Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 60 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3  Następna
Autor Wiadomość
 Temat postu: Re: CDG-ORY
#21 PostWysłany: 24 Mar 2013 16:21 

Loty: 510
Kilometry: 1 112 648
srebrny
maxima napisał(a):
Chciałabym się upewnić co do możliwości transportu. Docelowo muszę się przemieścić CDG-ORY, ale nocleg mamy w okolicy Place d'italie. Minusem jest to, że na trasie Place d'italie-ORY jedziemy w Wielkanoc więc podejrzewam, że komunikacja będzie działac jeszcze bardziej w kratkę niż zwykle:)

Trasa CDG T1 - Place d'Italie:
1. RER B + metro z Denfert-Rochereau (linia 6) - cena 9,5 EUR - czy w ramach tego biletu mogę jeszcze przejechać odcinek metrem czy muszę kupić dodatkowy bilet?
2. autobus 350 do Gare de l'Est + metro (linia 5) - koszt 3 bilety - czy dodatkowo na metro muszę kasować jeszcze jeden bilet??

Trasa Place d'Italie - ORY
1. metro do Denfert-Rochereau (linia 6) + OrlyBus - wynika, że OrlyBus 7,2EUR - czy w ramach tego biletu muszę kasować bilet na odcinek metrem? Gdzie kupić ten OrlyBus?
2. metro do Villejuif-Louis Aragon (linia 7) + autobis 285 - cena 1,9 EUR + bilet na metro?

Czy ktoś mógłby odpowiedzieć na powyższe pytania?:)
Czy na powrót w dni robocze (mam 11h na przesiadkę więc mogę dowolnie kombinować) ktoś może podpowiedzieć sensowną i tanią opcję przejazdu ORY (terminal S)-CDG T1? Czy połączenie bus 285 + metro 7 + bus 350 ma sens i nie będzie trwało 4h?:)

ktoś pomoże/podpowie?

Odkryj południe Francji ☀️ Loty do Marsylii i Nicei od 191 PLN 😎 Odkryj południe Francji ☀️ Loty do Marsylii i Nicei od 191 PLN 😎
Wyspa jak z raju w supercenie 🌴🔥 Loty na Mauritius od 2092 PLN😎 Wyspa jak z raju w supercenie 🌴🔥 Loty na Mauritius od 2092 PLN😎
#22 PostWysłany: 24 Mar 2013 16:49 

niebieski
@maxima:

Przy przesiadkach bus - metro trzeba skasować nowy bilet. RER - metro jest możliwe w ramach tego samego biletu (przynajmniej tak to działało rok temu). Na jednym bilecie można jeździć i przesiadać się metrem do woli; natomiast każdorazowa przesiadka RER/metro - autobus wymaga skasowania nowego biletu.

OrlyBus ma swoją oddzielną taryfę i przy dojazdach również trzeba skasować dodatkowy bilet w metrze/autobusie.

Przejazd kombinowany z CDG na ORY wykorzystując 350 + metro + 285 zajmuje razem około 2 godzin (350 - około godziny; metro - około pół godziny; 285 - około 15 minut).
 Profil Relacje PM off  

#23 PostWysłany: 19 Maj 2013 22:37 
Awatar użytkownika

HON fly4free
Witam,

czy ktoś przetestował na własnej skórze połączenie Air France między CDG a ORY (linia 3) i może wypowiedzieć się na temat realnego czasu przejazdu między lotniskami? Oficjalne dane przewoźnika mówią o czasie ok. 1h30min, jak to wygląda w praktyce i czy drogi, którymi jeżdżą te autobusy narażone są na korki w godzinach porannego/popołudniowego szczytu czy ruch odbywa się płynnie o każdej porze doby i raczej czas tego transferu nie ulega wydłużeniu?
 Profil Relacje PM off  

#24 PostWysłany: 19 Maj 2013 23:06 
Awatar użytkownika

Loty: 249
Kilometry: 415 497
srebrny
Jechałem 2x i było dużo krócej - z tego co pamiętam to jakieś 40 minut. Wydaje mi się że oni tak dla bezpieczeństwa podają te 1,5h. Albo może miałem farta i akurat się zdarzyło że przejechał szybko..
 Profil Relacje PM off  

#25 PostWysłany: 19 Maj 2013 23:28 
Awatar użytkownika

HON fly4free
Poważnie aż ponad 2x krócej niż czas podawany przez przewoźnika?!
Podróżowałeś może w godzinach szczytu czy daleko od godzin największego natężenia ruchu?
 Profil Relacje PM off  

#26 PostWysłany: 19 Maj 2013 23:54 

kemot napisał(a):
czy ktoś przetestował na własnej skórze połączenie Air France między CDG a ORY (linia 3) i może wypowiedzieć się na temat realnego czasu przejazdu między lotniskami? Oficjalne dane przewoźnika mówią o czasie ok. 1h30min, jak to wygląda w praktyce i czy drogi, którymi jeżdżą te autobusy narażone są na korki w godzinach porannego/popołudniowego szczytu czy ruch odbywa się płynnie o każdej porze doby i raczej czas tego transferu nie ulega wydłużeniu?

jechałem ORY-CDG - start we wtorek w okolicy 7-8 - jechał mniej niż godzinę (około 45min)
na tej trasie natomiast w druga stronę widziałem dosyć spore korki - w tym samym momencie na trasie ORY-CDG nie było prawie żadnych

jechałem CDG-ORY w środę - start w okolicach 10-11 i autobus jechał koło godziny, z tym że czekałem na niego godzinę :)
ale to akurat inna para kaloszy - dzień wcześniej byłe spore opady śniegu i wszystko się rozłożyło na lotnisku
(samolot z wawy wyleciał godzinę później, potem kołował godzinę po płycie w CDG, czekałem na odbiór bagaży godzinę,
i czekałem też około godzinę na to żeby kolejka kursująca między terminalami ruszyła)

reasumując:
- czas przejazdu na pewno zależy od pory dnia (i tygodnia) w której jedziesz (czy są korki),
- na lotnisku też czas się wydłuża w zależności na którym terminalu wsiadasz/wysiadasz (autobus robi na CDG pętlę po terminalach)
- jeśli masz dużo bagażu to jest dosyć wygodnie przy wsiadaniu/wysiadaniu - linia ma pomocników na przystankach, którzy Ci pomagają się
zapakować
- jeśli nigdy nie byłeś na CDG,ORY to tez warto zarezerwać sobie z tego względu dodatkowy czas bo lotnisko jest dosyć rozległe i transfer między poszczególnymi terminalami może trochę czasu zająć
- przy rezerwacji biletu na stronie inernetowej przewoźnika (http://www.lescarsairfrance.com/en/tick ... rices.html) jest drobna zniżka
 Profil Relacje PM off  

#27 PostWysłany: 22 Maj 2013 18:52 

Z tego co tu widzę to najszybszym sposobem przemieszczenia się między tymi lotniskami (nie licząc taxi) jest autobus, który bez korków jedzie maksymalnie godzinę zgodnie z tym co tu piszecie, mimo że rozkład podaje 1,5h.

Ląduję na ORY o 7:50 i miałbym dalej lot z CDG o 11:00, jest realna szansa zdążyć?
Wiem, że ryzyko spore ale zakładając w miarę planowe lądowanie powinienem chyba zdążyć na autobus o 8:30 (ma ktoś doświadczenia jak długo czeka się na bagaż na ORY?) i wtedy ok. 9:30, maks 10 byłbym na CDG i zdążyłbym się odprawić z bagażem?

Następny lot z CDG miałbym dopiero o 19:30, czyli aż 7,5h później więc jestem skłonny podjąć ryzyko tej krótkiej przesiadki, ale nie wiem jakie realnie ma ona szanse powodzenia bo nie przerabiałem jeszcze takiego manewru w Paryżu na własnej skórze.

Jak ktoś pokonywał tą trasę, najlepiej wielokrotnie, i mógłby ocenić szanse powodzenia takiej przesiadki 3h10m z bagażem rejestrowanym i transferem między lotniskami to będę wdzięczny.
 Profil Relacje PM off  

#28 PostWysłany: 10 Cze 2013 07:57 
Awatar użytkownika

platynowy
cześć,

przymierzam się do przejazdów CDG-ORY oraz ORY-CDG i na razie pod uwagę biorę głównie autobus linii nr 3. Ponieważ jednak jedziemy w trójkę, zastanawiam się, czy łączny koszt za autobus (ok. 100 EUR w obie strony) nie będzie przypadkiem zbliżony do taksówki? Czy ktoś z Was orientuje się, ile może kosztować przejazd taksówką na tych trasach?

Pozdrawiam, Bartek
 Profil Relacje PM off  

#29 PostWysłany: 10 Cze 2013 08:44 

srebrny
tomo napisał(a):
Z tego co tu widzę to najszybszym sposobem przemieszczenia się między tymi lotniskami (nie licząc taxi) jest autobus, który bez korków jedzie maksymalnie godzinę zgodnie z tym co tu piszecie, mimo że rozkład podaje 1,5h.

Ląduję na ORY o 7:50 i miałbym dalej lot z CDG o 11:00, jest realna szansa zdążyć?
Wiem, że ryzyko spore ale zakładając w miarę planowe lądowanie powinienem chyba zdążyć na autobus o 8:30 (ma ktoś doświadczenia jak długo czeka się na bagaż na ORY?) i wtedy ok. 9:30, maks 10 byłbym na CDG i zdążyłbym się odprawić z bagażem?

Następny lot z CDG miałbym dopiero o 19:30, czyli aż 7,5h później więc jestem skłonny podjąć ryzyko tej krótkiej przesiadki, ale nie wiem jakie realnie ma ona szanse powodzenia bo nie przerabiałem jeszcze takiego manewru w Paryżu na własnej skórze.

Jak ktoś pokonywał tą trasę, najlepiej wielokrotnie, i mógłby ocenić szanse powodzenia takiej przesiadki 3h10m z bagażem rejestrowanym i transferem między lotniskami to będę wdzięczny.

My też chcieliśmy wybrać ten lot o 11, ale myślę, że może być ciężko. też lądowaliśmy o 7, z lotniska wyszliśmy dopiero o 8. Potem autobus i metro. Ok 9:30 byliśmy na przystanku 350. My wybraliśmy lot o 19, więc nie wsiedliśmy, ale jak jechaliśmy na lotnisko ok 14, to 350 jechał 1:30 (po drodze ma 10 minut postój - koniec trasy, ale się nie wysiada i dopiero po przerwie jedzie pod terminal lotowski). Może lepiej weź ten lotniskowy transport, bo wg nie masz szans zdązyć najtańszą opcją. Jeśli jeszcze samolot się opóźni, to pozamiatane.

#30 PostWysłany: 10 Cze 2013 20:43 
Awatar użytkownika

Loty: 68
Kilometry: 170 743
niebieski
Hej, wlasnie LOT mi dzisiaj anulowal moj popoludniowy rejs w srode :/ lece wiec kolejnym, tzn na CDG bede o 22.20. Zburzylo to nieco moj plan bezstresowego przemieszczenia sie na Orly . W zwiazku z tym mam pytanie - czy jest szansa dotarcia na lot z Orly o 12 w poludnie? Pierwszy 350 jest chyba okolo 6 rano, najpozniej o 10 raczej trzeba sie stawic do odprawy Air Caraibes, czy 4h wystarczy (rano pewnie beda korki)? Przystanki sa dobrze oznaczone?

#31 PostWysłany: 10 Cze 2013 21:10 

srebrny
odprawa się kończy pewnie o 11. Lot na Martynikę czy Gwadelupę to lot krajowy, więc nie trzeba być jakoś super wcześnie ;)

Myślę, że 5h spokojnie starczy - 2h na przejazd 350, jeśli będą duże korki to możesz się przesiąść na Porte de la Chapelle na metro - metro to ok 50minut, dojazd na Orly to max 40 minut, jeśli będą rano korki. 3h30 w najgorszym wypadku zajmie Ci przejazd :)

#32 PostWysłany: 10 Cze 2013 21:27 

We Francji w dniach 11-13 czerwca planowany jest strajk francuskiego odpowiednika naszego ULC i stąd linie lotnicze zmuszone są odwołać część rejsów, łącznie w ciągu tych 3 dni ok. 50% ma zostać odwołanych i stąd właśnie też odwołany ten rejs LOTowski o 16.

Jeżeli bardziej niż 19:55 odpowiada Ci wylot w środę o 7:45 rano to spokojnie możesz dokonać takiej zmiany na infolinii LOTowskiej, nie będą w takiej sytuacji robili z tym najmniejszego problemu.
 Profil Relacje PM off  

#33 PostWysłany: 10 Cze 2013 22:14 
Awatar użytkownika

niebieski
gdybym byla sama to pewnie bym sie nie denerwowala, ale lece z 12latka, poza tym zestresowala mnie ta zmiana w ostatniej chwili ;) ten LOT :/, juz drugi raz mi odwolali "moj" rejs :/

Maxima, jeszcze jedno pytanko - bo trafilam na sprzeczne info i juz zglupialam - przystanek 350 znajduje sie przy terminalu 1 (tam gdzie LOT), czy trzeba jechac kolejka?

Dzieki za odpowiedz :)

#34 PostWysłany: 10 Cze 2013 22:30 

Loty: 207
Kilometry: 431 453
niebieski
Przystanek 350 jest przy terminalu 1 aczkolwiek trudno go znaleźć. Ja pojechałem kolejką lotniskową na terminal 3 i tam bez problemu można odszukać dworzec autobusowy oraz kupić bilety.

#35 PostWysłany: 10 Cze 2013 22:31 
Awatar użytkownika

niebieski
Było, ale odświeżę: autobus 350 startuje z terminala 3, jest tam mały dworzec autobusowy przed hotelem Ibis, stanowisko D.
Raczej nie znajdziesz tam typowej kasę biletowej, ale jest coś typu " information ticket office" - kupiłem tam pakiet 10 biletów T+ za 13,30 Euro (pojedynczych nie mieli).
Do terminala 3 można dotrzeć wcześniej bezpłatną kolejką lotniskową.
Autobus odwiedza po drodze do Paryża terminal 2 oraz terminal 1 - można się dosiąść jeśli macie bilety lub planujecie kupić u kierowcy.
Ale moim zdaniem jak się ma czas, lepiej przemieścić się do niewielkiego terminala 3.
 Profil Relacje PM off  

#36 PostWysłany: 10 Cze 2013 23:00 

srebrny
co wy mówicie - łatwo go znaleźć, a jeśli już to najlepiej zapytać w informacji, bez problemu pomogą! trzeba zjechać na dół - nie pamiętam już które wyjście, ale w informacji dokładnie powiedzą i sprzedadzą Wam bilety. bez sensu gdzieś jeździć, jak autobus jest pod nosem... a jak się cofniecie, to i tak będziecie jechać przez terminal 1.
Jakieś 2 miesiące temu prowadzili tam prace remontowe, ale z małą pomocą bez problemu znajdziecie ;) nie ma co jeździć i tracić czas ;)

#37 PostWysłany: 11 Cze 2013 07:09 
Awatar użytkownika

niebieski
ok, bardzo Wam dziekuje, teraz juz jest wszystko jasne, byle tylko zdazyc ;)

Orientujecie sie od ktorej czynne sa te punkty sprzedajace bilety na lotnisku?

#38 PostWysłany: 11 Cze 2013 10:47 

Loty: 207
Kilometry: 431 453
niebieski
Sprawdź jeszcze dokładnie godziny swoich lotów do i z Paryża, bo we Francji jest strajk od dzisiaj do piątku i dużo lotów jest odwołanych lub przełożonych.

#39 PostWysłany: 11 Cze 2013 12:53 
Awatar użytkownika

niebieski
wlasnie LOT mi przelozyl z tego powodu. Obym tylko poleciala tym na ktory mnie przebookowali wczoraj :/

#40 PostWysłany: 15 Cze 2013 04:55 
Awatar użytkownika

niebieski
Przetestowalam opcje 350+7+285

Z uwagi na nadmiar wolnego czasu pojechalam na CDG na terminal 3 darmowa kolejka- przystanek tam rzeczywiscie jest dobrze oznaczony, bilety kupilam w automacie.Jechal ponad godzine. Na gare d'est rowniez nie ma problemow z odnaleziemiem stacji metra, tak samo przy przesiadce z metra nr 7 na autobus 285. Ale uwaga - o godzinie 18, 285 jechal nad Orly ponad godzine! Mimo wszystko polecam ten sposob przemieszczenia sie miedzy lotniskami;)

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 60 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości