Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 13 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość
#1 PostWysłany: 17 Lip 2011 18:03 

Zbanowany
Ostatnio kupiłem zestaw walizek Puccini PP001 od dużej po małej.
Zastanawia mnie jeden fakt, moja mała walizka ma wymiary: 55x38x28cm.

Będę w wakacje latał raz EasyJetem, a raz Ryanair.

Ich wymagania wobec bagaży podręcznych to:
EasyJet - 56x45x25cm
Ryanair - 55x40x20cm

Jak widać w przypadku EasyJeta moja walizka jest tylko za głęboka o 3cm, zaś w przypadku
Ryanair aż o 8cm. Czy będę miał problemy czy powinno się udać?

Proszę o wasze opinie/zdanie. Dzięki!

Image
Image
Image
 Profil Relacje PM off  

Relaks na Florydzie za 3234 PLN 🌤️👙⛱️ Loty z Warszawy i noclegi blisko Miami Beach Relaks na Florydzie za 3234 PLN 🌤️👙⛱️ Loty z Warszawy i noclegi blisko Miami Beach
Wakacyjne loty na Maltę z Polski od 263 PLN (w obie strony) 🌤️😎 Wakacyjne loty na Maltę z Polski od 263 PLN (w obie strony) 🌤️😎
#2 PostWysłany: 17 Lip 2011 19:12 
Awatar użytkownika

Loty: 54
Kilometry: 87 634
Do Ryana będzie problem ;-) 8cm to nie tak mało, tym bardziej, że jest to twarda walizka.
 Profil Relacje PM off  

#3 PostWysłany: 17 Lip 2011 19:22 

niebieski
Nie "zgnieciesz" jej i jeżeli zawezwą Cię do kontroli w koszyku - będzie problem.

Zależy z jakich lotnisk będziesz korzystać - latając Ryanem np. po Hiszpanii - sprawdzają każdego przed wejściem na płytę lotniska wsadzając podręczny do koszyka. Na Stansed latają babki z miarkami i sprawdzają co do centymetra.

#4 PostWysłany: 17 Lip 2011 19:25 
Awatar użytkownika

W easyJet powinno się udać, mnie nikt nie sprawdzał wymiarów ani nie kazał wkładać walizki do koszyka i nie zauważyłam, aby inni musieli (w Berlinie i w Atenach)
 Profil Relacje PM off  

#5 PostWysłany: 17 Lip 2011 21:01 

niebieski
Jeśli w Ryanair będą kazali Ci wsadzić walizkę do koszyka (co wcale nie jest tak rzadkie) wtedy nie masz żadnych szans.
 Profil Relacje PM off  

#6 PostWysłany: 17 Lip 2011 23:33 

Zbanowany
Jay napisał(a):
Nie "zgnieciesz" jej i jeżeli zawezwą Cię do kontroli w koszyku - będzie problem.

Zależy z jakich lotnisk będziesz korzystać - latając Ryanem np. po Hiszpanii - sprawdzają każdego przed wejściem na płytę lotniska wsadzając podręczny do koszyka. Na Stansed latają babki z miarkami i sprawdzają co do centymetra.

Walencja <> Ibiza
Ibiza <> Walencja

Ze swoich lotnisk na swoje nie patrzą łagodniejszym okiem? :-)
 Profil Relacje PM off  

#7 PostWysłany: 18 Lip 2011 10:57 

niebieski
Absolutnie NIE.

W Reus każdego przed wyjściem na płytę lotniska filowali. Loty były: Walencja, Saragossa. Może być przypał.

#8 PostWysłany: 15 Paź 2011 04:47 

Loty: 2
Kilometry: 3 738
W Leeds byłem świadkiem, gdy kobieta chciała przejść z walizką poszerzaną, miała ją solidnie wypchaną, przekraczała wymiary inie dało się jej zmieścić w koszu. Płacze i szlochanie do obsługi nie pomogły. Czasem niewarto ryzykować.

#9 PostWysłany: 02 Sty 2012 02:52 

nie warto ryzykowac zwlaszcza, ze ostatnio Ryan zaczal placic obsludze za wylapywanie za duzych bagazy...na razie tylko w Liverpoolu, ale tendencja zapewne bedzie rozszerzac sie :cry:
 Profil Relacje PM off  

#10 PostWysłany: 02 Sty 2012 14:25 

mam identyczna walizke, jak ta na zdjeciach. do koszyka ryanair nie wejdzie na 100%, ale widzialem, jak ktos ja wnosil na poklad samolotu (krakow).

#11 PostWysłany: 04 Sty 2012 00:41 

Czasem może pomóc wsadzenie walizki do góry nogami. Często kółka lekko wystają i przy podstawie walizka jest trochę szersza.
 Profil Relacje PM off  

#12 PostWysłany: 02 Kwi 2012 00:35 

Mateusz napisał(a):
Mam Puccini małą (nie wiem czy to taka sama, ale kolor czerwony) to z małymi problemami wkładałem do koszyka Wizza. Jednak dało radę:)

Właśnie dostałem w prezencie małą walizkę Puccini PC009 C2 o wymiarach 48.5 x 38 x 23 cm 35 litrów.
Walizka elegancka, seria business. Mam jednak wątpliwości, czy wejdzie do koszyka o głębokości 20cm, jest o 3 cm za głęboka.

Do tej pory nie latałem z walizką w podręcznym i nie wiem czy nie będzie problemu, a nie chcę się stresować przed każdym lotem..

Jeśli tych rozmiarów walizka będzie pełna, wejdzie do koszyka? Z góry dzięki za cenne info, bo zastanawiam się nad oddaniem prezentu do sklepu..

[edit]: Mateusz, rozumiem, że masz walizkę takich rozmiarów jak moja? przy "wciskaniu" jej do koszyka była wypełniona na maksa czy z luzem w środku? nie zniszczyłeś jej podczas całego procederu?

#13 PostWysłany: 23 Kwi 2012 21:00 

W easyjet powinno być ok, moja dziewczyna miała większą walizkę podobna do tej która pokazujesz i bez problemu poleciała do Holandii i z powrotem ;)
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 13 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości