Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 27 posty(ów) ]  Idź do strony 1, 2  Następna
Autor Wiadomość
#1 PostWysłany: 19 Lip 2013 03:12 

tutaj: http://visitabudhabi.ae/en/getting.here.and.around/facts.and.essential.info/women.and.children.aspx piszą, że:
Women should face no problems while travelling in the UAE. The police are helpful and respectful; call them at any time if you face any unwanted attention.

A tu: http://wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,114871,14295922,Norwezka_zglosila_w_Dubaju_gwalt__Zgodnie_z_prawem.html inna historia:
25-letnia Norweżka została zgwałcona podczas podróży służbowej do Zjednoczonych Emiratów Arabskich (ZEA). Zgłosiła gwałt na policję w Dubaju. Odebrano jej paszport, wsadzono do aresztu z podejrzeniem seksu pozamałżeńskiego - zakazanego w ZEA. Jak informuje dziennik "Verdens Gang", kobieta właśnie usłyszała wyrok - 16 miesięcy więzienia.

Nie jest to historia odosobniona: http://www.hrw.org/news/2010/06/29/how-uae-condones-sexual-violence
In the United Arab Emirates, a country that prides itself on modernity and its willingness to advance women's rights, the criminal court in Abu Dhabi has sentenced an 18-year-old Emirati woman to a year in prison for illicit sex after she reported that six men had gang-raped her.

Rape is a serious crime in the UAE, but the very act of reporting a rape automatically puts a woman in danger of being charged with illicit sex. The law places an almost impossible burden of proof on rape victims to show that sex was nonconsensual.

MSZ ostrzega na swojej stronie:
ZEA są krajem muzułmańskim, w którym źródłem prawa jest szariat, religijne
prawo muzułmańskie. Zakazane jest utrzymywanie związków pozamałżeńskich i są
one karane (dotyczy to również niemuzułmanów).

ale nie wspomina na razie o powyższych przypadkach.

Nie chcę nikogo zniechęcać do poznawania świata, ale uświadomić pewne nieoczywiste zagrożenia. Można też oczywiście zastanowić się nad etyczną stroną podróżowania do kraju z tak barbarzyńskim prawem. Można zainteresować innych dramatem gwałconych kobiet w ZEA, próbować wpłynąć na zmianę poprzez petycje itp. Można też nic nie zrobić. :) Wybór należy do Was.
 Profil Relacje PM off  

Podróż życia 🌍 Dookoła świata 😎 Irlandia, Nowa Zelandia, Polinezja Francuska i Kalifornia za 5451 PLN 😱✈️ Podróż życia 🌍 Dookoła świata 😎 Irlandia, Nowa Zelandia, Polinezja Francuska i Kalifornia za 5451 PLN 😱✈️
Egipt kusi luksusem i wysokimi temperaturami 🌊🏖️ Tydzień w 4* hotelu z all inclusive przy plaży za 2699 PLN ☀️ Egipt kusi luksusem i wysokimi temperaturami 🌊🏖️ Tydzień w 4* hotelu z all inclusive przy plaży za 2699 PLN ☀️
#2 PostWysłany: 19 Lip 2013 07:43 
Awatar użytkownika

te same przemyślenia mam od rana. Sama żyje od kilkunastu lat w niezalegalizowanym związku, mam dom, dziecko, rodzinę, Dubai był miejscem, o ktorym od dawna marzyłam i właśnie dzisiaj marzyć przestałam. To nierealne, nawet jeśli to religia, ZEA nie są państwem zacofanym, to symbol nowoczesności, innowacyjności, jakoś ciężko mi zrozumieć takie postępowanie, a już niezrozumiałe jest dla mnie zupełnie postępowanie w przypadku gwałtu. Mamy XXI wiek, gwałt powinien być traktowany na całym świecie na równo z zabójstwem, ale to ciężka sprawa, chciałabym to jakoś zmienić , bo to okropne :(

#3 PostWysłany: 19 Lip 2013 08:42 

Zbanowany
Wycinek komentarza znaleziony w sieci, który podsumowuje temat:
Cytuj:
W skrócie: Pani Norweżka pojechała do Dubaju i jest zdziwiona prawem, jakie tam panuje. Przecież zasada jest prosta, swoją drogą przetoczyli ją prawnicy cytowani w tym artykule: wyjeżdżając za granicę trzeba pamiętać, że zmienia się nie tylko strefę klimatyczną, czasową, ale również system prawny. W Dubaju jest taki, a nie inny, i jeżeli ktoś koniecznie (tego nie wiemy) musiał tam jechać, ostatnią rzeczą, jaką powinien robić (jako kobieta) jest pójście na miasto i picie alkoholu.

Chciała, to zrobiła, na WŁASNĄ odpowiedzialność. Teraz będzie obwiniać cały świat za swoją głupotę, w imię czego konkretnie? Nie popieram systemu prawnego krajów arabskich, ale przyjmuję do wiadomości, że istnieje. Tej pani relatywizm już zupełnie wydrylował mózg i była przekonana, że myślenie życzeniowe = rzeczywistość. No nie.

Natomiast jeżeli koniecznie chciałaby szukać winnych, to polecam te wszelkie skandynawskie partie lewacko-socjalistyczne. To one wmawiają ludziom, że tolerancję da się usankcjonować prawnie, a do tego rozszerzyć na cały świat. Jak widać się nie da, ale nie ma litości dla ludzi, którzy cierpią z własnej głupoty, przykro mi..

#4 PostWysłany: 19 Lip 2013 09:01 

ania-p napisał(a):
te same przemyślenia mam od rana. Sama żyje od kilkunastu lat w niezalegalizowanym związku, mam dom, dziecko, rodzinę, Dubai był miejscem, o ktorym od dawna marzyłam i właśnie dzisiaj marzyć przestałam. To nierealne, nawet jeśli to religia, ZEA nie są państwem zacofanym, to symbol nowoczesności, innowacyjności, jakoś ciężko mi zrozumieć takie postępowanie, a już niezrozumiałe jest dla mnie zupełnie postępowanie w przypadku gwałtu. Mamy XXI wiek, gwałt powinien być traktowany na całym świecie na równo z zabójstwem, ale to ciężka sprawa, chciałabym to jakoś zmienić , bo to okropne :(

ZEA nie są państwem zacofanym? Bo mają dużo pieniędzy z ropy i mogą pozwolić sobie na budowanie oszałamiających budowli?
Przecież ten kraj w kwestii mentalnej, moralności i prawa nie różni się od Somalii czy Pakistanu. Jest tylko bardziej "wygładzony" przez dostępność dużej ilości $$$. Prawo szariatu takie samo - w różnym tylko nasileniu.
I trzeba sobie z tego zdawać sprawę jak się jedzie do takiego kraju a nie podniecać się Burdż Chalifa.
Również jadąc do takich "rajów" jak Indie, Tajlandia, cała Ameryka Pd trzeba wiedzieć jaki panuje tam system prawny, jaka jest mentalność ludzi.
 Profil Relacje PM off  

#5 PostWysłany: 19 Lip 2013 14:16 

Loty: 1028
Kilometry: 1 595 319
niebieski
Mixer napisał(a):
Cytuj:
W skrócie: Pani Norweżka pojechała do Dubaju i jest zdziwiona prawem, jakie tam panuje. Przecież zasada jest prosta, swoją drogą przetoczyli ją prawnicy cytowani w tym artykule: wyjeżdżając za granicę trzeba pamiętać, że zmienia się nie tylko strefę klimatyczną, czasową, ale również system prawny. W Dubaju jest taki, a nie inny, i jeżeli ktoś koniecznie (tego nie wiemy) musiał tam jechać, ostatnią rzeczą, jaką powinien robić (jako kobieta) jest pójście na miasto i picie alkoholu.

Chciała, to zrobiła, na WŁASNĄ odpowiedzialność. Teraz będzie obwiniać cały świat za swoją głupotę, w imię czego konkretnie? Nie popieram systemu prawnego krajów arabskich, ale przyjmuję do wiadomości, że istnieje. Tej pani relatywizm już zupełnie wydrylował mózg i była przekonana, że myślenie życzeniowe = rzeczywistość. No nie.

Natomiast jeżeli koniecznie chciałaby szukać winnych, to polecam te wszelkie skandynawskie partie lewacko-socjalistyczne. To one wmawiają ludziom, że tolerancję da się usankcjonować prawnie, a do tego rozszerzyć na cały świat. Jak widać się nie da, ale nie ma litości dla ludzi, którzy cierpią z własnej głupoty, przykro mi..

Świetny komentarz. Nie sposób się z nim nie zgodzić, nic dodać nic ująć!
 Profil Relacje PM off  

#6 PostWysłany: 19 Lip 2013 14:29 

niebieski
DMW napisał(a):
Mixer napisał(a):
Cytuj:

Tak! Gdyby jeszcze działało to w druga strone z tyloma przyjezdnymi z krajow arabskich do DE, UK, FR, Skandynawii i innych.
 Profil Relacje PM off  

#7 PostWysłany: 19 Lip 2013 14:34 

niebieski
Tak! Gdyby jeszcze działało to w druga strone z tyloma przyjezdnymi z krajow arabskich do DE, UK, FR, Skandynawii i innych.[/quote]

Tak powinno być! Ale w Europie (i w USA też) mamy tzw. "poprawność polityczną". :twisted:
 Profil Relacje PM off  

#8 PostWysłany: 19 Lip 2013 14:41 

Ej, ludzie, hold on! Co innego picie alkoholu, gdzie jest to zabronione prawnie. Tu się zgadzam, mogła nie pić. Ale co innego gwałt?!?! Co niby miała ona się nie zgodzić? Zastanówcie się trochę.
 Profil Relacje PM off  

#9 PostWysłany: 19 Lip 2013 14:44 

HON fly4free
guest napisał(a):
DMW napisał(a):
Cytuj:

Tak! Gdyby jeszcze działało to w druga strone z tyloma przyjezdnymi z krajow arabskich do DE, UK, FR, Skandynawii i innych.

przecież działa - "przyjezdni z krajow arabskich do DE, UK, FR, Skandynawii i innych" podlegają w tych krajach prawu miejscowemu. nie rozumiem o co ci chodzi?

a już kompletnie nie rozumiem waszej akceptacji ukarania zgwałconej kobiety!
 Profil Relacje PM off  

#10 PostWysłany: 19 Lip 2013 14:57 

niebieski
pemat napisał(a):
DMW napisał(a):
Cytuj:

przecież działa - "przyjezdni z krajow arabskich do DE, UK, FR, Skandynawii i innych" podlegają w tych krajach prawu miejscowemu. nie rozumiem o co ci chodzi?

a już kompletnie nie rozumiem waszej akceptacji ukarania zgwałconej kobiety!

Chodzilo mi o liczne proby wywarcia presji na wladze przez spolecznosci arabskie i tym samym zmiane prawa.
http://cl.ly/2n2T0U2K1815

Rowniez nie wiem jak mozna winic kogos za to ze zostal zgwalcony.
 Profil Relacje PM off  

#11 PostWysłany: 19 Lip 2013 15:00 
Awatar użytkownika

Zbanowany
srebrny
niestety, przy promocji tego rejonu świata zapomina się często jaki on na prawdę jest.
kolorowe obrazki, drapacze chmur, sztuczne wyspy... ale kulturą to oni za bardzo się chwalą, bo i nie ma czym.

#12 PostWysłany: 19 Lip 2013 15:01 

niebieski
Tak! Gdyby jeszcze działało to w druga strone z tyloma przyjezdnymi z krajow arabskich do DE, UK, FR, Skandynawii i innych.[/quote]

a już kompletnie nie rozumiem waszej akceptacji ukarania zgwałconej kobiety! [/quote][/quote]
Chodzilo mi o liczne proby wywarcia presji na wladze przez spolecznosci arabskie i tym samym zmiane prawa.

Rowniez nie wiem jak mozna winic kogos za to ze zostal zgwalcony.[/quote]

NIKT przy zdrowych zmysłach tego nie akceptuje, ani gwałtu ani ukarania za to! Więc nie stosuj nadinterpretacji.
Chodzi o to, że dorosły rozsądny człowiek nie powinien prowokować pewnych sytuacji ani pchać się tam gdzie może mieć kłopoty.
 Profil Relacje PM off  

#13 PostWysłany: 19 Lip 2013 15:16 

HON fly4free
guest napisał(a):
pemat napisał(a):
DMW napisał(a):

ale tak niestety działa demokracja, z której dobrodziejstw "społeczności arabskie" chętnie korzystają na emigracji, a o której nie chcą słyszeć u siebie i swoich gości ścigają szariatem
 Profil Relacje PM off  

#14 PostWysłany: 19 Lip 2013 15:20 

HON fly4free
jacek69 napisał(a):
czy w kulturalnej Polsce nie dochodzi do gwaltow, szczegolnie wobec osob po spozyciu?

mimo wielu zastrzeżeń do polskiego prawa nie słyszałem jednak, by zgwałcone "osoby po spożyciu" skazywane były na więzienie z jakiegokolwiek powodu
 Profil Relacje PM off  

#15 PostWysłany: 19 Lip 2013 15:24 

HON fly4free
DMW napisał(a):
Chodzi o to, że dorosły rozsądny człowiek nie powinien prowokować pewnych sytuacji ani pchać się tam gdzie może mieć kłopoty.

najczęstszą linią obrony gwałcicieli jest stwierdzenie, że zostali sprowokowani (krótką sukienką, uśmiechem, itd) - mam nadzieję, że nie jesteś sędzią
 Profil Relacje PM off  

#16 PostWysłany: 19 Lip 2013 16:07 

HON fly4free
jacek69 napisał(a):
A slyszales, ze policja nie wszczyna dochodzen bardzo czesto, gdy poszkodowanym jest osoba po spozyciu? I to w panstwie prawa i demomratycznym :)

być może, ale chyba się zgodzimy, że tak być nie powinno, a już na pewno żaden kodeks tego nie nakazuje. ale chyba trochę odbiegamy od sedna sprawy...

ps. - ZEA również można by nazwać "państwem prawa" - szariatu
 Profil Relacje PM off  

#17 PostWysłany: 19 Lip 2013 17:11 

jacek69 napisał(a):
@ laccx
Nie piszemy wielkimi literami, a jesli juz, to zarazem czerwona czcionka ;)

Rozpędziłem się z wielkimi literami po skrótowcu i zapomniałem o czerwonej czcionce :)

jacek69 napisał(a):
Proponuje pisac petycje i wplywac na prawodawstwo polskiego sejmu, zamiast wchodzic w ugnojonych buciorach do czyjegos domu.

Nie uważam działań na rzecz poszanowania praw człowieka za wchodzenie z ugnojonymi buciorami do czyjegoś domu. Prędzej wstyd mi błogiej beztroski turysty.

jacek69 napisał(a):
@ania-p
Ja jestem, by traktowac przejechanie .a czerwonym swietle na rowni z zabojstwem :)
zupełnie OT, ale trafnie sprowadzone ad absurdum w tym kontekście.
Mixer napisał(a):
Cytuj:
wyjeżdżając za granicę trzeba pamiętać, że zmienia się nie tylko strefę klimatyczną, czasową, ale również system prawny.

