Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 24 posty(ów) ]  Idź do strony 1, 2  Następna
Autor Wiadomość
 Temat postu: the longest journey
#1 PostWysłany: 20 Lut 2012 13:21 
Awatar użytkownika

srebrny
jak w temacie

pewnie trudno bedzie o definicje, bo jeden uzna za cos takiego podroz z planowanym stopem 2-dniowym gdzies tam, a inny juz nie, a inny tylko, jesli stop byl nieplanowany : )

ale dla mnie to w sumie nie wazne, wazniejsze by podroz byla faktycznie dluga, ew jakies ciekawe przygody po drodze

u mnie zbyt ciekawie nie bedzie, choc dlugosc wydaje sie byc calkiem konkretna i mysle ze trudna [dla mnie] w przyszlosci do pobicia

Reno [NV] - San Francisco [GreyHound]
San Francisco Airport - Paris CDG [Air France]
Paris CDG - Warszawa [Air France albo LOT]
Warszawa Dworzec Zachodni - Wroclaw Glowny [PKP]
Wroclaw PKS - Chojecin [PKS badz bus firmy Beskid : ) ]

lacznie - 44 godziny od startu do mety
przygody na trasie - w sumie brak, pamietam pare godzin spedzonych w nocy na poczekalni na zachodnim, melina to byla niesamowita [zreszta do dzis jest ]
wrzesien 2003, mialem 19 lat : )
 Profil Relacje PM off  

Luksusowy wypoczynek na Krecie 🌴🏨 5* resort ze strefą wellness za 1849 PLN Luksusowy wypoczynek na Krecie 🌴🏨 5* resort ze strefą wellness za 1849 PLN
✨ Egzotyczny reset w luksusie ✨🏝️ Loty na Mauritius i apartament z jacuzzi na dachu za 3767 PLN 😎 ✨ Egzotyczny reset w luksusie ✨🏝️ Loty na Mauritius i apartament z jacuzzi na dachu za 3767 PLN 😎
#2 PostWysłany: 20 Lut 2012 19:09 

Loty: 58
Kilometry: 98 553
Moja jak dotąd najdłuższa podróż to
SCL - MAD (IBERIA)
MAD -FCO (IBERIA)
W Madrycie 5 godzin oczekiwania na przesiadkę wydawało mi się wiecznością, jet lag i zmiana pory roku dały mi porządnie w kość.
 Profil Relacje PM off  

#3 PostWysłany: 20 Lut 2012 19:38 

kredka napisał(a):
SCL - MAD (IBERIA)
MAD -FCO (IBERIA)
W Madrycie 5 godzin oczekiwania na przesiadkę wydawało mi się wiecznością, jet lag i zmiana pory roku dały mi porządnie w kość.

A podana trasa ile czasu zajęła? poza tym nie jechałes z Włoch do Polski?
 Profil Relacje PM off  

#4 PostWysłany: 20 Lut 2012 19:54 

Loty: 58
Kilometry: 98 553
Nada napisał(a):
kredka napisał(a):
SCL - MAD (IBERIA)
MAD -FCO (IBERIA)

A podana trasa ile czasu zajęła? poza tym nie jechałes z Włoch do Polski?

Sam lot 13 godzin z Santiago do Madrytu, 5 h przesiadka, 2.5 h Madryt - Rzym, odebranie walizek (kto zna Fiumicino, ten wie), jakaś godzinka na dojazd do domu. Wyjazd z Santiago o 8 rano na lotnisko, a powrót do domu o ok. 13:00 następnego dnia czasu chilijskiego (czas włoski godz. 17:00).
A do Polski nie jechałAm, bo mieszkam w Rzymie.
 Profil Relacje PM off  

#5 PostWysłany: 20 Lut 2012 22:38 

Ja prawie tak samo jak RW30

Tarnobrzeg - Warszawa 5h PKS
Warszawa - Zurich 2h Swiss
8h layover w Zurichu
Zurich - Los Angeles 12h Swiss
cala noc na stacji Greyhound w LA
Los Angeles - Wendover NV 22h

razem z przesiadkami prawie 3 dni , mialem 20 lat wtedy,byl 2004 rok, Swiss zgubil mi bagaz, pierwszy raz w US i nie mowilem nic w jezyku tubylcow

#6 PostWysłany: 21 Lut 2012 00:17 

niebieski
Autobus na lotnisko Maringa (Brazylia) - lot do Kurytyby - lot do Sao Paulo - lot do Monachium - lot do Frankfurtu - lot do Warszawy - autobus na drugą stronę miasta do domu. Nie pamiętam ile dokładnie czasu to zajęło, chyba ponad 30h, w każdym razie pięć kolejnych lotów dało mi w kość. Do tego wylądowałem w Warszawie w środku zimy w cienkiej skórzanej kurtce i nie miałem nic cieplejszego:) a to była zima 2009/2010 z wielkimi mrozami.

#7 PostWysłany: 21 Lut 2012 00:23 

niebieski
Siem Reap - Phnom Penh - Singapur - Doha - Frankfurt - Warszawa, nie wiem ile łącznie z przesiadkami i postojem, a co do przygód...to zapalenie ucha :evil:
 Profil Relacje PM off  

#8 PostWysłany: 21 Lut 2012 01:16 
Awatar użytkownika

niebieski
Ja pewnych wakacji jechałem ponad 44h do Norwegii :)
 Profil Relacje PM off  

#9 PostWysłany: 21 Lut 2012 02:20 

Jeśli chodzi ogólnie o podróż, to moim rekordem był 23 dniowy, autostopowy wypad na Bałkany (kolejno Serbia, Kosowo, Macedonia-FYROM, Grecja,Albania, Chorwacja, Bośnia i Hercegowina. Udało się zgodnie z planem dojechać od Lublina do Lublina w 100% stopem ;) Pojedynczy najdłuższy dojazd to odcinek nr 1 z tego tripu: Lublin - Belgrad - 3 dni.

#10 PostWysłany: 21 Lut 2012 02:35 

Jeśli jako podróż definiować odcinek od wyjścia z domu/hotelu do następnego hotelu/domu, to mój najdłuższy chyba ten:

Datong -> 9h chodzenia po mieście po wylogowaniu z hotelu -> 16h pociąg do Luoyang -> 12h szwędania po mieście w trakcie stopoveru -> 23h pociąg do Guilin = 60 godzin licząc od jednego hotelu do następnego hotelu.
 Profil Relacje PM off  

#11 PostWysłany: 11 Sie 2013 14:40 
Awatar użytkownika

Loty: 54
Kilometry: 85 890
niebieski
Ja wracałam z Wysp Dziewiczych - 42h. Miałam mieć lot STT - Miami - Newark - Warszawa. To było tuz po świętach Bożego Narodzenia i Newark zaskoczył śnieżek. W związku z tym mój lot z Miami został odwołany, dowiedziałam się o tym już po przejściu na strefę bezcłową. W informacji powiedzieli mi, ze może wyleci ten samolot o 21. No ale gdyby wyleciał o 21 to mój samolot z Newark do WAW miał być o 23, zdecydowanie bym nie zdążyła. Była to moja pierwsza tak daleka samotna wyprawa więc załatwiałam wszystko przez Polskę - bilet kupował mi brat, ten kontaktował się z esky.pl. Dowiedział się, ze mogę zmienić lotnisko z Newark na Chicago, tak tez zrobiłam, ale wylot miał być dopiero następnego dnia o 10. Nocka na lotnisku, zimno jak cholera, klima włączona (sprzedawcy w sklepikach mieli czapki i rękawiczki!), a ja nawet nie wiem gdzie jest mój bagaż. W końcu nastał czas na wylot. Wszyscy siedliśmy, czekamy na odlot, a tu po 30min kapitan nam mówi, ze musimy wysiąść bo samolot jest niesprawny... W końcu zmieniliśmy samolot i wystartowaliśmy, ale przez to opóźnienie miałam obawy, ze nie zdążę na ten samolot do Warszawy. Na lotnisku w Chicago miałam dokładnie 40 min. Lotnisko ogromne, trzeba się przejechać kolejką z jednego terminala na drugi. Cud, ze w ogóle zdążyłam - wsiadałam jako ostania do samolotu.
Na lotnisku w WAW oczywiście okazało się, ze moja walizka nie doleciała. Nic dziwnego skoro w Chicago było tak mało czasu. Walizka dotarła do mnie dopiero po tygodniu, zniszczona i z brakującymi rzeczami.

Ostatnio edytowany przez orchidea04, 11 Sie 2013 17:25, edytowano w sumie 1 raz
 Profil Relacje PM off  

#12 PostWysłany: 11 Sie 2013 14:52 

Auckland - HongKong - Londyn - Barcelona - Warszawa

43,5h
 Profil Relacje PM off  

#13 PostWysłany: 11 Sie 2013 17:42 
Awatar użytkownika

Loty: 107
Kilometry: 270 851
Moja podróż do i z Kanady ;-)
Do:
dom - lotnisko GDA 3h, GDA - BGY 2h
w Mediolanie zmiana lotniska z BGY na MXP z 10-godzinną nocną przerwą, a następnie
MXP - FCO 2h, na FCO 2 godziny czekania, po czym FCO - YYZ 10h.
Łącznie 29h w drodze.

Z powrotem:
YYZ - FCO lot 9h, 8-godzinny layover na FCO, FCO - VIE 2h, tam wieczorno - nocne oczekiwanie 6h na Polski Bus (w środku europejskiej fali mrozów, w Wiedniu było -15, okropność), następnie 13h do Warszawy, spóźnienie na wykupiony Polski Bus do domu, oczekiwanie 2h (w Polsce -25 :-), 3h do domu. Razem 38h przy upiornym mrozie ;-)

Ale byłam wtedy młodsza, teraz bez hotelu / wykreślenia PB by się nie obyło :-)
 Profil Relacje PM off  

#14 PostWysłany: 11 Sie 2013 17:51 
Awatar użytkownika

Loty: 172
Kilometry: 436 641
niebieski
Moja najdłuższa podróż to wyprawa do Japonii.

23 stycznia
Dom - Kielce, 16:10/18:00
Kielce - Łódź 20:20 / 23:20
impreza u kumpla do rana
24 stycznia
ok. godziny 5:30 taksówka na Łódź Kaliską
Łódź Kaliska - Warszawa Metro Wilanowska, 6:15 / 9:00, Polski Bus
Warszawa Metro-Wilanowska / Okęcie, linia 331, nie pamiętam godziny, wiem że jechałem bez biletu :)
Warszawa - Bologna 12:35 / 14:35, Ryanair
Bologna - Wenecja 18:55 / 20:20, TrainItalia
nocne zwiedzanie miasta
25 stycznia
Wenecja - Lotnisko Marco Polo, 4:35 / 5:08, ATVO, linia 5
Wenecja - Rzym 6:30 / 7:25, Alitalia
Rzym - Mediolan 9:10 / 10:35, Alitalia
Mediolan - Tokio 14:35 / 10:40 (+8), Alitalia
26 stycznia
Tokio Narita Airport - Ueno Station, Keisei Limited Express
Ueno Station - Omote Sando Station, Tokyo Subway

i dalej pieszo, na mieszkanie dotarłem ok. godziny 14:30 i jakieś pół godziny czekałem na właściciela.

Ogółem w podróży, zmiany czasu nie liczę (odjąłem 8 godzin różnicy) - od momentu wejścia do pierwszego autobusu do momentu dotarcia do celu - 63 godziny (cały czas bez snu). Po dotarciu rozpakowanie się, prysznic i na miasto :) Słynna promocja do Japonii za 500 kilka złotych.
 Profil Relacje PM off  

#15 PostWysłany: 11 Sie 2013 18:08 

Ja w zeszłym roku lecąc do Wuhan w Chinach miałem tę podróż dokonać w 14 h (8 h lotu WAW - PEK + 2h na lotnisku + 2h lotu do Wuhan), ale w wyniku błędnie wystawionej wizy nie mogłem wejść na terytorium Chin podczas kontroli paszportowej w Pekinie, czekałem 16h na nową wizę i cała podróż zmieniła się w taką:

lot WAW - PEK 8h
oczekiwanie na lotnisku w PEK 16 h
przymusowy nocleg pod lotniskiem w PEK 12 h
lot PEK - CSX (Changsha, bo do Wuhan już nie było biletów) 3 h
dojazd z lotniska w Changsha do stacji kolejowej, podróż pociągiem do Wuhan i dojazd do hotelu w Wuhan - kolejne 7 h

w sumie z planowanych 14h zrobiło się 46 h ;) hehe

#16 PostWysłany: 11 Sie 2013 19:05 

niebieski
Nie licząc autokarowych przejazdów po Europie z epoki przed LCC (Hiszpania, Francja) to podróż do Chicago:
Okęcie - Paryż
Paryż - Nowy Jork
Nowy Jork - Chicago (błądziliśmy w Nowym Jorku autem jakieś 5 godzin - epoka "przednawigacyjna" ;)
i powrót
Chicago - Gary (zaspaliśmy na autobus i goniliśmy go autem)
Gary - Nowy Jork - greyhound, podróż jakieś 20 godzin
Nowy Jork - Paryż - air france
samolot miał opóźnienie i nie zdążyliśmy na lot do Warszawy, 4 godzinny postój na lotnisku
Warszawa - Żywiec
Nie pamiętam ile to dokładnie trwało, ale po powrocie na hacjendę zastaliśmy imprezę powitalną na naszą cześć, gdzie większość gości była już bardziej zmęczona niż my :)
 Profil Relacje PM off  

#17 PostWysłany: 11 Sie 2013 21:17 

Loty: 978
Kilometry: 1 536 164
niebieski
[quote="piotrek_"]Moja najdłuższa podróż to wyprawa do Japonii.
Mediolan - Tokio 14:35 / 10:40 (+8), Alitalia
26 stycznia
Tokio Narita Airport - Ueno Station, Keisei Limited Express
Ueno Station - Omote Sando Station, Tokyo Subway
i dalej pieszo, na mieszkanie dotarłem ok. godziny 14:30 i jakieś pół godziny czekałem na właściciela.
Ogółem w podróży, zmiany czasu nie liczę (odjąłem 8 godzin różnicy) - od momentu wejścia do pierwszego autobusu do momentu dotarcia do celu - 63 godziny (cały czas bez snu). Po dotarciu rozpakowanie się, prysznic i na miasto :)

Podczas lotu z Mediolanu do Tokio nie zmorzyło Cię..?? Nie mogę uwierzyć.. :roll:
 Profil Relacje PM off  

#18 PostWysłany: 12 Sie 2013 09:12 
Awatar użytkownika

Loty: 172
Kilometry: 436 641
niebieski
w sumie w trakcie tego lotu to faktycznie odpłynąłem na jakąś godzinę, może dwie, choć bardziej miałem przymknięte oczy, bo ja to ogólnie nie mogę zasnąć we wszelakich środkach transportu ;)
 Profil Relacje PM off  

#19 PostWysłany: 14 Lis 2013 00:08 

Loty: 524
Kilometry: 1 162 601
srebrny
WAW-FRA-MAD-GRU-GIG

w Europie czekanie po 5h w FRA i MAD, potem uciekł nam samolot z GRU do GIG i musieliśmy czekać extra 2h. Od wyjścia z domu do dotarcia do hotelu zajęło nam 34,5h

#20 PostWysłany: 14 Lis 2013 00:21 

Loty: 57
Kilometry: 112 912
niebieski
WAW-BVA..(14h)..CDG-GIG-(12h)-SCL-(2h)-LIM + taxi = 50h --> ostatni lot chyba najprzyjemniejszy w życiu, trafilem na siedzenie praktycznie flat (w ostatnim rzedzie :D), caly przespany

KTW-BGY..(22h)..LIN-FCO-(2h)-ATL-(3h)-ORD + autobus 3h = 42,5 h --> byly to moje pierwsze loty w zyciu

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 24 posty(ów) ]  Idź do strony 1, 2  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Trendiction [Bot] oraz 17 gości