Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 22 posty(ów) ]  Idź do strony 1, 2  Następna
Autor Wiadomość
#1 PostWysłany: 29 Sie 2013 15:21 

Loty: 6
Kilometry: 46 729
Zbanowany
Witam
Czy ktoś z Was miał też takie przykre doświadczenie z Alpharooms. Zarezerwowałam hotel na Korfu. Wszystko fajnie, potwierdzenie przyszło. Tak z ciekawości napisałam do tego hotelu, czy mają rezerwację (bo jadę z małym dzieckiem, więc chciałam zapytać o łózeczko) Hotel odpisał mi, że żadnych rezerwacji nie mają, ponadto mają już na ten okres cały hotel pełny i że zakończyli sprzedaż noclegów na wrzesień w maju.
Pisałam do Alpharooms o wyjaśnienie juz 3 maile i zero odezwu. Za 10 dni wyjazd i jestem załamana co robić. Kasa poszła, będę musiała zarezerwować coś nowego, bo nie będę spać z dzieckiem pod chmurką. Jak odzyskać kasę. Bo widać , że to overbooking a nie pomyłka w hotelu z brakiem rezerwacji.
 Profil Relacje PM off  

Relaks na Florydzie za 3234 PLN 🌤️👙⛱️ Loty z Warszawy i noclegi blisko Miami Beach Relaks na Florydzie za 3234 PLN 🌤️👙⛱️ Loty z Warszawy i noclegi blisko Miami Beach
Wakacyjne loty na Maltę z Polski od 263 PLN (w obie strony) 🌤️😎 Wakacyjne loty na Maltę z Polski od 263 PLN (w obie strony) 🌤️😎
#2 PostWysłany: 29 Sie 2013 15:36 
Moderator forum
Awatar użytkownika

Loty: 281
Kilometry: 353 225
A może rezerwacja w hotelu nie jest na Twoje nazwisko tylko na pośrednika tj. na Alpharooms ?
 Profil Relacje PM off  

#3 PostWysłany: 29 Sie 2013 15:43 

Zbanowany
Nie mają ani nr rezerwacji ani od nich żadnej rezerwacji. Ja kupowałam 20.08 na 10-13 wrzesień, a hotel mi napisał że zakończyli sprzedaż na wrzesień 18 maja. Więc nie wiem co robić.
 Profil Relacje PM off  

#4 PostWysłany: 29 Sie 2013 15:55 

niebieski
Najlepiej może zadzwonić do Alpharooms (najtaniej ze Skype albo innego VOIP-a) i wyjaśnić sprawę. Powinni Ci w zamian zaoferować inny hotel (być może Ci się poszczęści i dostaniesz o wyższym standardzie w ramach rekompensaty :-) ) albo zwrócić kasę.
Ja kiedyś u nich rezerwowałem nocleg na Ibizie, to dostałem na następny dzień informację na @ o braku wolnego pokoju i w ciągu kilku dni kasa wróciła na moją kartę kredytową. Co ciekawe zaraz potem u innego pośrednika (Lowcostholiday.com) rezerwowałem ten sam rodzaj pokoju w tym samym hotelu i było OK.

@1980marzena napisz potem proszę jak się ta sprawa skończyła.

Image
 Profil Relacje PM off  

#5 PostWysłany: 29 Sie 2013 16:54 

niebieski
Pisałem do nich kilka razy i odpowiadali po ok. 3-4 dniach. Gdzies na HELP na ich stronie kiedyś czytałem,że powiadamiają hotel o rezerwacji na 13 dni przed pobytem,więc może hotel jeszcze twojej niemiał.
 Profil Relacje PM off  

#6 PostWysłany: 30 Sie 2013 21:27 

Zbanowany
Jak na razie zero odezwu z ich strony a czas leci.
 Profil Relacje PM off  

#7 PostWysłany: 30 Sie 2013 21:31 

Loty: 1023
Kilometry: 1 588 321
niebieski
Współczuję..
Alpharooms jest mało znanym pośrednikiem, bezpieczniej jest rezerwować u powszechnie sprawdzonych np. booking.com, agoda itp. itp.
 Profil Relacje PM off  

#8 PostWysłany: 30 Sie 2013 22:01 

1980marzena napisał(a):
Jak na razie zero odezwu z ich strony a czas leci.

a pisałaś do nich poprzez manage my booking? a sprawdzałaś spam w mailu? Ja, kiedy miałem do nich pytania ok 14dni przed wyjazdem, to zawsze odpowiadali do 24h godzin, ale ich odpowiedzi kończyły w spamie, więc może sprawdź statut pytania w manage my booking oraz spam.
 Profil Relacje PM off  

#9 PostWysłany: 30 Sie 2013 23:21 

Nie wiem co to za zwyczaj pisać do hotelu czy mają rezerwację? Od ładnych paru lata za pośrednictwem internetu rezerwuję apartamenty, samochody, transfery, bilety lotnicze. Nigdy mi się nie zdarzyło, żeby jakaś firma, która ma upoważnienie do pobierania płatności za pomocą karty płatniczej nie wywiązała się z umowy, po opłaceniu usługi. Nie słyszałem też o takim przypadku.
Dzisiaj booking.com to dominująca firma, lecz jeszcze rok temu ceny mieli o kilkadziesiąt procent wyższe niż alpharooms a dwa lata temu mało kto o booking.com słyszał. Natomiast z usług alpharooms.com korzystałem od wielu lat bo na kierunki południowe szczególnie Hiszpanię mają olbrzymią i tanią ofertę. Rezerwowałem wiele razy noclegi na Wyspach Kanaryjskich dla kilku osób, czasem szukałem apartamentowca , kiedy nie było map googla, kilka godzin, ale zawsze pokoje czekały. Raz na Majorce w listopadzie o 22 hotel był zamknięty lecz na ścianie obok drzwi gwoździem do ściany była przypięta koperta z moim nazwiskiem, a w środku były klucze i mapka jak dojść kilkadziesiąt metrów do apartamentu. Po kilku dnia wyjechaliśmy nie widząc nikogo z obsługi. klucze włożyliśmy do koperty i powiesiliśmy na tym samym gwoździu. Na Lazarote w recepcji nic nie wiedzieli o moim przyjeździe, ja też nie miałem żadnych papierów ale przez hotelowy internet pokazałem rezerwację na mojej poczcie i pan zaraz wydał klucze. Jedynie trzeba uważać na alpharooms aby dostać Accommodation Voucher a nie tylko Accommodation Invoice. Trudno mi sobie wyobrazić jakiegoś np. angol, który zapłacił za noclegi na greckie wyspie, a po przyjeździe w hotelu nic nie wiedzą. Firma, która tak "obsłużyła" klienta długo by nie istniała.

#10 PostWysłany: 30 Sie 2013 23:51 

niebieski
napisz do nich na fejsa
 Profil Relacje PM off  

#11 PostWysłany: 31 Sie 2013 11:31 

Zbanowany
Dzięki za podpowiedź napisałam na fejsa do nich. Szkoda, ze nie mam VOIPa albo coś to bym zadzwoniła.
Z reguły nie piszę do hotelu, ale teraz jadę z 8 miesięcznym dzieckiem i chciałam zapytać o łóżeczko.
Co innego gdyby mi hotel napisał, że tylko rezerwacji nie mają (to moze dojdzie) a co innego jak jeszcze napisali, że w tym czasie mają wszystko pełne i skończyli sprzedaż na ten okres 10-13 wrzesień w maju tego roku. Co mam z dzieckiem spać na plaży? zostało 10 dni do wyjazdu i nie wiem czy kupić coś innego czy czekać.
A przy okazji to ciągle sprawdzam maile łącznie ze spamem i pisałam do nich 3 maile przez manage my booking (i też tam sprawdzam i nic)
 Profil Relacje PM off  

#12 PostWysłany: 31 Sie 2013 11:56 
Awatar użytkownika

Loty: 555
Kilometry: 823 993
niebieski
Już pisałem o wątku overbookingu gdzie indziej, ale dopiszę też i tu.

Jestem hotelarzem. Overbooking to normalna praktyka w hotelach. Hotel nie sprzedaże pokoi tylko w 1 systemie, ale często w 100. W moim obiekcie mam podłączony GDS (czyli blisko 250tyś biur podróży z całego świata) + 21 systemów IDS (booking.com, HRS, itd).

Wystarczy że w ciągu 10min wpadnie 20 rezerwacji (często tak bywa), i hotel jest przepełniony. W związku z tym obowiązkiem hotelu jest zapewnić wszystkim dla których zabrakło miejsc (pokoi) w obiekcie o tym samym lub wyższym standardzie. Niestety nie ma nic napisane o lokalizacji, choć często hotele stosują praktykę że oddają gości do najbliższego hotelu.

Gdyby hotel nie chciał się wywiązać ze swoich zobowiązań, to pierwsze co trzeba zrobić to zadzwonić na call center to pośrednika u którego się rezerwowało nocleg.

Mam nadzieję iż to Ciebie uspokoi iż nie będziesz spać pod chmurką.

Image
 Profil Relacje PM off  

#13 PostWysłany: 31 Sie 2013 20:17 

Loty: 20
Kilometry: 67 605
niebieski
do George:

niestety nie masz racji, wystarczy poczytac w internecie sporo ludzi zostalo zostawionych przez alpharooms na lodzie, tzn. bez hotelu. Przeczytalam conajmniej kilkanascie takich postow. Tez bym sie martwila, pomimo, ze alpharooms rzeczywiscie wysyla info o bookingu tylko 2 tyg przed planowanym pobytem.

Sama mam problem, poniewaz zarezerwowalam u nich 2 hotele na Kanarach, niestety jeszcze przed tym jak poczytalam opinie na ich temat. Rezerwowalam u nich 2 razy kilka lat temu hotele w Hiszpanii bez zadnych problemow dlatego zarezerwowalam tym razem bez zastanowienia sie.
Odnosnie innych serwisow. W czasie ostatniej podrozy po Peru, dwa hotele rezerwowane przez booking com nie przyjely nas z powodu overbooking.
 Profil Relacje PM off  

#14 PostWysłany: 31 Sie 2013 22:13 

Zbanowany
Wkońcu odezwali się. Wersje hotelu i alpharooms są rozbieżne. Aplharooms mi napisali, że wszystko ok, wyślą rezerwację w przyszym tyg do hotelu. Przekazałam tą inforację do hotelu, ci mi w odpowiedzi- że nawet jak przyślą im w przyszłym tyg. rezerwację to oni i tak nie mają miejsca w hotelu. I co tu z tym robic. Kupić gdzieś nowy pobyt? jak wywalczyć zwrot kasy od alpharooms?
 Profil Relacje PM off  

#15 PostWysłany: 31 Sie 2013 22:42 

Loty: 20
Kilometry: 67 605
niebieski
do greg1291:

znalazlam inne bez problemu, to byla kwestia 1-3 nocy, teoretycznie hotel ma ci wskazac inny hotel w ktorym mozesz sie zatrzymac, co z tego jak w jednym nas nie wpuscili a w drugim nie bylo sie z kim porozumiec. Moglam teoretycznie jezeli cena wynajetego przeze mnie hotelu bylaby wyzsza wziac rachunek i booking com zwraca roznice. Ale cena byla prawie ta sama wiec sobie darowalam, zreszta taki to kraj :)

- do zalozycielki postu, ja bym jednak czekala, nie bukowala niczego nowego i prosze daj zanc jak sie to skonczylo
 Profil Relacje PM off  

#16 PostWysłany: 31 Sie 2013 22:58 

Nie mają miejsca bo wszystkie zarezerwował alpharooms w tym dwa dla Ciebie.

#17 PostWysłany: 01 Wrz 2013 08:33 

Zbanowany
George23 napisał(a):
Nie mają miejsca bo wszystkie zarezerwował alpharooms w tym dwa dla Ciebie.

Nie do końca prawda, bo ja rezerwowałam w dniu 20.08, a hotel napisał, że mają komplet w maju zamknęli sprzedaż terminów na wrzesień.
 Profil Relacje PM off  

#18 PostWysłany: 01 Wrz 2013 09:48 

George23 ma rację. Prawdopodobnie alpharooms zarezerwował pakiet apartamentów przed sezonem. Na chwilę obecną obie strony mają rację. Hotel sprzedał już wszystko, a nazwiska i numery rezerwacji dostają kilka dni przed przyjazdem gościa.
Zawsze możesz zarezerwować coś na booking z opcją bezpłatnego anulowania i dzień przed wyjazdem sprawdzić jeszcze raz wersję hotelu. Wrzesień to już po sezonie, będzie raczej pusto.
 Profil Relacje PM off  

#19 PostWysłany: 01 Wrz 2013 10:27 

Zbanowany
Obyś miał rację.
Co innego gdybyśmy jechali bez małego dziecka, to pojadę "na pałę" bez noclegu co innego jak z niemowlakiem.
Mam nadzieję na pomyślne rozwiązanie problemu.
 Profil Relacje PM off  

#20 PostWysłany: 04 Wrz 2013 07:45 

Zbanowany
No niestety ja miałam rację, dobrze, że kazałam im jeszcze raz sprawdzić (a nie ufać informacji od nich, że wszystko ok, że tylko wyślą nazwiska i rezerwacje do hotelu i będzie dobrze) "Po dokładnym zbadaniu sprawy"- tak mi napisali, okazało się że jest overbooking i hotel faktycznie nie ma miejsc i nie znajdzie. W związku z tym zaproponowali inny hotel lub zwrot gotówki.
I tu znowu jest mały problem. Zaproponowany hotel jest w lepszym miejscu i bliżej morza niż mój oryginalny wybrany, ma dobre opinie- wszystko super, tylko jak sprawdzałam na necie w tym okresie 10-13.09 tez jest wyprzedany. I co znowu to samo. Pisałam im z zapytaniem, czemu oferują mi hotel, który już jest cały pełny i czy faktycznie będę miała miejsce w nim. Odpisali ,że tym razem wszystko jest ok. Nie wiem co zrobić, bo muszę dziś podjąć decyzję czy go brać czy nie. Hotel jest faktycznie i przy plaży i blisko centrum, ale czy tym razem im wierzyć?
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 22 posty(ów) ]  Idź do strony 1, 2  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 2 gości