Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 24 posty(ów) ]  Idź do strony 1, 2  Następna
Autor Wiadomość
#1 PostWysłany: 15 Kwi 2013 20:16 

Czy mogę wejść do samolotu z dzieckiem w chuście lub nosidle? Jeśli tak, to czy podczas odprawy będę mogła je tam trzymać cały czas?
Interesuje mnie przede wszystkim, jak to jest w Ryanairze, ale jak w Wizzairze też się chętnie dowiem.
 Profil Relacje PM off  

Niezapomniana wycieczka po Tajlandii 🛺 Bangkok, Phuket i Chiang Mai w jednej podróży z Warszawy za 2716 PLN 🌺 Niezapomniana wycieczka po Tajlandii 🛺 Bangkok, Phuket i Chiang Mai w jednej podróży z Warszawy za 2716 PLN 🌺
Luksusowy 5* hotel z aquaparkiem w Egipcie 🏝️🏊‍♂️🌴 Tydzień z all inclusive za 2390 PLN 🍹😎 Luksusowy 5* hotel z aquaparkiem w Egipcie 🏝️🏊‍♂️🌴 Tydzień z all inclusive za 2390 PLN 🍹😎
#2 PostWysłany: 15 Kwi 2013 20:43 

srebrny
oczywiście, że wejść na pokład możesz. Podczas odprawy również możesz mieć dziecko w nosidle itp.
Jednak nie jestem pewien czy dobrze rozumiesz słowo "odprawa", bo od momentu zamknięcia drzwi samolotu dziecko musi być na kolanach przypięte do Twoich pasów specjalnym pasem. Tak samo jest w we wszystkich cywilizowanych liniach.
 Profil Relacje PM off  

#3 PostWysłany: 15 Kwi 2013 20:50 

niebieski
pamiętaj, że lecąc z niemowlakiem możesz zabrać ze sobą wózek i mieć go do swojej dyspozycji aż do momentu wchodzenia po schodach do samolotu
 Profil Relacje PM off  

#4 PostWysłany: 15 Kwi 2013 20:57 
Awatar użytkownika

Zbanowany
srebrny
jak nie będzie płakać to mogą uznać za nadbagaż i przyjdzie płacić ekstra :?

#5 PostWysłany: 15 Kwi 2013 21:00 

srebrny
namteH napisał(a):
jak nie będzie płakać to mogą uznać za nadbagaż i przyjdzie płacić ekstra :?

oczywiście to nieprawda, nie siej niepotrzebnej paniki i śmietnika w historii forum.
 Profil Relacje PM off  

#6 PostWysłany: 16 Kwi 2013 01:03 
Awatar użytkownika

prawdopodobnie podczas przechodzenia przez bramké bedziesz musiala na chwile wyjac dziecko z nosidla ; linie lotnicze nie maja tu znaczenia.

#7 PostWysłany: 16 Kwi 2013 11:56 

Dziękuję za odpowiedzi.

A jeżeli będę miała nosidło i wózek, a dziecko np. w wózku, to nie uznają mi nosidła za nadbagaż? Lepiej zostawić sobie na nie miejsce w podręcznym? A może lepiej mieć chustę - zawsze mogę powiedzieć, że to koc, a koc można chyba mieć dodatkowo?

Wybaczcie upierdliwość, ale chcę być jak najlepiej przygotowana na naszą pierwszą podróż. Jeszcze pewnie zasypię Was innymi pytaniami, chyba że odpowiedzi znajdę w historii :)
 Profil Relacje PM off  

#8 PostWysłany: 16 Kwi 2013 14:44 

srebrny
ane-eta napisał(a):
Dziękuję za odpowiedzi.

A jeżeli będę miała nosidło i wózek, a dziecko np. w wózku, to nie uznają mi nosidła za nadbagaż? Lepiej zostawić sobie na nie miejsce w podręcznym? A może lepiej mieć chustę - zawsze mogę powiedzieć, że to koc, a koc można chyba mieć dodatkowo?

Wybaczcie upierdliwość, ale chcę być jak najlepiej przygotowana na naszą pierwszą podróż. Jeszcze pewnie zasypię Was innymi pytaniami, chyba że odpowiedzi znajdę w historii :)

my lataliśmy i z wózkiem i z nosidłem i torbą z jedzeniem i zabawkami.
Przy dziecku jest zupełnie inne podejście do tematu, na pewno nikt Cie nie cofnie, nie zrobi problemów itp. Nie spotkałem się nigdy przy swoim dziecku i nie widziałem nigdy problemów u innych dzieci.
 Profil Relacje PM off  

#9 PostWysłany: 26 Kwi 2013 13:37 

Loty: 35
Kilometry: 85 625
Ale jakie masz to nosidło? Miękkie, czy turystyczne ze stelażem. Jeśli miękkie to bym się niczym nie przejmowała, możesz je nawet na sobie mieć.
Najprawdopodobniej dziecko każą Ci przy przejściu przez brami wyjąć z nosidła/chusty. Mi ostatnio nawet 1,5-roczniaka obszukiwali, bo zapiszczał.
Jeśli bierzesz nosidło i nie czujesz potrzeby posiadania wózka na lotnisku, to możesz go nadać razem z bagażem rejestrowym. My uszyliśmy sobie pokrowiec na wózek i upychamy do niego oprócz wózka też pampersy, folie przeciwdeszczowe, dodatkowe siedzisko (mamy wózek dla dwójki dzieci).

