Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 9 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość
 Temat postu: Lufthansa
#1 PostWysłany: 29 Mar 2013 15:16 

Witam.

Związku z tym, że to moja pierwsza podróż "normalnymi" liniami lotniczymi, nie tanimi jak wizzair, czy ryanair, mam pytane dotyczące odprawy. W tanich liniach, trzeba odprawiać się online, i drukować karty pokładowe, w innym wypadku spotyka Cię na lotnisku niespodzianka w wysokości z 50zł. A moje pytanie dotyczy odprawy lufthansy. Kupiłem bilet online na ich oficjalnej stronie, wybrałem już miejsca w samolocie nawet. Z tego co się orientuje, odprawić można się na ich stronie 23h przed planowanym odlotem. Co w przypadku kiedy tego nie zrobie? Odlatuję z Warszawy Chopina, z tego co wiem, są tam maszynki "self check-in"), jeżeli się mylę o ich istnieniu w Warszawie proszę mnie poprawić. Więc moje pytanie: czy coś się stanie jak nie odprawie się przez internet, tylko na lotnisku w tej maszynce? Mam lot łączony najpierw Eurowings (nie mogłem jeszcze wybrać miejsca na pokładzie ich samolotu), a potem Lufthansa do USA już bezpośrednio, będę mógł w Warszawie wydrukować dwie karty pokładowe? Nie orientuję się dokładnie jak to wygląda z tymi lotami łączonymi, co w przypadku jak Eurowings się spóźni i wtedy nie zdążę na drugi samolot do USA?
 Profil Relacje PM off  

Przedświąteczna wycieczka na Lazurowe Wybrzeże 🌊🎄 Loty do Nicei i hotel za 719 PLN 🇫🇷 Przedświąteczna wycieczka na Lazurowe Wybrzeże 🌊🎄 Loty do Nicei i hotel za 719 PLN 🇫🇷
Afryka mniej znana 😎 Loty do Namibii (z bagażem) od 2883 PLN 🔥😍 Afryka mniej znana 😎 Loty do Namibii (z bagażem) od 2883 PLN 🔥😍
 Temat postu: Re: Lufthansa
#2 PostWysłany: 29 Mar 2013 15:26 
Awatar użytkownika

HON fly4free
Niewiedza podróżujących low costami jest porażająca... nie musisz się odprawiać online. Lufthansa to normalna linia lotnicza, a nie lowcostowe gówno kasujące horrendalne pieniądze za każdą głupotę. Odprawisz się w kiosku na lotnisku i dostaniesz od razu obie karty pokładowe.
 Profil Relacje PM off  

#3 PostWysłany: 29 Mar 2013 15:49 

dzięki za uspokojenie. Natomiast mam pytanie jeszcze kilka pytań. Mam przesiadke w Dusseldorfie w 1 i w 2 stronę. w pierwszą stronę będę miał jakoś 1h i 40 minut na przesiadkę. Myslę, że to spokojnie starczy. Ale jak sprawa wygląda na lotnisku w Dusseldorfie z paleniem papierosów? Jest tam jakieś specjalne pomieszczenie, gdzie można zapalić tak jak w Monachium, czy nawet w Gdańsku, żeby nie wychodzić z lotniska? Jeżeli nie ma, takiej możliwości, to domyślam się ze w ciągu tych 1.5h nie zdążę raczej wyjść z odprawy, zapalić i przejść odprawę jeszcze raz, bo z tego co słyszałem loty międzykontynentalne trzeba o wiele szybciej sie wstawiać na lotnisku. Pomimo, że torba w Warszawie zostanie nadana bezpośrednio do USA, nie będę musiał jej odbierać w Niemczech, a bynajmniej mam taką nadzieję. A jeżeli chodzi o powrotny bilet, to mam trochę mało czasu na przesiadkę, bo tylko 35 minut. Zdążę?
 Profil Relacje PM off  

#4 PostWysłany: 29 Mar 2013 16:23 

jeśli masz taki bilet to linia zakłada, że zdążysz.
Może być też tak, zwłaszcza w razie spóźnienia, że przewiozą Cię prosto z samolotu do samolotu a bagaż dostaniesz do domu jakiś czas potem (znam takie przypadki).
albo wersja standardowa - zmiana lotu (gratis oczywiście) + ew. hotel itd.
wtedy można też ubiegać się o odszkodowanie jak to będzie ponad 3h chyba...
 Profil Relacje PM off  

#5 PostWysłany: 29 Mar 2013 16:24 
Awatar użytkownika

Loty: 1
Kilometry: 282
HON fly4free
Da rade..
http://fly4free.pl/forum/przesiadka-w-dus-35-min-realne,15,27232&start=0

#6 PostWysłany: 29 Mar 2013 16:58 

Dzięki bardzo za wszystkie odpowiedzi. A wiecie, może gdzie bardziej opłaca się kupować alkohol, żeby przewieźć do USA? Z tego co wiem, można litr wódki wziąć. Chciałbym zabrać ze sobą 2x 0.5L żubrówki. I nie wiem, czy bardziej opłaca się kupować w jakimś supermarkecie typu biedronka. Czy nie kupić w wolnocłowym w Warszawie. Ogarniacie ceny mniej więcej? Bo z tego co wiem, to chyba pokazuję się kartę pokładową w sklepie w Warszawie na lotnisku, i jest taniej chyba coś, niż jakbym leciał przykładowo do UK, czy Hiszpanii.
 Profil Relacje PM off  

#7 PostWysłany: 29 Mar 2013 17:11 

niebieski
Kup lepiej w Biedronce i schowaj do bagażu rejestrowanego. Jeżeli kupisz na lotnisku Chopina, nie zdziwiłbym się gdyby podczas kontroli na DUS zabrali Tobie ten alkohol mimo zapakowanego w plastikową torbę.
 Profil Relacje PM off  

#8 PostWysłany: 29 Mar 2013 17:17 

Właśnie się nad tym zastanawiałem, teoretycznie gdybym miał zapakowane w torbę chyba i paragony to wszystko powinno być w porządku, ale chyba nie warto ryzykować, zabraniem w DUS. Chociarz, może ktoś się jeszcze odezwie i napiszę co o tym myśli. Z drugiej strony, jak nie będę wychodzić w DUS na zewnątrz, tylko będę czekać na lotnisku za odprawą (jeżeli będą rzeczywiście kabiny dla palaczy na terenie lotniska) to już nie będę przechodzić po raz kolejny przez odprawy
 Profil Relacje PM off  

#9 PostWysłany: 29 Mar 2013 18:16 

Dzięki. Domyślam się, że najlepszą alternatywą dla mnie będzie kupić w biedronce i włożyć butelki do bagażu rejestrowanego (najbezpieczniej). Bo pewnie ceny w DUS mogą być dla mnie mniej korzystne, chociarz nie wiem, nie lądowałem nigdy tam. Co myślicie?
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 9 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 8 gości