Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 96 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5  Następna
Autor Wiadomość
#21 PostWysłany: 03 Mar 2013 23:35 
Awatar użytkownika

Scooby-doo napisał(a):
Witam,

Wybieram się na 8 dni do Tokio w lutym 2013 roku. Mam pytanie do osób które miały przyjemność takowej wycieczki.. Możecie podzielić się jakimiś cennymi wskazówkami ?

Taką informacje znalazłem na stronie polskiego msz dotyczącą elektroniki w Japoni
Kod:
* Napięcie prądu w Japonii jest inne niż w Europie - 100V prąd zmienny 50 Hz w Tokio i w rejonie Oceanu Spokojnego. Nie warto zabierać ze sobą urządzeń elektrycznych, niedostosowanych do w/w parametrów.

Nie za bardzo rozumiem co się pod tym kryje.

Skubi

Kryje się za tym to, że nie ma sensu brać sprzętów które będą działać niepoprawnie przy tym napięciu/częstotliwości. W tokio jest 100V i 50 Hz, ale w innych rejonach Japonii jest też 60 Hz. Jednak większość potrzebnego sprzętu (czyli głównie ładowarki do telefonu/baterii/laptopa) działa w zakresach ok. 100-240 V i 50/60 Hz. Aby się upewnić, wystarczy znaleźć etykietę na ładowarce/innym sprzęcie i przy INPUT podane będą zakresy. Tak jak wspomnial wyżej Aso, jedyne co potrzebujesz to przejsciówka/adapter (czy jak tam zwał) na dwa prostokątne bolce (jak w USA). Mozna znaleźć multiadapter na wiele różnych krajów (USA, UK, i inne), co sie moze przydac przy kolejnych podróżach.
To samo tyczy się kupowania elektroniki w Japonii, trzeba sprawdzić czy będzie śmigac na napięciu naszym (230V).
 Profil Relacje PM off  

Afryka mniej znana 😎 Loty do Namibii (z bagażem) od 2883 PLN 🔥😍 Afryka mniej znana 😎 Loty do Namibii (z bagażem) od 2883 PLN 🔥😍
City break w Porto🇵🇹 Loty i 4 noclegi za 989 PLN🍷 City break w Porto🇵🇹 Loty i 4 noclegi za 989 PLN🍷
#22 PostWysłany: 07 Kwi 2013 19:34 

niebieski
Moze komus sie przyda. Transport w Tokio.
http://cl.ly/2R1N2S1B0H0Z
 Profil Relacje PM off  

#23 PostWysłany: 16 Kwi 2013 19:31 
Awatar użytkownika

Loty: 635
Kilometry: 703 614
niebieski
Czy ktos z Was moze wie, gdzie znalezc na głównym dworcu kolejowym w Tokyo przechowalnie bagazu?

Temat postu: Tokio
#24 PostWysłany: 26 Cze 2013 02:42 
Awatar użytkownika

Hej.
Jestem wlasnie w Tokio.
Wczoraj po poludniu udalo mi sie dotrzec. Zaraz po zakwaterowaniu udalem sie na targ rybny ktory juz niestety byl zamkniety :cry: nastepnie udalem sie do parku obok podajrze Hamarikyu. Niestety ten sam problem. Wiec... wyruszylem juz zmordowany podroza calanocna jak i odbytym juz spacerem do dzielnicy zakupowej Ginzy. Po tym juz padlem zentralnie ale juz zyje :grin:

Dzis wybieram sie akurat na targi - glowny cel mojej podrozy.

Mam pytanie do Was. Ze wzgledu na malo czasu jaki mam co byscie polecili zobaczenia?
Jeden dzien chce caly przeznaczyc na Tokio - myslalem o Palacu Cesarskim i dzielnicy elektronicznej....dalej juz nie wiem...
Gdzie ewnetualnie mozna pojsc w nocy aby poznac klimatyczne zyczie, smak Tokio? Mysle ze Karaoke trzebaby zaliczyc hehehe.. a najlepiej popatrzec jak sie bawia inni :mrgreen:

Jeden dzien tez myslalem pojechac do Kioto. Czy proponujecie inne miejsce godne uwagi?

Mam tylko 2 dni na zwiedzanie plus dzisiejsza noc ...zatem moze ktos cos podpowie...

A tu pare fotek...

Image

Image

Image

Image

I najwieszka atrakcja dla fanow transformersow hehe Image

Pozdrawiam..

Wysyłane z mojego GT-I9100 za pomocą Tapatalk 2

Ostatnio edytowany przez asdf11, 26 Cze 2013 09:56, edytowano w sumie 1 raz
 Profil Relacje PM off  

Temat postu: Re: Odp: Tokio
#25 PostWysłany: 26 Cze 2013 07:04 

Palac sobie odpusc bo to nic ciekawego i pewnie i tak nie zalatwisz sobie wejsciowki na teraz, polecam Akihabare, shibuye i shinjuku :)

W Kioto polecam bambusowy las ;)

Wysyłane z mojego GT-I9300 za pomocą Tapatalk 2
 Profil Relacje PM off  

#26 PostWysłany: 26 Cze 2013 09:25 
Awatar użytkownika

Ale z zewnatrz tez mozna na palac chyba popatrzec?
A mozesz opisac w skrocie co jest w tych miejscach co wymieniles....teraz niestety pada caly czas....

Ja mieszkam w shiodome... gdzies z tad moze jakis pub na wieczor mozecie polecic?

Ostatnio edytowany przez asdf11, 26 Cze 2013 09:55, edytowano w sumie 1 raz
 Profil Relacje PM off  

Temat postu: Re: Tokio
#27 PostWysłany: 26 Cze 2013 09:50 

Loty: 960
Kilometry: 1 495 798
niebieski
Dzielnica elektroniczna nie zrobiła na mnie wrażenia. Z pałacem racja może nie być biletów. Z uporem maniaka polecam wjazd na Sky Tree najwyższą wieże świata. :)
 Profil Relacje PM off  

#28 PostWysłany: 26 Cze 2013 09:56 
Awatar użytkownika

W dzielnicy elektorniki myslalem bardziej o zakupach...o wiezy myslalem tylko ze teraz caly czas pada i nie wiem czy jest sens.

A nie ma jakiejs dzielnicy gdzie sa klimatyczne knajpki i bary?

Ostatnio edytowany przez asdf11, 26 Cze 2013 09:57, edytowano w sumie 1 raz
 Profil Relacje PM off  

#29 PostWysłany: 26 Cze 2013 09:57 
Awatar użytkownika

niebieski
Taki trochę off topic, ale a propos Imperial Palace. Czy można zerwać się wcześniej ze zwiedzania? Czy to jest taki zorganizowany trip i raczej ciężko? Zarezerwowałem wstępnie wejście na 10.00, a lot z Narity o 14.20. Da radę? Czy lepiej sobie darować? :)

#30 PostWysłany: 26 Cze 2013 10:00 
Awatar użytkownika

A to trzeba zarezerwowac przez internet? Na miejscu nie mozna wykupic biletow? Ile kosztuje wejscie?

A tutaj hala targowa Big Sight Tokyo na ktorej dzis bylem.

Image

Image
Image

Ostatnio edytowany przez asdf11, 26 Cze 2013 10:04, edytowano w sumie 1 raz
 Profil Relacje PM off  

#31 PostWysłany: 26 Cze 2013 10:01 
Awatar użytkownika

niebieski
A tu jest dobry wątek, co na szybko można zobaczyć w Tokio- viewtopic.php?f=139&t=23146&start=10

#32 PostWysłany: 26 Cze 2013 10:11 
Awatar użytkownika

niebieski
Cytuj:
A to trzeba zarezerwowac przez internet? Na miejscu nie mozna wykupic biletow? Ile kosztuje wejscie?

IMHO, tak, trzeba to zrobić przez internet (może ktoś mnie poprawi?). Wejście jest za "free", ale wymagana jest rezerwacja na http://sankan.kunaicho.go.jp/english/
Tak czy siak, wydaje się że na czerwiec już to się nie uda, bo listy są już zamknięte.
 Profil Relacje PM off  

#33 PostWysłany: 26 Cze 2013 10:25 

Shibuya crossing to chyba najbardziej ruchliwe przejscie dla pieszych i tak jakby dzielnica mlodzierzy duzo sklepow suszarni itp jest tez wejscie na stacje shibuya co sie nazywa hachiko enterance, kto ogladal film ten wie ocb, nieopodal jest tez posag psa z tej histori, shinjuki to dIelnica wierzowcow i ogolnie biznesu ;) moga byc pustki do wieczora puki lemingow nie wypuszczaa z korporacji ;)

Profil Relacje PM off
Japonka76 lubi ten post.

#34 PostWysłany: 26 Cze 2013 10:30 
Awatar użytkownika

Oka. To na shibuya udaje sie wlasnie teraz...troche pada ale coz. Biegac trzeba hehe..

Ostatnio edytowany przez asdf11, 26 Cze 2013 10:34, edytowano w sumie 1 raz
 Profil Relacje PM off  

#35 PostWysłany: 26 Cze 2013 10:34 

Pomachaj nam do kamery xd
www.sibch.tv

Profil Relacje PM off  

#36 PostWysłany: 26 Cze 2013 10:35 
Awatar użytkownika

A czym hehe :grin: jak znajde to pomacham.

Profil Relacje PM off  

#37 PostWysłany: 26 Cze 2013 11:42 
Awatar użytkownika

niebieski
A propos Imperial Palace. Czy można zerwać się wcześniej ze zwiedzania? Czy to jest taki zorganizowany trip i raczej ciężko? Zarezerwowałem wstępnie wejście na 10.00, a lot z Narity o 14.20. Da radę? Czy lepiej sobie darować? :)

#38 PostWysłany: 26 Cze 2013 12:05 

złoty
Ja bym sobie darował... Chyba, że masz dobry alternatywny wariant na wypadek spóźnienia się na samolot ;)
 Profil Relacje PM off  

#39 PostWysłany: 26 Cze 2013 16:13 

Tu jest plan, jaki chciałam zrealizować w Tokio:
http://odmiany.blogspot.com/2013_03_01_archive.html
A tu to, co z tego planu udało się zrealizować i zweryfikować :)
http://odmiany.blogspot.com/2013_06_01_archive.html
 Profil Relacje PM off  

#40 PostWysłany: 26 Cze 2013 22:39 
Awatar użytkownika

niebieski
Dziękuję za wskazówkę :) A same ogrody przy Pałacu warte są zobaczenia? I od której są otwarte? :)

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 96 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości