Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 9 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość
#1 PostWysłany: 12 Cze 2011 15:31 

Witam!

Ostatnio zarezerwowałem pokój w jednym z hoteli, które oferuje booking.com.
Hotel odpisał mi, że rezerwacja jest niemożliwa, ponieważ wystąpił błąd w systemie. Pomijając już tą kwestię, którą postaram się załatwić z booking.com, w e-mailu od hotelu otrzymałem skan faxu...

I co mnie zdziwiło, w tymże skanie widzialem wszystkie dane dot. mojej osoby (imię, nazwisko, adres, a także... wszystkie dane karty kredytowej).

Może w tej kwestii jestem laikiem - ale czy to bezpieczne? Przecież oni w takim wypadku mają wszystkie dane do tego, by zrobić zakupy na mój koszt w internecie...
 Profil Relacje PM off  

Loty Etihad Airways do Singapuru z Warszawy od 2556 PLN ✈️🧳 Oferta first minute Loty Etihad Airways do Singapuru z Warszawy od 2556 PLN ✈️🧳 Oferta first minute
Wakacje w sercu południowej Transylwanii 🦇🏰 Wycieczka już od 497 PLN ✈️🛌 Wakacje w sercu południowej Transylwanii 🦇🏰 Wycieczka już od 497 PLN ✈️🛌
#2 PostWysłany: 12 Cze 2011 15:38 
Moderator forum

Przypuszczam że tak jak w Venere.com , mają dostęp jest przez ograniczony czas do danych aby pobrać należną im zapłatę , i w ich interesie leży też aby nie było nadużyć.

A.

Wybaczcie brak polskich znakow w niektórych postach.
 Profil Relacje PM off  

#3 PostWysłany: 12 Cze 2011 15:41 

Rozumiem - chociaż co do ograniczonego czasu, nie wydaje mi się, skoro otrzymałem skan faxu od właścicieli. Sprawa zastanawia mnie tym bardziej, że to mały, nowy hotel, tym samym frustruje mnie fakt, że ktoś mógłby wykorzystać dane z karty.
 Profil Relacje PM off  

#4 PostWysłany: 12 Cze 2011 15:54 
Awatar użytkownika

srebrny
Tak to niestety działa, silniki rezerwacyjne przesyłają do hotelu takie dane faksem, e-mailem, zwłaszcza do mniejszych, które nie mają własnych wypasionych systemów rezerwacyjnych.
I tak, jest to niebezpieczne, ale nic chyba z tym zrobić nie możesz, jeśli nadal chcesz korzystać z takiego np. booking.com.
 Profil Relacje PM off  

#5 PostWysłany: 12 Cze 2011 16:04 
Moderator forum

oczywiście zawsze ktoś nieuczciwy może skopiować dane aby potem próbować je używać (nie masz zabezpieczenia w postaci haseł przez sms?), ale w razie takiej kradzieży jestes chyba ubezpieczony w banku?

A.

Wybaczcie brak polskich znakow w niektórych postach.
 Profil Relacje PM off  

#6 PostWysłany: 12 Cze 2011 16:24 

z tego co wiem, to nie mam zadnego ubezpieczenia karty, bo te sa dodatkowo platne w moim banku.

ale przy okazji sprawdzilem na swoim koncie internetowym, ze limit moich transakcji internetowych wynosi 0zl (to nowa karta). w tym przypadku zastanawiam sie czy hotel nie moze anulowac mojej rezerwacji bo dokonanie transakcji internetowej jest niemozliwe, a on przeciez bedzie chcial autoryzowac moja karte (np. kupienie lotu w ryanair jest fizyczine niemozliwe, z tego co rozumiem). chyba ze sie myle (sam nie wiem - np kupno lotu to transakcja bezgotowkowa czy internetowa?)
 Profil Relacje PM off  

#7 PostWysłany: 12 Cze 2011 20:28 
Awatar użytkownika

srebrny
rafal.is napisał(a):
z tego co wiem, to nie mam zadnego ubezpieczenia karty, bo te sa dodatkowo platne w moim banku.
Ale zawsze masz opcję cashbacku (raczej przydatną, jeśli hotel obciąży Cię więcej niż powinien), poza tym karty są ubezpieczone z automatu na wyższe kwoty, nie pamiętam teraz limitów.

rafal.is napisał(a):
ale przy okazji sprawdzilem na swoim koncie internetowym, ze limit moich transakcji internetowych wynosi 0zl (to nowa karta). w tym przypadku zastanawiam sie czy hotel nie moze anulowac mojej rezerwacji bo dokonanie transakcji internetowej jest niemozliwe, a on przeciez bedzie chcial autoryzowac moja karte (np. kupienie lotu w ryanair jest fizyczine niemozliwe, z tego co rozumiem). chyba ze sie myle (sam nie wiem - np kupno lotu to transakcja bezgotowkowa czy internetowa?)
Blokady też nie założy, ale wtedy przynajmniej w przypadku booking.com dostaniesz maila - było już o takiej sytuacji na forum. Czasem hotele sprawdzają kartę, mi jeden założył blokadę na 1 rubla, inny na 2 x 10 euro.
 Profil Relacje PM off  

#8 PostWysłany: 12 Cze 2011 21:06 

HON fly4free
rafal.is napisał(a):

W przypadku rezerwacji na booking.com - w razie, gdy podajesz nieprawidłowe dane KK, lub karta straci ważność, lub nie ma pokrycia itp. a hotel zachce skorzystać z prawa do preautoryzacji KK (czyli sprawdzenia, czy jest to aktywna karta) , dostajesz email od booking.com z porśba o uzupełnienie / poprawienie danych KK lub ewentualnie wprowadzenie danych innej KK w terminie 24h lub 48 h i dopiero jeżeli tego nie zrobisz w tym czasie, booking.com zastrzega mozliwość anulowania rezerwacji. Nie wiam jak wygląda to w innych serwisach działających na zasadzie podobnej do booking.com tzn. pozwalających na rezerwację bez natychmiastowej zaplaty za nia jak np. na expedii.

Z moich doświadczeń - na conajmniej kilkadzisiąt (o ile nie więcej) rezerwacji , ktore w ostatnich latach zrobilem na booking.com NIGDY nie zdarzyło się aby ktoś probował uzyć karty w sposob nieuprawniony. Natomiast zdarzały się jej preautoryzacje celem sprawdzenia aktywności .
 Profil Relacje PM off  

#9 PostWysłany: 12 Cze 2011 21:47 

marek2011 - dzięki za informacje. szczerze mowiąc nawet nie chce mi się wierzyć! pamiętam jak rok temu poleciałem na dwie noce do Bolonii (wylatywałem ok. godz. 11 a jeszcze w Polsce zadzwoniłem by potwierdzić rezerwację) przy czym recepcjonista powiedział mi, że autoryzowali moją kartę, dostali odmowę (nie mam pojęcia dlaczego...) i... pokój został wynajęty komuś innemu. zaproponowali mi jednak nocleg za 10 euro więcej w innym hotelu ich grupy, ale sytuacja była b. dziwna.
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 9 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 2 gości