Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 10 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość
#1 PostWysłany: 30 Cze 2011 18:38 
Awatar użytkownika

Mam do was pytanie. Nigdy nie latałem z bagażem rejestrowanym i nie wiem jak wygląda ogólna procedura.
Z tego co się orientowałem to po prostu muszę wcześniej zjawić się na lotnisku i oddać w "okienku" bagaż rejestrowany a potem już wszystko standardowo jak bez bagażu. Czy mam rację i to wszystko ? i jak wygląda odbiór bagażu na lotnisku docelowym? rozumiem, że po prostu po wyjściu z samolotu trzeba chwilkę poczekać i pojawi się na taśmie.

Mam też kilka pytań a propos samego bagażu rejestrowanego
- jak wygląda przewóz w wizzairze (w regulaminie piszą, że nie gwarantują, że bagaż poleci tym samym lotem co my) jak to ma się w praktyce? bo w rejestrowanym będę miał namiot i wizja noclegu bez namiotu nie jest różowa.
- czy jeżeli jako bagaż rejestrowany mam plecak opłaca się go jakoś zabezpieczyć folia? żeby nikt w łatwy sposób nie mógł nic wyciągnąć? czy lepiej dać sobie z tym spokój (ogólnie nic super cennego tam nie zamierzam wsadzać no ale jadę na dłuższy wyjazd i wolał bym aby bagaż doleciał w stanie nie naruszonym)

z góry dzięki za odpowiedź
 Profil Relacje PM off  

Zanzibar z all inclusive za 3891 PLN 👙👣🌊 Loty z Warszawy i ⭐⭐⭐⭐ hotel przy plaży 🏖️🍸 Zanzibar z all inclusive za 3891 PLN 👙👣🌊 Loty z Warszawy i ⭐⭐⭐⭐ hotel przy plaży 🏖️🍸
Zobacz Nowy Jork i odpocznij na Bahamach🛳️✈️ Loty z Warszawy i rejs za 4969 PLN 🍹🍺☕ Zobacz Nowy Jork i odpocznij na Bahamach🛳️✈️ Loty z Warszawy i rejs za 4969 PLN 🍹🍺☕
#2 PostWysłany: 30 Cze 2011 21:20 

tak, oddajesz w okienku (check-in), o ile podroz wykupiles z odprawa on-line, to wpierw wydrukuj karte pokladowa, na lotnisku przy oddaniu bagazu pracownik obslugi naklei Ci kwit potwierdzajacy zdanie bagazu. potem wszystko odbywa sie juz jak przy locie wylacznie z bagazem podrecznym.

na lotnisku docelowym ustawiasz sie przy odpowiedniej tasmie i czekasz na bagaz. ile czasu to juz zalezy od konkretnego lotniska, czasem bedzie to 5-10 minut, a czasem nawet 30 minut. w 99,99% przypadkow bagaz poleci tym samym samolotem, a ewentualne bledy spowodowane sa tylko przez pracownikow obslugi naziemnej. linia lotnicza nie robi nikomu na zlosc i nie zostawi Twojej walizki z premedytacja na kolejny lot.

czy warto zabezpieczac to juz prywatna decyzja, o ile wybierasz kierunek wschodni (ukraina) to moze i lepiej czyms owinac. wiele osob pisalo w przeszlosci, ze okradziono im bagaz rejestrowany. mi to sie nigdy nie przytrafilo, co najwyzej lekkie obtarcia i zadrapania spowodowane przerzucaniem walizki z tasmy na wozek etc. jesli odbywasz podroz do kraju strefy schengen/ue ewentualne zabezpieczenie bagazu uchroni przed uszkodzeniami wizualnymi. watpie, aby ktos chcial krasc, jak sam powiedziales, niezbyt wartosciowe przedmioty.

#3 PostWysłany: 01 Lip 2011 03:46 
Awatar użytkownika

srebrny
btw co za czasy - 'jeszcze nigdy nie lecialem z rejestrowanym' :)
 Profil Relacje PM off  

#4 PostWysłany: 01 Lip 2011 09:41 

ja tez nigdy nie leciałem z bagażem i miałem założyć taki sam temat ;)
 Profil Relacje PM off  

#5 PostWysłany: 01 Lip 2011 13:27 
Awatar użytkownika

Loty: 95
Kilometry: 156 953
niebieski
to widzę ze nie jestem sam - jutro pierwszy lot z rejestrowanym a latałem już kilkanaście razy
 Profil Relacje PM off  

#6 PostWysłany: 01 Lip 2011 18:55 
Awatar użytkownika

dzięki za odpowiedź.

Jeżeli ktoś ma jeszcze jakieś rady a propos lotu z rejestrowanym to będę wdzięczny jeżeli się tu udzieli
 Profil Relacje PM off  

#7 PostWysłany: 01 Lip 2011 19:26 
Moderator forum

a propos plecaka - mysle ze warto go zabezpieczyc,
> przed kradzieza, gdziekolwiek/skadkolwiek bys lecial,
[mi akurat zdarzylo sie ze otworzyli torbe w BCN, a ze samolot nie odlecial danego dnia, to mam pewnosc. (nie byla zabezpieczona, bo mialem tam tylko troche ubran)
potem widzialem w tv nagrania z kamery (z MAD ?) jak pracownik-zlodziej grasowal jakby nidgy nic...] :shock:

> + jednoczesnie przed uszkodzeniem - np plecak z urwanym ramieniem jest malo praktyczny ;)

a propos praktyczny- doczepianie szmatek, pasków kolorowych wydawało mi się na poczatku niepoważne , ale faktycznie ta prosta rzecz pozwala łatwo wyłowic wzrokowo czarną walizkę z serii innych innych innych czarnych(?) walizek :D

A.

Wybaczcie brak polskich znakow w niektórych postach.
 Profil Relacje PM off  

#8 PostWysłany: 02 Sie 2011 18:49 
Awatar użytkownika

Ogólnie jestem już po locie i wszystko ok. Dopiszę może kilka ważnych informacji (przynajmniej ja je za takie uważam).

- Bagaż prześwietlany jest później (nie w momencie oddawania)
- Rzeczy delikatnych nie radzę przewozić w bagażu rejestrowanym (rzucanie bagażem jest normalne)
- Podczas pakowania plecaka w folie należy zostawić jakiś uchwyt na zawieszkę od linii lotniczych (przy zdaniu bagażu zawieszą wam ją pracownicy linii lotniczej)
- dostaniecie też naklejkę z numerem rezerwacji i informacją o bagażu (to samo co na zawieszce).
- Jak wyżej potwierdzam, że warto porządnie opakować folią. Może w przypadku walizki nie jest to bardzo ważne o tyle plecak myślę, że warto. (możliwe uszkodzenia [dużo ruchomych części] etc.)
 Profil Relacje PM off  

#9 PostWysłany: 02 Sie 2011 18:58 

a jak zabezpieczacie, bo na lotniskah nie jest najtaniej?

Prosze o praktyczne rady dotyczace placaka

#10 PostWysłany: 02 Sie 2011 19:23 
Awatar użytkownika

ja zabezpieczałem zwykłą folią spożywczą (nie chciało mi się szukać odpowiedniej folii) taka folia wystarczy jak ją dobrze naciągniesz no i możesz też poszukać jakiejś mocniejszej folii budowlanej czy coś.
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 10 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 6 gości