Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Wikipost
Miles&More Jetfriends dla twojego dziecka +500 mil na start

Jakby ktoś musiał załatwiać bilet (nagrodę) w niedzielę przez infolinię to podaję numer +902123548899 (infolinia Turkish, mówią po angielsku)

- "rezerwacja biletu nagrody"
obecnie na apce i stronie internetowej wywala mi błąd.
coś mam zmienić w ustawieniach?
- usuń polskie znaki w ustawieniach profilu

Informacja od @billabong
Odcinki statusowe w M&M są naliczane tylko za loty: LOTem, Lufą, Eurowings, Air Dolomiti, Austrian Air, Brussels Air, Croatia Air, Luxair lub Swiss. Lecąc tymi liniami, wejdziemy do Poloneza/Mazurka na FTL w WAW.
Do statusu za odcinki nie wlicza się m.in. TAP

Sprawdzanie daty wazności mil - od @skrzat
W przeglądarce trzeba się zalogować na konto M&M
W tej samej zakładce otworzyć stronę: https://api.miles-and-more.com/v1/accou ... Periods=12
gdzie na końcu adresu wpisuje się ilość następnych kwartałów, które chcemy podejrzeć (w powyższym przypadku 12 kwartałów, czyli 3 lata.
Pokaże się plik JSON, w którym jest m.in. ilość posiadanych mil (remainingAmount), ilość mil, które wydaliśmy (cumulativeSpendAmount), ilość mil które wygasły (cumulativeExpiredAmount) oraz podział na kwartały z liczbą mil, które wygasną po zakończeniu każdego kwartału.
Oczywiście przy statusie ilość wygasająca będzie = 0 z informacją dlaczego nie wygasną, np. status: SEN

Nie masz mil? Nie naliczono Ci odcinka? Wyślij zapytanie z kartą pokładową na ffp[at]lot.pl

Infolinie:
PL +48 22 459 62 00
DE +49 69 209 777 777
+49 69 86799555
US +1 800 581 6400

Biletu za mile nie upgrade'ujesz za e-voucher

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 9188 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16 ... 460  Następna
Autor Wiadomość
#241 PostWysłany: 26 Sty 2013 13:07 
Awatar użytkownika

srebrny
mikepapa napisał(a):
Z SEN spadnie do FTL na 2 lata. Na FTL mile również są ważne bezterminowo. Masz czas na wykorzystanie mil do 2018.

Dzięki, dokładnie takie same informacje uzyskałem dziś rano na infolinii.

Przywitaj wiosnę na Sardynii 🤩🥰 Loty + 4* hoteu z basenem z i widokiem na morze za 1109 PLN 🌊⛱️ Przywitaj wiosnę na Sardynii 🤩🥰 Loty + 4* hoteu z basenem z i widokiem na morze za 1109 PLN 🌊⛱️
Wakacje w USA 🇺🇸😍 Loty do Nowego Jorku z Warszawy od 1693 PLN 🔥✈️ Wakacje w USA 🇺🇸😍 Loty do Nowego Jorku z Warszawy od 1693 PLN 🔥✈️
#242 PostWysłany: 07 Lut 2013 15:58 

witam wszystkich,

mam konkretne pytanko w temacie wstecznego naliczania mil (używałem opcji "szukaj" ale nie znalazłem niestety odp):

w zeszłym roku kupiłem bilet RTW w Air New Zealand, wcześniej zamówiłem kartę M&M, podałem nr karty przy kupnie biletu, ale naliczyły mi się tylko mile za ostatni odcinek lotu (SFO -LHR) - pewnie dla tego że lot obsługiwany prze United Airlines. Co do reszty to poczytałem w necie, wszedłem na formularz wstecznego naliczania mil i udało się naliczyć większość mil wstecznie (choć na infolini LOTu powiedzieli co bym nawet nie próbował przez net tylko słał BP do niemiec...). No ale nie udało mi się za jeden lot naliczyć wstecznie niestety i nie wiem o co chodzi... może ktoś mógłby pomóc??? z góry dzięki!

takie coś mi wyskoczyło po próbie wstecznego naliczenia (próbowałem kilka razy):

21/08/2012 HONGKONG-SYDNEY
Nieprawidlowy numer rejsu lub data
NZ4050/NZ4050
Klasa ekonomiczna, T

czy tu może chodzić o to, że Virgin Atlantic obsługiwał ten lot??? Reszta była ANZ i wstecznie poszło za pierwszym razem?
NZ4050
Operated by: VIRGIN ATLANTIC
(VS200)
Economy
Booking Class: T

jakby ktoś wiedział jak to wpisać aby się naliczyło to będę bardzo wdzięczny :)
pozdro serdeczne!

ps. a Air New Zealand i bilety RTW bardzo polecam :) pomyslnych lotów! :)
 Profil Relacje PM off  

#243 PostWysłany: 09 Lut 2013 13:13 

Klasa T w Virgin Atlantic nie daje mil w Airpoints, więc tym bardziej w M&M.
Pierwsza zasada zbieraczy mil - unikać code share za wszelką cenę :)
 Profil Relacje PM off  

#244 PostWysłany: 09 Lut 2013 14:49 

niebieski
A co złego w codeshare?
 Profil Relacje PM off  

#245 PostWysłany: 09 Lut 2013 15:35 

1. Wiele lotów code share nie daje jakichkolwiek mil. Dotyczy to zwłaszcza lotów wykonywanych przez linie spoza sojuszu oraz lotów, dla których linia-właściciel Twojego programu nie ma swojego numeru lotu.
2. Najważniejsze - taryfa X w lini A nie musi oznaczać taryfy X w linii B. Praktycznie nikt nie publikuje takich tabel, w których można wcześniej sprawdzić, co faktycznie się kupuje pod kątem oczekiwanych mil.

Przykłady:
ad 1) code share LO z SU do SVO nie daje jakichkolwiek mil
ad 2) taryfa S w LH, gdy lecisz na pokładzie LO, ale z biletem LH nie oznacza taryfy S tylko W. Zamiast 750 mil masz 100 :)
 Profil Relacje PM off  

#246 PostWysłany: 09 Lut 2013 17:07 

niebieski
To takie pytania z czego każde z innej parafii:

1 - Kupując bilet w Alitalii lece na CS Deltą, przy zakupie Alitalia wyliczyła mi ile mil dostanę - czy dostanę taką ilość mil czy w praktyce zależy to od Delty i dowiem się po fakcie?
2 - Czy ważne jest w jakim programie zbiera się mile (dotyczy pytania 1). Jeżeli tak, to SkyMiles (Delta) - jak wtedy sytuacja wygląda?
3 - Jak zbieram mile w programie M&M, a kupuję bilety np. w United gdzie głównym programem jest M+, to czy mile wyliczone przez United będą przeliczone 1:1 do mojego konta w M&M?
4 - Dlaczego na lotnisku czasami jakiś lot jest pokazany z różnymi CSami? Czy to znaczy, że na tym konkretnym locie jest minimum 1 pax z takim CSem? Bo wątpie, aby randomowo wrzucali czasem CSy na rozkład lotów, bo takich CSów jest bardzo dużo, ale to nie znaczy, że wszystkie są każdego razu wykorzystane.
 Profil Relacje PM off  

#247 PostWysłany: 09 Lut 2013 17:52 

Witam!

Mam do naliczenia mile za 3 odcinki podróży wykonane US Airways (LGA-PHL, PHL-FRA, FRA-WAW). Na bilecie papierowym nie mam jednak wyróżnionego nr biletu ani klasy rezerwacyjnej, które są potrzebne do złożenia formularza internetowego o naliczenie mil. Czy jedynym rozwiązaniem jest wysłanie fizycznie formularza wraz z biletami do siedziby M&M czy da się to jakoś załatwić internetowo. Miał ktoś taką sytuację? Pozdrwiam
 Profil Relacje PM off  

#248 PostWysłany: 09 Lut 2013 18:26 

niebieski
Ja jak naliczałem wstecz to w ogóle nie miałem nic, poza mailami. To co mi brakowało to poszedłem do lokalnego biura LOT i mi sprawdzili w systemie, a później wniosek online.
 Profil Relacje PM off  

#249 PostWysłany: 15 Lut 2013 18:31 

niebieski
Mam pytanie, bo mam wrażenie że trafiłem na wyjątkowo mało kompetentną osobę na infolinii.

Mam FTL (silver) w M&M. Czy dzięki temu mogę mieć darmowy upgrade do Economy Plus w lotach United, które są dostępna dla osób ze srebrną kartą w M+? Z tego co wiem silver to silver, ale nie wiem czy dodatkowe benefity przechodzą też czy nie?
 Profil Relacje PM off  

#250 PostWysłany: 15 Lut 2013 18:41 

platynowy
bartek. napisał(a):
Mam FTL (silver) w M&M. Czy dzięki temu mogę mieć darmowy upgrade do Economy Plus w lotach United, które są dostępna dla osób ze srebrną kartą w M+? Z tego co wiem silver to silver, ale nie wiem czy dodatkowe benefity przechodzą też czy nie?

Był taki wątek kilka dni temu na forum. Teoretycznie tak, ale nie jest to jasno sprecyzowane w zasadach UA. W zeszłym roku leciałem z grupką znajomych do San Francisco, maszyna United ale lot na numerze lotu BMI. W odprawie online oraz wcześniej w rezerwacji miejsc, system pozwalał osobom z FTL na wybór miejsca w kabinie Premium, a osoby ze zwykłą kartą mogły tylko w normalnej ekonomicznej. Więc moim zdaniem mając wbity do rez. poprawny nr karty Silver taki upgrade powinien być możliwy. Ale całkiem prawdopodobne że jest jakaś ograniczona pula miejsc na to, więc najlepiej już po zakupie spróbować przydzielić miejsce (najwygodniej na stronie LH, nieważne jakim przewoźnikiem *A lecimy).

#251 PostWysłany: 15 Lut 2013 18:55 

niebieski
Ale nie było w nim odpowiedzi chyba.

Na lufthansie nie znajduje mi rezerwacji.
Ja z tego co czytałem na stronie United czy na jakiś blogach, to dla posiadaczy M+ Silver nie ma możliwości rezerwacji miejsca online. Tylko na checkinie i tak na prawdę to także w First Class. Ale w obu przypdakach tylko jak jest wolne miejsce. Generalnie zasada jest jest taka, że ze statusem Gold mają 48h przed lotem taką możliwość (upgrade do Premium, FC dopiero na checkinie). Dzięki temu często te osoby na 48h przed lotem przechodzą z Premium do First Class i robią się miejsca dla Silver w Premium.

Ale to dotyczy M+ i nie wiem czy w ogóle mam się o co ubiegać, ale rozumiem że raczej tak. Oczywiście Pani w M&M powiedziała, że to wykluczone i nie ma takiej opcji.
 Profil Relacje PM off  

#252 PostWysłany: 15 Lut 2013 19:01 

niebieski
bartek. napisał(a):
Ale nie było w nim odpowiedzi chyba.

Na lufthansie nie znajduje mi rezerwacji.
Ja z tego co czytałem na stronie United czy na jakiś blogach, to dla posiadaczy M+ Silver nie ma możliwości rezerwacji miejsca online. Tylko na checkinie i tak na prawdę to także w First Class. Ale w obu przypdakach tylko jak jest wolne miejsce. Generalnie zasada jest jest taka, że ze statusem Gold mają 48h przed lotem taką możliwość (upgrade do Premium, FC dopiero na checkinie). Dzięki temu często te osoby na 48h przed lotem przechodzą z Premium do First Class i robią się miejsca dla Silver w Premium.

Ale to dotyczy M+ i nie wiem czy w ogóle mam się o co ubiegać, ale rozumiem że raczej tak. Oczywiście Pani w M&M powiedziała, że to wykluczone i nie ma takiej opcji.

Ostatnio czytałem tochę o tej kwestii, bo mój lot WAW-KUL w J załatwia mi sprawę Star Gold w Aegean. Oto cytat z jednej ze stron o wadach i zaletach Star Gold w zagranicznych liniach dla amerykańskiego pasażera:

- No free EconomyPlus on United: This is restricted to United’s elites. 50K+ miles flyers get it free at reservation and 25K+ flyers get it at check-in if available. You could always ask at the gate, but with many flights being full and United having a bunch of elites have after an airline merger, this is likely not an option.

Wynika z tego, że teoretcznie jest to możliwe, ale mało prawdopodobne.
 Profil Relacje PM off  

#253 PostWysłany: 15 Lut 2013 19:21 

platynowy
blasto napisał(a):
mój lot WAW-KUL w J załatwia mi sprawę Star Gold w Aegean.

WAW-KUL w TK J wystarczy Ci na *GOLD w A3 czy masz/będziesz mieć inne loty żeby dobić?

#254 PostWysłany: 15 Lut 2013 19:24 

niebieski
mucha napisał(a):
blasto napisał(a):
mój lot WAW-KUL w J załatwia mi sprawę Star Gold w Aegean.

WAW-KUL w TK J wystarczy Ci na *GOLD w A3 czy masz/będziesz mieć inne loty żeby dobić?

W ubiegłym roku za samą rejestrację w programie były 2k. Za WAW-KUL w J wpada ponad 18k. Nic więcej nie trzeba. Status jest na 3 lata, a żeby go utrzymać trzeba tylko raz na 3 lata nabić 1 lot do programu A3.
 Profil Relacje PM off  

#255 PostWysłany: 15 Lut 2013 19:54 

platynowy
blasto napisał(a):
mucha napisał(a):
W ubiegłym roku za samą rejestrację w programie były 2k. Za WAW-KUL w J wpada ponad 18k. Nic więcej nie trzeba. Status jest na 3 lata, a żeby go utrzymać trzeba tylko raz na 3 lata nabić 1 lot do programu A3.

Zupełnie zapomniałem o tym łatwym złotku A3, szkoda że już nie ma tej taryfy Turkisha :/

#256 PostWysłany: 24 Lut 2013 23:31 

Jeżeli ktoś z Państwa chciałbym odsprzedac mile, to prosze o kontakt na PRV !
 Profil Relacje PM off  

#257 PostWysłany: 27 Lut 2013 13:46 

niebieski
Takie pytanie - bilety kupowane z mil mają stałą stawke milową niezależnie od tego ile czasu do odlotu jest?

Zastnawiam się nad kwestią backupu na wypadek braku możliwości upolowania tanich dolotów.
 Profil Relacje PM off  

#258 PostWysłany: 27 Lut 2013 13:52 
Awatar użytkownika

Loty: 169
Kilometry: 241 913
niebieski
bartek. napisał(a):
Takie pytanie - bilety kupowane z mil mają stałą stawke milową niezależnie od tego ile czasu do odlotu jest?

Można kupić w promocyjnej taryfie FlySmart najwcześniej 2 tygodnie przed lotem za połowę mil.
 Profil Relacje PM off  

#259 PostWysłany: 27 Lut 2013 14:25 

krasnal napisał(a):
bartek. napisał(a):

Można kupić w promocyjnej taryfie FlySmart najwcześniej 2 tygodnie przed lotem za połowę mil.

Czyli czym bliżej to taniej ? I jaka jest wtedy cena takiego biletu w sensie podatki ? Bo rozumiem, ze 5000 mil + podatki ?
 Profil Relacje PM off  

#260 PostWysłany: 27 Lut 2013 14:59 

niebieski
krasnal napisał(a):
bartek. napisał(a):

WRO-MUC-BCN
MAD-MUC-WRO

Takie coś chcę ewenetualnie złożyć. 30 000 + 18 000 - czyli na 2 tygodnie przed można starać się o 33 000 mile za całość czy 24 000 mile?

I jeszcze pytanie o taryfę, jeżeli nie zdążę na odlot samolotu na segmencie MAD-MUC to czy mogę przebookować to na inną godzinę czy przepada?
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 9188 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16 ... 460  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości