Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 16 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość
#1 PostWysłany: 13 Mar 2011 21:31 

W kwietniu lecimy z koleżanką do Gran Canarii, głównie dzięki tej stronie :)
Pierwszy raz będziemy lecieć Ryanairem i chcemy się spakować tylko w bagaż podręczny. Gdzie można kupić najtańszą torbe/walizkę spełniającą maksymalny rozmiar tych linii? Widziałem walizki w realu, ale są też w carrefourze. Szukam najtańszej o maksymalnych wymiarach, bo lecimy na tydzień.

Mam torbę specjalnie na podręczny, ale jest nieco większa (rozmiar IATA). To szmacianka, więc jak się ściśnie, to może wejdzie do kosza ryanair?
 Profil Relacje PM off  

All inclusive w Egipcie za 1878 PLN 🌞🐫 Tydzień w 4* hotelu z aquaparkiem przy plaży 🌴🏊‍♂️ All inclusive w Egipcie za 1878 PLN 🌞🐫 Tydzień w 4* hotelu z aquaparkiem przy plaży 🌴🏊‍♂️
Antyczny weekend w Atenach za 495 PLN 🏛️✈️ Loty w świetnych godzinach i hotel w centrum 😍 Antyczny weekend w Atenach za 495 PLN 🏛️✈️ Loty w świetnych godzinach i hotel w centrum 😍
#2 PostWysłany: 13 Mar 2011 22:43 

Walizka na kolkach to wydaje mi sie ze znajdziesz w Carefurze o wymiarach 20-55-40 cm za bodaj 69zl jakas promocja jeszcze, bo normalnie to ponad 100zl mozesz ja wlec, ale walizki na kolkach nie zabierzesz na plecy. Wiec jesli bedziecie chodzic z bagazem (nie ma gdzie go zostawic) to proponuje tez np z Carefura jakis tani w miare plecak na 35 litrow z bocznymi jeszcze kieszeniami na cos np na butelki i tzw kominem od gory za 116zl. Jest on troche waski i za wysoki z tym kominem, ale mozna komina do konca nie wykorzystywac (ta klapa od gory). A ze waski to da sie upchac wymiarowo do tych wymiarow co trzeba 20-55-40 cm co tak naprawde daje 200x550x400=44 000 000 czyli 44 litry. No mozesz kupic wiekszy plecak na 40 czy 44 lutry ale z kieszeniami bocznymi kominem bedzie mial jeszcze wiecej, poza tym przy ladowaniu bagazu moze sie zrobic jajo nieforemne i trudno bedzie go czasami wcisnac do tych ramek co oni sprawdzaja 20-55-40. Wiem bo mam tez plecak na 55 litrow i jest za duzy i nieforemny, pomimo paskow sciagajacych i kiepsko wyglada jak sie chodzi np po miescie za granica, a wyglad tez jest wazny. Jesli chodzi o plecak to jest zwykle bardziej elastyczny jakos sie wcisnie. Ale jesli chodzi o walizeczke to jej zwykle twarde scianki z tworzywa nie pozwalaja sie wcisnac w ramki jesli roznica wymiarow jest nawet pare cm. Poza tym waliska jest zwykle ciezsza ale ma kolka. Ryanair proponuje przy zakupie biletu kazdorazowo zakup torby bagazowej wychodzi to cos 350zl tak ze drogo. Mozna tez mniejszy i tanszy plecak kupic ja przez ostatnie pare lat wykorzystywalem plecak taki na komputer no cos jeszcze taki troche wiekszy z pobocznymi zamkami i keszeniami na zamki z przodu za ok 70 zl z mocnymi szelkami na ramiona, ale on ma mniejsze wymiary niz 20-55-40 tzn jest nizszy niz 55 cm i ma jakies 40 cm, poza tym po wyladowaniu robi sie za gruby tak naprawde niz 20 cm. Da sie go wcisnac w ramki kontrolne metalowe, gorzej z pudelkiem tekturowym co oni tez sprawdzaja bo sie moze wybrzuszyc, ale mozna cos w bagazu uszkodzic. Jednak wyglada dobrze na ulicy jako maly mniejszy niz 55-40-20 cm i nigdy mi go nie kazali sprawdac, pomimo tego ze moji sasiedzi w kolejce czesto byli wyrzucali ale mieli zwykle duze walizki, musieli cos zrobic z bagazem zeby byl miejszy, czasami wyrzucali cos do kosza jesli walizka nie miala wszystkich twardych scianek i mogla sie zmniejszyc, czasami jak sie cos dalo to wkladali na siebie jako ubranie. Jednak jak walizka byla twarda to bywalo ze musieli odejsc i wyslac bagaz jako rejestrowany za doplata lub zostawic walizke w przechowalni bagazu, biorac cos pod reke do samolotu. Tak ze do noszenia to moze ten lepszy plecak lekki "ze specjalnej tkaniny" z mocnymi szelkami na plecy i z kominem za 116 zl, 35 litrow lub 40-45 litrow ale nie 55 litrow bo za duzy i nieforemny. A jak walizka to musi byc wymiarowa z tanich widzialem w Carefurze za 69 zl ale musisz zmierzyc dokladnie jak kupujesz. Z tym ze to co tanie bywa tez drogie bo nie na dlugo starczy. Jakbys chcial bardzo tani to kupisz tez jakas torbe taki jamnik za ok 20 zl w Bieronce byly czy w Carefurze za ok 40 zl sa. Starczalo to na jakies 4 wyjazdy jak sie zaczelo scierc i pruc, zle sie to jednak nosi bo na jednym ramieniu, lub w rece. Ten plecak komputerowy za 70 zl z Carefura tez mi posluzyl z 10-15 razy jest nadal dobry ale juz sie troche sciera na krawedziach i zamki tez zaczynaja robic problemy. Zalezy wiec do czego potrzebujesz i na ile razy ten bagaz. Jesli ma byc na bardzo dlugo to trzeba wydac nawet kilkaset zlotych, ale to tez ze starosci sie niszczy. Moze cos znajdziesz tez w Internecie wpisujac slowa kluczowe, cos bardzo taniego raczej nie bedzie jednak mniej niz to jest w Carefurze czy Biedronce tak czy inaczej, ale mozna wybrac, jak tak znalazlem kiedys w Internecie torby na bagazniki boczne na rower tanio. Ale takie plecaki, torby, walizki znajdziesz tanio w supermarketach, jak chcesz cos lepszego moze i drozszego na dluzej to w sklepach sportowych tez. Ja do plecaka zabieram jeszcz taka szmaciana torbe, tak ze jak wyjde z samolotu i gdzies chodze to czesc wkladam do torby zwlaszcza rzeczy z ubrania podrecznego i jedzenia i nosze w rece lub na ramieniu, poza tym ta lekka szmaciana torba sluzy mi jako poduszka do spania gdzies jak nie mam hostelu, hotelu, a plecak idzie wtedy pod kolana.

Ostatnio edytowany przez hol2 14 Mar 2011 00:01, edytowano w sumie 11 razy
 Profil Relacje PM off  

#3 PostWysłany: 13 Mar 2011 22:57 
Awatar użytkownika

Na walizki z kółkami bym uważał z bardzo prostego powodu, producent podaje wymiar walizki bez kółek, więc jeśli sam tego nie sprawdzisz, to może Ci nie wejść do koszyka właśnie przez kółka.

Druga sprawa walizki są mniej poręczne - a dokładniej, są dobre jeśli jest to bagaż rejestrowany i z nim zaraz po lotnisku jedziesz na nocleg i tam zostawiasz.

Na wyprawy i bagaż podręczny polecam plecak lub w ostateczności torbę na ramię (byle miała szeroki pasek i można ją było przełożyć przez głowę).

Proponuję wziąć metra z domu i z nim wybrać się na zakupy. Można też poprosić w sklepie o zmierzenie bagażu - sam tak zrobiłem jak sobie plecak kupowałem jakiś czas temu, z myślą też o tym, że może przydać się jako podręczny.
Możesz plecak kupić na wymiar, albo większy - byle dało się go za pomocą pasków zmniejszyć do wymaganych wymiarów, a wtedy na lotnisku niestety we wszytko co duże (kurtki/płaszcze) musisz na siebie ubrać, a po wylądowaniu lądują w plecaku.
 Profil Relacje PM off  

#4 PostWysłany: 13 Mar 2011 23:34 

niebieski
co do wyboru walizka/plecak polecam zdecydowanie plecak.
Po pierwsze walizki są częściej kontrolowane przez pracowników linii lotniczych. Takconajmniej o dwa rzędy wielkości ;) Po drugie łatwiej się z plecakiem przemieszcza tanim kosztem (autobus/stop/z buta)
Jaki będzie najlepszy? Taki który się zmieści w wymiarach oraz taki jaki Ci będzie wygodnie leżał na plecach. Zajrzyj jak masz możliwość do sieciowych sklepów sportowych typu Decathlon, Go-Sport i z miarką w ręku poprzebieraj. Sklepów typu real, carefour raczej bym unikał... Mam jakieś wewnętrzne przekonanie że torby/plecaki stamtąd są gorszej jakości niż w Decathlonie/GoSporcie.
 Profil Relacje PM off  

#5 PostWysłany: 14 Mar 2011 09:39 

Ja, w związku z tym że najczęściej jeżdżę z rodzinką, potrzebuję duży plecak.
Niestety, po pełnym wypakowaniu nie mieści się do skrzynki, więc rozwiązałem to w inny sposób- na allegro zakupiłem torbę podręczną-:
http://allegro.pl/torba-podreczna-do-samolotu-nowosc-na-allegro-i1483996137.html

pakuje częściowo plecak, następnie wkładam zapakowaną torbę i mam wypełniony cały plecak.

W razie kontroli wyciągam torbę, i mam dwa bagaże bez problemu pasujące do wzorników.
 Profil Relacje PM off  

#6 PostWysłany: 14 Mar 2011 11:46 
Awatar użytkownika

jbond napisał(a):
Ja, w związku z tym że najczęściej jeżdżę z rodzinką, potrzebuję duży plecak.
Niestety, po pełnym wypakowaniu nie mieści się do skrzynki, więc rozwiązałem to w inny sposób- na allegro zakupiłem torbę podręczną-:
http://allegro.pl/torba-podreczna-do-samolotu-nowosc-na-allegro-i1483996137.html

pakuje częściowo plecak, następnie wkładam zapakowaną torbę i mam wypełniony cały plecak.

W razie kontroli wyciągam torbę, i mam dwa bagaże bez problemu pasujące do wzorników.

No spoko, masz dwa bagaże podręczne, a można mieć np. w Ryan jeden :) - że chyba miałeś na myśli, to, że jadąc z rodziną, ktoś nie ma plecaka :)
 Profil Relacje PM off  

#7 PostWysłany: 14 Mar 2011 14:35 

Jak jadę z rodzinką- to ja niestety robię za "wóz pociagowy " :D i nosze torby, a że jest nasz 4 osoby to przysługują nam 4 bagaże podręczne.
 Profil Relacje PM off  

#8 PostWysłany: 14 Mar 2011 15:15 

niebieski
Współczuję.

#9 PostWysłany: 14 Mar 2011 15:59 

O ta torba z allegro za 29zł to świetny interes! Choć jest o 5cm mniejsza od maksymalnych wymiarów Ryanair. W każdym razie dzięki.

Znalazłem też taką w maksymalnych wymiarach ryanair, ale jest nieco droższa:
http://allegro.pl/torba-podreczna-do-sa ... 22723.html

Pomyślę ile miejsca potrzebuję, bo lecimy na tydzień i niedługo zamawiam 2 torby po 29zl albo 2 torby po 49zl.
 Profil Relacje PM off  

#10 PostWysłany: 15 Mar 2011 12:55 

fly4me napisał(a):
Współczuję.

Nie ma czego- wyjazd z moimi dzieciakami (3,5 i 7,5 )
to jedna z najlepszych rzeczy w moimi życiu- :D

By się tak nie męczyć kupiłem plecak mamuta , który naprawdę ułatwia mi życie , a o tej porze roku nie będziemy mieli już tak dużo bagażu.
 Profil Relacje PM off  

#11 PostWysłany: 20 Cze 2011 21:41 

Jakieś informacje macie, gdzie jakąś tanią walizkę można znaleźć?
Byłem w Realu ale bieda z nędzą tam.
 Profil Relacje PM off  

#12 PostWysłany: 20 Cze 2011 22:08 

niebieski
Ja też osobom, które nie będą wlec za długo na plecach- ramieniu polecam torby podręczne - sportowe. My też jeździmy we czwórkę, dwójka dzieci, bierzemy dwa pojemniejsze mniejsze plecaczki (30 litrów) plus dwie nieco większe, niż dozwolony wymiar, torby szmaciane - nie zapqakowane na maksa dają się idealnie ścisnąć do kosza i są leciutkie. 4x10kg bagażu to baaaardzo dużo, szczególnie w lecie.
Na miejscu bagaż ląduje w bagażniku autka i dawaj...
Gdy latamy bez opcji wynajętego auta, bierzemy jedną torbę, którą niesie mąż przez ramię, ja jeden plecaczek na plecy, pozostałe dwa na uchwyty wózka - parasolki i dawaj:)
Z racji dzieci przemieszczanie na miejscu tylko w ramach noclegu w jednym miejscu z powrotami na nocleg - więc poza dolotem nie jesteśmy skazani na noszenie w trakcie.
 Profil Relacje PM off  

#13 PostWysłany: 26 Cze 2011 17:30 

Nie wiem czy to dobry temat na takie pytanie, ale... Kupiłem ostatnio walizkę, która ma wysokość dokładnie 56cm (z kółkami), w Ryanairze jest limit do 55 i zastanawiam się czy może być przez to jakiś problem?
 Profil Relacje PM off  

#14 PostWysłany: 26 Cze 2011 17:45 
Awatar użytkownika

Loty: 354
Kilometry: 659 233
niebieski
Moja ma 58 cm i elegancko wchodzi do koszyczka ryana;) Jeszcze podczas żadnego lotu jej nie sprawdzali.
Jesli Twoja waliza pozostałe wymiary też ma ok, to nie będzie problemów.

#15 PostWysłany: 21 Mar 2012 18:57 

Sory za odgrzebanie tematu, ale niedługo sezon częstszych lotów także temat jak najbardziej na czasie ;)

Plecak Cabin Max jest bardzo ciekawym rozwiązaniem. Maksymalne wymiary, lekki, no i jest to plecak, nie torba, więc łatwiej się przemieszczać ;)
Tutaj przykład:
http://allegro.pl/plecak-cabin-max-baga ... 28380.html
 Profil Relacje PM off  

#16 PostWysłany: 22 Lut 2013 20:16 

Na pewno nie radze kupowac u polskiego dystrybutora cabinmax.pl - wlasnie sie na nich przejechalem :(

cabin-max-green-backpack-flight-approved-za-75pln,82,19934#p214269
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 16 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 12 gości