Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 38 posty(ów) ]  Idź do strony 1, 2  Następna
Autor Wiadomość
#1 PostWysłany: 13 Cze 2013 08:27 
Awatar użytkownika

Loty: 42
Kilometry: 79 377
Nie mogę znaleźć na forum niczego podobnego, więc zakładam nowy temat.

Kupiłam bilety na pelikan.cz do Bangkoku - wylot z Krakowa, powrót do Budapesztu. Sprawdzam loty na stronach checkmytrip i AirBerlin - nie ma tam pierwszego odcinka, tzn. Kraków-Berlin. Na potwierdzeniach z pelikana ten lot jest.
Jest to o tyle problematyczne, że nie wiadomo, gdzie jechać. :) No i to pierwszy odcinek, więc niestawienie się może oznaczać anulowanie całego biletu.

Wylot w listopadzie, więc jeszcze dużo czasu.

Co robić? Czekać? Pisać do pelikana/AirBerlin?
Ktoś z Was miał podobną sytuację?

🌴 Floryda jak z filmu ☀️🎬 Loty do Miami, hotel przy plaży i auto za 3323 PLN ✈️+🏨+🚗 🌴 Floryda jak z filmu ☀️🎬 Loty do Miami, hotel przy plaży i auto za 3323 PLN ✈️+🏨+🚗
🍕Do serca Kampanii na weekend za 799 PLN🇮🇹✨ City break w Neapolu 🏛️ Loty i 4* hotel 😎 🍕Do serca Kampanii na weekend za 799 PLN🇮🇹✨ City break w Neapolu 🏛️ Loty i 4* hotel 😎
#2 PostWysłany: 13 Cze 2013 08:42 

Loty: 341
Kilometry: 691 144
złoty
Czy ten pelikan ma jakiś własny numer rezerwacji i możliwość weryfikacji na swojej stronie ?
Czy w tym co dostałaś był tylko 1 numer rezerwacji ?
Często tak jest, że bilety kupowane przez pośredników mogą być na 2 lub nawet więcej numerach rezerwacji. Mało tego te rezerwacje mogą być w różnych systemach rezerwacyjnych.

Masz potwierdzenie i zaczynasz podróż z Krakowa, niech Ci do główy nie przychodzi by jechać do Berlina, skąd w ogóle taki pomysł ?!? To, że checkmytrip tak pokazuje, nie oznacza, że widzisz tam całość rezerwacji.
Dla pewności pisz do tego pelikana, oni sa dla Ciebie stroną w tym momencie.
 Profil Relacje PM off  

#3 PostWysłany: 14 Cze 2013 08:17 
Awatar użytkownika

Ok, dzięki za radę. :)

#4 PostWysłany: 14 Cze 2013 10:14 

Miałam identyczną sytuację lecąc do Bangkoku z Etihad/Air Berlin.
Na jakiś tydzień przed wylotem zniknął z mojej rezeracji srodkowy odcinek podróży. Zadzwoniłam na infolinię Expedii, bo przez nią kupowałam bilety,konsultantka powiedziała mi, ze widzi pełną moją rezerwację w systemie, ale wysłała mi również mailowo aktualizację. Po naszej rozmowie również w systemie brakujący odcinek się pojawił.
 Profil Relacje PM off  

#5 PostWysłany: 24 Lip 2013 07:50 
Awatar użytkownika

Dla potomnych: ;)
Gość z pelikana doradził, żeby sprawdzić na stronie viewtrip.com z numerem rezerwacji pelikana. Tam wszystkie loty pokazują się poprawnie. Widoczny jest też nr rezerwacji Etihad (na potwierdzeniu zakupu biletów dostaliśmy tylko numer, który wchodził na stronie AirBerlin). Sprawdziłam lot na stronie Etihad. Wszystko jest ok.

#6 PostWysłany: 24 Lip 2013 08:00 

Zbanowany
mistus napisał(a):
Dla potomnych: ;)
Gość z pelikana doradził, żeby sprawdzić na stronie viewtrip.com z numerem rezerwacji pelikana. Tam wszystkie loty pokazują się poprawnie. Widoczny jest też nr rezerwacji Etihad (na potwierdzeniu zakupu biletów dostaliśmy tylko numer, który wchodził na stronie AirBerlin). Sprawdziłam lot na stronie Etihad. Wszystko jest ok.

Akurat w odróżnieniu na checkmytrip, czy strony AB, na tej w ogóle nie znajduje mojej rezerwacji :lol:

#7 PostWysłany: 24 Lip 2013 08:11 

niebieski
Moje loty Etihad i AirBerlin, tez znikały raz. Ale po jednym dniu wszystko się naprawiło. Nie wiem co było grane.
 Profil Relacje PM off  

#8 PostWysłany: 24 Lip 2013 21:52 

Hmm... leciałem z airberlin w 2009 i wtedy nie bazowali na amadeusie, jeśli jest tak dalej - to ten odcinek nie będzie w ogóle widoczny w checkmytrip... chociaż wtedy zapewne by nie dało się wystawić tego na jednym bilecie.
 Profil Relacje PM off  

#9 PostWysłany: 22 Lis 2014 00:41 

Witam, lecę do Tokyo którego przewoźnikiem jest Etihad aczkolwiek 2 loty będą operowane przez air Berlin.
"If your flight is operated by Etihad Airways (not a partner airline), you can check-in online from 24 hours to 2 hours before departure."

Z tego wynika , że jeśli operatorem jest Air Berlin nie mogę zrobić check in online.
I tu mam kilka pytań:
- czy rzeczywiście nie mogę jakoś zrobić check in online?
- Czy będę potrzebował karty kredytowej, którą została zrobiona płatność? Jeśli tak, to czy jeśli bilet kupowała moja narzeczona, do której lecę czy wystarczy skan karty i paszportu z dopiskiem i jej podpisem o zapłacie za mnie ?

Bardzo proszę o w miarę możliwości szybką odpowiedź i Pozdrawiam.
 Profil Relacje PM off  

#10 PostWysłany: 22 Lis 2014 00:59 
Awatar użytkownika

niebieski
SueSoi napisał(a):
- Czy będę potrzebował karty kredytowej, którą została zrobiona płatność? Jeśli tak, to czy jeśli bilet kupowała moja narzeczona, do której lecę czy wystarczy skan karty i paszportu z dopiskiem i jej podpisem o zapłacie za mnie ?

Nie, no c'mon. Bilet zapłacony, masz numer etixa. Żadne skany kart, paszportów ani dopiski nie są potrzebne. Jeśli nie odprawiasz się on-line to w maszynie na lotnisku lub przy stanowisku przewoźnika. Żadnych problemów nie będzie ;)

#11 PostWysłany: 22 Lis 2014 10:40 

okej , bardzo dziękuje , Wielka ulga. A czy da się jakoś te 2 pierwsze loty odprawić online? Może przez stronę Air Berlin ? Ponieważ wolałbym sobie zawczasu miejsce wybrać. Pozdrawiam.
 Profil Relacje PM off  

#12 PostWysłany: 22 Lis 2014 11:54 

Na PNR Etihada, nie można odprawić się internetowo na Air Berlin.Pozostaje normalny check in.Sprawdzanie karty to domena Qatara ale zdarza
się wszystkim przewoznikom z Zatoki. Teoretycznie może to załatwić w biurze linii posiadacz karty. Wzięcie ksera karty z adnotacją nic nie kosztuje.
W razie super zadymy, płacisz za lot jeszcze raz przy odprawie swoją kartą i zwracają nadpłatę.
Generalnie prawdopodobieństwo kłopotów niewielkie,sprawdzają w zasadzie tylko przed pierwszym odcinkiem. Jeżeli bilet został kupiony przez pośrednika, to problem nie istnieje.
 Profil Relacje PM off  

#13 PostWysłany: 22 Lis 2014 12:06 

Loty: 127
Kilometry: 271 716
Na 24 godziny przed lotem można zrobić odprawę i wybrać miejsca przez internet. Karty nikt nie sprawdzał, ale jak pisał poprzednik - dla świętego spokoju skan lepiej mieć.

#14 PostWysłany: 23 Lis 2014 10:02 

A czy odprawa na lotnisku będzie płatna czy nie? Proszę o szybką odpowiedź i Pozdrawiam.
 Profil Relacje PM off  

#15 PostWysłany: 23 Lis 2014 10:24 

Bezpłatna.
 Profil Relacje PM off  

#16 PostWysłany: 02 Maj 2015 14:13 

Sorry za odgrzanie tematu, ale czy jest jakaś możliwość zarezerwowania wcześniej miejsc na lot AirBerlin?

Bilety kupowałem przez Etihada. Jest nas w sumie 6 osób, więc odprawa i rezerwacja miejsc na lotnisku może oznaczać, że nie znajdziemy miejsc koło siebie, a że czeka nas 9h lot z Berlina do Abu Dhabi to chcielibyśmy tego uniknąć :)
 Profil Relacje PM off  

#17 PostWysłany: 24 Sie 2015 18:00 

Lecę do Phuket następującymi lotami: Praga-Berlin, Berlin - Abu Dhabi, Abu Dhabi - Phuket. Całość na bilecie airberlin, airberlin obsługuje 2 pierwsze loty, ostatni codeshare partner Etihad. Na stronie airberlin mogę odprawić się tylko na 2 pierwsze loty, przy locie realizowanym przez etihad jest info że przy lotach realizowanych przez partnera w sprawie odprawy należy kontaktować się z nim. Dane do logowania airberlin nie działają na stronie etihad. Proszę o info czy jest opcja żeby jakoś się odprawić online (w airberlin odprawa na lotnisku 20€ za każdy odcinek:/) na całą trasę? Ewentualnie jeśli będę musiała odprawić sie na lotnisku w Abu dhabi na ostatni odcinek to czy jest możliwość nadania bagażu od razu do miejsca docelowego, a w Abu dhabi zdobycie tylko karty pokładowej? Przechodził ktoś przez to? Będę bardzo wdzięczna za pomoc!
 Profil Relacje PM off  

#18 PostWysłany: 24 Sie 2015 23:35 
Awatar użytkownika

Loty: 140
Kilometry: 285 616
niebieski
Odpraw się na pierwsze dwa odcinki. Na ostatni dostaniesz kartę pokładową na lotnisku przy zdawaniu bagażu albo w Abu Dhabi przy stanowisku transferowym. Bagaż oczywiście zostanie nadany do końca bez najmniejszego problemu. Poza tym masz błędne informacje odnośnie opłaty za odprawę na lotnisku - opłata jest pobierana tylko w przypadku taryfy JustFly, a ta nie jest dostępna na lotach międzykontynentalnych. Tak więc spokojnie, nic nie dopłacisz nawet jak byś się nie odprawiła online.

#19 PostWysłany: 29 Lis 2015 16:02 

Witajcie.

Mam pytanie odnośnie odprawy. Lecimy z AirBerlin z WAW do SYD.
Odcinki: WAW-TXL
TXL-AUH
AUH-SYD

Pierwsze odcinki realizuje AB, ostatni to Etihad. Bilety kupowałem przez Tickets.pl. Kłopot w tym, że na stronie Etihad nie jestem w stanie dostać się do rezerwacji na ostatni odcinek, który realizują oni. Oczywiście, w rezerwacji na stronie AB widzę ten odcinek, ale nie mogę z nim nic zrobić. Chodzi mi o rezerwację miejsc. Żeby było śmieszniej, na infolinii AB też nie byli mi w stanie pomóc. Etihad odesłał mnie do sprzedawcy biletów, a ten do linii lotniczych... Jednym słowem - bajzel...

Pytanie brzmi, czy ktoś miał podobne doświadczenia i czy w takim razie na 30 godzin przed odlotem, będę miał dostęp do swojej rezerwacji na odcinek AUH-SYD z możliwością dokonywania zmian typu rezerwacja miejsc?

Mam nadzieję, że ktoś coś z tego zrozumie... ;-)
Z góry dziękuję!
 Profil Relacje PM off  

#20 PostWysłany: 29 Lis 2015 16:10 
Awatar użytkownika

niebieski
Miałem ostatnio podobną sytuację, miejsca na lot AB wybrałem dopiero na lotnisku, wcześniej nie dało się nic zrobić.
Bilety były wystawione na stocku AZ, a loty AB i EY były oczywiście codeshare.

Ostatnio edytowany przez nick, 29 Lis 2015 16:32, edytowano w sumie 1 raz
 Profil Relacje PM off
sudek lubi ten post.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 38 posty(ów) ]  Idź do strony 1, 2  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 2 gości