#10 PostWysłany: 02 Maj 2013 16:32 

niebieski
Musze z przykroscia zdementowac powyzsze wypowiedzi.
Ryanair a niektore inne linie tez traktuja nosidla turystyczne jako BAGAZ DODATKOWY.
Na infolinii wyraznie mnie poinformowali, ze nosidlo musze oddac na ckeck-inie i dodatkowo za nie zaplacic.
na moje pytanie 'co mam zrobic z dzieckiem w czasie miedzy chek-inem@ a boardingiem uzlyszalam 'nosic na rekach'.

Jestesmy rodzicami mocno turystycznymi i nie-wozkowymi. dziecia glownie nosimy na plecach podczas roznych wypraw turytycznych.

Niestety jesli chodzi o przeloty czesto musimy uiszczac oplaty za nosidlo.

I zeby nie bylo niedomowien - mowie o nosidle typu Deuter.
 Profil Relacje PM off  

#11 PostWysłany: 02 Maj 2013 17:54 

niebieski
sofizmat napisał(a):
Musze z przykroscia zdementowac powyzsze wypowiedzi.
Ryanair a niektore inne linie tez traktuja nosidla turystyczne jako BAGAZ DODATKOWY.
Na infolinii wyraznie mnie poinformowali, ze nosidlo musze oddac na ckeck-inie i dodatkowo za nie zaplacic.
na moje pytanie 'co mam zrobic z dzieckiem w czasie miedzy chek-inem@ a boardingiem uzlyszalam 'nosic na rekach'.

Jestesmy rodzicami mocno turystycznymi i nie-wozkowymi. dziecia glownie nosimy na plecach podczas roznych wypraw turytycznych.

Niestety jesli chodzi o przeloty czesto musimy uiszczac oplaty za nosidlo.

I zeby nie bylo niedomowien - mowie o nosidle typu Deuter.

według mnie jest duża różnica pomiędzy chustą czy nosidełkiem materiałowym, a nosidłem "typu Deuter".
to drugie ma stelaż, raczej nie można o nim powiedzieć, że służy do przykrycia dziecka, nie schowasz go pod kurtkę czy tez nie włożysz do plecaka
 Profil Relacje PM off  

#12 PostWysłany: 02 Maj 2013 21:15 

niebieski
zgadza sie, ale jednak w czyms to niechodzace jeszcze dziecko musze transportowac. Dlaczego nosidla typu Deuter nie moge wziac pod sam samolot i nadac ZAMIAST wozka, a wozek juz moge?

My z dzieckiem czesto jezdzimy na trekkingi. Spacerowka mi sie nija nie przyda na przyklad w Atlasie Wysokim.
 Profil Relacje PM off  

#13 PostWysłany: 03 Maj 2013 09:57 

niebieski
z ta kurtka?

wozka rowniez nie wloze pod kurtke i nie schowam do plecaka, a jednak pod samolot z nim podejsc moge i nadac BEZPLATNIE na bagaz. Nie jest liczony w bagazu rejestrowanym.
 Profil Relacje PM off  

#14 PostWysłany: 03 Maj 2013 11:35 

niebieski
sofizmat napisał(a):
Dlaczego nosidla typu Deuter nie moge wziac pod sam samolot i nadac ZAMIAST wozka, a wozek juz moge?

dlatego, że regulamin przewoźnika traktuje tylko o bezpłatnym wózku. nie mnie oceniać, czy to jest sprawiedliwe czy nie, tak już jest.
 Profil Relacje PM off  

#15 PostWysłany: 13 Lip 2013 23:03 

Ja przechodząc przez kontrolę celną musiałam wyjąć dziecko z chusty i przenieść na rękach. Druga córka musiała wyjść z wózka i przejść na własnych nóżkach przez bramkę a wózek poszedł złożony na taśmę do prześwietlenia.
Przy odprawie (wizzair) zapytano nas dla kogo wózek jest. Na szczęście młodsza ma mniej niż 2 lata i nie musieliśmy za niego płacić. Starsza ma ponad dwa lata i jej już darmowy wózek nie przysługuje. Nie czytałam dokładnie regulaminu odnośnie wózków więc nie wiem czy to nadgorliwość czy tak jest zawsze. Pewnie jeden przymknie oko a drugi nie.

#16 PostWysłany: 16 Lip 2013 17:12 
Awatar użytkownika

niebieski
Wozek przysluguje tylko niemowleciu, czyli dziecku do 23mc. Na starsze dziecko kupowalas juz normalny bilet (a nie ten zryczaltowany), miala tez swoje miejsce i nalezy jej sie bagaz podreczny, za to wozek juz nie przysluguje. Nie trzeba czytac dokladnie regulaminow, wystarczy przejrzec dzial podrozowanie z niemowleciem/dzieckiem na str przewoznika, kazda linia zamieszcza te informacje.

#17 PostWysłany: 08 Paź 2013 19:43 
Awatar użytkownika

Zbanowany
Dokładnie, należy zapoznać się z regulaminem konkretnej linii lotniczej z której chcesz skorzystać, bo od tego wszystko zależy.
 Profil Relacje PM off  

#18 PostWysłany: 13 Paź 2013 15:33 

Bez problemu w nosidełku bo wchodziłem.
 Profil Relacje PM off  

#19 PostWysłany: 29 Paź 2013 04:31 

Regulaminy powinny być ujednolicone, to wózki i nosidła dla dzieci, to tak jakby ktoś doliczał inwalidzie za protezę na pokładzie.
 Profil Relacje PM off  

#20 PostWysłany: 06 Lis 2013 08:32 

Zbanowany
Mnie też to irytuje, bo za każdym razem jest inaczej i to nawet lecąc tą samą linią. Tylko inaczej jest w polsce a inaczej już za granicą w drodze powrotnej.
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 24 posty(ów) ]  Idź do strony 1, 2  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości