak łatwo i tanio osiągalne od nas, a cena za punkty w BA jest dokładnie taka sama. Wydanie 15k+172PLN za podróż przykładowo WAW-LHR-ABZ/BFS-LHR-WAW (z jednym lub dwoma stopami w Londynie w cenie) wygląda na całkiem przyzwoity deal.

Bezpośrednie loty AB z TXL też mają całkiem znośne dopłaty, dzięki za zwrócenie na to uwagi.
 Profil Relacje PM off  

#9 PostWysłany: 04 Wrz 2013 14:55 

platynowy
Podpisuję się wszystkimi kończynami pod tym co napisał billabong. Ja swoje aviosy wykorzystałem na krajówki w Chile i zaoszczędziłem w ten sposób kilkaset euro w porównaniu do tego jakbym miał kupować te loty normalnie.

Warto też wykorzystać aviosy na loty AirBerlin do USA, taxy są b. niskie.

#10 PostWysłany: 04 Wrz 2013 15:23 

Loty: 1077
Kilometry: 1 066 372
platynowy
A czy zbierając punkty w programie Air Berlin można je później wykorzystywać podobnie, jak te z BA, czyli na wszystkie linie z Oneworld, korzystając w wielu przypadkach z bardzo niskich dopłat?
Czy może latając AB lepiej zapisać się do programu BA (choćby ze względu na warunki utrzymania punktów)?

#11 PostWysłany: 04 Wrz 2013 15:31 

Ja sobie z kolei przejrzałem jeszcze te loty po Japonii i 4,5k Avios + 6 PLN dopłat za przelot na praktycznie całą krajową siatkę JAL od Kagoshimy po Sapporo rzeczywiście robi wrażenie w porównaniu z tym co można kupić za punkty w Europie, plus jeszcze to że Japonia jest krajem drogim i chyba niełatwym (ukształtowanie geograficzne) do podróżowania.

W obliczu takich możliwości nie pozostaje mi nic innego jak zaczaić się na dobrą promocję do Tokio i dalej 5 praktycznie darmowych lotów w ramach Tour of Japan :)
 Profil Relacje PM off  

#12 PostWysłany: 04 Wrz 2013 22:12 

niebieski
Super, juz obczailem. Mam konto w iberii ale juz mysle o otwarciu w ba i przeniesieniu aviosow. Pytanie, piszesz o tanich lotach iberii z Madrytu, promocje podpowiadaja, ze mozna miec loty za 18500 + 300Eur np Guatemala, co jest malo oplacalne. Czy historycznie dalo sie wyszukac korzystniejsze loty gdziekowiek z BCN, MAD do ameryk pld?
Wielkie dzieki za objasnienie tematu!!! Dotychczas glowilem sie jak wykorzystac te zbedne mile i czemu na wyspach aviosy sa tak popularne,teraz odpowiedz jest jasna. Mam nadzieje ze na forum beda czesciej wrzutki w tym temacie..

billabong napisał(a):
travelIsFUN napisał(a):

Zaloguj się do swojego konta na BA, z menu po lewej wybierz Spending Avios pojawi Ci się pod nim sub-menu z którego musisz wybrać Book flights with Avios (tak jakbyś chciał rezerwować normalny bilet BA) i wybierz loty tam gdzie latają partnerzy z Oneworld. Czasami miasta nie "wchodzą" więc ja wolę operować kodami lotnisk (np SCL-IPC czy SYD-BNE) co zawsze działa.
Jak wyszukujesz lot powrotny to czasami lepiej najpierw szukać ich pojedynczo jako OW, a dopiero później jak już wiesz dokładnie co chcesz składasz RTN. Nie złożysz multicity, musisz je robić jako OW, ale to bez znaczenia.

W systemie Iberii wchodzisz w Reserve Flights with Avios i zamiast Fly with Iberia wybierasz zakładkę Fly with oneworld - ogólnie na loty rezerwowane przez Iberię potrzeba trochę więcej punktów, ale opłaty na loty Z Europy (szczególnie te z MAD do Am. Płd.) są niższe. Loty całkowicie poza Europą zdecydowanie bardziej opłaca się rezerwować przez avios BA.

Rozumiem, że to iż możesz Avios z Iberii połączyć z tymi z BA w ratio 1:1 to wiesz?
 Profil Relacje PM off  

#13 PostWysłany: 04 Wrz 2013 23:48 
Awatar użytkownika

niebieski
travelIsFUN napisał(a):
Super, juz obczailem. Mam konto w iberii ale juz mysle o otwarciu w ba i przeniesieniu aviosow. Pytanie, piszesz o tanich lotach iberii z Madrytu, promocje podpowiadaja, ze mozna miec loty za 18500 + 300Eur np Guatemala, co jest malo oplacalne. Czy historycznie dalo sie wyszukac korzystniejsze loty gdziekowiek z BCN, MAD do ameryk pld?
Wielkie dzieki za objasnienie tematu!!! Dotychczas glowilem sie jak wykorzystac te zbedne mile i czemu na wyspach aviosy sa tak popularne,teraz odpowiedz jest jasna. Mam nadzieje ze na forum beda czesciej wrzutki w tym temacie..

Nie, nie - pisałam, że OPŁATY za loty są niższe.

Mimo tego są nadal wysokie - za lot powrotny BA przez ich stronę Londyn - Buenos Aires to 70 000 avios + $ 650 :shock:
Lot powrotny Iberią Madryt - Buenos Aires to 60 000 Avios + $ 250 i ja uważam tu opłaty za w miarę OK (porównując do BA).

Przy lotach dalekiego zasięgu Avios nie jest tak opłacalny. Ale dla lotów krótkiego i średniego zasięgu (partnerem jest również American Airlines w USA) to naprawdę bardzo dobry program.

(Mój wpis w poprzednim poście o wyższej liczbie punktów Avios potrzebnych na loty partnerów rezerwowane przez stronę Iberii odnosi się do lotów o tej samej odległości. W przykładzie opisanym przeze mnie powyżej liczba Avios Iberią jest niższa od tej z BA z powodu różnicy odległości (mała, ale akurat stanowi granicę progu zmiany stawki punktowej.)

Jeszcze jedno: jeśli chcesz przetransferować Avios z Iberii do BA to będziesz musiał na koncie w BA dokonać jakiegoś "ruchu" przed transferem.
Nie można przetransferować mil na konto na którym jest 0 punktów i dodatkowo konto musi mieć co najmniej 3 miesiące.
Najlepszy sposób na taką "aktywację" to transfer punktów z jakiegoś programu hotelowego, albo jeśli masz konto w amerykańskim iTunesie (nie polskim czy innym europejskim) połączenie go z kontem BA - wtedy zakup za $ 1 dokona "aktywacji".
 Profil Relacje PM off  

#14 PostWysłany: 05 Wrz 2013 23:18 

niebieski
billabong napisał(a):
travelIsFUN napisał(a):

Nie, nie - pisałam, że OPŁATY za loty są niższe.

Mimo tego są nadal wysokie - za lot powrotny BA przez ich stronę Londyn - Buenos Aires to 70 000 avios + $ 650 :shock:
Lot powrotny Iberią Madryt - Buenos Aires to 60 000 Avios + $ 250 i ja uważam tu opłaty za w miarę OK (porównując do BA).

Przy lotach dalekiego zasięgu Avios nie jest tak opłacalny. Ale dla lotów krótkiego i średniego zasięgu (partnerem jest również American Airlines w USA) to naprawdę bardzo dobry program.

(Mój wpis w poprzednim poście o wyższej liczbie punktów Avios potrzebnych na loty partnerów rezerwowane przez stronę Iberii odnosi się do lotów o tej samej odległości. W przykładzie opisanym przeze mnie powyżej liczba Avios Iberią jest niższa od tej z BA z powodu różnicy odległości (mała, ale akurat stanowi granicę progu zmiany stawki punktowej.)

Jeszcze jedno: jeśli chcesz przetransferować Avios z Iberii do BA to będziesz musiał na koncie w BA dokonać jakiegoś "ruchu" przed transferem.
Nie można przetransferować mil na konto na którym jest 0 punktów i dodatkowo konto musi mieć co najmniej 3 miesiące.
Najlepszy sposób na taką "aktywację" to transfer punktów z jakiegoś programu hotelowego, albo jeśli masz konto w amerykańskim iTunesie (nie polskim czy innym europejskim) połączenie go z kontem BA - wtedy zakup za $ 1 dokona "aktywacji".

Na konto w BA przetransferuje vouchery z brytyjskiego tesco clubcard, dosc fajnie sa przeliczane punkty. Generalnie nie mam pospiechu w operacjach na tych kontach, ale warto zawczasu pomyslec o gromadzeniu punktow. Nie widze lepszej opcji na loty wewnatrz ameryki poludniowej czy azji i tam tez warto wykorzystac te punkty.
Troche informacji jak najefektywniej zbierac punkty na wyspach znalazlem na http://forums.moneysavingexpert.com/sho ... ight=avios
 Profil Relacje PM off  

#15 PostWysłany: 22 Wrz 2013 09:17 
Redaktor F4F
Awatar użytkownika

Loty: 228
Kilometry: 534 135
Sam przymierzam się do założenia konta w OW i już wiem że mój wybór padnie na IB/BA. Wielkie podziękowania dla billabong-a za wyjaśnienie większość wątpliwości.

https://www.instagram.com/jiku_ty_dziku/
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 15 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości