Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 18 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość
#1 PostWysłany: 12 Mar 2013 18:47 
Awatar użytkownika

Loty: 64
Kilometry: 89 673
niebieski
Hej :)

Na moim blogu troszkę napisałem o szybowcach. Jeśli jesteście ciekawi lub macie jakieś pytania to pytajcie, a na pewno odpowiem :)

Zapraszam: http://liketofly.wordpress.com/

Dziękuję i Pozdrawiam :)

Ferie w Omanie 😎⛱️🌊 Tydzień w ⭐⭐⭐⭐ hotelu z wyżywieniem za 4141 PLN Ferie w Omanie 😎⛱️🌊 Tydzień w ⭐⭐⭐⭐ hotelu z wyżywieniem za 4141 PLN
All inclusive w ⭐⭐⭐⭐ resorcie w Egipcie za 1599 PLN 😎🥂👙🌊 All inclusive w ⭐⭐⭐⭐ resorcie w Egipcie za 1599 PLN 😎🥂👙🌊
#2 PostWysłany: 12 Mar 2013 20:31 

Kolejne marzenie ... ile godzin trzeba miec wylatanych aby móc samemu ? :D
 Profil Relacje PM off  

#3 PostWysłany: 12 Mar 2013 20:42 
Awatar użytkownika

Loty: 1
Kilometry: 8 613
Zgodnie z kursem.
Polecam google.pl i wpisać Kurs szybowcowy!:P

#4 PostWysłany: 12 Mar 2013 21:25 
Awatar użytkownika

niebieski
effecto napisał(a):
Kolejne marzenie ... ile godzin trzeba miec wylatanych aby móc samemu ? :D

Pewnie jest jakiś ogólny przepis ile... ale tego to niestety nie wiem :) Wszystko zależy od samego siebie, ale od instruktora również.
W moim przypadku wygląda to następująco:
1. pierwszy lot: 18.05
2. pierwszy lot samodzielny: 24.07

Nalot ogólny z instruktorem przed pierwszym samodzielnym: 7h 33min.

Jakby były jeszcze jakieś pytania to chętnie odpowiem,

Pozdrawiam :)

#5 PostWysłany: 12 Mar 2013 21:31 

Fajny blog.

Czytałem trochę o kosztach i badaniach. Możesz coś więcej napisać jak to wygląda w przypadku wad wzroku i serce oraz co wchodzi w skład badań kategorii 2.
 Profil Relacje PM off  

#6 PostWysłany: 12 Mar 2013 21:35 
Awatar użytkownika

niebieski
opt1c5 napisał(a):
Fajny blog.

Czytałem trochę o kosztach i badaniach. Możesz coś więcej napisać jak to wygląda w przypadku wad wzroku i serce oraz co wchodzi w skład badań kategorii 2.

Niestety nie mam danych 100%, więc posłużyłem się troszkę internetem: http://www.samoloty.pl/index.php/niezbi ... -2035.html

A co do wzroku to, latanie w okularach/soczewkach to żaden problem (tak lata moja koleżanka z klasy) :)

Jeszcze znalazłem dotyczące wzroku i innych: http://www.samoloty.pl/index.php/niezbi ... -2102.html

#7 PostWysłany: 12 Mar 2013 22:19 

Loty: 295
Kilometry: 404 833
srebrny
Bardzo fajny blog, pisz jak najczęściej !

#8 PostWysłany: 12 Mar 2013 22:25 
Awatar użytkownika

niebieski
Mobilek napisał(a):

Serdecznie dziękuję ;)

Jakiś konkretny temat Cię interesuje, czy ogólnie o wszystkim związanym z lotnictwem ?:)

#9 PostWysłany: 12 Mar 2013 22:38 

srebrny
hipeq69 napisał(a):
Mobilek napisał(a):

Serdecznie dziękuję ;)

Jakiś konkretny temat Cię interesuje, czy ogólnie o wszystkim związanym z lotnictwem ?:)

Raczej ogólnie, bardzo fajnie mi się czyta twoje artykuły.

#10 PostWysłany: 12 Mar 2013 23:42 
Awatar użytkownika

Loty: 33
Kilometry: 39 451
srebrny
Napisz o kosztach całkowitych kursu, ile kosztuje wynajęcie (?) szybowca, wyciągnięcie go itp ;)
 Profil Relacje PM off  

#11 PostWysłany: 13 Mar 2013 15:23 
Awatar użytkownika

Loty: 1
Kilometry: 8 613
w Łodzi kurs to 3tyś pln.

#12 PostWysłany: 13 Mar 2013 19:04 
Awatar użytkownika

Szybowcem miałem okazję latać tylko 2 razy. Nie chciałem się szkolić na szybowcach, za to od razu na samolotach, bo to mnie bardziej kręciło. W sierpniu odebrałem swoją licencję PPL(A) :)
 Profil Relacje PM off  

#13 PostWysłany: 13 Mar 2013 19:08 

Zbanowany
niebieski
kubak4 napisał(a):
Szybowcem miałem okazję latać tylko 2 razy. Nie chciałem się szkolić na szybowcach, za to od razu na samolotach, bo to mnie bardziej kręciło. W sierpniu odebrałem swoją licencję PPL(A) :)

Opowiedz o tym troche wiecej. Jakie koszty ile to trwa etc.
 Profil Relacje PM off  

#14 PostWysłany: 13 Mar 2013 19:10 

Właśnie ile pózniej kosztuje takie wynajecie szybowca ?
 Profil Relacje PM off  

#15 PostWysłany: 13 Mar 2013 19:28 

srebrny
To zależy od regionu Polski.
Tutaj cennik Aeroklubu Śląskiego :
http://www.aeroklub.katowice.pl/cennik.php

#16 PostWysłany: 13 Mar 2013 20:25 
Awatar użytkownika

niebieski
Mobilek napisał(a):
To zależy od regionu Polski.
Tutaj cennik Aeroklubu Śląskiego :
http://www.aeroklub.katowice.pl/cennik.php

Dokładnie, każdy Aeroklub ma inne ceny - lecz nie należy się spodziewać, ze jest tanio (choć to kwestia umowna) :)

#17 PostWysłany: 15 Mar 2013 00:05 
Awatar użytkownika

Komornik napisał(a):
kubak4 napisał(a):

Opowiedz o tym troche wiecej. Jakie koszty ile to trwa etc.

Szkoliłem się w Aeroklubie Podhalańskim. Cena wynosiła wtedy 18900zł, teraz jak widzę, jest to już 20 000zł... Najpierw przez zimę jeździło się do Aeroklubu na weekendowe wykłady, później był wewnętrzny egzamin teoretyczny, a następnie rozpoczęło się latanie. Pierwsze loty (oczywiście z instruktorem) to loty do strefy i nauka pilotażu (zakręty o określonym przechyleniu, na wznoszeniu, ślizgi, przeciągnięcie i wychodzenie z korkociągu...), później loty po kręgu i nauka startów i lądowań. Potem znowu do strefy i nauka zachowania w sytuacjach awaryjnych (na przykład instruktor nagle całkowicie ściąga gaz, że śmigło ledwo się kręci, i teraz uczeń musi wiedzieć co robić w sytuacjach, kiedy jest awaria silnika).
Po kilku godzinach wylatanych, jest już lot samodzielny - po kręgu, lądowania i starty, a później do strefy.
I tutaj kończy się część "A" szkolenia. Część "B" to nauka pilotażu bez widoczności ziemi. Mamy założony tzw. "ślepak", przez którego widzimy tylko przyrządy. I na podstawie wskazań wariometru, prędkościomierza, wysokościomierza, chyłomierza poprzecznego czy sztucznego horyzontu, wykonujemy zakręty itd.
I teraz następuje część "C", najdłuższa, ale też - przynajmniej dla mnie - najprzyjemniejsza. Zaczyna się kreślenie tras na mapie, obliczanie kątów znoszenia itp, potem latanie według mapy. Jest sporo godzin na to przeznaczone, przez ten czas, oprócz latania przez mniejsze miejscowości, kilka razy ląduje się chociażby na Balicach.
To naprawdę ciekawe doświadczenie rozmowa z kontrolerami, krążenie w miejscu, bo na prostej akurat jest wojskowy Hercules. Trochę też komiczne mi się wydawało, kiedy wielki Boeing musiał poczekać aż ja wyląduję małą Cessną :)
Dużo godzin przeznaczonych jest na samodzielne loty trasowe. Jedna z nich musi trwać z tego co pamiętam około 2,5h, więc naprawdę sporo ;)
Po zakończeniu szkolenia są jeszcze odwiedziny w Urzędzie Lotnictwa Cywilnego, aby zdać egzaminy teoretyczne, później lot egzaminacyjny z egzaminatorem ULC.

Moje szkolenie zacząłem w czerwcu 2011, a licencję otrzymałem w sierpniu 2012. Przyznam, że trwało to trochę długo, ale to tylko ze względu na to, że nie miałem tak dużo czasu, żeby przyjeżdżać na lotnisko częściej. Czasami pogoda nie pozwalała, czasami coś wypadło mi albo instruktorowi i szkolenie się tak przedłużało. Kolega, który zaczął razem ze mną, dostał licencję w kwietniu albo maju :)

Gdyby ktoś miał jakieś pytania, z chęcią na nie odpowiem :)
 Profil Relacje PM off  

#18 PostWysłany: 17 Mar 2013 13:33 

Latanie szybowcem to pewnie świetna sprawa. Sam zrobiłbym taki kurs ale jak zawsze wszystko rozbija się o kasę........
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 18 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 5 gości