Zgadzam się w 100%
Cytuj:
Chciała, to zrobiła, na WŁASNĄ odpowiedzialność.

Na własną odpowiedzialność mogła pić alkohol, owszem, ale nie zostać zgwałcona. Paskudne jest to przerzucanie odpowiedzialności na ofiarę. (przykład z totalnie innej bajki, ale akurat kolejna rocznica za pasem - za zrównanie Warszawy z ziemią odpowiadają hitlerowcy, czy inicjatorzy powstania, którzy ich "sprowokowali"?)

Teksty o głupocie i wydrylowaniu mózgu nie mają oparcia w relacjach, które znam i odbieram je jako mało kulturalny komentarz oparty na bezpodstawnych domysłach i kliszach myślowych.

Cytuj:

Przerzucania odpowiedzialności ciag dalszy i niezrozumiały dla mnie skrót myślowy odwołujący się, jak myślę, do propagowanego w Skandynawii modelu współżycia ludzi różnych kultur.

Słabe to podsumowanie tematu.
 Profil Relacje PM off  

#18 PostWysłany: 19 Lip 2013 18:20 

HON fly4free
jacek69 napisał(a):
@pemat: Czemu bierzesz w cudzysłow "państwo prawa" dla określenia państwa muzułmańskiego? Rozumiem, żeby zdyskredytować?
Słabe to.

dla tego samego powodu, dla którego ty piszesz "demokracji cywilizacji zachodu"
tylko odpowiedz sam sobie - nie musisz publicznie, czy wolisz żyć w "demokracji cywilizacji zachodu", czy w "państwie prawa (szariatu)"...
i sam oceń, na ile "mocna" jest to odpowiedź

ale to dyskusja na inny wątek
 Profil Relacje PM off  

#19 PostWysłany: 19 Lip 2013 18:30 
Awatar użytkownika

jakoś tak czytam ten wątek i przykro mi się robi. Dziwny jest ten świat i dziwni są ludzie. Szanuję religie, szanuje zasady panujące w innych państwach, co nie znaczy,że się z tym zgadzam. Wiem, że nie trzeba tego interpetować, tylko przyjąć i się zastosować. To trudny temat. Jestem kobietą i nie potrafię sobie wyobrazić, co czuje ofiara gwałtu. Nie potrafię również zrozumieć tego, że jest za to ukarana. To jest dla mnie chore i nieludzkie, tym bardziej, że sprawca gwałtu też dostał wyrok - co znaczy, że musiał przyznać się do tego okrucieństwa.

#20 PostWysłany: 19 Lip 2013 19:47 

jacek69 napisał(a):
Nie jestem beztroskim turystą i właśnie dlatego nie wrzeszczę wraz z cała gawiedzią, że trzeba prawodawstwo w krajach muzułmańskich zmienić, pod dyktad "demokracji cywilizacji zachodu".

Super, serio. Mówiąc o turystach miałem na myśli ludzi nawet nic nie krzyczących, po prostu niezainteresowanych w ogóle. Nie mogę powiedzieć, że tak nie miewam :(
Cytuj:
Swoje już zrobili twoi bracia w Ameryce Płd. przed pieciuset laty, do dziś tam, miło nas wspominają i są bezgranicznie wdzięczni ;)
Zachowaj swoje prawa dla siebie na swojej ziemi, najlepiej będzie dla wszystkich.

Nie planuję żadnej nowej konkwisty ani dyktatu, to niepotrzebna nadinterpretacja. Eksport idei i praw na siłę jest kiepskim pomysłem, zgadzam się. Ale obojętność wobec oczywistej krzywdy też nie jest godna pochwały. Wierzę, że są metody mądrego wspierania praw człowieka, że trzeba nagłaśniać niesprawiedliwość, że trzeba prowadzić dialog.
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 27 posty(ów) ]  Idź do strony 1, 2  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości