Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 8 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość
#1 PostWysłany: 05 Lip 2011 23:14 

Witam serdecznie wszystkich !

Wasze forum czytam od jakiegoś czasu, jednak dopiero teraz się zarejestrowałem, ponieważ mam kilka spraw, które mam nadzieję, że z Waszą pomocą uda się rozwiązać (wiem, że to nie forum kamperowe, ale może jakąś ciekawą odpowiedź uzyskam, zwłaszcza na temat tego, co warto odwiedzić). Planuję ze znajomymi wyruszyć w podróż kamperem po Europie zachodniej na +/- miesiąc.

1. Czytałem informacje w Internecie, które mocno mnie zaniepokoiły, a związane były z bezpieczeństwem. Dotarłem do informacji, że w południowej Francji i południowej Hiszpanii popularne jest okradanie kamperów nocą, włącznie z wpuszczaniem gazu usypiającego do kampera. Będzie to mój pierwszy wyjazd kamperowy, wyruszam w sumie na około miesiąc (plan podróży niżej) wraz z 5 znajomymi (4 facetów, 2 dziewczyny), wszyscy jesteśmy studentami i nie planujemy zatrzymywać się na kempingach, ze względu na wysokie koszty. Będziemy starali się nie zatrzymywać na dziko na plażach, lasach itp, tylko będąc na południu w ciągu dnia będziemy na plaży, a na wieczór będziemy jechali kilka km wgłąb do jakiegoś miasteczka na stację benzynową, albo jakieś inne bezpieczne miejsce na noc. Będziemy również w posiadaniu żelu pieprzowego (na wszelki wypadek), jakieś inne porady ? Raczej zainwestujemy również w czujnik ruchu mikrofalowy podłączony do jakiejś syreny, i jak ktoś będzie chciał się zbliżyć do kampera syrena zacznie wyć i oby to spłoszyło złodzeji.

2. Jak już wyżej napisałem, jest to mój 1 wyjazd kamperowy, w związku z tym nieodłączne pytanie: co zabrać koniecznie (ze sprzętu itp), a w szczególności jak rozwiązać problem z jedzeniem. Wiadomo, że na miesiąc jedzenia z PL nie przywieziemy, i coś na miejscu się będzie kupowało i przygotowywało, ale co zrobić, żeby wyjazd był jak najtańszy (wiadomo, jakieś zupki chińskie, pasztety, kasze, ryże, makarony, co jeszcze ?), i co w takim kamperze jeść ? ;-)

3. Nasza trasa przebiega następująco
Polska - Bremen (mamy tam znajomego, którego chcemy odwiedzić) - Amsterdam - Haga - Rotterdam - Brugia - Bruksela - Paryż - Madryt (po drodze zwiedzając kilka zamków na Loarą) - Lizbona - Sewilla - Gibraltar - Walencja - Barcelona - Marsylia - Saint Tropez - Cannes - Nicea - Monako - Genua - Wenecja - Polska

Jest to plan wstępny, choć już w dużej części dopracowany, jednak może ulec zmianie, moje pytanie jest co polecacie zwiedzić w okolicach/na trasie itp.

Jako, że jest to właśnie nasz pierwszy wyjazd, chcę mieć wszystko dopięte najmocniej, jak można (włącznie z tym, że mam wyliczone, gdzie tankować, bo taniej, tj w jakim kraju, gdzie wypróżniać kampera i się ładować itp. Wiele jeszcze rzeczy muszę ustalić, ale ogólny zarys jest ;-) )

Z góry dziękuję za pomoc ;-)
 Profil Relacje PM off  

Relaks w Alicante za 542 PLN 🌤️😎 Loty i 3 noce w hotelu blisko plaży 🌊👣 Relaks w Alicante za 542 PLN 🌤️😎 Loty i 3 noce w hotelu blisko plaży 🌊👣
Ferie w Omanie 😎⛱️🌊 Tydzień w ⭐⭐⭐⭐ hotelu z wyżywieniem za 4141 PLN Ferie w Omanie 😎⛱️🌊 Tydzień w ⭐⭐⭐⭐ hotelu z wyżywieniem za 4141 PLN
#2 PostWysłany: 05 Lip 2011 23:53 
Awatar użytkownika

hej,
ambitny plan !!!
generalnie fajna wyprawa i mam nadzieje ze Wam sie uda,
ale na taka trase to raczej bardziej + miesiac niz - (moze poltora) chyba ze zamierzecie przejechac tylko przez te miejscowosci (bo nawet przy zalozeniu 1d na wszystko to juz 20d)
ja niestety nie pomoge bo na camperach sie nie znam, ale z takiej wyprawy to mozesz potem jakas fajna relacje wstawic.

#3 PostWysłany: 06 Lip 2011 00:13 

Podobna akcje w ubieglym roku zorganizowali studenciaki ze Swidnicy, busem VW T3..
www.busemprzezswiat.pl

W tym roku podrozuja (aktualnie) dookola Polski, a pod koniec wakacji jada na wschod do Krymu, nastepnie do Aten i Bałkanami do Polski.
 Profil Relacje PM off  

#4 PostWysłany: 06 Lip 2011 00:25 

mario: Spokojnie się wyrobimy (jest nas 6, wszyscy mają prawko, więc można jeździć i nocą) ;-) Niektóre miasta da radę jednego dnia 2 na raz (Haga - Rotterdam, Cannes - Nicea - Monako), zostanie nam jeszcze kilka dni na opalanie na Lazurowym Wybrzeżu.
 Profil Relacje PM off  

#5 PostWysłany: 08 Lip 2011 11:29 

Może polecicie, co warto zobaczyć w tych miastach (lub w niedalekiej okolicy), a czego nie ma np w przewodniku (obok wypisuję to, co ja znalazłem ciekawego)

Holandia:
Amsterdam: Plac Dam, Red Light District, Albert Cuyp Amsterdam
Haga: Madurodam, pałac królowej, Scheveningen
Rotterdam: dzielnica Blaak, port
Kinderdijk: wiatraki

Belgia:
Brugia: Starówka
Bruksela: Wielki Plac, Górne Miasto, Siusiający chłopiec (fontanna), Atomium, Mini Europa, Parlament Europejski

Francja:
Paryż: Wieża Eiffla, Katedra Notre-Dame, Luwr, Łuk Triumfalny, Pałac Królewski, Bazylika Sacre-Coeur, Moulin Rouge, (Déborah Lesage / Mairie de Paris http://4.bp.blogspot.com/-Y0xM34S095I/T ... R_4852.jpg)
Zamki nad Loarą: CHAMBORD –BLOIS –CHENONCEAU – AZAY LE-RIDEAU
Marsylia: Zamek d’If, Katedra Najświętszej Marii Panny
Saint Tropez, Cannes: całe miasto
Grasse: Molinard-Galimard-Fragonard (którąś z tych fabryk - w tej miejscowości wyrabia się perfumy i można zobaczyć proces produkcji i tanio zakupić prawdziwe perfumy)
Nicea: Promenade des Anglais, Rosyjski Sobór Prawosławny, Plac Massena

Monako:
Monako: Monte Karlo, Pałac Książęcy

Hiszpania:
Madryt: Puerta de Europa, Gran Via, Plaza Mayor, Pałac Królewski, Plac Hiszpański, Plaza de Indepencia, La Almudena
Sevilla: Reales Alcazares (raczej tylko to, bo nie wiem, czy na więcej będzie czas)
Walencja: El Carmen, Miasteczko Sztuki i Nauki, Ogród Botaniczny
Barcelona: La Sagrada Familia, Ramblas, Park Guell, Pomnik Kolumba, Starówka, Camp Nou, Casa Vicens

Portugalia:
Lizbona: Alfama, Wieża Betlejemska, Klasztor Hieronimitów, Górne i Dolne Miasto, Zamek św. Jerzego

Włochy:
Genua: Dom Krzysztofa Kolumba, Plac Zwycięstwa
Wenecja: Bazylika św. Marka, Bazylika la Salute, Prokuracja, Palazzo Venier dei Leoni, Most Westchnień, Kanał Grande, Wieża Zegarowa, Most Rialto
 Profil Relacje PM off  

#6 PostWysłany: 08 Lip 2011 12:35 
Awatar użytkownika

srebrny
traveler napisał(a):
Brugia: Starówka
Zwiedzanie browaru http://www.halvemaan.be z degustacją, koniecznie rejs kanałami, wieczorem piwo w Cambrinusie
traveler napisał(a):
Paryż: Wieża Eiffla, Katedra Notre-Dame, Luwr, Łuk Triumfalny, Pałac Królewski, Bazylika Sacre-Coeur, Moulin Rouge
Moulin Rouge z zewnątrz specjalnie fascynujące nie jest, wejściówki to coś ok. 90-120 euro za osobę, ogrody koło Luwru są super, a Champs-Élysées prowadzące do Łuku Triumfalnego może i było fajne, ale 100 lat temu
traveler napisał(a):
Barcelona: La Sagrada Familia, Ramblas, Park Guell, Pomnik Kolumba, Starówka, Camp Nou, Casa Vicens
Polecam wejść do Casa Batlló, drogo, ale budynek jest super
 Profil Relacje PM off  

#7 PostWysłany: 08 Lip 2011 12:44 

shagrat: Dzięki za propozycje. W Paryżu byłem (ale nie wszyscy z naszej grupy byli, dlatego tam jedziemy) i widziałem Moulin Rouge, wg mnie warte odwiedzenia i pstryknięcia fotki (zwłaszcza nocą ;-) ). Łuk triumfalny - jak jeden z wielu, ale ... i tak warto chyba zobaczyć, zwłaszcza rondo koło łuku :D (też widziałem). Nie będziemy na pewno jechali do Wersalu, bo to jest lipa, ogrody ładne, ale w środku nic ciekawego (jak ja byłem była jakaś jeszcze ekspozycja z chińskimi, czy japońskimi dziwadłami-tragedia), wszędzie złoto i tyle.
 Profil Relacje PM off  

#8 PostWysłany: 15 Lip 2011 21:26 

Sprawdź trasę jak i cały plan wyprawy ich: http://xpresstour.pl/
Tak się składa, że właśnie są w trasie dookoła Europy nie kamperem, a zwykłym busem ;)
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 8 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 15 gości