Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 17 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość
#1 PostWysłany: 27 Lut 2013 11:50 

Witam wszystkich.

W kwietniu wybieram się do Tajlandii mam zakupione również bilety z AirAsia ( Chiang Mai - Phuket-Bangkok Z BAGAŻEM) szukam porad / informacji praktycznych z doświadczeń. Może osoby które niedawno korzystały podzielą się doświadczaniem

Mam kilka pytań?

1) Czy odprawa na loty odbywa się normalnie na lotnisku. Muszę być ok 2 godz szybciej czy trzeba zrobić coś 'nadzwyczajnego' :) lub odprawić się przez internet?

2) Czy wystarczy mi tylko numer rezerwacji to już już je4st bilet... czy coś jeszcze otrzymam albo skąd bilet zorganizować?

3) Jeden z biletów zakupiłam kartą z innym nazwiskiem niż podróżni czy to w niczym nie przeszkadza :/ ?,

4) Nie wybierałam 'numerowanych' miejsc przy rezerwacji... dodatkowo trzeba zgłaszać to na lotnisku czy usiądziemy np: jak w wizzair gdzie będzie miejsce ?

na razie chyba tyle :)

pozdr i dzięki
 Profil Relacje PM off  

🏛️Stolica filozofów i słońca ☀️🇬🇷 Przedłużony weekend w Atenach za 739 PLN ✈️💙 🏛️Stolica filozofów i słońca ☀️🇬🇷 Przedłużony weekend w Atenach za 739 PLN ✈️💙
OKAZJA❗ Tydzień w Nowym Jorku od 3100 PLN 🇺🇸 Loty i ⭐⭐⭐⭐hotel przy Times Square 😱🤩 OKAZJA❗ Tydzień w Nowym Jorku od 3100 PLN 🇺🇸 Loty i ⭐⭐⭐⭐hotel przy Times Square 😱🤩
#2 PostWysłany: 27 Lut 2013 12:15 

Loty: 61
Kilometry: 117 778
Ja leciałem nimi na tej samej trasie tylko w odwrotnym kierunku w październiku ubiegłego roku. Oto odpowiedzi na Twoje pytania:
1) zalecają jak zawsze żeby być 2 godziny wcześniej, i biorąc pod uwagę że widziałem długie kolejki do odprawy może rzeczywiście warto być jednak przynajmniej te 1,5 godziny przed lotem. Ja miałem o tyle łatwiej, że tak czekałem na lot zaraz po przylocie z Europy więc nadałem bagaż praktycznie jako pierwszy. Warto również odprawić się przez internet (ja tak zrobiłem) nie wiem czy odprawa na lotnisku nie jest dodatkowo płatna. Nadajesz wtedy tylko bagaż i już.

2) Numer rezerwacji jest Ci potrzebny do odprawy. W przypadku odprawy przez internet jest on wystarczający do jej dokonania i wydrukowania karty pokładowej, która Ci jest potrzebna do wejścia do samolotu. W przypadku odprawy na lotnisku mniemam, że również powinien on wystarczyć. Choć zawsze lepiej oprócz wydrukowanego numeru mieć jakieś potwierdzenie rezerwacji, bo na niektórych lotniskach w Azji nie wpuszczą Cię jak im nie pokażesz jakiegokolwiek papierka potwierdzającego Twoją rezerwację.

3) Nie powinno to stanowić jakiegokolwiek problemu

4) O ile dobrze pamiętam, miejsca przydzielane są Ci automatycznie przy odprawie. Jeśli sam chcesz wybrać miejsca, musisz dodatkowo zapłacić (nie pamiętam ile)

Pozdrawiam
Papi
 Profil Relacje PM off  

#3 PostWysłany: 27 Lut 2013 13:46 
Redaktor F4F
Awatar użytkownika

Loty: 1
Kilometry: 539
http://www.fly4free.pl/air-asia-poradnik-pasazera/
 Profil Relacje PM off  

#4 PostWysłany: 28 Lut 2013 11:53 

Dziękuje bardzo za pomoc :)
 Profil Relacje PM off  

#5 PostWysłany: 28 Lut 2013 12:54 

Zgadzam się z kolegą papi25, dodam tylko, że aby wogóle wejść do budynku lotniska, prucz dokumentów uprawniających do lotu miałem również kontrolę bagażu. Na lotnisku w Dżakarcie na powitanie wisi tabliczka z napisem "za przemyt narkotyków grozi kara śmierci" i drugi napis "uwaga na terrorystów" :o .Przy wylocie z Bali byłem kontrolowany pod kątem narkotyków.

#6 PostWysłany: 28 Lut 2013 13:18 

A co w tym dziwnego???
 PM off  

#7 PostWysłany: 24 Cze 2013 18:59 

niebieski
Ja mam również pytanie, jeżeli chodzi o Air Asia.
Czy odprawiając się online trzy osoby na jednej rezerwacji dostaną z automatu miejsca obok siebie?
 Profil Relacje PM off  

#8 PostWysłany: 30 Cze 2013 12:59 

niebieski
Jeszcze jedno pytanko. Czy a lotniskach jest dostateczna ilośc kiosków do samodzielnej odprawy? i czy są do nich ewentualne kolejki? Chodzi mi o ewentualny czas przyjazdu na lotnisko
 Profil Relacje PM off  

#9 PostWysłany: 30 Cze 2013 13:25 

Jakiś miesiąc temu odprawiałem na jednej rezerwacji 5 osób i z automatu dało 3+2. Leciałem wieczornym lotem z Chiang Mai do Bangkoku i chociaż samolot był całkowicie obłożony, nie było kolejek. Ku mojemu zaskoczeniu start 20 minut przed planowaną godziną, lądowanie 30 minut przed czasem
 Profil Relacje PM off  

#10 PostWysłany: 25 Lip 2013 13:18 

Kilometry: 8 203
Chciałabym zarezerwować lot z Bangkoku do Samui a powrót by był z Krabi bądź Phuket do Bangkok jak to zrobić ? Jakoś nie ogarniam tego, z góry dziękuję za pomoc
 Profil Relacje PM off  

#11 PostWysłany: 25 Lip 2013 13:30 
Awatar użytkownika

Kilometry: 282
HON fly4free
Kupic 2 oddzielne bilety.

#12 PostWysłany: 25 Lip 2013 14:20 

To bardzo proste . Wchodzisz na Air Asia i kupujesz bilet one way (w jedną stronę) z Bangkoku na Koh Samui , pamiętaj aby zaznaczyć Island Transfer . Potem kupujesz drugi bilet z Krabi do Bangkoku , również one way . Lotnisko w Bangkoku które obsługuje loty Air Asia to DonMueang . Dojedziesz z każdego miejsca w Bangkoku taksówką (pamiętaj by powiedzieć taxi meter) , kierowca zawiezie Cię płatną autostradą pod sam terminal . Z centrum Bangkoku w lipcu płaciłem 200BTH (kurs+płatna autostrada) , czyli lekko ponad 20 PLN .
 Profil Relacje PM off  

#13 PostWysłany: 23 Sie 2013 22:40 
Awatar użytkownika

srebrny
Nie mogę znależć informacji, czemu jak wybiorę bilet w airAsia, to automatycznie dolicza mi bagaż check-in. Wybrałem lot, potem zaznaczyłem godzinę i na następnym ekranie dolicza mi dodatkowy koszt. Ktoś wie dlaczego, czy to domyslne dodanie bagażu?

#14 PostWysłany: 23 Sie 2013 22:41 
Awatar użytkownika

srebrny
A nie mozesz odznaczyc?:)
 Profil Relacje PM off  

#15 PostWysłany: 23 Sie 2013 23:04 
Awatar użytkownika

srebrny
Dobra znalazel, z lewej strony jest Guest 1, jak klikne to wszystko jest ok. Dziwne bo w Chrome nie chcialo sie przelaczyc, ale w FF smiga;)

Ostatnio edytowany przez seba, 23 Sie 2013 23:11, edytowano w sumie 1 raz
 Profil Relacje PM off  

#16 PostWysłany: 23 Sie 2013 23:09 
Awatar użytkownika

srebrny
Dalej sie bede upieral przy swoim (patrz zalaczony obrazek).

Załączniki:
aa.png
aa.png [ 78.18 KiB | Obejrzany 1433 razy ]
 Profil Relacje PM off  

#17 PostWysłany: 23 Sie 2013 23:55 
Awatar użytkownika

srebrny
Masz absolutna racje, tylko tak jak pisalem w Chrome mi nie dziallo przelaczeni miedzy tabami (nie wiedziec czemu) a w Firefoxie smignelo az milo ;)

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 17 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 5 gości