Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 12 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość
#1 PostWysłany: 24 Maj 2011 15:12 
Awatar użytkownika

Loty: 95
Kilometry: 156 953
niebieski
Lecę w czerwcu ze znajomymi z Magdeburga na GC (36 euro RT) na 4 dni i zastanawiam się w jakim regionie szukać noclegu?
Interesuje nas jak najładniejsza plaża, jakieś kluby czy ogólnie żeby coś się działo w okolicy, no i fajnie gdyby nie było daleko w jakieś najciekawsze miejsca wyspy (parki narodowe, wulkany, nie wiem jeszcze nie czytałem co tam jest do zobaczenia :))
Playa des Ingles, Puerto Rico, Maspalomas - te nazwy przewijają mi się w lokalizacjach noclegów o dobrej cenie (do 50zł). Jest ktoś w stanie po krótce scharakteryzować te rejony?
Będę również wdzięczny za każde inne info nt. Gran Canarii ;)
 Profil Relacje PM off  

Loty Etihad Airways do Singapuru z Warszawy od 2556 PLN ✈️🧳 Oferta first minute Loty Etihad Airways do Singapuru z Warszawy od 2556 PLN ✈️🧳 Oferta first minute
Wakacje w sercu południowej Transylwanii 🦇🏰 Wycieczka już od 497 PLN ✈️🛌 Wakacje w sercu południowej Transylwanii 🦇🏰 Wycieczka już od 497 PLN ✈️🛌
#2 PostWysłany: 24 Maj 2011 15:16 

niebieski
poczytaj tutaj:
viewtopic.php?f=25&t=1199&start=10
 Profil Relacje PM off  

#3 PostWysłany: 24 Maj 2011 15:30 

Loty: 37
Kilometry: 87 856
jeśli chodzi o północ to w Las Palmas pogoda średnia , pochmurno i wieczorami trochę deszczowo. Poczytaj wątek jaki podesłał Rysiek Jeśli masz pytania pisz, do końca czerwca będę w Las Palmas więc jeśli Cię coś interesuje to czekam na PM lub na forum.

#4 PostWysłany: 24 Maj 2011 23:52 

Loty: 350
Kilometry: 701 376
Zdecydowanie Maspalomas. Co prawda będą tam tłumy, ale co za tym idzie dużo imprez. Plaża wygląda jak pustynia, bo ma kilkaset metrów długości, więc można poczuć się jak na Saharze (bo podobno stamtąd ten piasek przywiało :) Jeżeli chodzi o zwiedzanie, to odległości są bardzo małe, więc miejsce w którym będziesz nocować nie ma większego znaczenia. Polecam fabrykę rumu w Arucas i klify w Puerto Rico oraz górki w interiorze.
 Profil Relacje PM off  

#5 PostWysłany: 27 Maj 2011 11:34 

Moja koleżanaka była w Las Palmas. Miasto ma niesamowitą przystań portową oczywiście z tego co słyszałam. W ogóle jest niesamowicie. Jednak pod w połowie sierpnia nie wylatuję na Sycylię i nie mogę sobie pozwolić jednocześnie na Gran Canarię. Poza tym przy rezerwacji całkowicie zapomniałam o tej wyspie. Moi znajomi wynajęli sobie na wakacje w tym roku fajny apartment na belvilla.pl Był ktoś już na Sycylii na na Gran Canarii? i może mi napisać różnice i która mu się lepiej podobała? Albo znacie jeszcze inne ciekawe wyspy, które nadają się na urlop i na których już byliście i wiecie, że są warte zwiedzenia? Byłabym wdzięczna za odpowiedzi.Ostatnio czytałam artykuł o Gran Canarii i coraz bardziej się przekonuje, że może trzeba było wynająć tam a nie na Sycylii..
 Profil Relacje PM off  

#6 PostWysłany: 27 Maj 2011 19:41 

byłem i w Maspalomas i w Las Palmas, po drodze zahaczywszy o Telde. Co do noclegów to w Playa del Ingles przyzwoity hotel (nie pamietam nazwy), ze śniadaniem kosztował mnie 14 Euro w pokoju z 3 łóżkami. W Las Palmas hostel Pension Plaze przy ul. Calle Luis Morote 16, pokój z łazienką 3 osobowy bez śniadań również 14 E od głowy. Co do Las Palmas to najlepszą plażą bedzie Playa de Las Canteras ;)

#7 PostWysłany: 29 Maj 2011 17:18 
Awatar użytkownika

niebieski
Wybrałem Maspalomas, Adonis Bungalows, ~14 euro za noc. Zobaczymy czy dobrze wybrałem :)
Mam kilka dalszych pytań dot. tej wyspy:
- czy znacie jakieś lokalne, nie sieciowe wypożyczalnie samochodów, które przymkną oko na mój wiek (20 lat)?
- czy ceny alkoholu w sklepach bezcłowych są bardzo atrakcyjne, jak np w Livigno, czy mało, jak na większości lotnisk? ;)
- które z "atrakcji turystycznych" omijać jako przereklamowane, a co nieuwzględnionego w przewodnikach powinienem zobaczyc?

To moja pierwsza wizyta na Kanarach i nie ukrywam że nie mogę się doczekać
 Profil Relacje PM off  

#8 PostWysłany: 29 Maj 2011 19:14 

niebieski
Jeśli ja miałbym lecieć na Gran Canarię ponowie to z pewnością zapytałbym kolegę Blackall, jak dotrzeć do tego miejsca z Jego zdjęcia w linku poniżej :-)

http://www.fly4free.pl/forum/viewtopic.php?p=13412#p13412
 Profil Relacje PM off  

#9 PostWysłany: 29 Maj 2011 20:20 
Awatar użytkownika

niebieski
siGGe napisał(a):
Jeśli ja miałbym lecieć na Gran Canarię ponowie to z pewnością zapytałbym kolegę Blackall, jak dotrzeć do tego miejsca z Jego zdjęcia w linku poniżej :-)

http://www.fly4free.pl/forum/viewtopic.php?p=13412#p13412

hehe te skały sa niedaleko puerto rico, dokładniej niedaleko playa de amadores - tutaj: http://maps.google.com/maps?q=27.793819,-15.728306

luxyfer napisał(a):
- czy ceny alkoholu w sklepach bezcłowych są bardzo atrakcyjne, jak np w Livigno, czy mało, jak na większości lotnisk? ;)
mało, tzn najpopularniejszy wyrób kanaryjski czyli rum arehucas kosztuje 9.95€ na bezcłówce, a 9.75€ w carefourze o ile dobrze pamietam. Aczkolwiek warto - cena jak za wódke w polsce (1L), zawartość alkoholu podobna, a jednak rum to rum :)
dodam tylko, ze maja tez duzo fajnych tanszych rumów w sklepach (polecam np. ron miel = rum miodowy, ok 6.7€/litr, pycha, tylko takie zdjęcie mam ale znajdziesz na pewno: https://fbcdn-sphotos-a.akamaihd.net/hp ... 2558_n.jpg), ale niestety nie do kupienia na bezcłówce (tam z kanaryjskich widzialem tylko wspomniany arehucas)
Cytuj:
- które z "atrakcji turystycznych" omijać jako przereklamowane, a co nieuwzględnionego w przewodnikach powinienem zobaczyc?
hm.. dobre pytanie - ja zwiedzialem tylko te miejsca bardziej naturalne lub darmowe, wiec na temat aquaparków i innych delfinów sie nie wypowiem, ale to, co naturalne polecam wszystko. Caldera de bandama jest ok choc nie wszystkim sie podoba (mały krater i tyle), droga GC-200 świetna (mirador de balcon), roque nublo pełno ludzi ale tez warto, polecam tez wyjazd na pico de las nieves, puerto de mogan mi sie podobało, las palmas równiez..
w las palmas polecam szczególnie wejscie na katedre - kosztuje 2€, osobiscie nie byłem (teraz musze w koncu) ale widzialem foty kumpla i widok jest IMO rewelacyjny.
aaa no i miejsce do ktorego dociera baaaardzo niewielu turystów a jest moim nr. 1 na wyspie - tamadaba.
jesli lecisz z dziewczyną to polecam pojechac tam na zachód słońca i hm... opcja z nocowaniem pod gołym niebem nie brzmi zle, zwlaszcza ze prawdopodobnie w okolicy nie bedzie nikogo :))) a dziewczyna zapewne będzie wniebowzięta widokiem :]

Image
Image

zagadka: co widac na horyzoncie na obu fotach? :))

Cytuj:
To moja pierwsza wizyta na Kanarach i nie ukrywam że nie mogę się doczekać
hehe ja wracam na GC za miesiąc po raz trzeci... w ciągu dziewięciu miesięcy :))
a same kanary po raz piąty :)
 Profil Relacje PM off  

#10 PostWysłany: 27 Cze 2011 20:18 

Loty: 37
Kilometry: 87 856
Też jestem za Pico de Teide. Co do plaż to polecam nowo odkrytą przeze mnie Anfi del Mar.Mega! Co do alkoholi to najlepiej kosztować rumu i wina.Tanio , duży wybór. Sklepy typu Mercadona i Hiperdino oferują tanie produkty i dobre jakościowo . Jeśli chodzi o owoce to polecam Fruterie- czyli nasze "warzywniaki":)

Temat postu: Gran Canaria
#11 PostWysłany: 27 Cze 2011 20:38 
Awatar użytkownika

niebieski
Już wróciłem, byłem na 4 plażach. O Maspalomas i San Augustin nie będę mówił bo to typowo turystyczne plaże, ale wspomnę o dwóch innych:
Pierwsza z nich, chyba nazywa się Playa de Tasarte, to bardzo mała plaża, żadnych turystów, trochę miejscowych i rybacy :) Super klimat, czarny piasek, do tego knajpka na plaży z lampką wina za 1 euro, pan krzyczący za dziewczynami Loca, Loca! i miejscowi chłopcy marzący o fotkach z nami ;p Dojazd z Maspalomas autostradą, potem dalej GC200, mijamy Mogan i za Mogan jak odbijemy w lewo to drugi zjazd (te zjazdy są rzadko).
Druga to plaża w Sardinie - omyłkowo zamiast na plaże zjechaliśmy drogą na port, ale przed portem okazało się że jest bardzo fajna plaża, trochę turystów ale wciąż więcej miejscowych, po lewej niewielkie skały z których można poskakać do wody, na górze niewielkiego klifu domek, z którego można by wskoczyć do wody :)
Ogólnie polecam szukanie plaż, których nie ma w przewodnikach - na pewno duży fajniejszy klimat niż na turystycznych :)
 Profil Relacje PM off  

#12 PostWysłany: 17 Lip 2011 21:48 
Awatar użytkownika

Koki napisał(a):
Też jestem za Pico de Teide. Co do plaż to polecam nowo odkrytą przeze mnie Anfi del Mar.Mega! Co do alkoholi to najlepiej kosztować rumu i wina.Tanio , duży wybór. Sklepy typu Mercadona i Hiperdino oferują tanie produkty i dobre jakościowo . Jeśli chodzi o owoce to polecam Fruterie- czyli nasze "warzywniaki":)

Anfi del Mar jest świetna.Mało ludzi i drobny piasek ( podobno prywatnie nawieziony z Bahamów).

Image

Jadnak większość czasu spędzałem na plaży Amadores gdzie można się wyluzować,pospać,odpocząć-)

Image

lub połazić po nabrzeżu.......gdzie trzeba uważać aby nie nadepnąć-)

Image

plaże w Maspalomas mnie nie zachwyciły ,jak dla mnie trochę ,,brudnawo" ( zdjęcie z ubiegłego roku)

Image

pozdrawiam
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 12 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości